Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Jeśli cisza jest tym co decyduje o wyborze kompa to...
To ja ! To ja !

Mam bezgłośnego ( dosłownie) blaszaka.

1 . Zasilacz - wspomniany 400W Straight Power 10.
Genialnie bezzatyczkowo-uszny zasilacz !

2. Karta graficzna i jej chłodzenie może doprowadzić do szału.
Swego czasu miałem Gigabyte RX 460 z "półpasywnym chłodzeniem" .
Kłopot był w tym, że w momencie gdy karta zaczynała pracować- wentylatory ruszały ze zwiększonymi obrotami ale nie "liniowo" pomału do przodu!
Wkurzało to niesamowicie. Ustawienie obrotów we własnym zakresie doprowadziło do tego, że kartę sprzedałęm bo...."ją" słyszałem !
Rozwiązanie problemu?
PALIT GeForce GTX 1050 Ti KalmX - karta chłodzona całkowicie pasywnie .
Zamontowałem na niej superwolnoobrotowy wentylator i delektuje się błogą ciszą .
Niestety nie jest to Ati więc w moim najlepszym , naj naj programie do obróbki RAWów czyli Capture One wyniki uzyskuję mierne.
Cena tej karty teraz jest astronomicznie wysoka . Zdziercy !

Jeszcze na chwilę wrócę do dysków !
2 SSD na sata jak wspomniałem wyżej to koszt 500zl i to wybierając bardzo dobry zestaw od Cruciala ( 500GB - fotki + 256 GB na system i soft).
Tylko nie mów, że będziesz trzymał na dysku "sytemowym" RAWy z imienin u ciotki z roku 2010 !!
2 dyski to pewność - że jeśli padnie jeden - to przynajmniej system zostanie lub pliki.
Jak padnie Twoje 1TB - tracisz wszystko.
A jeśli robisz często backup to nie potrzebujesz 1TB ;)

Ps do zasilacza
400W jak najbardziej wystarczy.
Bo 300W to jest pobór mocy domowego zestawu złożonego z dzisiejszego Ryzena 2600 ( bez X) lub Intela serii 5 wraz z pozostałymi bebechami ( RAM).
Problemem jest jak zawsze karta graficzna.
Ati Radeon 580 potrafi pociągnać 20A z lini 12V .
Nvidia jest bardziej oszczędna ( np GTX1060).
Podkręcany procek też swoje ciągnie z sieci.

Dlatego kupując zasilacz "dzisiaj" i mając zestaw niewypasiony 400W w zupełności wystarczy .
Przy wysokie sprawności zasilacza jest to jak najbardziej akceptowalna wartość.
Problem jest strzarzenie się podzespołów tego elementu.
Kondensatory niestety mogą nie trzymać swojej pojemności po latach babrania w RAWach przez użytkownika kompa.
Ps 2
280W to pobór mocy zestawu złożonego z podkręconego do granic wytrzymałości procka wraz RX570 - TEST 1 [purepc.pl] ; TEST 2 [pclab.pl] ; TEST 3 .
I tu mała uwaga. Programy typu Lightroom czy C1 nie wykorzystują pełnej mocy karty graficznej.
Dlatego jeśli komp nie służy jako konsola do gier a tylko do obróbki plików RAW można pomyśleć o słabszej kartcie graficznej a co za tym idzie mniej prądożernej.
Nvidia 1050Ti jest jak najbardziej w" tryndzie" dbania o zmniejszanie produkcji CO2 .
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
1 dysk NVME ?
!!!
Jeśli ja z przekazem nie docieram to może INNI
No - mnie przekonało że powinien być taki - często kopiuję z dysku komputera pliki po 200-300 GB na 2-3 dyski archiwum (po USB 3.0 i 3.1) - mam nadzieję że dzięki temu będzie szybko chodziło (wreszcie!), choć i tak pewnie użyję raptem połowę do 2/3 prędkości odczytu. To może nawet w tym czasie coś z czwartego dysku sobie do obróbki na SSD przeniosę... ;-)
https://www.komputronik.p...er-11-500w.html - a ten mogę mieć za stówę drożej - w standardzie 80+Gold... Drożej od
Blesso napisał/a:
Pomyśl o SilentiumPC Supremo L2 .
Warto dopłacić do "Golda"?
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
MAX581 napisał/a:
be quiet! PURE WINGS 2 120mm
Zdecydowanie silent wings 3 120mm jest cichszy.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Karta graficzna i jej chłodzenie może doprowadzić do szału.
Swego czasu miałem Gigabyte RX 460 z "półpasywnym chłodzeniem"


MSI Radeon RX 570 ARMOR 4G OC - to Mój wybór - jest 4GB pamięci i 256 magistrala jak sugerowałeś. Zrobienie
Blesso napisał/a:
( np GTX1060).
to już ponad tysiąc... :roll:
Blesso napisał/a:
do zasilacza
400W jak najbardziej wystarczy.

No to może https://www.komputronik.p...er-11-400w.html - w "Goldzie"?
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Pomyśl jeszcze o jednym.
Nie grasz . Tylko obrabiasz.
Twój program do RAWów to.... DxO + Affinity ( C1 jeszcze nie ) - to może nie potrzebujesz "mocnej " karty graficznej teraz a na ten czas nadejszła wiekopomna chwila na mocniejszy procek ?
Używana grafika pokroju Radeona 7770 to koszt 100zl , GTX 560 150zl a Radeon 7950 to 250zl ./
Resztę forsiaków wpakuj w Ryzena 7.
Albo kup najtańszą grafę nową i ciesz się z mocy 8 rdzeni i 16 wątków ?
Jeśli oczywiście nie marzy Ci się Capture One ;)

Ps
Dobór zasilacza skoreluj z kartą graficzną.
400W w goldzie i 11 serii by quita powinno dać radę.

Jest jeszcze jeden aspekt -przewietrzanie Twojej szafki.
Wywiercenie otworów w mocno zabudowanej skrzynce może nie wystarczyć.
Pomyśl o wymuszonym przewietrzaniu samej szafki ( jeśli jest ona zamykana lub przymykana "frontem").
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Cytat
do obróbki plików RAW można pomyśleć o słabszej kartcie graficznej a co za tym idzie mniej prądożernej.
Nvidia 1050Ti jest jak najbardziej w" tryndzie" dbania o zmniejszanie produkcji CO2 .

szyna danych pamięci 128 bit - jest w tych rozwiązaniach a nie 256 więc jak to się ma do
Blesso napisał/a:
256bitowy Radeon RX 570 spisze się lepiej niż 128 bitowy cherlak RX 560 przy odzyskiwaniu cieni z cieni ze względu na nią jak i na sam chipset GPU.

Bo albo zaczynam wątpić we własne zmysły... :oops:

[ Dodano: 2019-10-03, 11:44 ]
Blesso napisał/a:
Tylko obrabiasz.
Jak zeznałem na początku i tego się trzymam. Napisałem też że może mnie najść na filmowanie...
C1 może w każdej chwili nadejść... - też już było przedmiotem zadumy, więc czemu nie?
Affinity ma dość spore wymagania. Pewnie nie mniejsze niż adobe... tyle że jako z pochodzenia "jabłecznikowe" więc może mieć nieco inne potrzeby... :-D
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Nie powątpiewaj we własne zmysły ale staraj się zrozumieć drugą stronę.
Karta pokroju Radka RX 570 jest idealnym wyborem w "dzisiejszym" zestawie komputerowym.
Szybka pamięć , dobry procesor GPU i co najważniejsze dobra cena. Te optymalne parametry warto wziąć pod uwagę przy kupnie nowego komputera. Uniwersalnego kompa.

Ale Twój komputer nie ma być uniwersalny a jak wspomniał jakiś "pseudo-fachowiec " parę linijek wyżej : "nie marnuj pieniędzy" gdyż zakup kompa to jak zawsze wyrzucanie pieniędzy w błoto ( lokata kapitału to nie jest -niestety- choć bywały takie czasy).

Więc jeśli Twoje mało-uniwersalne oprogramowanie nie wykorzysta mocy drzemiącej w produkcie Ati to czy zakup tego elementu ma sens ?
Dobierz parametry komputera do oprogramowania .
Na przykład. Jeśli system + oprogramowanie korzysta z 10GB RAMu to nie kupuj 32GB .
Jeśli na twardym dysku masz 200GB danych to nie potrzebujesz 1TB w szybkim dysku.
Jeśli Twój komp pobiera 300W to zbędny jest zasilacz 600W itd....

Nie znam softu od DxO i nie wiem jakie ma wymagania .
Ale jeśli 8 rdzeni czy 16 wątków będzie miało więcej pracy niż Radeon 570 to czy widzisz sens kupna tej karty graficznej ? Tak "mocnej" karty graficznej? Nawet jeśli jej szyna pamięci jest 256bitowa DxO i tak z niej nie skorzysta (?).

 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Blesso, dobrze gada, też postawiłbym na lepszy procek kosztem karty graficznej. W przyszłości będziesz mógł w razie potrzeby kupić bardziej wydajną jeśli zajdzie taka potrzeba.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Chcesz mieć cicho to zasilacz musisz dobrać tak, aby miał minimum dwa razy większą moc od maksymalnej potrzebnej. W większości zasilaczy wentylator startuje dopiero gdy obciążenie przekroczy 50% mocy maksymalnej.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Jeśli Twój komp pobiera 300W to zbędny jest zasilacz 600W itd....
plwk napisał/a:
zasilacz musisz dobrać tak, aby miał minimum dwa razy większą moc od maksymalnej potrzebnej.

:evilsmile: I BĄDŹ TU MĄDRY... :evilsmile:
Zwłaszcza jak nie wiadomo ile tej mocy rzeczywiście potrzeba... jeden mówi - 400W to max, z kolei serwisant składający pisze że 400W to za mały i musi być większy... :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Zwłaszcza jak nie wiadomo ile tej mocy rzeczywiście potrzeba...

Są kalkulatory mocy zasilacza, trzeba z któregoś z nich skorzystać.
https://outervision.com/power-supply-calculator
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
MAx- zapytaj serwisanta czy wie jak obciąża procesor program do edycji plików RAW i jak w momencie rozjaśniania lub zmiany temperatury barwowej zachowuje się chipset GPU karty graficznej.
Karta nie wspiera wszystkich operacji a procesor pracuje dorywczo.
To nie jest ciągłe obciążenie większości elementów w kompie tak jak podczas grania .
Tu jest obcięta sinusoida obciążenia z mocniejszym zwieńczeniem podczas eksportu.
W większości przypadków komp idzie " na pół gwizdka" i może nawet nie osiągnąc magicznych 50% zapotrzebowania na moc potrzebnych do profesjonalnego "potwierdzenia" certyfikatu.

Napisałem, że zasilacz z przedziału 450-500W jest tym co powinieneś wziąć pod uwagę.
Kłopot jest w tym, że np taki be quiet da Ci dobre 400W w PURE POWER za 220zl i niestety dodatkowe 100W o 100zl drożej .Dlatego ratunkiem jest SilentiumPC Supremo L2 z 550W za 260zl wraz z syropem prawoślazowym ułatwiającym przełknięcie tego wydatku.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mój komputer (Ryzen 2600X, 9600GT), przy normalnej pracy w LR, pobiera około 130W.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
plwk -ale Ty masz bardziej energożerny procek ( z "X") i kartę graficzną z epoki kamienia łupanego ( ile ma - 10-11 lat ?), kóra też pewinie sporo ciągnie z gniazdka acz pewnie mniej niż dzisiejszy Radeon RX570 4GB choć obie wyposażone są w dodatkowe złącze zasilania ( Twoja w 6 pinowe , Radek w 8 pinowe).
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Moja nie ma dodatkowego złącza zasilania. Sama karta, obciążana stuprocentowo benchmarkiem, powodowała pobór mocy przez komputer na poziomie 230W.
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Ja w swojej puszce mam Silverstone Strider SFX Gold 450W i dopiero po wymianie wentylatora na taki o stałych obrotach stał się zdatny do użytku. Nie miałem zbyt dużego wyboru bo miejsca na większy nie było. Warto zorientować się w internecie, które PSU są polecane za kulturę pracy.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Dlatego ratunkiem jest SilentiumPC Supremo L2 z 550W za 260zl wraz z syropem prawoślazowym ułatwiającym przełknięcie tego wydatku.

Już łyknąłem... 8-) Swoją drogą ten "ratunek" nie taki znowu trudny do przełknięcia - skoro jest w "klasie 80 + Gold" .
Blesso napisał/a:
taki be quiet da Ci dobre 400W w PURE POWER za 220zl i niestety dodatkowe 100W o 100zl drożej

Niekoniecznie - w brązie to niemal ta sama cena https://www.komputronik.p...wer-9-500w.html
Myślałem nawet przez chwilę o takim Thermaltake Smart BM1 500W https://www.komputronik.p...t-bm1-500w.html ze względu na 14cm wentylator - który powinien lepiej chłodzić przy niższych obrotach...
plwk napisał/a:
przy normalnej pracy w LR, pobiera około 130W

No to mnie pocieszyliście... :-)
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
MAX581, daj znać jaki już dostaniesz - jak sobie to radzi z Affinity - bo jestem niezmiernie ciekaw :)

i pewnie poproszę o jeszcze raz (łopatologiczny) spis części z zestawu :) - co by spróbować samemu poskładać
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
OK. "Pochwalę się" , i dam pełną speckę.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
:-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach