Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Cytuj
Padła jedna pamięć RAM. Pozostała jedna kość 4 GB, którą HWINFO rozpoznaje jako:
DDR3-1600 / PC3-12800 GR1600D364L9/4G.
Płyta: https://www.asus.com/pl/Motherboards/P8Z68VGEN3/

Wg rysunku: DDR3 2200 support.
Jest sens kupować jakieś szybsze pamięci, wywalając obecną?
Czy trzeba parami wkładać RAM? Czy jest to obojętne i można kupić np. DDR3 8GB i dostawić do posiadanej 4GB?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli pamięć ma pracować w trybie dual channel to muszą być dwie identyczne kości pamięci. Single channel czy dual channel https://pclab.pl/art61709.html
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Robert K., tak jak mówi plwk, jeśli kupisz dwie identyczne kości to zapakuj je w niebieskie porty. Kup szybsze niż masz, takie 2200. Tę płytę można nieźle i bezpiecznie podkręcić. Trzeba mieć dobre chodzenie na procesor. Nawet bez podkręcania dobre chłodzenie to cisza.
 

Robert K.  Dołączył: 24.07.2008
Cytuj
Dzięki. Choć jak się poczyta podany link https://pclab.pl/art61709.html to wychodzi na to, że to raczej bez znaczenia ;)
Bo w grach - owszem - różnica jest. Ale ja nie gram w gry inne niż pasjans i literaki na kurniku ;)
A w programach użytkowych to różnicy praktycznie nie ma. Konwersja video zupełnie bez różnic (a to nierzadko robię). Nie podano, jak to wygląda w obróbce grafiki - czy lightroom i inne obrabiarki odczują kości w dualu... Coś wiecie więcej o tym?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Robert K. napisał/a:
czy lightroom i inne obrabiarki odczują kości w dualu...

Na pewno odczują ilość RAMu. Rozsądne minimum to 8GB.
https://pclab.pl/art56390-9.html
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Robert K. napisał/a:
A w programach użytkowych to różnicy praktycznie nie ma.
Nie do końca. Większość dostępnych programów obsługuje tylko jeden rdzeń. Wielordzeniowe procesory to trochę ściema. Podkręcenie takiego daje sporo wbrew pozorom. To tak w dużym skrócie.
https://antyweb.pl/wiele-rdzeni-w-procesorze-tez-daliscie-sie-nabrac/
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Podobno Photoshop od wersji CS3 obsługuje pracę wielowątkową. Lightroom 6 na pewno obsługuje minimum 4 wątki.
 

Sebastian  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Podobno Photoshop od wersji CS3 obsługuje pracę wielowątkową. Lightroom 6 na pewno obsługuje minimum 4 wątki.


Nie tylko wile wątków na procesorze. Adobe wykorzystuje również możliwości obliczeniowe karty graficznej (OpenCL), tej wbudowanej albo zewnętrznej, do przetwarzania obrazu zarówno w obróbce zdjęć jak i filmów.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Chyba dojrzałem do zakupu dysku SSD na system. Czy raczej ceny tych dysków (w sumie nie-dysków) o rozsądnych pojemnościach dojrzały do tego, żeby naszła mnie ochota na taką fanaberię, bo prawdę mówiąc prędkość działania talerzowca w niczym mi nie przeszkadza. Innymi słowy facet czasami musi se coś dołożyć do swojego komputera.
Pytanie brzmi - czy migracja partycji systemowej win 7 na nowy dysk-niedysk bez reinstalacji za pomocą jakiegoś programu z internetu jest rzeczą prostą i idiotoodporną, czy też przysparza trudności? (Na reinstalację jestem za leniwy, skoro stan systemu tego nie wymaga, za dużo rzeczy mam do doinstalowania, a jest to komputer którego używam do pracy). Plus mile widziane porady (czym, jak, czego się wystrzegać). Komputer stacjonarny, więc dysków mu można nawkładać od groma i stary też zostanie.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Tak. Proste. Zazwyczaj 3 do 4 klików.
Niektórzy producenci dodają za darmo narzędzia do migracji albo można skorzystać z darmowych rozwiązań.
Np do Cruciala jest darmowa wersja Acronis True Image.
https://www.acronis.com/p...ialHD-download/

 

shaper  Dołączył: 01.05.2010
Cytuj
Z darmowych clonezilla
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
PiotrR, napisz może też jaki dysk zamierzasz kupić ;-)
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
A, tego jeszcze nie wiem. Jestem otwarty na porady. Raczej Sata, bo NVMe moja płyta raczej nie umie. Ma co prawda uefi bios, ale chyba się boję z tym kombinować.
Z zasilaniem SATA z Molexa przez przejściówkę nie będzie problemów (bo wtyki zasilania Sata już mi się wyczerpały)?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
A do czego masz podłączone te zasilanie Sata? Jak do jakiegoś DVD itp to do niego podłączylbym zasilanie z przejściówki a do dysku jednak bezpośrednio. Lepiej dmuchać na zimne ;-)

https://youtu.be/EYkof-csPfI
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Do DVD i dwóch dysków. To w sumie rzeczywiście DVD można przez przejściówkę pchnąć.

PS. A - a co do wagi to jakieś pół TB bym chyba wziął. Plus minus tak. Jak się tam nasypie.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
SATA trochę ogranicza prędkość jaką by można uzyskać... A jak płyta nie łyka M.2 NVME to można coś na PCIE. Choć jak patrzę to ceny jakby mniej zachęcające...
Są jeszcze przejściówki M.2->PCIE. Choć nie testowałem i nie wiem co na to płyta główna i jaka realnie prędkość...

A co do klonowania to ja zawsze używałem narzędzia zawartego w PartedMagic.
I raz Acronicsem.
I jedno i drugie zadziałało o-) Choć na jakimś padającym już dysku z badsectorami trzeba było trochę pokombinować a nie tylko "dalej, dalej, dalej, ok, tak"
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Migrowałem dyski za pomocą aomei partition asistant, ale od jakiegoś czasu aplikacja robi się coraz bardziej płatna i migracja systemu też jest już funkcją premium, a proste klonowanie działa różnie i częściej okazuje się nieskuteczne. Zawsze lepiej mi szło z dd.

Z dyskiem m.2 i przejściówką pcie miałem problem - szło na tym zainstalować system, ale ten nie startował (leciwy, ośmioletni komp).
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Generic, no właśnie ceny na PCIe już nie pasują do opcji "jakoś strasznie tego nie potrzebuję, ale se kupię, bo niedrogie", więc chyba muszę zostać przy Sata. Co do marek to jest coś bardziej godnego polecenia, czy wszystko jeden kij? Nie zależy mi na sprzętowym szyfrowaniu itp.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
No to kupiłem, włożyłem, sklonowałem, działa.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Po kilku dniach muszę powiedzieć, że jestem zachwycony. Skończyły się zdarzające się wcześniej chwilowe przywieszki komputera, opera się nie przycina przy otwartym pierdyliardzie kart. Warto było.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach