pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Lightroom nie otwiera rawów Cytuj
Kilka razy przymierzałem się do lightrooma, ale zawsze mnie wkurzał swoją filozofią obsługi - co to za importowanie (i do czego) zdjęć, które mam już na dysku?
Ale teraz zdziwiłem się niemiłosiernie, kiedy postanowiłem pobawić się w obróbkę SRW Lightroomem, który przyszedł wraz z moim aparatem.
Gdy zaznaczam pliki srw, których nie ma nawet podglądu w LR, wyskakuje mi komunikat, że nie jest w stanie ich importować: Some import operations were not performed.
i dalej
The files use an unsupported color mode.
:shock:
O co chodzi? Mam konwerter adobe do DNG, ale chyba nie tak powinno zachowywać się oprogramowanie dostarczone z aparatem?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie bardzo rozumiem? Dostałeś z apartem LR i on nie obsługuje RAwów z Samsunga?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Mam konwerter adobe do DNG

Czy ta wersja konwertera zabwiera obsługę plików z tego aparatu?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Nie bardzo rozumiem? Dostałeś z apartem LR i on nie obsługuje RAwów z Samsunga?

Tak. Albo nie umiem używać LR. Z PS Essentials nie mam problemów, ale tam jest w ogóle inna "filozofia" obsługi. Taka, jak w większości programów.

plwk napisał/a:
Czy ta wersja konwertera zabwiera obsługę plików z tego aparatu?

Tak. Obsługuje. Ale nadal nie rozumiem, czemu nie działa LR dołączony z aparatem :-/
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Cytat z innego forum: "Po aktualizacji do 5.7.1 wszystko pięknie śmiga, podgląd, import itd..."
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
wraz z moim aparatem

Jaki to aparat? Aktualizowałeś w nim firmware w międzyczasie? A Zaktualizowałeś jednocześnie LR? Może coś tam pozmieniali…

Kiedyś LR nie obsługiwał RAWów z NX5, ale obsługiwał z NX10. Z obydwóch aparatów były identyczne, różniły się tylko identyfikatorem w nagłówkach. Wystarczyło podmienić tenże w plikach SRW (było do tego narzędzie) i już się ładnie wczytywały do Lightrooma. Potem przyszła aktualizacja tegoż i problem zniknął.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
Jaki to aparat? Aktualizowałeś w nim firmware w międzyczasie?

Samsung 300M
Nie pamiętam już, czy aktualizowałem firmware, ale mam najnowszy.
Spróbuję zaktualizowac LR. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Jeśli masz na myśli Samsunga nx300 to LR otwiera go od wersji 4.4. Natomiast modelu 300M nie ma na liście, ale jak wpisałem w google to pokazał mi nx300 - więc chyba o ten model Ci chodzi prawda?
A czego Ty nie rozumiesz i nie lubisz w LR? Przecież import zdjęć do LR ma za zadanie skatalogowanie ich i utworzenie do każdego zdjęcia osobnej komórki/historii, która bez nadpisywania pliku będzie się ładowała podczas np. chęci eksportu czy przeglądania tego zdjęcia. W ten sposób jest porządek, nie masz miliona plików rozsianych po komputerze przy każdym pliku jak to czyni np. dxo tylko w jednym ściśle sprecyzowanym miejscu. Przyrost biblioteki to wg moich obserwacji 1Gb danych na 10000 rawów. Do tego dochodzi automatyczna co np. miesiąc funkcja backupu tej biblioteki, warto odnaleźć stare i zostawić sobie 1 lub 2, a resztę regularnie wyrzucać jednym kliknięciem. To jest genialne rozwiązanie i bardzo bezpieczne, i jeszcze bardzo przemyślane. ;)

[ Dodano: 2018-10-16, 08:21 ]
Z podanego przez Ciebie błędu wynika, że LR nie może zaimportować plików, ponieważ używasz jakąś przestrzeń kolorów nie obsługiwaną przez LR. To są pliki prosto z aparatu? Może w Samsungu popatrz co masz włączone w przestrzeni kolorystycznej. Ta informacja podana przez LR chyba nie jest przypadkowa?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
Jeśli masz na myśli Samsunga nx300 to LR otwiera go od wersji 4.4. Natomiast modelu 300M nie ma na liście.
A czego Ty nie rozumiesz i nie lubisz w LR?


Mam Samsunga NX300M, bo ma odchylany o 180 stopni ekran, a nx300 nie miał.
W LR nie rozumiem tego importu, o co w tym chodzi. Wcześniej z czymś takim nie pracowałem w żadnym programie. Ale chyba już łapię, o co chodzi.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Podczas importu możesz robić konwersję do dng, tylko wersja adobe dng convertera musi obsługiwać rawy z Samsunga NX300M.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
pawelek-79, Lr to program do katalogowania i obróbki zdjęć . Jeśli chcesz obrabiać SRAW to musisz go najpierw zaimportować do programu Lr . Inne programy do obróbki nie tworzą swojego katalogu tylko operują na tym co masz na dysku . Jeśli to wersja dołączona do aparatu to musi srawy otwierać . Do 300M dawali już chyba Lr 5 .
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Podczas importu możesz robić konwersję do dng, tylko wersja adobe dng convertera musi obsługiwać rawy z Samsunga NX300M.


Właśnie podczas importu srw do dng pojawia się ten komunikat. Oczywiście w imporcie poprzez LR. Poprzez Adobe DNG Converter działa to sprawnie, ale muszę najpierw odpalać AdobeDNGconverter, a potem LR. Trochę dziwi mnie taka współpraca z dedykowanym programem (tak traktuję programy dołączane do aparatów).
No cóż. Pozostaje "zabawa" z 2 programami, bo aktualizacja z 5.0 do 5.7 jest co najmniej kłopotliwa (Adobe proponuje mi zakup LR CC, a nie aktualizację).
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
aktualizacja z 5.0 do 5.7 jest co najmniej kłopotliwa
Trzeba umieć szukać:
https://helpx.adobe.com/uk/download-install/kb/lightroom-downloads.html
Na tej stronie trzeba kliknąć na Adobe Photoshop Lightroom 5 i rozwinie się tabelka z linkami do instalatorów.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Trzeba umieć szukać:

Znalazłem przez "dobreprogramy". Na stronie Adobe jakoś nie potrafiłem się dokopać, ale dzięki za link.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Jesli dołączyli LR do aparatu to on MUSI otworzyć raw. I teraz moje pytanie: po co to konwertować do dng?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
DNG zapamiętuje ustawienia wewnątrz pliku, dla pozostałych RAWów tworzone są pliki xmp.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
I teraz moje pytanie: po co to konwertować do dng?

Po to, aby móc w ogóle otworzyć w LR.



******************************

Ok. Zainstalowałem wersję 5.7 i problem rozwiązany.
Dziękuję wszystkim za zaangażowaniem.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach