Maciek  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
zorzyk, ale tylko wymiana gwarancyjna wchodzi w grę? Dobrowolny upgrade już nie?
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Po własnoręcznej wymianie płyty głównej (nie na gwarancji) należy do niej zakupić nowy XP OEM, chyba, że miałeś XP Box. Boksa instalujesz legalnie na innej płycie.

[ Dodano: 2007-03-04, 17:14 ]
Inaczej mówiac: OEM przywiązuje się do płyty głównej.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Inaczej mówiac: OEM przywiązuje się do płyty głównej.
:evil: :evil: :evil: inaczej mówiąc, co 4-5 lata zakup nowego softu.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zdałem sobie z tego sprawę po wymianie sprzętu i zakupie XP OEM (w lipcu-sierpniu 2006). I też mnie trafiło :evil:
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Mój XP OEM ma dopiero jakieś pół roku. A teraz znowu mam kupować ? Inaczej tego nazwać nie można jak zł.....wo.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprzedaż spada (?) więc postanowili wydoić tych, którzy już mają sprzęt z legalnym softem. Zeby nie było, że raz kupiony i jest twój :-/ Z drugiej jednak strony - jak OEM to OEM... W sumie obecnie można kupić OEM do dowolnego sprzętu, który już stoi w domu i nikt nie każe jednocześnie kupować nowego komputera. W myśl nowej licencji OEM (od października 2006) pomoc techniczną świadczy ten, kto instaluje taki system. Myśleli, myśleli, aż wymyślili....
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Z drugiej jednak strony - jak OEM to OEM
To to wiem, ale za boxa nie mam zamiaru płacić 1000zł.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
....1100 plus VAT :evil:
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Ale z drugiej strony cena za box= 3x OEM. Czyli wystarczy na jakieś 10 lat
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
kup sobie nowy OEM. Proste. Teraz nawet nie musisz go przywiązywać do żadnej części sprzętu. Acha, może się okazać że ten OEM który masz nie jest przywiązany do komputera, a np. do dysku albo do myszki. Albo do niczego w ogóle, tak jak te nowe. Wtedy nic nie tracisz zmieniając komputer.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Powoli Bronek, MS mówi o przywiązaniu OEM-a do płyty głównej w momencie aktywacji.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Właśnie tu jest problem, jak aktywuje OEM, to soft wysyła dane mojego sprzętu. No nic, jeśli będę zmieniał kompa, to najwyżej kupię nowe XP i zaoszczędzę na jakiejś części.
 

Rumpel  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
zorzyk - ja jeszcze słyszałem gdzieś, że oprócz płyty głównej przypisany jest do dysku twardego - ale 100% pewny nie jestem.

Jakby nie było - uważam że nie opłaca się kupować wersji BOX z tego względu, że OEMy są na tyle tanie, że zmieniając kompa kupi się nowy system i tyle ( a sama umowa OEM już nie jest tak restrykcyjna jak kiedyś, co było już tu poruszane ). Mając BOXa za 1000 zł i upgradując go np. do nowszej wersji systemu , musimy zapłacić ok. tyle samo ( za upgrade ) ile za wersję OEM ( gdzie tu sens ? ).
A więc jeśli ktoś kupił OEM XP home - 350-400 zł , po przesiadce zapłaci tylko kolejne 350-400 zł za XP/Vista OEM.
Ale jeśli ktoś kupił Boxa XP home - ok. 800 zł , to za upgrade do Vista zapłaci też jakieś 350 - 400 zł.

Jeśli już ktoś zmienia system, to z racji kompatybilności - na nowszy.

Mogą być nieścisłości w cenach obecnie - bo piszę z pamięci, jak swego czasu rozpatrywałem kupno BOXa.
Dla mnie po prostu bilans mówi sam za siebie :-) . Wybrałem OEM XP Home , a do Visty mi nie śpieszno. Ale znając Billa - prędzej czy później zmusi mnie do nowej wersji okien ( linuks niestety na razie nie jest dla mnie ).
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
to przywiązanie wynikające z aktywacji nie ogranicza licencji. Jeżeli licencja nie jest przywiązana do sprzętu (albo jest przywiązana do tej części którą będziesz dalej używać) to po reinstalacji aktywujesz ponownie i już. Pewnie będziesz musiał zadzwonić żeby dostać numer aktywacji (sam przez to raz przeszedłem; mam licencję pudełkową).
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Rumpel napisał/a:
że oprócz płyty głównej przypisany jest do dysku twardego - ale 100% pewny nie jestem.
Raczej nie, bo dokupiłem sobie nowy dysk i robiłem na nim instalkę XP. nie było problemów z aktywacją.
Bronek napisał/a:
Jeżeli licencja nie jest przywiązana do sprzętu (albo jest przywiązana do tej części którą będziesz dalej używać) to po reinstalacji aktywujesz ponownie i już.
No niby kupowałem z myszką. Nadal jej używam :-P . Zadzwonię sobie do Microsoftu i zapytam się.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie ma znaczenia z jaką częścią komputera był OEM kupowany - stare brzmienie pozwalało na zakup OEM niekoniecznie z komputerem, ale tylko z jakim urządzeniem peryferyjnym (np. z myszką, dyskiem twardym, pamięcią, czy wręcz z płytą główną). Natomiast od monentu instalacji W98 / W2000 / dla XP: aktywacji, taki system stawał się przywiązany do płyty głownej. Takie stanowisko Microsoftu było wielokrotnie krytykowane przez CHIP-a czy PCWK, pamiętam, że nawet występowały te redakcje do MS z oficjalnym zapytaniem, ale stanowisko MS w tej sprawie jest niezmienne i stabilne od wielu już lat.
 

Rumpel  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
Gdyby tylko linuks był przyjaźniejszy dla ludzi - to by M$ nie miał lekko, a i licenceje ( nawet OEM by złagodził). Bo teraz to nawet BOXy visty mają ograniczenia !
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Gdzieś czytałem, że Vista BOX będzie miała umożliwione 2 (dwie) aktywacje. A OEM tylko jedną. Nie ważne, że nastąpi wymiana płyty głównej na gwarancji. Nie będę się upierał, ale było to w opisie Visty w którejś gazecie. Jeżeli to tak ma rzeczywiscie być, to gratuluję pomysłowości.
Pewne światło na licencjonowanie Visty jest tutaj.

 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk, tylko czytając na stronie Microsoftu ten akapit:

"Reinstalacje, formatowanie dysku oraz modernizacje sprzętu
Aktywacja produktu Microsoft jest zabezpieczeniem elastycznym, które uwzględnia zmiany zachodzące w realnym świecie. Nie przeszkodzi użytkownikom, którzy chcą rozbudować, zmodernizować, wymienić lub sformatować swój komputer bądź dokonać reinstalacji oprogramowania.

W niektórych przypadkach, jeżeli komputer zostanie przerobiony w istotnym stopniu, może być konieczna ponowna aktywacja produktu. "

nie mogę znaleźć informacji, bym musiał zakupić nowa wersję OEM, jest tylko o ponownej aktywacji. Będę wiedział po rozmowie z Microsoftem.
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
zorzyk, hmm, nie wiem, może masz rację. Podpytam znajomych.

[ Dodano: 2007-03-04, 18:56 ]
tu są mylone dwie sprawy - licencja i reaktywacja. To że reaktywacja nie udaje się z automatu nie znaczy że licencja się "skończyła". Z drugiej strony, licencja też może mieć śmieszne ograniczenia, ale żeby to sprawdzić trzeba by się po prostu w nią wczytać.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach