Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Znikające fotki !? Cytuj
Otóż.Na niektórych fotkach w aparacie pokazuje się znak zapytania(aparat informuje ze fotki zostały zapisane w innym formacie niż obsługuje) po podłączeniu K100 do PC fotki są i normalnie dają się otwierać. Co na to powiecie? :-/ mam kartę KINGSTON 2.0GB.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Maxi 7 napisał/a:
aparat informuje ze fotki zostały zapisane w innym formacie niż obsługuje
A po zgraniu na komp, co jest w exifie ?
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
po zgraniu na PC są w takim samym formacie jak te pozostałe.Dziwna rzecz bo wszystkie były zrobione na tym samym aparacie (format JPEG). Może coś z kartą że dane "uciekają"?
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
maxi 7 a nie zrobiłeś przypadkiem tak, że najpierw pstryknąłeś fotki (część z nich trzymając aparat w pionie), potem wstawiłeś kartę do czytnika , obróciłeś kadr i ponownie wstawiłeś kartę do aparatu i to właśnie te obrócone w kompie zdjęcia się nie wyświetlają?
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
asklop JESTEŚ WIELKI :lol: właśnie to było przyczyną "problemu".Po odwróceniu zdjęć "tych odwróconych "z powrotem do poziomu i przesłaniu do K100 aparat widział je tak jak trzeba. DZIĘKI (zawał serca oddalony) :mrgreen:

[ Dodano: 2007-03-09, 19:33 ]
asklop JESTEŚ WIELKI :lol: właśnie to było przyczyną "problemu".Po odwróceniu zdjęć "tych odwróconych "z powrotem do poziomu i przesłaniu do K100 aparat widział je tak jak trzeba. DZIĘKI (zawał serca oddalony) :mrgreen:
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Maxi 7 napisał/a:
asklop JESTEŚ WIELKI
przez grzeczność nie przeczę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2007-03-09, 19:35 ]
zapiszę sobie twój post do ulubionych
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
asklop, coś mnie łupie w kolanie, wiesz może co to może być?
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
wiem. to dzięcioł :-P
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Dzięki, jesteś wielki.

A tak na serio, to naprawdę gratuluję trafności w diagnozowaniu.
Nie wiem, tylko dlaczego tak się stało, czyżby pionowe fotki po obróceniu nie mieściły się fizycznie na karcie?

 

GRZESIO  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
pewnie łup :P
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
coś mnie łupie w kolanie, wiesz może co to może być?
Sumienie.
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
A tak na serio, to naprawdę gratuluję trafności w diagnozowaniu.


miałem to samo w K10d i dlatego taka szybka i trafna reakcja. Fotki robione w JPG obrócone w kompie nie są widziane przez aparat. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Może dlatego, że obracanie w kompie powoduje dodatkową kompresję zdjęcia.
Za to fotki robione w RAW a obrócone w aparacie lub w kompie są czytane przez aparat.

Fajnie, że mogłem pomóc.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Nie wiem, tylko dlaczego tak się stało, czyżby pionowe fotki po obróceniu nie mieściły się fizycznie na karcie?

Wystają na boki z karty i body się pyta dlaczego - stąd ten znak zapytania.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
asklop napisał/a:
Może dlatego, że obracanie w kompie powoduje dodatkową kompresję zdjęcia.
W IrfanView (i pewnie innych) jest opcja bezstratnego obracania jpgów.
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
W IrfanView (i pewnie innych) jest opcja bezstratnego obracania jpgów


i być może po obróceniu zdjęć w tych programach aparat by je czytał.

Maxi 7 napisz w jakim programie obracałeś swoje zdjątka?
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Normalnie spiełem PC i K100 , skopiowałem fotki do folderu na twardym i oglądałem przeglądarką z Windowsa ,które były w robione w pionie to odwracałem i się zaczęło...
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
i wszystko jasne. warto byłoby sprawdzić jeszcze jak to jest z tym obracaniem w innych programach.
Ja mam tylko PS i Picassa. Jutro sprawdzę jak i co.
 

JSW  Dołączył: 20.07.2006
Cytuj
Maxi 7 napisał/a:
mam kartę KINGSTON
Na zagranicznych forach Pentaxa, CH i DE wyczytalem kiedys, ze K100 ma rozne problemy z tymi kartami KINGSTON. To bylo dosc dawno, zaraz po wejsciu K100 na rynek. Problem ten potwierdzil rowniez niemiecki CHIP.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach