chomik  Dołączył: 16.01.2007
[ K10D] k10d kolory na lcd-ku Cytuj
Czy inni posiadacze K10D obserwuja to same zjawisko co ja? czyli ze jesli sie np. robi fotke twarzy w rawie, to kolory na podgladzie na lcd sa takie sine i fioletowawe, natomiast na komputerze w czasie wywolywania raw-a nawet ma automatycznym balansem bieli pobranym z aparatu jest niemalże idealnie. Co sie dzieje, ze ten lcdek tak kijowo mi podglad pokazuje. Moze mam cos zle ustawione?
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
chomik, - marudzisz..... :-P
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
lcd na aparacie nie ma żadnej kalibracji. A jaka kalibrację ma Twój monitor?
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Bo ten LCD-ek to nie Eizo za 1000$ z kalibracją, przychylam się do zdania Fafniaka ;-) Jeśli jest taki sam, jak w kasetce, to i tak jest b. dobry - szczególnie rozdziałka - ja używam go czasem do oceny ostrości (pow. x4), ale do oceny kolorów - nie ma sensu.
 

chomik  Dołączył: 16.01.2007
Cytuj
nie chodzi mi o kalibracje, bo kazdy aparat ktory do tej pory mialem (fuji s5500 i 300d) mialy duzo bardziej naturalne te kolory, no ale moze akurat z flashem studyjnym tak to wyglada; przy zdjeciach na dworze jest w miare ok
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
chomik, - a jaka mialem temp. barwowa nastawiona przy zdjeciach?
 

chomik  Dołączył: 16.01.2007
Cytuj
wb byl ustawiony na auto
bible pokazuje zdjecia niemalze idealnie z ustawieniem WB (as shot) a na monitorku w aparacie taka kiszka
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
chomik, ale to też zależy, przy jakim świetle oglądasz... Jeśli przy żarowym, w domku, to to, co wydaje się ok na dworze wyda się zimne i sine.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
chomik, - AWB ?! przy zdjeciach studyjnych ....? a masz tam takie ustawienie fleszowe przeciez.....
Temp. barwowe dl fleszy to jakies 5600 - 6000 K
 

chomik  Dołączył: 16.01.2007
Cytuj
wlasnie tak jest czyli.... ten model tak ma? ;)

[ Dodano: 2007-02-16, 10:21 ]
calkowicie sie zgadzam ze awb do fleszy to okolo 5500 +/300, ale
nie zmienia to faktu ze bez jakichkolwiek modyfikacji to na lcdku wyglada koszmarnie, a w bible bez korekcji awb wyglada dobrze
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
btw, widzieliście?

http://www.sigma-sd14.com/sample-photo/index.html

robią wrażenia. Ciekawe jak w konfrontacji z K10D?
Myślę, że sigma tym modelem może zawalczyć jakościowo , no może nie ceną :)
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Jeśli sprzęt działa tak samo jak stronka, to ja dziękuję - postoję.
Eee, nie mam siły, nie mogę się oczytać parametrów sprzętu, bo się ładuje jakby chciało a nie mogło. Nie mam czasu.
 
robi  Dołączył: 27.09.2006
Cytuj
tref, może nawał odwiedzin
mnie zadziałało dość płynnie
a może mam tylko wymagania niżej postawione :-)
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
robi, jeśli na łączu 1,5 MB coś ładuje mi się ponad 3 minuty, to ja wysiadam. Chcą mieć klientów, niech postawią porządny serwer /opłacą hosting/. W takich serwisach stosuje się narzędzia do zarządzania obciążeniem, bo inaczej wiadomo, że się zapcha...
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
U mnie tez dziala jakby chcialo ... i tylko chcialo.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
ja nie pisalem o AWB....tylko o wlasciwej temp. do swiatla blyskowego...jak cos sie automagicznie robi to czasem moga wyjsc dziwne sprawy...co do tego ze bible jest ok....w istd i raw shooterze nigdy nie wiedzialem jaka byla temp. na zdjeciu - raw shooter sam dziwne ustawienia mial :-P
 

emigrant  Dołączył: 20.09.2006
Cytuj
FraZa napisał/a:
sigma tym modelem może zawalczyć jakościowo , no może nie ceną

Znając cenę SD10 należy wnioskować raczej, że cena będzie do osiągnięcia tylko przez niektórych, po dobrym odbiciu z trampoliny. :-/

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach