pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:[ Dodano: 2010-10-26, 16:03 ]
W kontekscie stricte żydowskich fotografów, warto jeszcze wymienic Romana Vishniaka, ktory byl co prawda Rosjaninem, ale zrobil sporo zdjec pokazujacych codzienne zycie Żydów przed holocaustem takze w Polsce. Jak sie po latach okazalo, by ujac to lekko, jego prace czasem byly az nadto naznaczone subiektywnym spojrzeniem fotografa. Bardzo ciekawy artykul z NY Timesa: http://www.nytimes.com/20...04shtetl-t.html
Bo to jest album do ogladania z filmem "Genius of Photography". Ross pojawia sie w odcinku o roli fotografii w utrwalaniu ciagle sie zmieniajacego tu i teraz, w szczegolnosci w kontekscie wielkich wydarzen historycznych. Nie chce nic odmawiac Rossowi, ale tak jak pisze, jego zdjecia to zupelnie inny wymiar i wlasnie dlatego zostal zestawiony ze Smithem i Capa, jako przedstawicielami skrajnie odmiennych drog do tego samego celu. Jesli nie widziales, filmu, szcerze polecam wszystkei 6 odcinkow - jeden z lepszych programow telewizyjnych jakie kiedykolwiek widzialem, nie tylko o fotografii.JanKowalska napisał/a:nie jest moje a autora albumu, jest tam 54 autorów bardzo różniących się od siebie
pozdrawiam,
dzerrry
Cytatnie jest moje a autora albumu, jest tam 54 autorów bardzo różniących się od siebie
dzerry napisał/a:Bo to jest album do ogladania z filmem "Genius of Photography"
Przenioslem do nowego tematu, bo primo po pierwsze nie bylo zadnego zdjecie, a primo po drugie, sam temat wydawal mi sie na tyle ciekawy, ze zaslugiwal na swoj wątekJanKowalska napisał/a:ps. jakieś chochliki chyba działają, bo byłem pewien że dopisuje post w wątku "fajne zdj widziałem"
pozdrawiam,
dzerrry
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:a nawet jak twierdzil Winogrand, to najwazniejszy warunek aby wielkim fotografem sie stac
"Living is easy with eyes closed"
wuzet napisał/a:do tego jedno ciecie zyletka i juz
JanKowalska napisał/a:wystarczy nicka zmienić np. na ICZEK HARDSZTAYN, ...i łatwo takie zapamiętać![]()
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl