Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Komputer - jakie podzespoly Cytuj
No wlasnie .....troche wypadlem z obiegu......
Chcialbym zbudowac nowszego kompa
Wstepnie zalozylem ze ma sie skladac:
1 - Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box
2 - Gigabyte GA-965P-DS3 I965 s.775 (plyta glowna)
3 - Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
4 - Sapphire X1600Pro 256MB 128 AGP
5 - Chieftec BH-01B-B-B-400
twarde dyski i nagrywarka beda ze straego komputera.....
narazie calosc wynasi wedlug cen sklepowych : 2350 zl

To troche zbyt duzo.....na czym mozna przyoszczedzic , nie tracac zbytnio na wydajnosci i mozliwosci dalszej rozbudowy?
Teraz mam atholna 2500@3200 i 1Gb ramu....
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
No.1 - wiecej ramu.

Ja sie dlawie osobiscie z obecnym 1gb. Musisz miec Geila? to chyba taka pamiec 'overclocked' i 'overpriced' ;-)

No.2 - minimum chieftec to koniecznosc

no.3 jesli nie bedziesz gral 3d, bierz najtansza karte graficzna jakiejs znanej firmy.
 

Tok'Ra  Dołączył: 11.07.2006
Re: Komputer - jakie podzespoly Cytuj
Fafniak napisał/a:
No wlasnie .....troche wypadlem z obiegu......
Chcialbym zbudowac nowszego kompa
Wstepnie zalozylem ze ma się skladac:
1 - Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box
2 - Gigabyte GA-965P-DS3 I965 s.775 (plyta glowna)
3 - Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
4 - Sapphire X1600Pro 256MB 128 AGP
5 - Chieftec BH-01B-B-B-400
twarde dyski i nagrywarka beda ze straego komputera.....
narazie calosc wynasi wedlug cen sklepowych : 2350 zl

To troche zbyt duzo.....na czym mozna przyoszczedzic , nie tracac zbytnio na wydajnosci i mozliwosci dalszej rozbudowy?
Teraz mam atholna 2500@3200 i 1Gb ramu....


Warto zmienic procesor na:
CORE 2 DUO 2,13GHz BOX E6400 2M LGA-775 1066FSB - ok. 860 zl
Przy E6300 specjalnie nie dostrzezesz roznicy przy przesiadce ze swojego Athlona...chyba ze w renderingu czy robieniu divx'ow :mrgreen:

Rowniez pomysl Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4 warto zamienic rujnujac domowy budzet nie jak teraz chcesz na 2x 512MB - bo to juz zbyt malo dla tej klasy sprzetu.
Bierz od razu juz 2GB, czyli Dual Kit 2GB (2 x 1GB), nawet tansze 667MHz, a nie koniecznie wyzylowane 800MHz.
Z Chieftec'a czasem nie rezygnuj, jesli masz na niego kase....warto.

Dyski masz SATA?
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
alkos, z geilem nigdy nie mialem problemu....moze troche jest overpriced :roll:
Co do kart graficznych - mam herculesa ale na AGP..... a hercules wycofal sie z kart graficznych.....
co do 3D - czasem moze w cos "pykne" .....
 

Tok'Ra  Dołączył: 11.07.2006
Cytuj
alkos napisał/a:

no.3 jesli nie bedziesz gral 3d, bierz najtansza karte graficzna jakiejs znanej firmy.


Przeciez bierze Sapphire X1600Pro 256MB 128 AGP :mrgreen:
 

Rumpel  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
Fafniak - tyle że wybrana przeż Ciebie płyta gł. nie ma portu AGP, a PCI express. I to własnie na ten typ złącza będziesz musiał wziąść nową kartę, bo mało która płyta ma teraz i AGP i PCI express .
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Tok'Ra napisał/a:
CORE 2 DUO 2,13GHz BOX E6400 2M LGA-775 1066FSB - ok. 860 zl
Przy E6300 specjalnie nie dostrzezesz roznicy przy przesiadce ze swojego Athlona...chyba ze w renderingu czy robieniu divx'ow

ok. ale to kolejne 200zl wiecej.....no ale ok....
Co do pamieci 2GB:
http://www.proline.pl/sho...2GB+DDR2+667+K5

dyski sa i takie i takie

[ Dodano: 2007-03-04, 14:43 ]
no pomylka z karta:
http://www.proline.pl/sho...X1600PRO+256+12

[ Dodano: 2007-03-04, 14:46 ]
No tylko ze to sie robi juz 2600zl :evil: :roll:

http://www.proline.pl/sho...+BH-01B-B-B-400
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Trochę z boku tematu, ale jednak nie [OT] - XP PRO OEM - jeżeli takiego kupisz (ca. 540 zl brutto) traci licencję przy wymianie płyty głównej. Niestety wersja box to jakieś 1300 zł.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Trochę z boku tematu, ale jednak nie [OT] - XP PRO OEM - jeżeli takiego kupisz (ca. 540 zl brutto) traci licencję przy wymianie płyty głównej. Niestety wersja box to jakieś 1300 zł.
- nie tak do konca......wymienialem plyte glowna i (4 lata temu)i mila pani w microsofcie podla mi nowy numer aktywacji.....chyba ze to byo tylko dla wersji HOME Edition.....
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Za żadne skarby nie chce się wymądrzać, ale zestaw niskobudżetowy (ale na nim programy graficzne typu Lightroom czy PS CS2 chodziły jak burza) jakieś pół roku temu zbudowalłem dla rodziny (czyli dla normalnego ;-) człowieka) taką maszynkę:
- płyta Asrock CONROE 945 DVI (płyta ma wbudowane VGA Intel Video), 2 x 512 DDR2 667 Goodram, obudowa z zasilaczem ColorsIT Premium (z dodatkowymi wentylatorami), Pentium E6300.
Przy obecnych z pamięcią 2 x 1GB oraz Pentium E6400 to by dawało około 1800 brutto (te rzeczy które wymieniłem tylko). Z drugiej strony E6300 kręci się bezboleśnie do 2300 MHz na tym Asrocku, więc ewentualnie może byc i on (200 zł mniej niż E6400).
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
1 - Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box
Lepiej chyba E4300, ma podobno lepszy mnożnik. Także się przymierzam do nowego zestawu, ale dojdą mi chyba dyski, bo mam na IDE.
Tok'Ra napisał/a:
Z Chieftec'a czasem nie rezygnuj, jesli masz na niego kase....warto.
Mam jakiegoś modecoma, chyba MC-350, jest tańszy, a wcale nie tak znowu gorszy. Nigdy z nim nie miałem kłopotów. Do pamieci także się przymierzam, ale właśnie na 667Mhz. Karta to chyba dosyć słaba na radeonie z Silent pipe, by mi nie buczało. Nie gram już, a jeżeli to tylko w NWN po sieci :mrgreen:
Lepiej zapytaj o XP, bo chyba przy zmianie płyty trzeba niestety kupić nowy soft :evil:

[ Dodano: 2007-03-04, 15:17 ]
Fafniak, popatrz także na ceny w tym sklepie

Link
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk, - mam dwa monitory - nie ma szans zeby wbudowana karta to pociagnela.....
argawen, - jak juz zakupie czesci i zloze to sprobuje tak jak poprzednio.....musialem wymienic plyte glowna.....w komputerze.....prosze o nowy numer aktywacyjny.....wtedy zadzialalo to moze i teraz....?
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
argawen napisał/a:
Nigdy z nim nie miałem kłopotów.


Dopóty dzban wode nosi... Mi raz strzelily 4 dyski w jednym momencie przez jakis posledni zasilacz. Dobrze ze tylko elektronika, przelozylem plytki drukowane i zgralo sie co trzeba...
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
Mi raz strzelily 4 dyski w jednym momencie przez jakis posledni zasilacz.
Modecom, to nie Codagen czy inne badziewie. Nie jest to może Chieftec czy Hotkey, ale przyzwoita firma. Zasilacz kosztuje ok 130-150 złotych
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
zorzyk, - mam dwa monitory - nie ma szans zeby wbudowana karta to pociagnela.....

...he he o dziwo to rozwiązanie Asrocka jest do tego przewidziane :-D DVI jest na śledziu, normalne VGA tam gdzie zwykle, aczkolwiek ja tego nie próbowałem! (kabla DVI nie ma w komlecie z płytą główna).
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk, pytanie jak to pracuje po podlaczeniu dwoch monitorow....
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
... jutro w biurze sprawdzę (mam podobny komputer, ale tylko 512 MB RAM) podłaczę LCD przez DVI a CRT po VGA. Dam znać (jak będe miał możliwość to nawet przed południem, jak nie, to dopiero po 15.).
 

Maciek  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Z tego co się orientuję to w pewnym momencie Microsoft zmienił licencję na Windowsy OEM (licencja to takie coś czego się nie czyta tylko klika Akceptuję ;-P ). Wcześniejsze wersje pozwalały na ponowną aktywację z nową płytą główną aktualne, o ile się orientuję, już niestety nie.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
5 - Chieftec BH-01B-B-B-400
obejrzałem sobie tą obudowę i podoba mi się, a nuż się skusze na nią :mrgreen:
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Maciek napisał/a:
Z tego co się orientuję to w pewnym momencie Microsoft zmienił licencję na Windowsy OEM (licencja to takie coś czego się nie czyta tylko klika Akceptuję ;-P ). Wcześniejsze wersje pozwalały na ponowną aktywację z nową płytą główną aktualne, o ile się orientuję, już niestety nie.

Precyzując informację Maćka (dzwoniłem do małomiękkiego na infolinię) jezeli padła płyta główna w komputerze, to należy mieć komplet dokumentów (faktura, oświadczenie sprzedawcy i serwisu o konieczności wymiany płyty głównej w okresie gwarancyjnym) wtedy po wymianie płyty głównej MS poda numery aktywujące.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach