SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
SSD jest :mrgreen:
2x8gb... no nie chciałbym tyle wydawać niestety.

OpenCL to coś od karty graficznej? Karty to ja nie mam. Tzn mam, ale taką mocno przedpotopową. Stwierdziłem, że jak ma leżeć na śmietniku to niech leży w komputerze.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
OpenCL to biblioteka/interfejs dający możliwość współpracy CPU i GPU przy korzystaniu z tego samego zadania.
Większość nowego oprogramowania do obróbki naszych fotek korzysta z tego dobrodziejstwa.
Jedne bardziej - inne mniej.

By sprawdzić czy Twoja karta graficzna obsługuje OpenCL- zainstaluj/uruchom program GPU-Z ( w zakładce graphics card jest to uwidocznione).

Warto zaktualizować sterownik do karty graficznej ( by był nowszy niż z roku 2013/2014).
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Blesso, :-B
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
OpenCL...


Witam
Obecnie grafikę wykorzystuję tą wbudowaną w procek, ale czasami komp nie wyrabia i zalicza bluescreeny (clock watchdog_timeout) lub totalna zwiecha i reset na twardo. Pojawia się to jak obrabiam więcej zdjęć, ale boję się, że kiedyś mi się sprzęt nie podniesie i postanowiłem na święta (może wcześniej) kupić kartę.
Tu mam pytanie:
Co warto kupić do 400-500zł i na co zwracać uwagę aby zdjęcia obrabiać sprawniej. Granie mnie nie interesuje więc tego parametru proszę nie brać pod uwagę :)
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Oki - przenoszę się tutaj - może ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł, albo doradzi co lepsze wśród kilku modeli, bo wstępne rozeznanie już zrobiłam :-)

Założenia:
1 - cena 2500-2700 max [było 2500, ale jednak trochę dołożę i kupię z systemem - na linuksie nie chodzi Garmin ;-( - chyba, że olać? ;-) ]
2 - będzie tam chodził linuch - komponenty mają się w miarę gładko dogadywać
- czyli grafika nVidii [tylko? - tańsze są modele np. z Intelem],
- procesor Intela
3 - a na linuchu maksymalne obciążenie, to Android Studio [na razie doraźnie - nie musi chodzić szybko jak mgnienie oka, ale żeby w ogóle chodził ;-)
- 8GB RAM
- procek intel i5
- dysk SSD
4. Klawiatura z długim enterem ;-)
5. Rozdzielczość? [na razie widzę, że nie bardzo mogę wybrzydzać w tej kwestii].

Powiedzicie mi - czy do każdego laptopa z dyskiem SSD mogę podpiąć HDD ze starego laptopa??? Czy na co uwagę zwracać?

Co do tej pory znalazłam:
https://www.komputronik.p...gb-ssd-8gb.html
Najtańszy, ale karta grafiki Intela

Potem dwa, które się różnią ceną o 50 plnów, ale nie wiem jeszcze jakimi się parametrami różnią ;-)
https://www.komputronik.p...01hapb-8gb.html
https://www.komputronik.p...-120gb-ssd.html

Jedyny HP w stawce:
https://www.komputronik.p...-120gb-ssd.html
Różnice
-większa rozdzeilczość ekranu
- powłoka antyrefleksyjna
- grafika ATM Radeon

I najdroższy
https://www.komputronik.p...windows-10.html
- szybsze taktowanie pocesora o 0,1 ;)
- grafika Intela - hm?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Do czego ci potrzebna kartą graficzna?
Bo ja nie widzę zastosowań...
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
opiszon, tylko i wyłącznie o gładką współpracę z linuksem chodzi - wiem, że sterowniki czasem kuleją i raczej się poleca nVidię. Nie wiem czy z Intelem nie ma jakichś jaj. Bo już doczytałam, że nie wszystkie AMD są wspierane.

 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:
opiszon, tylko i wyłącznie o gładką współpracę z linuksem chodzi - wiem, że sterowniki czasem kuleją i raczej się poleca nVidię. Nie wiem czy z Intelem nie ma jakichś jaj. Bo już doczytałam, że nie wszystkie AMD są wspierane.

Integra Intela działa świetnie OOTB, sterowniki są w kernelu/Mesa. Czasem tylko gdy wychodzi nowa generacja to trzeba poczekać chwilę na pełne wsparcie.
Co do AMD to otwarte sterowniki wprawdzie nie wspierają najstarszych konstrukcji i (jeszcze) nie wspierają w pełni najnowszych, ale wszystko co pomiędzy działa świetnie w zakresie Vulcana/OpenGL. Nie wiem tylko, jak z obliczeniami wspieranymi przez GPU.
IMHO jeśli nie zależy ci na wsparciu obliczeń przez GPU, to każda współczesna integra Intela jako silnik dla GUI w zupełności wystarczy. Jeśli zdecydujesz się na Ryzena, który integry nie posiada, to w tym samym przypadku - bez liczenia na GPU - jakaś tania karta graficzna AMD (byle nie wiekowa) na otwartych sterownikach sprawdzi się w tych samych zastosowaniach. Natomiast jeśli w grę wchodzą CUDA i inne takie - to NVidia i zamknięte drivery.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Oki - to wstępnie wyszło na to:
https://www.komputronik.p...01hapb-8gb.html

Pytanie zasadnicze - czy włożę do tego stary HDD [jeśli tak, to bezboleśnie, czy trzeba jakiejś przejściówki]?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Czyli jednak bierzesz kartę graficzną kosztem 2xwiększego RAM? Dziwne.

Drugi dysk możesz podłączyć tylko zamiast napędu optycznego - są specjalne kieszenie które montuje się w miejsce po demontażu stracji.
 

rafalf  Dołączył: 08.06.2007
Cytuj
Hej. Ideapad 100 z Lenovo to taki dosyć plastikowy komputerek. Obudowa zrobina jest z dość miękkiego plastiku, widać oszczędność na materiałach.
Moj syn ma, werjsę z i5-4288U 4GB ram i grafiką Intela 5100.
Do jego zastosowań jest zupełnie wystarczający.
Z rzeczy, które mi by przedzkadzały, to błyszcząca matryca z niską rozdzielczoscia (1366x768 do Android studio moim zdaniem to za mało) oraz tylko 2 porty USB z czego jeden jest 2.0a drugi 3.0.
Jeżeli chodzi o drugi dysk, to dałoby się zamiast napedu DVD - przez przejsciowkę ale trzeba by było komputer to tego rozbiera, co pewnie spowoduje utratę gwarancji.

Musi to być nowy komputer?
Moze warto rozglądnąć sie na allegro za jakims fajnym polizingowym na dobrych podzespołach. Np HP 8470, czy Lenovo serii T. Wytrzyma pewnie więcej niz Ideapad 100... I będzie mia)ł matową matrycę.

Ja w domu używam właśnie HP 8460p z i5-2520M 8GB RAM, mam na nim Linux Mint z Android Studio i śmiga. Ma on matową matrycę 1600x900 i jego obudowa jezt z aluminium czy innego metalu - nic nie skrzypi...

W domu mamy jeszcze staruszka Lenovo T60 i smiga pięknie pod Linuxem.

 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
opiszon, to pewnie dlatego, że to co mówicie jest w 40% dla mnie niezrozumiałe 8-) . Lepiej jkabyście napisali konkretnie: zrezygnuj z tego, a poszukaj tego. Np dla mnie i5, to i5, a teraz poczytałam, że jeszcze różne generacje są - o to chodzi? Czy może o ilość mHz? Rany - no nie wiem sama ;-)
Poza tym - czasem sprawdzam co piszecie [albo co się domyślam, że piszecie], ale budżet przekracza moje możliwości finansowe...

Czy np to byloby lepszy wyjściem?
https://www.komputronik.p...apb-czarny.html
ósma generacja i5 i grafika intela?

rafalf napisał/a:
Musi to być nowy komputer?

Nie musi być, ale zgodnie z prawem Murphego bym akurat miała pecha i by się popsuł ;-)

[ Dodano: 2017-11-19, 13:21 ]
opiszon napisał/a:
Czyli jednak bierzesz kartę graficzną kosztem 2xwiększego RAM?

Pd. Najtańsze 16GB to ponad 3000pln, więc raczej w tej kwestii nie poszaleję.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia, zgadzam się z opiszonem, na Twoim miejscu poszukałbym czegoś z większą ilością RAM/nowszym procesorem ale bez osobnej karty... O ile nie zamierzasz grać na tym laptopie (do czego zainstalowana karta i procesor i tak średnio się nadają...), zaś twój software - z tego, co wyczytałem w innym wątku - nie wymaga wsparcia GPU, to integra Intela w zupełności wystarczy, zaś pod Linuxem sprawi zdecydowanie najmniej problemów w przypadku zmiany wersji kernela/sterowników.
Co do HDD to możesz jeszcze kupić obudowę zewnętrzną do starego dysku i podpinać przez USB - jeśli chodzi tylko o zgromadzone dane, to dość rozsądne rozwiązanie. Jeśli natomiast chcesz powiękzyć pojemność magazynu w samym laptopie bez ograniczania prędkości przez transfer po USB - to albo tak, jak pisze opiszon, albo wymiana SSD na większy, o ile jest to osobny moduł na jakimś cywilizowanym złączu a nie pamięć wlutowana na płytę...
 

rafalf  Dołączył: 08.06.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:
Lepiej jkabyście napisali konkretnie: zrezygnuj z tego, a poszukaj tego


No to może takie:
http://allegro.pl/klasa-a...6771768366.html
Intel I7 - 4 rdzenie, 8GB rozszerzalne do 16, gwarancja 12miesięcy?

Edit- to jednak na HDD jest nie SSD, ale dysk można wymienić....
Jest w każdym razie spory wybór w polizingowcach. Nowy w Twoim budżecie nie będzie rakietą na pewno - ale jeżeli masz stracha przed używkami, co rozumiem to pozostaje wybrać coś z najszybszym procesorem i największą ilością RAM w budżecie.
Reszta jest raczej podobna wszedzie w tej klasie sprzętu.

 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:
opiszon, to pewnie dlatego, że to co mówicie jest w 40% dla mnie niezrozumiałe 8-) . Lepiej jkabyście napisali konkretnie: zrezygnuj z tego, a poszukaj tego. Np dla mnie i5, to i5, a teraz poczytałam, że jeszcze różne generacje są - o to chodzi? Czy może o ilość mHz? Rany - no nie wiem sama ;-)
Poza tym - czasem sprawdzam co piszecie [albo co się domyślam, że piszecie], ale budżet przekracza moje możliwości finansowe...

Tutaj:
https://www.komputronik.p...b-ssd-12gb.html
Maz nowszy procesor 2c/4t (choć dość nisko taktowany...), 12 GB RAM i zintegrowaną grafikę. Brak napędu optycznego, ale mieścisz się w budżecie... No i matowy ekran, zaleta IMHO...
Tu z kolei:
https://www.komputronik.p...b-ssd-12gb.html
tak samo, jak wyżej, tyle że z napędem DVD oraz kartą AMD. Córa ma ten model, Mint śmiga aż miło, karta AMD została zinorowana, całość hula na integrze Intela.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
rafalf, ale ja się boję używanych ;-)
Czy się nie bać???

Apas, ale to są i3?
Czyli lepiej i3 z 16GB RAM, niż i5 z 8GB???
:roll: :roll: :roll:
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Może komuś się przyda - zestawienie wydajności 56 CPU w rożnych programach, min. Lightroom 6.7 i DxO Optics Pro 11.2: http://www.hardware.fr/ar...plicatives.html
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:
rafalf, ale ja się boję używanych ;-)
Czy się nie bać???

Apas, ale to są i3?
Czyli lepiej i3 z 16GB RAM, niż i5 z 8GB???
:roll: :roll: :roll:

Tak, wiem, że to i3. Tyle, że i3 Skylake to nowsza architektura od tej, jaką masz w sprzęcie, który sama znalazłaś. Oba układy mają po dwa jądra i obsługują cztery wątki, oba mają tyle samo pamieci podręcznej na wzystkich poziomach, wiec de facto zegar-w-zegar to i3 winno być szybsze z racji nowszej architektury. Niestety, to Intel, więc i3 6006U jest bazowo o 1GHz wolniej taktowany. Czy to ma znaczenie? Zależy od zastosowań. Skylake (i3) obsługuje pamieć DDR4, więc sporo zyskasz na przepływności podsystemu pamieci (o ile, oczywiście, zainstalowano DDR4, z opisu to nie wynika). Jeśli wiec planujesz używać softu, który mocno i dużo operuje na pamieci - to częściowo ten 1 GHZ wolnijeszy procesor się 'zwróci'. Jeśli natomiast priorytetem są oblicznia, zwłaszcza jednowątkowe - to im szybszy zegar procesora, tm lepiej.
Ale...
Masz i coś takiego:
https://www.komputronik.p...b-ssd-12gb.html
12GB RAM, procesor i5 generacji Skylake, większy SSD, BRAK SYSTEMU, który i tak sobie sama powiesisz (po co płacić za Windę?). Wada - brak napędu optycznego. No i to Acer, dla niektórych to też wada...

EDYTA: teraz zobaczyłem, że tymczasowo niedostępny... No ale tymczasowo, więc może?

 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Wziąłbym i5 z 8gb ram zamiast i3 z 16gb. RAM łatwiej wymienić dokupić w późniejszym czasie.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
opiszon napisał/a:
Wziąłbym i5 z 8gb ram zamiast i3 z 16gb. RAM łatwiej wymienić dokupić w późniejszym czasie.

Oczywiście. O ile masz możliwość wymiany/dodania. W tanich laptopach nie zawsze takowa jest, niestety...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach