Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
MAX581 napisał/a:
... szczególnie jak się nie ma pojęcia ... tak jak ja... no to pomału się "doktoryzuję"... :oops: :roll:


Jak juz poskladasz coś konkretnego to powiedz co i jak.
Moze wezme z Ciebie przyklad
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
MAX581 - pisałem już o tym wiele razy.
Kupno kompa zawsze jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Rozumiem , iż można mieć zestaw stworzony na długie lata ale rozwój technologii pociąga za sobą tak szybkie starzenie się elektroniki, że wymarzony komputer nabyty dzisiaj, jutro jest już stetryczałym dziadkiem.
Zawsze pojawi się coś, czym rynek będzie kusił i zawsze pojawi się coś co napędzi nasze decyzje o zmianie bebechów w blaszaku ( np bardziej upakowna matryca a tym samym większe i trudniejsze w obróbce/wymagające większej mocy obliczeniowej pliki RAW).

Zestaw na dzisiaj do plików RAW:
1 . Zasilacz .
Cichy !!!
Jeśli cichy tzn, że jego wentylator obraca się z mała prędkością.
Taki, którego sprawność będzie wysoka ( certyfikat np 80 Plus Bronze lub Silver/Gold).
I odpowiednio dobrany do zestawu ( czyli nieprzewymiarowany mocowo ).
450-500W maksymalnie ( choć to i tak za dużo).
Jeśli cichy zasilacz to ...
2. Odpowiednia obudowa.
Niestety przewietrzanie bebechów jest potrzebne szczególnie gdy komuś wpadnie do głowy zastosować dyski SSD na złączu M2 czy nie daj Boże podkręcać procek.
Jeśli nie możemy przewietrzyć obudowy ” naturalnie” ( spora przestrzeń + wolnooobrotowy wentylator zapewniający przedmuch) i nie godzimy się na zwiększoną ilość decybeli to komponenty zestawu powinny być w miarę energooszczędne .
Dlatego też nie ma się co napalać na Ryzena z „X” bo to dodatkowe 30W i tylko 300MHz więcej. Dlatego lepsza dwuwentylatorowa karta graficzna a nie „potwór” w olbrzymiej wydajności z trzema coolerami bo to przeważnie oznacza zwiększoną produkcję ciepła (acz niekoniecznie). Dlatego chipset płyty głównej nie powinien być chłodzony wentylatorem a Twój Asrock X570 ma takie właśnie chłodzenie ( przyjrzyj mu się dokładniej) tak jak pewnie wszystkie płyty główne z chipsetem X570.
I jeśli będziemy w zgodzie z powyższym „trendem” ochrony klimatu możemy się szarpnąć na mniejszą obudowę formatu m-ATX czy mini-ITX.
3. Procesor .
Na dzień dzisiejszy Ryzen 5 2600 lub Ryzen 7 2700 mają wszystko co potrzeba do bezstresowej obróbki plików RAW.

4. Płyta główna to jak zawsze kompromis pomiędzy tym „co się chce „ a „ co się wykorzysta” - dlatego nie warto szaleć z nowymi chipsetami tylko brać to co jest w cenie „uczciwej”.

5 . Dyski SSD w ilości sztuk dwóch i oba nie na złączu M.2 ( przez wspomnianą temperaturę oraz wykorzystanie do zadań mało-specjalnych).Chyba, żę chcesz odczuć parusekundową różnicę w eksporcie i ten ułamek wieczności ma większe znaczenie niż kwota wydana na odpowiednią płytę główną . Jeśli nie obrabiasz zawodowo dużęj ilości plików dysk na M.2 jest zbędny ( na system i soft już możesz rozważyć - aczkolwiek cudów w codziennym użytkowaniu bym nie oczekiwał) .

5A. RAM - 2 x 8 GB 3.2GHz wystarcza do podstawowych zadań ( otwarte 2 programy do obróbki + przeglądarka). Dobór płyty głównej z 4 slotami na pamięć to też pewien aspekt do rozpatrzenia " na przyszłość".

6. Karta graficzna z 4 GB VRAMu ze względu na to, iż niektóre programy do obróbki RAW ( np. C1) potrafią wykorzystać do 60-70% tej wielkości.
Ważna jest też przepustowość tejże i 256bitowy Radeon RX 570 spisze się lepiej niż 128 bitowy cherlak RX 560 przy odzyskiwaniu cieni z cieni ze względu na nią jak i na sam chipset GPU.

Reasumując.
Nie marnuj pieniędzy !
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Reasumując:
Blesso napisał/a:
1 . Zasilacz .
Cichy !!!

1. zasilacz 500W z certyfikatem np 80 Plus Bronze lub Silver/Gold ( np ten? https://www.komputronik.p...er-9-500w.html)
2. Obudowa - tu jest największy problem - poziomych w komputroniku nie mają - chyba że mikro ITX ... Ale gdzie indziej są , więc będę kombinował.
3. Procesor bez X (Ryzen 5 2600) - choć właśnie ze względu na energooszczędność miałem na uwadze 5 3600 - pobierający o 30 W mniej niż 5 2600X.
4. płyta ze starszym chipsetem bez wentylatora (X470)
5. Dyski SSD - na razie jeden - na PCIe albo M2 - bo są 10x szybsze niż Sata... Co innego zapis 300MB/s a co innego 3000MB/s - zero robi różnicę...
5A. 16 GB 3,2 GHz - jak mówisz że spokojnie wystarczy - to na początek niech bedzie . Stanieją 16-tki to się dołoży na filmy.
6. grafika z 4GB VRAM i 256 bitowym prockiem, (i procesorem z 2 wentylatorami ?) Poszukam, ale z RX 570 tanio nie będzie - pewnie ok. 700zł.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Radeon 570 4GB w ostatniej promocji z X-Koma to koszt 539zl. Link do cebularzy z
Peppera .
Radeon 580 4GB to 689zl .
Radeony w porównaniu z nowymi kartami Nvidii "ciągną " odrobinę więcej prądu i są odrobinę bardziej "ciepłolubne" ale kosztują mniej.

Ryzen 5 3600 to dobry wybór [ TEST z portalu pclab.pl] . Ale cena niezbyt dobra zważywszy na dzisiejszy dzień.

Dysk SSD ze złaczem M.2 nie jest dziesięciokrotnie szybszy od tego na SATA.
TEST .
Przy normalnym użytkowaniu kompa różnice są pomijalne a temperatura dysków z M.2 znacząco odbiega od tych satowskich niestety.

Płyta główna to podstawa zestawu ale dzisiaj kwota ~ 400zl to optimum za np B450 od Gigabyte czy Mortara od MSI lub innego MAXA.

W domowym, sielankowym użytkowaniu procesora użytego do obrobienia 140 RAWów w tygodniu nie ma znaczenia sekcja zasilania płyty, jej super radiatory do chłodzenia czy bajeranckie ledy albo "wypasiony kodek dzwiękowy".

Do płyty wkładasz "osprzęt" i zapominasz o niej. Ważne by wgrać nowy Bios i w tej kwestii trzymać rękę na pulsie oraz co jest chyba najważniejsze zdawać sobie sprawę z tego , że do tego elementu przypisany jest klucz oryginalnego systemu Windows.

Co do obudowy to nie szukaj najmniejszych rozwiązań. Z czasem możę się okazać , że rozmiar ma znaczenie i dołożenie następnego elementu czy wymiana procka pociągnie za sobą konieczność wybiany "blachy". Lepiej mieć większą obudowę niż denerwować się pierdzeniem zamontowanych w nich wentylatorów .
Chłodzenie procka powiązane z powyższym elementem to również znaczący problem.
Mała wieża miedziano-aluminiowa z większym wentylatorem jak np FERA zadba o komfort pracy młoteczka i kowadełka w Twoim uchu.
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Tak tylko wtrącę, może ktoś kto posiada nowszy sprzęt się wypowie, bo ja siedzę na 4rdzeniowym procku, obrabiam fotki na C1 z 16Mpix-elowej matrycy i musiałem dokupić kartę graficzną z OpenCL, żeby nie testować swojej cierpliwości. Procek jedzie na 100% obciążenia, karta graficzna bardzo pomaga w eksporcie plików, mniej przy obróbce (ale pewnie zmieniło się to w nowszych wersjach programu).

MAX581 chce działać na Lightroom-ie, stąd pytanie Jak Lightroom radzi sobie z wielowątkowością. Bo może skoro MAX581 zastanawia się między Ryzen 5 2600, 3600 a R7 2700, to może jednak R7 2700 który ma 8 rdzeni będzie ciekawszym rozwiązaniem? Aktualna cena np. w sklepie z X w nazwie 789zł a Ryzena 3600 (6 rdzeni, co prawda trochę wyżej taktowanych i w nowszej wersji ) 899zł.
Z drugiej strony może silniejszy pojedyńczy wątek będzie jednak cenniejszy mimo tylko 6 rdzeni - tu ktoś musi się wypowiedzieć, kto na codzień pracuje na podobnej konfiguracji.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Różnicę między NVMe a SSD na SATA zobaczysz tylko przy kopiowaniu dużych plików.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Dysk SSD ze złaczem M.2 nie jest dziesięciokrotnie szybszy od tego na SATA.
TEST .

Faktycznie to "tylko" 3x różnica w najlepszym i 30% w najgorszym razie.
Nie bardzo wiem czym różnią się polecane przez ciebie płyty z chipsetem B450 od X470?
sam już nie wiem jaką płytę brać... nie chcę jakichś j** lampeczek i innych zbędnych elementów "gamingowych" - ale wydajną jednostkę która bedzie cicho pracować zamknięta w szafce ( drzwiczki jej uchylę i tylną płytę "sperforuję " wiertarką).
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Nie bardzo wiem czym różnią się polecane przez ciebie płyty z chipsetem B450 od X470?

X470 ma więcej portów USB 3.1 i więcej portów SATA.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
MAX581- nie kombinuj ;)
Dobra płyta pod Ryzena nie musi być super wypasiona. Chipset B450 w zupełności wystarcza do wszystkiego ( no może oprócz podkrecania procka - bo w tym aspekcie - są lepsi ).
Tak jak wspomniałem bierz Mortara od MSI czy AORUSa od Gigabyte .
Zasialcz SilentiumPC Supremo L2 550W albo Be quiet! Pure Power 11 500W ( z tych tańszych - niestety mocowo "przewymiarowanych")
Obudowe z 2 wentylatorami dodatkowymi ( jeśli zasialcz będzie "w piwnicy").
Radeon RX 570 4GB od Sapphire czy MSI.
Dwa dyski SSD . Jeden to Crucial 500GB 2,5" MX500 lub GOODRAM 512GB CX400 na obrabiane pliki i Crucial 250GB SSD MX500 na system.
Pomyśleć też możesz o zewnętrznym dysku 3.5 calowym (backup) .
Dodatkowe chłodzenie na procek ( ciche) i sam procek Ryzen 5 2600 po taniości lub 5 3600 (optymalnie) ewentualnie 7 2600 ( wszystko "bez " X).
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Chipset B450 w zupełności wystarcza do wszystkiego


1. Arctic Freezer 12 - do procesora (czy będzie pasować?)
2. be quiet! PURE WINGS 2 120mm - do obudowy
3. AMD Ryzen 5 2600
4. MSI Radeon RX 570 ARMOR 4G OC
5. be quiet! System Power 9 400W
6. Patriot Viper 4 16GB [2x8GB 3200MHz DDR4 CL16 1.35V DIMM]
7. Gigabyte B450 AORUS ELITE
8. Silicon Power P34A80 M.2 NVMe PCIe 1TB - (jeden dysk / dwie partycje? Podłączony pod PCIe-więc powinien pracować szybko).
plus W10 na płycie i nagrywarka zewnętrzna żeby zostawić luz w obudowie ATX która jest stojąca ale planuję ją położyć bo tylko tak się zmieści w szafce (Natec Armadillo). Co sądzisz? Zmienić coś? (dyski zewnętrzne mam od dawna).

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
MAX581 napisał/a:
jeden dysk / dwie partycje

Po co to dzielić?
MAX581 napisał/a:
Arctic Freezer 12 - do procesora (czy będzie pasować?)

Tak.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Po wszystkim podaj cenę zestawu i jak na nim się pracuje. Może też wymodzę podobny zestaw.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
M.K napisał/a:
Po wszystkim podaj cenę zestawu i jak na nim się pracuje.

Jak się nic nie zmieni to ok. 3700zł (z systemem, nagrywarką zewnętrzną i montażem) - a jak się pracuje - zobaczymy... 8-)
plwk napisał/a:
Po co to dzielić?
żeby mieć osobno system i osobno "magazyn" który można szybko wyczyścić po zrzuceniu materiału na dyski archiwalne?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zakładasz katalog, który robi za magazyn. To nie jest dysk mechaniczny i fizyczne położenie plików nie ma znaczenia.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
fizyczne położenie plików nie ma znaczenia.

Aha, myślałem że może mieć , choćby ze względu na uporządkowanie materiałów - np. żeby nie skasować czegoś z programów podczas czyszczenia "magazynu"... Tak się zasugerowałem wpisem "Blesso" o dwóch dyskach w tym jednym na system... A jak czytałem o sposobach podłączenia dysków w płytach - to doszedłem do wniosku że lepiej mieć fizycznie jeden na PCIe bo drugi to już tylko na Sata... Coś tam się blokuje czy jakoś tak... :oops: No to jak jeden - a sugestia była o dwóch - to z partycją na system... ale jak nie trzeba... to mniej roboty... :-B

Blesso napisał/a:
W domowym, sielankowym użytkowaniu procesora użytego do obrobienia 140 RAWów w tygodniu nie ma znaczenia sekcja zasilania płyty

No to u mnie jest ciut inaczej - wyjście na godzinkę to 2x więcej Raw-ów z k-1... codziennie... większe wyjścia/wyjazdy to plus RAW-y z K-70 i odpowiednio więcej... Przy przytoczonej przez Ciebie ilości pozostał bym przy 2-ch lapkach... ;-)
No i dochodzi coś co lubię - cisza - nie lubię nawet jak hałasują laptopowe chłodzenia gdy się wkręcą na obroty - więc oprócz właczenia trybu cichego - mam je na dobrze wentylowanych podstawkach. Stąd takie a nie inne wybory (sugeruję się maksymalną głośnością pracy).

 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Już dawno nie siedzę w komputerach, ale zasilacz 400W to nie za mało ?
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Chłodzenie zmień na SilentiumPC Fera 3. Ma ona większy wentylatyor 12cm vs 9cm a do Twojej obudowy zmieści się bez kłopotu ( maksymalna wysokość to 16cm) .

Płyta to MSI Mortar bardziej choć i ten Gigabyte jest OK.

1 dysk NVME ?
!!!
Jeśli ja z przekazem nie docieram to może INNI
Przecież taki dysk kosztuje ponad 600zł !!!
Różnicy nie odczujesz w prędkości a dwa dyski na SATA to pewność, zwiększone bezpieczeństwo i chłodek!

Zasilacz w brązie 400 W może nie starczyć w przyszłości . Sam ma be quiet! 400W Straight Power 10 kupionego w promocyjnej cenie ale mój komp jest "zabetonowany" na wieki jeśli chodzi o zmiany.
Kup raz a odrobinę lepiej.
Niestety ciężko znaleźć zasilacz 450W-500W w "goldzie" w przystępnej cenie.
Pomyśl o SilentiumPC Supremo L2 .

Windows + pendrive a nie zewnętrzny napęd DVD !!
Szkoda kasy na napęd.

Zaoszczędzić jeszcze możesz na 2 wentylatorach do przewietrzania budy.
SilentiumPC Zephyr jest o 20 zł tańszy a w miarę cichy a nawet jego 13dB zauważalnie zmniejszy ciśnienie akustyczne w przeciwieństwie do 20dB "skrzydeł" od be quiet.

 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
irek83 napisał/a:
zasilacz 400W to nie za mało ?

Nie wiem - czekam na odpowiedź fachowca który będzie to składał anie chcę przesadzić i dać zbyt dużego ... Im większa moc nominalna - tym większy zasilacz , transformator itp, pobór energii i grzanie ... Tyle pamiętam jeszcze z technikum... Co prawda sporo się zmieniło ale jeszcze nie mówimy o nadprzewodnictwie więc co do zasady jest po staremu.
Blesso napisał/a:
Zasilacz .
Cichy !!!
Jeśli cichy tzn, że jego wentylator obraca się z mała prędkością.
Taki, którego sprawność będzie wysoka ( certyfikat np 80 Plus Bronze lub Silver/Gold).
I odpowiednio dobrany do zestawu ( czyli nieprzewymiarowany mocowo ).
450-500W maksymalnie ( choć to i tak za dużo).
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
MAX581, nie zgodzę się do końca, zasilacz pobierze tyle ile jednostka będzie potrzebowała a zapas mocy jest zawsze mile widziany i dzięki temu temperatury są niższe bo nie musi pracować na granicy swoich możliwości.

[ Dodano: 2019-10-03, 09:33 ]
Wentylator w zasilaczu też nie będzie śmigał na 100% jak będzie miał zapas mocy i jednostka jednocześnie będzie mniej hałasowała.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Nie mam czasu na przerzucanie archiwum z płyt na dyski. Różnica w cenie to 80zł na napęd który i tak mi się przyda , a cena W10 na pendriwe -to jakieś 30-50 zł więcej więc połowę napędu mam za darmo...
Blesso napisał/a:
Przecież taki dysk kosztuje ponad 600zł !!!

538,12zł - taniej niż dwa mniejsze...
Blesso napisał/a:
SilentiumPC Zephyr jest o 20 zł tańszy a w miarę cichy a nawet jego 13dB zauważalnie zmniejszy ciśnienie akustyczne w przeciwieństwie do 20dB "skrzydeł" od be quiet.

Zmieniłem na 2 takie. :lol:

[ Dodano: 2019-10-03, 09:49 ]
irek83 napisał/a:
zasilacz pobierze tyle ile jednostka będzie potrzebowała

Zgadza się - to też brałem pod uwagę - ale skoro Blesso też twierdzi że może być za mało - a to jego wpisem
Blesso napisał/a:
450-500W maksymalnie ( choć to i tak za dużo).
się kierowałem... :-D Więc przemyślę - miałem w planie taki sam ale 500W , jeszcze poszukam ...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach