Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Obiektywy marki Phoenix
Witam!
Czy ktoś miał może do czynienia z obiektywami tej firmy? Czy to w ogóle jest coś warte? Znalazłem na ebay-u tele 500mm tej firmy za śmieszne pieniądze, ale nie wiem czy to nie jest jakiś badziew? Słyszałem, że to to samo co Cosina ale nie wiem ile w tym prawdy...

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Phoenix to marka handlowa stosowana w USA. Nie wiem, czy wszystkie, ale wiele obiektywów spzredawanych pod marką Phoenix było produkowanych przez Cosinę. Czasem te same obiektywy były również sprzedawane pod nazwą Vivitar (nawet w tych samych sklepach) i to w różnej cenie. Np. Cosina 100f3.5 macro bod nazwą Vivitar była w B&H zwykle o 10$ droższa od tej samej Cosiny pod nazwą Phoenix.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
są momenty, w których powinniśmy jako społeczność podziękować niektórym spośród nas, że tu nadal są i wciąż chce im się działać, pomagać...
Marek Wyszomirski - dzięki ! :-B :mrgreen:

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
A co powiecie o MAKINONACH?

Ale powiedzcie czy ten Phoenix to w miarę dobre szkła, oczywiście biorąc pod uwagę ich niską cenę?

Zależy które. Jak będziesz miał konkretne szkło - sprawdź czy to rzeczywiście to samo co Cosina (nawet przez porównanie zdjęć samego szkła) i poszukaj opinii o takiej Cosinie. Wiekszość obiektywów AF Cosiny to tandeta, ale trafiają się też całkiem dobre - np. wspominana Cosina 100f3.5 macro.

Znalazłem takie szkło:
http://cgi.ebay.com/500-1...1QQcmdZViewItem
Chcę kupić długi obiektyw do astrofotografii ale nie mam majątku do wydania ;-)
Co o nim sądzicie?

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Niezła armata ;) I za jedyne 130 dolców. Także chciałbym coś do astrofotografi, ale u nas ciezko z tym. Na alledrogo jest na razie chyba Tokina 5.6/400; stoi teraz za 200zł. A resztą to M42 (lustrzane i soczewkowe).

edit: ciekawe, że szkło jest w dziale auto focus, a to jest przeciez MF... :roll:

Mam brata w Stanach, mógłby mi kupić i przysłać. Zawsze to mniejsze ryzyko. Bardzo poważnie się zastanawiam...
Taka ogniskowa za 500 zł!

A czy przypadkiem nie mógłby przesłać 2 sztuk? :mrgreen: 8-)

Coś mi to bardzo przypomina mojego Kenlocka 500f8 którego niedawno spzredałem Koledze z forum za 200zł. Tyle, że mój był bez tego dodatkowego telekonwertera 2x.

Myślę, że dałoby się zrobić ;-) To tylko kwestia dogadania szczegółów.

Tak tylko gdybam.. bo na alledrogo wybór jest niewielki (a nie chę się bawić w lustrzne lensesy i M42)

Marek Wyszomirski, szkoda, że nie zgłosiłem się wcześniej :(

Te same (lub bardzo zbliżone) obiektywy wystepują często pod różnymi nazwami na Allegro - Beroflex, Danubia, czasem też chyba Makinon lub Soligor. I ceny są zwykle nizsze niż 500zł.
Jeszcze jedno - to obiektywy z przysłona preselekcyjną - więc obiektyw M42 z przejściówką na bagnet K zapewnia taką samą funkcjonalność.

Marek Wyszomirski, trzeba domykać ręcznie przysłone? Nie można jej przymykać z poziomu korpusu?

To teraz już zupełnie zgłupiałem ;-)
Już sam nie wiem co mam o tym myśleć...

W tych które ogladałem tak właśnie było- i obstawiam, że w tym z Ebayu też tak jest. Tam są mniej więcej w połowie długości obiektywu obok siebie dwa pierścienie przysłony - pierwszy chodzący skokowo - tak ja w typowym obiektywie Pentaxa. Tym pierścieniem (jest to ten bliżej pzredniej soczewki z naiesionymi liczbami przysłony) nastawiasz wstepnie liczbę przysłony, ale pozostaje ona nadal otwarta. W momencie gdy chcesz przymknać przysłonę do nastawionej wartości przekręcasz do oporu drugi pierścień (ten nieco bliżej tyłu obiektywu, chodzący płynnie) i wtedy przysłona się przymyka. De facto tylko ten drugi pierścień jest powiązany mechanicznie z listkami pzrysłony - pierwszy służy tylko jako ogranicznik mechaniczny zakresu kata obrotu drugiego pierscienia. Podobne rozwiazanie było kiedyś stosowane w starych Zenitach - np. Helios 44-2 dodawany do Zenita E miał identyczny mechanizm przysłony.
Rozwiazanie to ma w sumie i wady i zalety - wadą jest to, że tzreba pamiętać o pzrymknięciu pzrysłony pzred ekspozycją, zaletą z kolei to, że mimo braku styków elektrycznych można z tymi obiektwyami korzystać z trybu AV w lustrzankach cyfrowych Pentaxa.
Zaś co do jakości samych zdjęć - nie jest to niewątpliwie super optyka, ale nie oszukujmy się - obiektyw bardzo dobry optycznie o takiej ogniskowej kosztuje przynajmniej 10x więcej a i waży też troche lepiej. Uważam, że taki obiektyw jest lepszym wyborem od lustzranego ze wzgledu na ładniejszy bokeh i mozliwość regulacji głębi ostrości (przy takiej ogniskowej przy przysłonie 8 wcale ta głębia duża nie jest).

[ Dodano: 2007-03-08, 11:40 ]
Nie napisałem tego wyraźniew, więc jeszcze uzupełnię - nie można w tych obiektywach sterować pzrysłona z korpusu. W bagnecie obiektywu nie ma nawet dźwigni do pzrymykania przysłony. Przynajmniej tak było w tych egzemplarzach, które widziałem - byc może istnieją też takie z pzrenoszeniem sterowania przysłony, ale nigdy takiego nie spotkałem (i nie widziałem nikogo kto by się przyznał, że spotkał takiego 500f8).

Bawiłem się właśnie jakiś czas temu Heliosem 44-2 podpiętym pod Zenita E. Jest to nawet wygodne rozwiazanie. Myslałem jednak, że w obiektywach z bagnetem PK jest domykanie przysłony przez korpus. Ale w sumie w astrofotografii to nie ma aż takiego znaczenia (w końcu księzyc nie czmychnie nam z kadru jak jakiś borsuk, czy inny jeleń ;))

W normalnych jest, ale zdarzają się nieliczne wyjatki - i właśnie te 500f8 do takich wyjątków należą. O ile pamiętam inne takie wyjątki to obiektywy typu shift.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
czy to http://www.cosina.co.jp/sitemap/index.html oznacza że słynne Zeiss'y i Voigtlander'y sa produkcji Cosiny?

Skocz do: