Acer  Dołączył: 08.05.2008
Cytuj
Przed zabawą w K-r było na 0, wczoraj zrobiłem szybki test z moim Tamronem 17-50 w świetle żarowym i żeby ostrzył w punkt musi mieć - 280, ale nie wiem ile z tego zajmuje sama korekcja Tamrona. Bo dzisiaj już nie zdążyłem sprawdzić w świetle dziennym, ale na DS-ie ostrzył w punkt przy -100 w debug mode. Jednak muszę to jeszcze przetestować w różnych warunkach i nie tylko z kilkunastu centymetrów ale to może bliżej weekendu.
 
anteater  Dołączył: 17.10.2011
Cytuj
U mnie w K-r również jest 0. W domu mam tylko żarówki energooszczędne i BF, FF nie zauważyłem. Choć kto wie co jeszcze mnie czeka ;)
 

romeck  Dołączył: 18.02.2011
Cytuj
Dziś uruchomiłem PK_Tether dla K-5.
Potrzebny mi był pod korektę backfocus'a w Debug Mode (brakowało mi skali).

Działa fajnie, jeszcze nie rozgryzłem wszystkich funkcji (BM, AB, green).
Narazie źle? zapisuje jotpegi (nic nie potrafi ich odczytać i wyskakuje alert: źle zapisany DNG!)

Ale mam czas....
Podoba mię się!
:)
 
verc  Dołączył: 06.08.2012
Cytuj
Także ściągnąłem PK_Teather. W wersji 0.7.0. Na XP otwiera sie bez problemu. Menu po polsku-opcja. Podlączyłem K-r i od razu wcisnąłem ikone migawki. A tu trzask i od razu przypomniałem sobie "używasz na własną odpowiedzialnośc". No dobra-aparat stał na drewnianym blacie i stąd ten dźwięk.
Aparatem można sterować przez program, robi zdjęcia ale nie zapisuje na karcie. Może starsze wersje programu lepiej współpracują.
Ale i tak dzięki niemu przesunąłem skalę o -100 jednostek i po to właściwie go potrzebowałem
 

Acer  Dołączył: 08.05.2008
Cytuj
verc, o ile dobrze pamiętam folder zapisu wybierasz w menu, oczywiście można też ustawić kartę pamięci :)
 
verc  Dołączył: 06.08.2012
Cytuj
Mój błąd :oops: Z góry przyjąłem, że ikonka "zapisz"-zapisuje na karcie, a "zapisz jako" w wybranym folderze na twardym.
 
pentatonik  Dołączył: 23.02.2013
Cytuj
Witam
Mam problem z pkremote na ubuntu 12.10.
Zainstalowłem program z .deba (http://sourceforge.net/projects/pkremote/).
Po uruchomieniu w konsoli wyświetla się komunikat .

(pkremote:3055): libglade-WARNING **: Error loading image: Otwarcie pliku "/usr/share/pkremote/gimp.xpm" się nie powiodło: Nie ma takiego pliku ani katalogu
(pkremote:3055): libglade-WARNING **: could not convert string to type `GdkPixbuf' for property `pixbuf'.


Pomimo tego program się uruchamia.
Po podpięciu K20D - w okienu jest potwierdzenie że znaleziono aparat, ale po ok sekundzie , program się wyłącza, a w konsoli pojawia się:

pkremote: pkremote.c:1682: jpeg_image_mode_combo_changed_cb: Warunek zapewnienia `val >= 0' nie został spełniony.

Korzystając z porad wujka Google - próbowałem takich rzeczy jak : instalacja dodatkowych pakietów (libglade,gtk+) oraz kompilacja pkremote ze źródła, ale wygląda na to że to nie pomogło , progam wysiada zaraz pod podpięciu aparatu.
Czy ktoś wie co mogę zrobić, żeby to zadziałało ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zwróć się do autora programu, kolegi tkos.
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Bardzo serdecznie dziękuję autorowi programu za jego napisanie i udostępnienie. Przyjechał do mnie egzemplarz K5IIs, który wykazywał gigantyczny front focus ze wszystkimi szkłami, przy czym nie wszystkie dało się wyregulować z poziomu menu. W sobotę będę focił na ślubie i gdyby nie ten program to pewnie całą uroczystość musiałbym pstrykać na f5,6. A tak regulacja w debug mode na -100 rozwiązała mi problem :mrgreen:
Bardzo dziękuję! :-B
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
Pobawiłem się programem, Panie Tomaszu, GRATULACJE!

Czy nadal zamierza Pan rozwijać program?
Widzę tu duży potencjał komercyjny ;)
Pozwolę sobie zawrzeć kilka uwag/marzeń mimo, iż nie jestem ani sprzętowcem, ani programistą. Jestem niedoświadczonym użytkownikiem, więc mogę bełkotać.

Na pewno możnaby poprawić stabilność - choć póki co zostawiłbym jak jest, szkoda Pańskiej energii na to.

Usability jest wiadomo na poziomie archaicznym, ale też wolałbym skierowanie mocy na ważniejszy temat, czyli URZĄDZENIA MOBILNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Może chociaż Windows Phone? Działanie na jakimś starszym systemie typu Windows Mobile 5, lub 2003 to już w ogóle byłoby marzenie, takie palmtopy z usb i slotami na karty SD chodzą nawet za 50pln na allegro.

http://www.microsoft.com/...latform-support

Może w temacie współpracy ze studyjnym oświetleniem dałoby się coś podziałać, choć nie wiem czy jest potrzeba, jestem zielony w tej kwestii póki co, choć planuję rozpocząć działania w tym temacie.

Może dałoby się zaimplementować uruchomienie migawki gdy coś nam się pomiar światła zmieni albo coś (nasłuchiwanie wbudowanym mikrofonem to już byłby szczyt), mielibyśmy aparat z fotokomórką, choć to już może fantastyka.

Moje pytania:
1. Czy przy zdjęciach periodycznych limitem jest tylko pojemność dysku twardego komputera, przy założeniu, że aparat działa z zasilacza. PK_Tether działa w ogóle z zasilaczem?

2. Co to za ustawienia obok balansu bieli (GM0 i BA0)?
 
tkos  Dołączył: 13.02.2010
Cytuj
Nadal staram się rozwijać program, dodawać nowe aparaty, jednak jest mi znacznie trudniej ponieważ od momentu rozpoczęcia prac nad programem rodzina mi się powiększyła a więc czas na hobby zmniejszył.

Wersja mobilna - z punku widzenia programisty to jest do zrobienia, problemem jest firmware Pentaxa - nie pozwala on zapisać zdjęć na karcie pamięci aparatu, jak aparat jest kontrolowany przez USB. Z tego powodu każde zdjęcie musiało by zostać zapisane w urządzeniu mobilnym. To znacząco ogranicza użyteczność takiego oprogramowania, dlatego przestałem zajmować się wersją mobilną.

Ważna dla mnie natomiast jest wersja dla Maca i to nad nią najmocniej się skupiam.

Oświetlenie studyjne - nie mam w planach

Nie planuję dodawać detekcja zdarzeń - ale migawkę można wyzwolić naciskając spację, więc dowolny inny program (może skrypt) może na dowolne zdarzenie zasymilować naciśnięcie spacji i migawka będzie wyzwolona. Dodatkowo w wersji testowej mam dodany serwer TCP który w ograniczony sposób pozwala kontrolować PK_Tethera poprzez TCP/IP.

Odpowiedzi:
1. Tak - tylko pojemność dysku, no i ustawienia aparatu nie dopuszczające do przepełnienia się buforów aparatu (nie da się ciągle robić zdjęć RAW z prędkością 1 na sekundę - nie da się ich tak szybko przesłać do komputera), Kolega robił takie testy na zasilaczu i bez problemu uzyskiwał 2000 zdjęć w serii, więc chyba się da.

2. Te ustawienia to dodatkowe korekcje balansu bieli - proszę poszukać w instrukcji obsługi aparatu, sam ich nie używam i nie chcę wprowadzić w błąd
 

pls2011  Dołączył: 19.01.2011
Cytuj
tkos napisał/a:
Wersja mobilna - z punku widzenia programisty to jest do zrobienia, problemem jest firmware Pentaxa - nie pozwala on zapisać zdjęć na karcie pamięci aparatu, jak aparat jest kontrolowany przez USB. Z tego powodu każde zdjęcie musiało by zostać zapisane w urządzeniu mobilnym. To znacząco ogranicza użyteczność takiego oprogramowania, dlatego przestałem zajmować się wersją mobilną.

A scenariusz tego typu, że zdjęcie jest pokazywane ( rozumiem, że musi zostać najpierw przesłane ) na urządzeniu mobilnym po czym dokonujemy wyboru zostawić lub odrzucić ( skasować ) ?
mizu napisał/a:

2. Co to za ustawienia obok balansu bieli (GM0 i BA0)?

Przy ustawieniach balansu bieli w aparacie kwardracik ręcznego dostrojenia.
[GM Green-Blue] [BA Blue,.... Amarant ?]

Moim zdaniem powinno być Orange.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
pls2011 napisał/a:
[GM Green-Blue] [BA Blue,.... Amarant ?]
Green-Magenta, Blue-Amber.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
tkos napisał/a:
Ważna dla mnie natomiast jest wersja dla Maca i to nad nią najmocniej się skupiam.
kiedy ujrzy światło dzienne?
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
tkos napisał/a:

To znacząco ogranicza użyteczność takiego oprogramowania, dlatego przestałem zajmować się wersją mobilną.


Czemu?
Nie widzę, żadnej różnicy czy zapisujemy na kartę w aparacie, czy na kartę w gnieździe urządzenia.
Już samo wyeliminowanie wężyka spustowego i darmowe pstrykanie za pomocą telefonu jest warte programistycznego zachodu.

W moim K-7 mam mogę zaprogramować co prawda zdjęcia periodyczne ale tylko w liczbie 99 (w K-5 do 999). Wersja mobilna umożliwiłaby robienie w nieskończoność.

Zapewniam Pana, że jeśli coś się sprzeda to prędzej wersja mobilna.
Na co dzień pracuję w poważnej agencji reklamowej, jesli chodzi o wspracie brandingowe, marketingowe etc służę.
 
Desmond  Dołączył: 07.10.2008
Cytuj
Używałem ten program (PK_tether) na K10D i było ok, ale teraz chciałem wykorzystać go z K-5 i pojawiły się problemy.
Jak podpinam kabel i uruchamiam program, to wygląda jakby aparat wariował - ekran włącza się i gaśnie, po chwili to się stabilizuje, ale jak próbuję zrobić zdjęcie to wychodzi opisywany wcześniej problem zepsutych na zielono obrazów.



Każde zdjęcie takie wychodzi.

[Edit]
No dobra. Nie zauważyłem że za każdym razem program ustawiał ISO-A i z automatu jakieś wysokie ISO. Przy wartościach do 5000 zdjęcia wychodzą ok, pasy się pojawiają powyżej.
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
"K30 isn’t supported – probably Pentax made big change in camera firmware and PK_Tether isn’t able to communicate with camera"

są jakiekolwiek szanse na obsługę K-30?
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
lub K3
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
K-30 jest na liście obsługiwanych http://pktriggercord.sourceforge.net/ . K-5II w tym S też są wiec może i niedługo K-3 . Nie wiem tylko jak na innych systemach bo u mnie na Linuksie coś miał klopot z podglądem K-5 , zdjecia robił zapisywał , tyle że na ślepo ( wersja SVN sprzed wakacji wiec może jest już dobrze )

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Proponuję pisać bezpośrednio do tkos na adres e-mail bo logował się ostatnio przed miesiącem.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach