kowalski  Dołączył: 12 Mar 2007
Pytanie do userów K100 -> Prędkość pracy aparatu
Mam pytanie do użytkowników K100. Na dpreview w testach prędkości zapełniania się bufora K100, szczególnie przy RAW-ach wypada dość kiepsko. Jestem na tym punkcie trochę wyczulony, bo jak to tej pory cykam Olympusem C-765 który jest chyba największym żółwiem jaki tylko może być i to jest koszmarnie zniechęcające.

Oczywiście wszystko zależy ok tego co komu potrzeba itp., ale chciałbym usłyszeć od userów czy:

1. To jest dla was jakikolwiek problem w praktyce?
2. Jak zachowuje się K100 kiedy pliki zapisują się na kartę? Czy poza tym, że nie można 'cyknąć', aparat reaguje na polecenia, itp?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Po pierwsze - bylo, było, bylo- czytajcie ludzie czasem forum zanim coś napiszecie, opcja szukaj DZIAŁA!

Olympus C-765
Tryb sekwencji:2.7 zdjęcia na sekundę, maksymalnie 12 kadrów w trybie HQ

K100D
Zdjęcia seryjne: 2.8 klatek/sek , do 5 zdjęć w serii (JPEG), 3 zdjęcia (RAW)
Walisz do zapełnienia bufora, potem chwila przerwy i znów jedną klatkę, ale jeśli poczekasz nieco dłużej to bufor zostanie oczyszczony i znów możesz pstrykać serię.

Nie da się odczuć dyskomfortu, chyba, że chcesz typową "reporterkę na chybił trafił" [hahaha, walenie na oślep] lub film poklatkowy (polecam wtedy C5d, albo MarkIII).

Aparat reaguje, tzn możesz sobie menu przeglądać [nie wiem co można robić w tym czasie w lustrzance, wszystkie ważne ustawienia masz na wierzchu w pokrętłach]

[ Dodano: 2007-03-22, 20:36 ]
tu link, nawet całkiem niedawno to było:
LINK

a tu porównanie z 400d [miły, szybki aparat Canona :-P ]
LINKfragment->
Cytat
Jeśli chodzi o szybkostrzelność to 400D z dobra karta robi ok. 60 zdjec JPG i ok. 11 RAW.

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Ad 1 – normalnie to nie problem, ale np. sport, rajdy, 3 zdjęcia w serii (RAW) to trochę mało, tym bardzie że parę sekund się zapisują, a czasem te parę sekund to bardzo dużo, poza tym irytować się może ktoś, kto chce „natychmiast” zobaczyć zdjęcie
Ad 2 – niestety trzeba poczekać

[ Dodano: 2007-03-22, 20:48 ]
Tref:

Nieco wolno pisałem odpowiedź, i byłeś szybszy :-) , mozesz wchodzić w menu kasetki podczas zapisywania zdjęć ? Mi się nie udało.

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
przeprowadziłem test mojego DL2

RAW - 1/45 F4 ISO400
- 10 zdjęć - 29sekund w tym 3 pierwsze zdjęcia w ciągu sekundy kazde następne po czasie 4sekund.

JPG*** - 1/45 F4 ISO400
- 10 zdjęć w 7 sekund
- 20zdjęć w 17 sekund w tym 10 pierwszych jw. 10 pozostałych w 10 sekund.

JPG** (4MP) 1/45 F4 ISO400
j.w.

Karta Sandisk ultra 2

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
2. Jak zachowuje się K100 kiedy pliki zapisują się na kartę? Czy poza tym, że nie można 'cyknąć', aparat reaguje na polecenia, itp?

Cytat
Ad 2 – niestety trzeba poczekać

Hm... ale nie można "cyknąć" dopiero jak się zapełni bufor, a to oznacza wykonanie więcej niż 3 RAW-ów czy 5-ciu JPG-ów w ciągu paru sekund... Właśnie to jest różnica pomiędzy Olkiem a Kasetką - tam jak się zapisuje raw, to do widzenia, kilkadziesiąt sekund czekamy, a w kasetce focimy dalej i trwa to 6-7 sekund... Co do jpg-ów, to nie ma żadnego problemu w praktyce, chyba, że chcesz kręcić film poklatkowy. Ja focę 100% w rawach, czasem całkiem dynamiczne akcje - i też jest dobrze. Miałem Olka C-720 - brak jakiegokolwiek porównania. Te dane, które podał tref nie przekładają się na komfort obsługi - właśnie dlatego, że zdjęcia się zapisują w tle...

[ Dodano: 2007-03-22, 21:13 ]
GRZESIO, szok, mi się RAW-y zapisują 2x dłużej (7-8 sek). Kupuję tego Sandiska Ultra ;-)

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
bEEf, mam ciekawsze wieści
zrobiłem jeszcze raz podobny test szybkości dla RAW 1/125, F4, ISO400

karta Sandisk ta co poprzednio:
3zdjęcia 1sekunda
10z 29s
20z 72s

karta Kingston elite pro
3z 1s
10z 25s
20z 62s

co prawda były to testy z K10, ale może się komuś przyda:
LINK
:mrgreen:
na tym forum wszystko jest! To składnica!

[ Dodano: 2007-03-22, 21:39 ]
róbcie testy:
SPOSÓB POMIARU:
pomiar stoperem, obiektyw zakryty dekielkiem, czas ustawiony w manualu 1/180s. Wydaje mi się, że błąd pomiaru nie powinien być większy niż 0.2s.
i podajcie wyniki, zbiorę to znów do kupy i będzie ładna tabelka dla k10 i k100

gatto_nero
[Usunięty]
...składnica butelek po winie.

Odpowiedzi na pytania:
>"1. To jest dla was jakikolwiek problem w praktyce?"
1. Jeszcze nie było problemem.
>"2. Jak zachowuje się K100 kiedy pliki zapisują się na kartę? Czy poza tym, że nie można 'cyknąć', aparat reaguje na polecenia, itp?"
2. ups mam inny aparat :) świeci się dioda :)

Można aparat o którym wspominał tref, C 5d brać w ciemno.
Nawet nie wiedziałem, że można nim filmy kręcić. Zawsze może się przydać taka możliwość, no i cena całkiem przystępna :)

gatto_nero napisał/a:
Nawet nie wiedziałem, że można nim filmy kręcić. Zawsze może się przydać taka możliwość, no i cena całkiem przystępna :)
bo nie można, film poklatkowy to... poczytać w szeroko dostępnej literaturze :mrgreen:
[ależ dziś jestem złośliwy] :roll:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:
ależ dziś jestem złośliwy
A tam, standard :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
tref, moje teściochy. Czas liczony od wciśnięcia spustu do zgaśnięcia lampki. Od czasu serii 3 zdjęć odjąłem 1sek - bardziej fair, biorąc pod uwagę czas wykonywania samej serii. Jpg na ustawiony na najwyższą jakość (***)

Emtec 1GB "Up to 60x"

RAW - 7sek; 3xRAW - 15sek
JPG - 2.5sek; 3xJPG - 3sek.

Pretec 1GB "HighSpeed 60x" (od autora - g... a nie "HighSpeed" jak widać)

RAW - 8.5sek; 3xRAW - 19sek.
JPG - 2.5sek; 3xJPG - 5sek.

Hama 512MB (brak szególnych oznaczeń, ale jest małe "2 w kółku" na dole)

RAW - 8sek; 3xRAW - 17sek
JPG - 3sek; 3xJPG - 5sek.

Widać wyraźnie, że najdłużej na kartę "wchodzi" pierwsze zdjęcie - czasy serii wcale nie są trzykrotnie większe. Przy foceniu w jpg po zapełnieniu bufora każde następne zdjęcie na Emtec-u cykało równo co sekundę. Przy rawach - co 5 sek. Dla mnie to jest szybki aparat :-) A że inne trochę szybsze... co z tego. Nie sądzę, bym to zauważył, a stabilizację w korpusie trudno przegapić (to tak a propos oceny i ważenia różnych cech aparatu)...

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Czasy z SanDisk Ultra II K100D:
JPG - 0,4 > 0,8 > 1,2 > 2,1 > 3,1 > 4,1 > 5,2 > 6,2 > 7,2 > 8,3
RAW - 0,4 > 0,8 > 4,6 > 8,3 > 12,1

Fotografowany stoper - pierwsze 3 zdjęcia - czas identyczny dla JPG i RAW, bardzo szybko :-) , potem RAWy strasznie anemicznie, a JPG całkiem znosnie

grub  Dołączył: 22 Mar 2006
hm, a czy nie powinno sie w buforze miescic [duzo] wiecej jpgow niz rawow? ustawiam sobie na pokazywanie ilosci zdjec w buforze po wcisnieciu spustu do polowy i... zawsze wynosi to 3. i dla raw, i dla jpgow 1.5/*

?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
grub napisał/a:
hm, a czy nie powinno sie w buforze miescic [duzo] wiecej jpgow niz rawow? ustawiam sobie na pokazywanie ilosci zdjec w buforze po wcisnieciu spustu do polowy i... zawsze wynosi to 3. i dla raw, i dla jpgow 1.5/*

Bufor musi mieścić RAW-y, czyli to co rejestruje matryca - i ma miejsce tylko na 3 klatki. A potem przed zapisem dokonywana jest kompresja na JPG (albo nie). A skoro JPG-i są mniejsze, więc zapisują się szybciej (oczywiście do całkowitego czasu zapisu dochodzi jeszcze czas kompresji).

Oto testy mojej kasetki (firmware 1.02, ostrość na manual, foto stopera):

Karta Lexar 2GB
JPG: 5 zdjęć 2,7 kl./sek., kolejne co 1,4 sek.
RAW: 3 zdjęcia 2,7 kl./sek., kolejne co 5 sek.

Karta SunDisk Extreme III 2GB
JPG: 5 zdjęć 2,7 kl./sek., kolejne co 0,8 sek.
RAW: 3 zdjęcia 2,7 kl./sek., kolejne co 3,2 sek.

Wniosek: SunDisk Extreme III wyraźnie szybszy od Lexara :)

grub  Dołączył: 22 Mar 2006
to dlaczego
a) u mnie tylko 3, a nie 5 jak u Ciebie jest w pierwszej "szybkiej" serii? a moze i nie? sprawdze jak wroce do domu.
b) jest opcja wyswietlenia pojemnosci bufora, skoro zawsze jest to 3? zeby zobaczyc czy akurat ostatnia klatka jest juz zapisana czy jeszcze nie?

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Re: Pytanie do userów K100 -> Prędkość pracy aparatu
kowalski napisał/a:
Mam pytanie do użytkowników K100. Na dpreview w testach prędkości zapełniania się bufora K100, szczególnie przy RAW-ach wypada dość kiepsko. Jestem na tym punkcie trochę wyczulony, bo jak to tej pory cykam Olympusem C-765 który jest chyba największym żółwiem jaki tylko może być i to jest koszmarnie zniechęcające.

Oczywiście wszystko zależy ok tego co komu potrzeba itp., ale chciałbym usłyszeć od userów czy:

1. To jest dla was jakikolwiek problem w praktyce?

Obiektywnie patrząc K100d jest wolny jak na lustrzankę jednym to nie przeszkadza innym tak. Ma zaledwie 6 MP a jest wolniejszy od 10 MP Alfy w podobnej cenie zresztą.
Niekoniecznie w trybie seryjnym możesz mieć kłopoty ale np używając Autobracketingu zapragniesz szybko zrobić z 5 ujęć i co ? leży i kwiczy.
Ja osobiście przy scenach szybkiej akcji zawsze używam trybów seryjnych bo kiedy wszystko dzieje się szybciej niż zdążę pomyśleć to na pewno nie mam czasu na przemyślenie kadru itp bzdety trzeba walić serią i tyle.Szanse na lepsze ujecie rosną tyle razy ile klatek więcej zrobisz.
Przy obiektywie z manualnym ostrzeniem trudno zdążyć na czas ze złapaniem odstrości czegoś ruchomego więc puszczam serię i ostrzę "w trakcie" któreś tam trafia.

Mój DS zatyka sie po 5 RAWach więc też nie poszaleję no ale w jpgach praktycznie się nie zatyka do zapełnienia karty (Extreme III.)

Skocz do: