Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Intrygujący. Wizualnie niby nie to bo ani ciemnego frontu ani skali podświetlanej od tyłu.
Ale pomimo tego całkiem ładny. I intrygujące to "programowanie" stacji radiowych o-)
Obserwuję...

Już miałem pisać, że ten Kenwood KR-4070 chyba bardziej do mnie trafia a taniej, ale doczytałem i dojrzałem, że gałka od strojenia jest od czego innego i nie pasuje stylistycznie o-(
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Ten Kenwood mnie nie przekonuje wyglądem. Jakiś taki toporny, skala toporna, gałki toporne, choć parametry trzyma. Natomiast Sony ma coś z wyglądu konstrukcji o wiele droższych, taki jakiś blichtr. Tylko Sony to licytacja i nie wiadomo za ile pójdzie.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Generic, zespoły aktywne to nie głośniczki do komputera. ;-) Ale nie namawiam, bo to całkiem zmieni twój układ, zwłaszcza że na zespoły będziesz musiał wydać więcej, a zamiast amplitunera kupić pre-amplituner (coś bardzo rzadkiego) albo zadbać o wyjście z przedwzmacniacza.

A takia stylistyka? http://allegro.pl/grundig...7273511230.html
Ja ma R2000-2 w wersji brązowej i bardzo ładnie to gra. https://www.youtube.com/watch?v=uQln-nsZ_lM
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
W Grundiga plus za hebelkowy włącznik o-) Skala też ok. Z ciemnym frontem chyba lepiej wygląda. ale ogólnie to jakoś za nowocześnie o-) Chyba przez mnogość przycisków od programowania stacji. A na pewno przez diody led wskaźnika sygnału o-)
Ale z drugiej strony czytam, że to ładnie gra a przy tym na prawdę mało kosztuje.

Jest i polecany Philips 683 ale z gałkami od czegokolwiek w dodatku nie wszystkimi...
Albo Sanyo 2016 z wejściem aux 90dB i Phono 82dB, tylko że słabawy - 16W na kanał - i lekki - 5.5kg o-P
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Natknąłem sie na to cudeńko!

http://allegro.pl/amplitu...94.html#thumb/2

czarna kasta łatwo da sie odnowić, poza tym dobry preamp z zakresem 10-50khz - wg oryginalnego katalogu. Poza tym - i to jest najciekawsze - jest zbudowany na mosfet'ach, co w tamtych czasach było rzadkie i dużo droższe od tradycyjnych metod tamtego okresu.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Jest też nieco taniej Yamaha CR-450 w drewnie...
I brązowy Grundig R1000 w ładnym stanie za zaledwie 280zł. Tylko tutaj te wszystkie stare złącza niestety o-(

I dochodzi do tego, że za dużo do wyboru... W dodatku jakoś ciężko mi znaleźć odpowiednią ilość czasu, żeby to przeanalizować. Ale pewnie jakiś amplituner w nadchodzącym tygodniu wpadnie o-)
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Generic napisał/a:
wszystkie stare złącza niestety

Jeżeli potrzebujesz to mogę Ci kilka podesłać, żebyś mógł podłączyć głośniki i inne sprzęty.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Nie no w sumie wiem, że to żaden dramat. Są przejściówki albo jak by co to można sobie wstawić standardowe bezpośrednio w sprzęt... Choć przejściówki po parę złotych to pewnie tandeta o-\
Ogólnie to nie skreślam sprzętu całkiem z tego względu.
Dzięki za propozycję Zdano, zobaczymy co będzie.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Generic, a potrzebujesz adapter z otoczką legendarny z "pozłacanymi" końcówkami, który będzie kosztował 20x więcej ? Mogę Ci taki sprzedać ;) Zapadasz powoli na audiofilizm i trzeba Cię ratować!
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Nie, nie - spokojnie o-)
Ale mam po prostu trochę o czynienia w pracy z różnymi kabelkami i wtyczkami i wiem jak te najtańsze potrafią być tandetne. Sama guma a w środku 5 nitek z miedzi.
Na przewody głośnikowe też nie mam w budżecie przewidziane kolejne 200-400-600zł o-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Generic, to dobrze, to dobrze. Wiesz ja widzę tylko adaptery za 12 i 19, ale na dobrą sprawę gniazdko din 5 pin jest proste i łopatologiczne, możesz kupić samą wtyczkę i wysmyczyć samemu łącząc ją z kablami od dobrych cinch'y, Jak się boisz to zanieść do elektronika i Ci to polutuje. Może nawet będzie miał taką wtyczkę. Ten mój to ma różne rzeczy i zawsze coś mu wymyślę, i mi to zrobi bez problemu za śmieszne pieniądze, czasami nawet naprawia po mnie, bo ja lubię coś pogrzebać, i różnie to się kończy. Kiedyś miałem świetnej klasy kabel cinch do auta - wyjęty z samochodu na handel. Miał 7mb. Mięciutki, ekranowany z dodatkową nitką do uziemienia. Zaniosłem, powiedziałem, że chcę aby ten długi kabel zamienił się w cinch 2x męskie 0,5mb z dobrymi końcówkami. Bez problemu mi to zrobił pięknie. A do kabli audio - to jest temat woodoo.
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Zrobić samemu - drożej, ale za to jaka satysfakcja.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
szpajchel, Ty pytałeś o DAB+ prawda? Dlaczego Ci zależy na tym systemie? Chodzi o jakość?
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
szpajchel, Ty pytałeś o DAB+ prawda? Dlaczego Ci zależy na tym systemie? Chodzi o jakość?

Tak, pytałem. Po pierwsze z ciekawości - czy jest dobrze czy może bleeeeeeeeeeeeeee :mrgreen: , a po drugie - na DAB+ są stacje, których nie ma na UKF (przede wszystkich chodziło mi o Polskie Radio Dzieciom). W sumie to nie wiem, czy mi aż tak zależy, żeby wydawać pieniądze na nowe pudełko, które być może mnie rozczaruje. I tak w polu zainteresowań byłby jedynie jakiś radioodbiornik, żadne tam HiFi. W dodatku mam prawie pięciolatka, który jak się okazuje woli słuchać bluesa w PR3 niż czegoś specjalnie przygotowanego dla dzieci. Tak sobie pomyślałem, że te pieniądze można znacznie lepiej wydać. Na odbiornik globalny :-P
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Też zauważyłem, że dzieci nieszczególnie lubią te utwory specjalnie dla dzieci, o ile mają dostęp do innych.
Mój syn, jak miał cztery/pięć lat, miał dwa ulubione kawałki - Here Comes The Sun i Take Five.
Ale mu się jakoś ten gust w końcu nie rozwinął w żadną z tych stron.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Zainstaluj na telefonie audials. Ogarnia ponad 100 tys rozgłośni internetowych. Może znajdziesz tam to co chcesz. Ja na szybko zerknąłem w komputerze i nie widzę tej stacji. Na telefonie możesz nawet nagrywać w wersji darmowej. Na win musisz mieć wersję płatną do nagrywania. Bardzo fajny soft.
Co do DAB+ nigdy nie miałem. Ale jakoś szczególnie nie tęsknię, spotify i ewentualnie audials jak potrzebuję radia.

[ Dodano: 2018-04-16, 09:45 ]
moje dzieci też słuchają muzyki tej co ja.
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
Pajda napisał/a:
Myślisz, że odróżnisz muzykę za 400 zł 4k i 40k?
Nie do końca wiem jak to rozumieć ;) Ale jeżeli jako nieufność, też kiedyś taką miałem.

Ostatnio u znajomego miałem okazję posłuchać zestawu za więcej niż te 40k. Był tam między innymi Lumin D1 za około 10k ... z ciekawości porównaliśmy go do sprzętów budżetowych aune x1s i arcam rdac (oczywiście w torze podmieniony tylko Lumin). Widomym było że aune za 1k nie zagra ... nie zagrał. Więcej spodziewaliśmy się po arcamie, który przecież jest chwalonym dac'iem. Jakże przykre było porównanie dla arcam'a, różnica była kolosalna ...

Niestety dla nas maluczkich wydających setki czy tysiące na hifi, hiend gra lepiej i to po prostu słychać ...

[ Dodano: 2018-04-16, 12:02 ]
M.K napisał/a:
spotify i ewentualnie audials jak potrzebuję radia.
U mnie CD w postaci flac'ów, od jakiegoś czasu Tidal zastąpił Spotify ... Audialis ma obsługę upnp?
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Spokojnie, jak będzie potrzeba to sobie ze złączami poradzę. Wolał bym po prostu bez kombinowania.

No to na dzień dzisiejszy na tapecie są dwie licytacje i trzy kup-teraz.
Hitachi SR-802 - wyglądem mnie może nie urzeka w 100% ale pasuje mi. Parametrami jest przyzwoity ale niczym specjalnie się nie wyróżnia. Podobno są bardzo niezawodne - jakieś systemy dbania o podzespoły i automatycznego wyłączania kiedy tylko by się zbliżał do niebezpiecznych wartości.
Pioneer SX-3000 - eksportowy SX-626. Wygląd mnie urzeka. Niezłe parametry. Głupie nietypowe wtyki głośników.
Sanyo 2016 - taki po prostu przyzwoity pod każdym względem. Trochę obity front.
Rotel RX-500 - dobre parametry, wygląd trochę za nowoczesny ale akceptowalny.
Rotel RX-403 - przyzwoite parametry i wygląd. Ktoś go strasznie pochwalił na audiostereo.pl
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
rysiekll, a do czego chciałbyś używać audials i w jaki sposób, że pytasz o UPnP - chcesz sieć zobić?
Co do spotify - no właśnie mi służy do flac, tylko, że ja nie nagrywam już płyt cd.
 

rysiekll  Dołączył: 10.05.2007
Cytuj
M.K napisał/a:
rysiekll, a do czego chciałbyś używać audials i w jaki sposób, że pytasz o UPnP - chcesz sieć zobić?
Mam streamer/dac i jestem ciekaw czy audialis będzie w stanie przekierować nań strumień (w tym wypadku radio), tak jak np. bubbleupnp.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach