zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Pewne światło na licencjonowanie Visty jest tutal:
http://vista.dobreprogram...hp?dz=15&n=5254

Informacje o XP OEM, które podałem pochodzą z infolinii MS (o koniecznosci zakupu OEM przy wymianie płyty głównej). Inna sprawa, czy po prostu telefon do MS Polska i dostajemy odpowiedni numer i aktywacja po słownym wyjaśnieniu po prostu następuje :-) Nikt w sumie nie powie, że można sobie instalować OEM do woli...
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Cytat
Gdzieś czytałem, że Vista BOX będzie miała umożliwione 2 (dwie) aktywacje. A OEM tylko jedną

Nie, to już dawno nieaktualna sprawa.
Poza tym - 1100 + VAT? Ale to chyba wersja PRO? Jeśli tak - to zupełnie niepotrzebnie. Sam mam wersję Home, a w sumie jestem PRO (zawód-programista) i nic mi nie wadzi :-)
 

Szakal  Dołączył: 18.12.2006
Re: Komputer - jakie podzespoly Cytuj
Fafniak napisał/a:
No wlasnie .....troche wypadlem z obiegu......
Chcialbym zbudowac nowszego kompa
Wstepnie zalozylem ze ma się skladac:
1 - Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box
2 - Gigabyte GA-965P-DS3 I965 s.775 (plyta glowna)
3 - Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
4 - Sapphire X1600Pro 256MB 128 AGP
5 - Chieftec BH-01B-B-B-400
twarde dyski i nagrywarka beda ze straego komputera.....
narazie calosc wynasi wedlug cen sklepowych : 2350 zl

To troche zbyt duzo.....na czym mozna przyoszczedzic , nie tracac zbytnio na wydajnosci i mozliwosci dalszej rozbudowy?
Teraz mam atholna 2500@3200 i 1Gb ramu....


Akurat jestem zwolennikiem AMD i więcej w tej kwesti miałbym do powiedzenia, to proponuje poczytac np tu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1536 - chcąc nieco ( a czasami całkiem wiele) zaoszczędzić wystraczy dobrać odpowiednio komponenty i nieco podkręcić komputer - np. u mnie - Atchlon 1800 MHz (3000+) stabilnie jak skała 2340 MHz (~3800+), a core 2 ma całkim ładny potencjał. Tak na koniec - tej karty graficznej za nic nie zamontujesz na tej płycie - ma slot PCI Exspres a nie AGP
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Home obsługuje chyba tylko do dwóch procesorów (SP2). PRO więcej - więc jeśli nie zabawiasz się na maszynach wieloprocesorowych (Xeon, Core2quadro) to w sumie bez różnicy. Są jednak osoby, które muszą mieć system obsługujący więcej niż 2 procesory.
Przy okazji. Czy ktoś z Was orientuje się, czy Shop korzysta z dobrodziejstw więcej niż 2 procków?
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
1) XP Home obsługuje fizycznie jeden procesor (ale może byc HT lub C2). XP Pro obsługuje do dwóch procesorów.
2) O ile się nie mylę, to CS2 wykorzystuje 2 procesory/rdzenie/watki. Może 4 tez?
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Szakal, - chyba nie czytasz dokaldnie.....- mam podkreconego procka ale to jest jego maximum......
co do karty to juz napisalem ze zaszla pomylka
a za link dzieki poczytam napewno......
dzieki argawenowi zwrocilem uwage na tki wynalazek jak e4300.... :evil:
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdziłem właśnie: LCD iiyama H481S podłączony do DVI, CRT 17" iiyama VM1404 podłączony do VGA. LCD jest podrzędnym monitorem, CRT ustawia się jako główny. LCD jest 1280x1024, CRT 1024x768 (ale można ustawiac więcej). Na obu jest to samo i oba świecą jednocześnie. Teraz pewnie aplikacja musi umieć sobie wybrać, co wyświetlać na którym monitorze. To tyle. A teraz do roboty 8-)

 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Cytat
Na obu jest to samo i oba świecą jednocześnie. Teraz pewnie aplikacja musi umieć sobie wybrać, co wyświetlać na którym monitorze.

Hm, to nie tak - aplikacja nigdy nic nie wie i wiedzieć nie może :-) To właśnie jest fajne - dlatego każda aplikacja bęzie działać na 2 monitorach. Po prostu Windows i aplikache widzą 2 razy szerszy ekran. W ustawieniach ekranu trza dać "rozciągaj pulpit Windows do tego monitora" i będzie git. (Na 2 ekranach pracuję od 3 lat i nie wyobrażam sobie programowania bez tego).
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
bEEf, :-B To działa dokładnie tak jak to opisałeś :shock: jestem pod wrażeniem :shock: Przeciągam sobie Windows Commandera w prawo, myszka w prawo za ekran - i pojawia sie na WC... w lewo i jesteśmy na ekranie głównym.... no bajeczne......

Chyba znienacka potrzebuję karty graficznej dual-head (pewnie najtaniej matrox na allegro za 15 zł :mrgreen: ).

Acha, w sterowniku grafiki (Intel 945G) wybiera się różne opcje - razem to samo, rozciągniecie pulpitu itd...
 

Szakal  Dołączył: 18.12.2006
Cytuj
Sorki, nieco zaspany jeszcze byłem :-B , odnośnie e4300 popieram, niższa magistrala i mnożnik większy = więcej się wyciągnie :-)
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
na dwoch monitorach naprawde pracuje sie super, ale nie w trybie rozciagania pulpitu! Ja tan wole miec dwie osobne przestrzenie i przeciagam sobie miedzy nimi okienka. Filmy tez niezle sie oglada ;->
Co do nowego kompa: tylko Core2. AMD na razie jest kapke w tyle, a adobe pokazalo juz swoje przywiazanie do SSE3 czy tam nawet SSE4 :-/
Za swojej strony dorzuce, ze jesli chodzi o procka, to w zupelnosci starczyloby to, co ma teraz Fafniak, tylko to cholerne SSE (sam mam athlona 2500). Sugeruje jednak zainwestowac w nowe dyski. Ja po dorzuceniu ramu (teraz 1,5GB) odczuwam dotkliwie powolnosc wlasnie dysku, a jest to wzglednie nowa sata 250. Niestety jest zwolniona do sata1, bo moja plyta nie obsluguje 2 :( Polecam dyski sata2 i chyba jednak warto - nawet jakis nieduzy, na sam system.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Cytat
na dwoch monitorach naprawde pracuje się super, ale nie w trybie rozciagania pulpitu! Ja tan wole miec dwie osobne przestrzenie i przeciagam sobie miedzy nimi okienka. Filmy tez niezle się oglada ;->

To się Ci coś pomyliło, bo właśnie "rozciąganie pulpitu" to jest takie coś, co można przeciągać okienka z lewa na prawo i abarot. Pod Vistą dokładnie to się nazywa (właśnie sprawdziłem): "Powiększ pulpit do rozmiarów tego monitora". Alternatywą jest tzw "klonowanie", czyli tu i tu jest to samo.

[ Dodano: 2007-03-05, 11:08 ]
Ale do jednego się zgadzamy - 2 monitorki to jest to :-)
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
bEEf, nic mi sie nie pomylilo :P
Filmy na dwoch monitorach mozna ogladac w trybie rozciagania - to fakt. Pod GeForcem nazywa sie to "rozstaw poziomy/pionowy". Ja mowie o pracy w trybie zwielokrotnionym, czyli pod GeForcem DualView. Masz dwa monitory, kazdy ma swoja ustawiona wielkosc pulpitu, pasek zadan jest tylko na jednym monitorze. Okienka przeciagasz w zaleznosci od tego, jak ustawisz wzgledem siebie monitorki we wlasciwosciach pulpitu, np mozesz przeciagac okienka tylko przez naroznik - zeby przypadkiem myszka nie latala po monitorach.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Cytat
Masz dwa monitory, kazdy ma swoja ustawiona wielkosc pulpitu, pasek zadan jest tylko na jednym monitorze. Okienka przeciagasz w zaleznosci od tego, jak ustawisz wzgledem siebie monitorki we wlasciwosciach pulpitu

l_uka, obawiam się, że jednak pomyliło, bardzo Cię proszę sprawdź, zanim napiszesz :p Mam dokładnie to samo, dokładnie tak, jak opisujesz. Uprzedzając - pracuję na dwóch monitorach po 9 godzin dziennie od paru lat i przerabiałem wszystkie możliwe opcje. Ta opcja nazywa się "Powiększ pulpit do rozmiarów tego monitora", jest w standardowych ustawieniach Windowsa i nie potrzebuje dedykowanych ustawien w sterownikach (choć można ją i tam ustawić - po prostu przebija ustawienia Windowsa).
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Cytat
obawiam się, że jednak pomyliło, bardzo Cię proszę sprawdź

no przeciez mam to przed oczami :P
extend itd jest zaznaczony, owszem. Ale pasek zadan masz na obu monitorach? Jesli tak, to beznadziejnie. Jaka masz wielkosc pulpitu? 2x 1280x1024 czy jeden wielki 2560x1024? "Rozszerzanie" kojarzy mi sie (byc moze blednie) z "rozstawem", ktory daje jeden wielki pulpit (np 2560x1024) i jest to nie wygodne, bo okna maksymalizuja sie na obu ekranach, co zazwyczaj jest malo funkcjonalne (oprocz filmow ;)
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Cytat
Ale pasek zadan masz na obu monitorach?

Na jednym
Cytat
Jaka masz wielkosc pulpitu? 2x 1280x1024 czy jeden wielki 2560x1024?
2x 1280x1024

To jest właśnie ta jedynie słuszna opcja :-)
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Cytat
To jest właśnie ta jedynie słuszna opcja

no czyli dobrze mowilem ;-P :-B
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
Czasami 2 monitory jest ponizej minimum. Tutaj na stronie 3 znajdziecie malutkie zdjecie z mojego biura .... przy czym to zaledwie dolny rzad monitorow :-P
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Informacje o XP OEM, które podałem pochodzą z infolinii MS (o koniecznosci zakupu OEM przy wymianie płyty głównej)
Niestety potwierdzam twoje słowa, w czasie rozmowy z miłą panią dowiedziałem się, że Microsoft ciągnie z klientów ile wlezie. Pozostaje więc zakup nowego XP :evil: .
 

tomos  Dołączył: 18.01.2007
Re: Komputer - jakie podzespoly Cytuj
Fafniak napisał/a:
No wlasnie .....troche wypadlem z obiegu......
Chcialbym zbudowac nowszego kompa
Wstepnie zalozylem ze ma się skladac:
1 - Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box
2 - Gigabyte GA-965P-DS3 I965 s.775 (plyta glowna)
3 - Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
4 - Sapphire X1600Pro 256MB 128 AGP
5 - Chieftec BH-01B-B-B-400
twarde dyski i nagrywarka beda ze straego komputera.....
narazie calosc wynasi wedlug cen sklepowych : 2350 zl

To troche zbyt duzo.....na czym mozna przyoszczedzic , nie tracac zbytnio na wydajnosci i mozliwosci dalszej rozbudowy?
Teraz mam atholna 2500@3200 i 1Gb ramu....

no to tak...
1. jak najbardziej ok, ew. E4300 - o tym nizej
2. zmienilbym na Asus P5N-E SLI (~420zl) - bardzo dobra i stosunkowo niedroga plyta. Z pewnoscia unikalbym plyt na intelu 945 - kiepska wydajnosc.
3. moze byc, ewentualnie rozejrzyj sie za Goodramami pro, patriotami llk - nie wiem jak teraz wygladaja cenowo. Teraz ciezko o faktycznie dobre kosci w rozsadnej cenie.
4. zmiana na galaxy geforce 7300GT 128MB DDR3 Zalman
LUB za nieduzo wiecej (~360zl) Palit 7600GS 256MB DDR3 - w zaleznosci od funduszy.
Radeony w tej cenie sa kiepskie.
5. obudowa wedle uznania, ale w ZADNYM wypadku nie z zasilaczem typu codegen/colorsit/tracer i inne tego typu cudaki.
Zainwestowalbym w obudowe i do niej osobno dobry zasilacz, jakim jest np. Chieftec'i z serii CFT, np CFT-500-A12S (~300zl).
Na zasilaczu nie ma co oszczedzac, bo od niego zalezy w duzej mierze stabilnosc systemu a przede wszystkim bezpieczenstwo sprzetu..

podkrecanie dobra rzecz, zamiast kupowania drozszych czesci.

co do procka: E4300 ma wyzszy mnoznik, ale nizsza magistrale i taktowanie, co w efekcie daje minimalnie nizsza wydajnosc. Zakladajac, ze procesor nie bedzie mocno podkrecany (albo w ogole) to E4300 jest dobrym wyborem - ch*** go mniejszy pobor energii i tym samym nizsza temp. pracy. Do podkrecania - E6300.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach