tkos  Dołączył: 13.02.2010
PK_Tether PKremote - obsługa Pentaxa przez komputer Cytuj
Na forum pojawiło się ostatnio kilka wątków na temat podłączenia kiksa do komputera. Ja jakieś dwa miesiące temu napisałem, że piszę taki program(y) i że je niedługo udostępnię. W międzyczasie mój laptop uległ awarii i od miesiąca jest w serwisie, więc z udostępnieniem wszystkich programów chciałem zaczekać do jego powrotu. Jednak widząc wzrost zainteresowania tematem postanowiłem udostępnić już to do czego mam dostęp obecnie, czyli jeden program do zdalnego wyzwalania migawki k-x w określonych odstępach czasowych - tzw time-laps shooting. Pozostałe udostępnie jak tylko będę miał laptopa. Proszę o wszelkie uwagi odnośnie samych programów jak i strony na której je udostępniam:
https://sites.google.com/a/pentax.org.pl/tomaszkos/
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
tkos, proszę o usunięcie loga Pentax@PL ze strony.
Przypominam, że każdorazowe wykorzystanie loga wymaga zgody administracji.
 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
To jest strona w domenie pentax.org.pl, została stworzona dzięki usłudze witryny google dostępnej dla mojego konta w tej domenie. Logo jest automatycznie dodane do szablonu przy tworzeniu i ja go nie wstawiałem i nie mogę go usunąć.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
wejdź w edycję strony, po lewej "Edytuj pasek boczny" i dalej "Zmień logo" :-)
 

ig00rek  Dołączył: 13.03.2010
Cytuj
generalnie działa tylko jedna uwaga: program powinien sprawdzać czy podane wartości mu pasują a jeśli nie to o tym informować, a w tej chwili jeśli podamy np 0,5 itp to sypie errorami. Powinno się to dać załatwić kilkoma liniami kodu a na pewno program będzie sprawiał solidniejsze wrażenie. Z takich uwag na kilka linii kodu to jeszcze programik mógłby zapamiętywać ostatnio użytą ścieżkę do folderu na zdjęcia (np mógłby w folderze w którym się znajduje tworzyć pliczek txt ze ścieżką a przy odpalaniu najpierw sprawdzać czy taki plik jest a jeśli tak to wczytywać)
Z takich mniej realnych propozycji to fajnie jakby udało się zmusić AF do współpracy ale zdaję sobie sprawę, że to już inna ranga problemu.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że gdy program się rozwinie to dalej go będzie można używać bez płatnych licencji :D
 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
Te błędy najprawdopodobniej zwraca funkcja konwersji stringa na inta, tego najprawdopodobniej nie obsługuje.
Użycie autofocusu to jeden parametr w komendzie do aparatu, więc nie powinno być problemu. Dodam to jako parametr opcjonalny.
Ścieżka dostępu, też cenna uwaga, będzie zrobione.
Jak tylko będę miał laptopa z kodami źródłowymi to się tym zajmę.
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
Jest szansa na udostępnienie źródeł? Albo chociaż podasz jakieś wskazówki dotyczące komunikacji ?
Korzystam z Linuksa, a tam dotnet nie jest mile widziany ;) A mnie kusi możliwość poeksperymentowania z czymś takim.

--
teraz widzę pkremote.. ale czy on juz obsługuje K-x ? jak czytałem o nim wcześniej to współpracował tylko z K-10d
 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
Obecnie źródeł nie mogę udostępnić po prostu ich nie mam - są na laptopie w serwisie. Ten exec to jedyna forma programu jaką miałem gdzieś w mailach. Postanowiłem ją już udostępnić, gdyż w ostatnim czasie nasiliło się zainteresowanie tym tematem.
PKremote orginalny nie obsługuje kiksa, ja przerobiłem go pod Windowsa i dodałem obsługę kiksa, lecz podobnie jak źródła jest on na laptopie. Jak tylko będę miał laptopa to udostępnie na tej stronce wersję pod Windowsa wraz z kodami źródłowymi. Mając to nie będziesz miał problemu z przeniesieniem zmian dla kiksa na wersję pod Linuxa. Ja wersją pod Linuxa nie będę się zajmował.
 
kajom  Dołączył: 07.10.2010
Cytuj
Świetna sprawa ;-) , programik super działa pod windows 7 pro. Fajnie, że pozwala wyzwolić migawkę z aparatu i widoczna jest fota w folderze.

Co bym dodał?

1 klawisz wyzwolenia migawki z programu

2 kolejne nr fotek wyzwolone z aparatu lub z programu (zapisuje tylko 1 z body)

3 otwarcie lampy wbudowanej

Po za tym gratuluje pomysłu i wykonania :-B
 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
Ad 1. Przeznaczeniem tego programu było wykonywanie zdjęć seryjnych. Jest on okrojoną wersją większego programu w którym będzie można ustawiać parametry aparatu, wyzwalać migawkę i podobne.
Ad 2. Nie do końca rozumiem - zapisuje tylko jedno zdjęcie? Proszę o więcej szczegółów, scenariusz w jakiej sytuacji się to dzieje, najlepiej na PW lub maila
Ad 3. Nie wiem czy w Pentax Remote Assistant było to możliwe - w instrukcji nie znalazłem takiej możliwości, mnie jak na razie nie udało się tego zrobić nawet przypadkowo.
 

filon  Dołączył: 30.06.2010
tkos Cytuj
Co może być przyczyną takiej reakcji przy uruchamianiu?
winXPprof

drugie pytanie
czy połączenie K-x komp ma być dokonane zwykłym kabelkiem usb do zgrywania fotek, czy jakimś innym

Z góry dziękuję za odpowiedź.

 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
Kabelek zwykły USB.
Masz zainstalowanego .NET3.5?
 

filon  Dołączył: 30.06.2010
Cytuj
tkos napisał/a:
Kabelek zwykły USB.
Masz zainstalowanego .NET3.5?

Jeśli chodzi o net framework to nie mam. Jest wymagany?
 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
Tak do działania niezbędny jest Microsoft .NET Framework 3.5
 
czarli  Dołączył: 26.02.2010
Cytuj
No proszę proszę. Jako jeden z mocno zainteresowanych muszę przyznać że jestem bardzo szczęśliwy słysząc, że ktoś pisze program do obsługi kiksa.
Niestety kabelek od mojego kiksa się zapodział, więc nie sprawdziłem osobiście, ale z tego co widzę to program potrafi zapisać zdjęcie na kompie, a mnie przede wszystkim o to chodzi, żeby po zrobieniu zdjęcia pokazało się ono na ekranie komputera. :)
Czekam na więcej i zapisuję się do beta testerów
 

Teos  Dołączył: 01.11.2010
Cytuj
Cytat
mnie przede wszystkim o to chodzi, żeby po zrobieniu zdjęcia pokazało się ono na ekranie komputera

Jest taki darmowy programik który spełnia tą funkcję, nazywa się Image Watcher i można go ściągnąć stąd:
http://www.ikontools.com/software/imagewatcher
 
czarli  Dołączył: 26.02.2010
Cytuj
Z tego co przeczytałem to programik Image Watcher jest jak najbardziej ok jeśli się już te zdjęcia ma na dysku, a do tego potrzeba właśnie aplikacji pisanej przez tkosa (lub karty sd z funkcją wifi)

Swoją drogą to czy ktoś mógłby mi napisać jak działa ten program? tzn czy aparat działa normalnie (czy można robić zdjęcia i poruszać się po menu) kiedy jest podpięty pod komputer czy może komputer przejmuje wszystkie funkcje aparatu.
Ehhh musze sobie ten kabel zamówić...
 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
Ten program, który obecnie jest udostępniony, jest fragmentem większego programu (do którego obecnie nie mam dostępu by go udostępnić). Jego przeznaczeniem było robienie zdjęć w określonych odstępach czasu tzw. "timelapse" np. ruch chmur 1 zdjęcie co 15 sekund złożone w filmik. Zakładałem ustawienie parametrów w aparacie (wszystko na manuał) podpięcie do kompa i odpalenie programu - wyzwala migawkę i zgrywa zdjęcie na dysk.
Ten główny program będzie pozwalał ustawiać parametry wykonywania zdjęć z PC, będzie wyświetlał podgląd wykonanego zdjęcia i możesz zdecydować czy zapisać na dysku czy nie - będzie też opcja autosave zapisująca wszystkie zdjęcia.
Jeżeli aparat jest podłączony do PC to:
- aktywne są pola w wizjerze, zmiana pokrętłem parametrów przesłony czy czasu jest bezproblemowa
- menu nie jest dostępne bezpośrednio - jednak jest na to sposób:i na chwilkę trzeba aktywować LiveView, po wyłączeniu LV display w aparacie wyświetla normalnie - nie udało mi się tego wywołać programowo
Jeszcze raz powtarzam ten program co jest obecnie to przedsmak głównego programu.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Przesunęłam do działu z oprogramowaniem.
 
czarli  Dołączył: 26.02.2010
Cytuj
Jeśli będzie dostęp do czasu i przesłony podczas podpięcia aparatu do programu to jak dla mnie - 100% zadowolenia. Wiadomo, że z samego menu korzysta się dużo rzadziej.
Timelapse oczywiście też bardzo przydatny. Najbardziej na imprezy, budowanie z klocków czy składanie szafy, tapetowanie ;) hehe... no wiadomo.

Tak z innej beczki to nie wiem czy aby dobrze zrobiłeś oddając lapa z danymi. Tzn serwisy dla zasady zapodają "format c:". Ja zawsze zrzucam obraz dysku przed oddaniem (taki antyzonk)

[ Dodano: 2010-11-17, 00:27 ]
W końcu kupiłem kabel i sprawdziłem ten program i musze przyznać, że jest super. Poza zdjęciami robionymi o zadany interwał można też robić zdjęcia samemu (z aparatu) i zdjęcie pojawi się jako ostatnio zapisane zdjęcie (lub dcim_0000) na dysku komputera. W przeglądarce (faststone) oglądając to zdjęcie automatycznie przełącza się na nowo robione, czyli rewelacja - o to mi chodziło :) Jedyny problem w tym, że to zdjęcie jest nadpisywane w kółko na tym samym pliku. Można oczywiście sobie poradzić albo programem rezydentnym zmieniającym nazwę lub w przeglądarce kopiować/przenosić.
Wiem, że program nie do tego był stworzony i dlatego nie zmienia nazwy kolejnych plików, ale na tą chwilę to i tak jest rewelacja i jeśli ktoś szuka funkcjonalności o której pisałem (podgląd zdjęć na ekranie komputera podczas sesji) to ten program już to zapewnia.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach