Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Może odświeżę temat.

Wg poprzednich postów chciałem wejść do funkcji AF w k100ds.
Albo coś robię nie tak albo jest jakiś inny problem.
Wersja mojego softu to 1.0.
A robię tak:
Tworzę plik MODSET.459
w nim umieszczam
[DEBUG_MODE DIS]
[OPEN_DEBUG_MENU]
Wgrywam to na SD.
Wkładam SD do aparatu nie zamykając klapki.
Włączam aparat z wciśniętym klawiszem MENU.
Wg opisu coś powinno sie dziać na wyświetlaczu, w moim przypadku jedynie na gówrnym zaświeci się na chwilę informacja TV, AV itp i gaśnie.
Aparat wyłączam.
Włączam ponownie z zamknietą klapką karty.
Powinno coś przybyć w Set-upie min ustawienie AF.
Nic się nie dzieje.
Wraz z obiektywem 18-135 mam do spory BF i to raczej drażni.
Podłączając takumara 1,4/50 podobnie.
Kit 18-55 zachowuje się raczej poprawnie.

Może ktoś z Was to przerabiał i przypomni sobie jak to było?
Będę wdzięczny za ew. podpowiedzi.
 

k33l  Dołączył: 20.02.2010
Cytuj
Cytat
[DEBUG_MODE DIS]
[OPEN_DEBUG_MENU]


Zamień na :
Cytat
[DEBUG_MODE EN]
[OPEN_DEBUG_MENU]
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Sorki, w moim poście powinno być właśnie

[DEBUG_MODE EN]
[OPEN_DEBUG_MENU]

Aparat kompletnie nie reaguje .
Reaguje jedynie na otwartą i zamkniętą klapkę.
Zgłasza się normalnie.
Nie wiem co robię nie tak?

[ Dodano: 2013-05-03, 20:57 ]
Udało mi się.
Nie wiem czemu, problemem były fotki na karcie.
Po skasowaniu ich i pozostawieniu tylko wspomnianego pliku zadziałało.
Teraz po testuję BF

[ Dodano: 2013-05-03, 22:14 ]
Jak wspominałem, dla kita 18-55 wystarczała korekcja 0.
Dla P 28-90 ok +50
Dla P 18-135 korekta + 130
Dla Takumara 1,4/50 najlepiej byłoby w granicach +100
Ponieważ z kita oraz 28-90 nie będę już korzystał, pozostaję przy +130.
Mam jeszcze pytanie:

Np. w K5 jest możliwość w menu ustawienie korekcji.
Czy w przypadku 18-135 macie ustawione na 0 czy inaczej?
Pytam, ponieważ mój obiektyw jest nowy i nie wiem czy warto ( czy da się) w samym obiektywie zmienić korekcję?
 
neco  Dołączył: 10.05.2013
Cytuj
Witam , mam k10 z firmware 1.31 , taki już kupiłem . Chciałem skalibrować AF / mam BF/ , utworzyłem plik MODSET.TXT w notatniku z odpowiednim wpisem , przy próbie uruchomienia aparatu z otwartą klapką karty nie dzieje się nic . Czy to wina f 1.31 czy coś robię źle. Jak ewentualnie wrócić do F 1.10 lub 1.30 . Jeśli to już było przepraszam ale nie potrafiłem odszukać. Proszę o pomoc.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Plik MODSET nie może być z rozszerzeniem txt. Wtedy na pewno nic się nie stanie.
Jeśli utworzyłeś go w notatniku, otwórz ten plik np w windows commanderze i wytnij rozszerzenie txt.
On ma wyglądać MODSET.459 bez txt.
Przynajmniej w moim K100d S tak działa.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
neco napisał/a:
mam k10 z firmware 1.31

Cytat
K10D with firmware v1.20 -v1.30 MODSET.TXT

MODSET.421 dla fw. 1.10

Cytat
GX10 with firmware v1.10 MODSET.429
 

k33l  Dołączył: 20.02.2010
Cytuj
Bogdan może być bo mam taki u siebie w K10D 1.31fw i działa.
[OPEN_DEBUG_MENU]

[SW_DEBUG_MENU EN]


Trzeba plik utworzyć pod Windowsem bo rozchodzi się o znak nowej linii. Ewentualnie przy zapisie wybrać znaki dla Windowsa.
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Czy spotkał się może ktoś z modyfikacją menu serwisowego tak, by zwiększyć zakres mikroregulacji AF do np. +-20 um? W K-7 (i wielu innych) jest +-10. W K100D mogłem wymusić więcej, np. +16, w K-7 nie mogę. Mam 1 szkło, które wymaga korekcji -13. Udało mi się to zrobić przez zmianę punktu 0 w menu serwisowym, przesunąłem je do -3, ale może jest inny sposób?
 
neco  Dołączył: 10.05.2013
  Cytuj
k33l napisał/a:
Bogdan może być bo mam taki u siebie w K10D 1.31fw i działa.
Cytat
[OPEN_DEBUG_MENU]
[SW_DEBUG_MENU EN]


Trzeba plik utworzyć pod Windowsem bo rozchodzi się o znak nowej linii. Ewentualnie przy zapisie wybrać znaki dla Windowsa.


Bardzo dziękuje Bogdan , teraz wszystko jak trzeba ,BF skorygowany ,aparat zaczął robic ostre zdjęcia , na pełnych przysłonach.
 

k33l  Dołączył: 20.02.2010
Cytuj
neco nie wiem czy zauważyłeś, że to ja Ci wrzuciłem komendy a nie kolega Bogdan :)

Krzychoo u siebie w K10D reguluję nawet na 300um więcej nie próbowałem, po prostu po regulacji wychodzę z niej, wchodzę jeszcze raz i kolejny raz dodaję potrzebną regulację i punkt ostrzenia się zmienia jeszcze bardziej.
 
neco  Dołączył: 10.05.2013
Cytuj
[quote="k33l"]neco nie wiem czy zauważyłeś, że to ja Ci wrzuciłem komendy a nie kolega Bogdan :)

Sorrki , ale to z emocji że już działa i sie udało , podziękowania dla Ciebie i innych!!!

Czy jest jakiś przelicznik centymetrów na skale korekcji w aparacie , np 1cm BF to korekcja o + ??? , czy tylko metodą prób i błędów ?
 

k33l  Dołączył: 20.02.2010
Cytuj
Metodą prób i błędów bo w zależności od odległości na jaką ustawisz AF to wtedy 10um to może być 1cm a może i 10cm lub przy szkle makro 1mm.
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
@k33l w K100D też tak miałem. Niestety w K-7 po wyjściu z menu i ponownym wejściu do niego suwak nie wraca do punktu 0 tylko stoi na np. +10 tak jak go zostawiłem. Nie ma możliwości by zrobić więcej. Ale ponieważ w starych aparatach była taka możliwość uznałem, że jest to wyłącznie wina softu a nie brak możliwości wykonania przez aparat większej korekcji. Może kiedyś doczekamy się modyfikacji softu i wprowadzenia regulacji o więcej niż +-10.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Jeśli o mnie chodzi to wróciłem z korekcją na 0 z tego względu, że z bardzo małej odległości 18-135 ma spory BF wg literek żeby było idealnie tyle samo nad jak i pod 0 musiałem ustawić w granicach 200.
Natomiast stałki jak i kit chodzi dobrze z korekcją 0.
Z drugiej strony, przy 18-135 jeśli robię z bliska, widzę przez wizjer minimalną nieostrość w punkcie i koryguję sobie w trakcie cyknięcia.
Z większych odległości chyba to nie ma znaczenia gdyż nie zauważyłem (może źle patrzyłem)
Chyba BF nie przenosi się z kwadratem odległości? chyba, że jestem w błędzie.
Ja również dziękuję m.in. neco na wcześniejszą podpowiedź.
 
kitzat  Dołączył: 19.08.2008
Cytuj
Jeżeli obiektyw wykazuje bf to korekcję w aparacie robimy na - czy na + ?

Zrobiłem korekcje na -30
Tamron trafia lepiej z ostrością ale za to kit, który do tej pory nie miał problemów wykazuje ff.
Czy tak powinno być, że korygując jeden obiektyw rozregulujemy inne?
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
kitzat napisał/a:
Czy tak powinno być, że korygując jeden obiektyw rozregulujemy inne?
Ze stopki wynika ze masz K200d - korekta w korpusie jest globalna, wiec wpływa na wszystkie szkła.
 
kitzat  Dołączył: 19.08.2008
Cytuj
Czyli kasa w błoto :(
 

bilko  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
kitzat napisał/a:
Czyli kasa w błoto :(
:?:
nie w błoto tylko do kalibracji wysyłać
 
kitzat  Dołączył: 19.08.2008
Cytuj
bilko napisał/a:
nie w błoto tylko do kalibracji wysyłać

Po pierwsze, gwarancja już się skończyła.
Po drugie, myślałem o tym ale z opinii jakie udało mi się znaleźć w sieci wynika, że pomimo wysokiego kosztu i długiego czasu oczekiwania na odesłanie sprzętu nie ma się gwarancji, że kalibracja zostanie wykonana poprawnie.
 

bilko  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
kitzat napisał/a:
wysokiego kosztu

pojęcie względne
kitzat napisał/a:
długiego czasu oczekiwania

ja na tamrona czekałem poniżej tygodnia, wysłany bodajże w czwartek wrócił we wtorek...
kitzat napisał/a:
nie ma się gwarancji, że kalibracja zostanie wykonana poprawnie.

można reklamować

poza tym chyba lepsze to niż korzystać z rozjechanego, a tego 28-75 warto mieć skalibrowanego, bo daje fajne obrazki

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach