tomand  Dołączył: 17.10.2006
[ K10D] K10D poziome a pewno i poprzeczne linie Cytuj
Musze przyznac ze mam klopot z K10, a dokladnie chodzi mi o blisko wystepujace obok siebie linie, po przeskalowaniu zdjecia w CS2 pojawiaja sie artefakty (jakies cudaczne poziome wzory). Jest jakas metoda zeby to przewalczyc?
 

davnes  Dołączył: 18.11.2006
Cytuj
zapodaj jakies fotki
 
tomand  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Mam nadzieje ze tak to sie robi...

http://picasaweb.google.pl/yelonkowo/

 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
tomand, przypuszczam że masz problem z morą, zdarza się rzadko ale jednak :-/ To jest artefakt demozaikowania powstający w konwerterze RAW (nie w aparacie) wynikający ze zbyt słabego filtra anty-aliasującego w aparacie, albo inaczej - obraz RAW z kadyszki jest za ostry , dla niektórych sytuacji fotograficznych :shock:
Co najmniej jeden konwerter RAW posiada regulację usuwania "szumu geometrycznegp" (bo tak się to czasami nazywa) i to jest Silkypix. Prawdę mówiąc, poza grzebaniem w konwerterze RAW (szukaniem nowego itd.) niewiele można z tym zrobić. Oczywiście można próbować minimalnie "osłabiać" ostroć RAWa ale to trochę ... nieteges.

 
tomand  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Dzieki Bronek, a juz sie balem ze moze z puszka jest cos nie tak.
Buuuuu... nic to, jesli chodzi o PS to i tak jakims mega fachura nie jestem. Mimo ze Silkypix jest darmowo dolaczany do K10D nie potrafie go polubic. Nie jest dla mnie ani troche intuicyjny, no ale darowanemu koniowi nie patrzy sie w zeby....
Musze go "przemeczyc". Nie wiesz czy Phase One (o ile w koncu bedzie mial wsparcie dla K10D) poradzi sobie z tym problemem?

Dobra, tu jest reszta z niewielu mocno testowych fotek:

http://picasaweb.google.pl/yelonkowo/

Moze te upne fotki z DS, ktorego duzo lepiej czulem :)

Ogolnie super puszka :)

 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Tomand. Silky Pix - moim zdaniem - jest chyba najlepszym konwerterem RAW dla Pentaksa. Rewelacyjnie oddaje kolory (wszystkie!) - bliskie temu, co pokazuje PPL, dodatkowo chwila wysiłku pozwala stwierdzić, że rewelacyjnie się z nim pracuje. Owszem, darmowa wersja jest trochę okrojona, ale wydatek 400PLN za pełną wersję nie jest katorżniczy przy możliwościach, które oferuje.
 
tomand  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
O rany, to ja myslalem ze Pentax jest taki wspanialomyslny i dolaczyl full wersje :). Dzieciak ze mnie. Czy full wersja rozni sie bardzo? Chwilowo moim ulubionym konwerterem jest Phase One, ale mysle ze to kwestia przyzwyczajenia...

Zdjecia z DS-a:

http://picasaweb.google.pl/yelonkowo/DS
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Pentax - z tego, co się orientuje - nie dołącza SilkyPix do aparatów.
Jeżeli ciekaw jesteś, czym się różni wersja Free od pełnej wersji - możesz śmiało ściągnąć ze strony SilkyPix i porównać. moim zdaniem różnica jest kolosalna, począwszy od przetwarzania wsadowego, poprzez zapis 16bitowy do możliwości dokładnych nastawień kolorystycznych czy możliwości niwelacji wad obiektywów.
Na temat poszczególnych konwerterów powstał wątek - zachęcam do poszukania na forum.
 
tomand  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Ha! Dzieki, oczywiscie masz racje, to jest po prostu Pentax Photo Laboratory 3, oparte na enginie SilkyPix, a nie SilkyPix. Zlalo mi sie w jedno.
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
tomand napisał/a:
Mimo ze Silkypix jest darmowo dolaczany do K10D nie potrafie go polubic.
To nie jest Silkypix; Pentax Photo Laboratory ma tylko jego silnik przetwarzania RAW-ów. Silkypix jest o wiele bardziej rozbudowany.

[ Dodano: 2007-03-25, 21:05 ]
Michu napisał/a:
Pentax - z tego, co się orientuje - nie dołącza SilkyPix do aparatów.
taaa. ale na płytce z PPL jest duże logo Silkypix. Ludzie są trochę zdezorientowani ...
 
tomand  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Dzieki Bronek, teraz wszystko jasne. Jak mowilem jakos mi sie to wszystko zlalo w jedno. Sprobuje potestowac SilkyPixa, aczkolwiek mam nadzieje ze wyjdzie nowy PhaseOne (4 lub 3.7.7). Musze przyznac ze K10 ma potencjal, ale mam go za krotko zeby go dobrze ocenic (jakies 48 godzin). Po DS wiedzialem czego sie spodziewac, w sumie fajny aparat byl ;).
 

Korba  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
Bronek napisał/a:
To nie jest Silkypix; Pentax Photo Laboratory ma tylko jego silnik przetwarzania RAW-ów. Silkypix jest o wiele bardziej rozbudowany.

Ale coś mi sie obiło o uszy, że PPL ma chyba jakieś narządko do usuwania mory?

[ Dodano: 2007-03-25, 22:18 ]
W instrukcji do PPL (niestety dalej mam tylko instrukcję :cry: ) w panelu Noise Reduction znalazłem suwaczek Spurious color signal reduction. Ja bym spróbował jak on działa na morę.
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
Korba napisał/a:
Spurious color signal reduction
hm, to może być to.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Ale zaraz! Pojawia się to tylko po przeskalowaniu czy już w oryginale? Bo tomand pisze "po przeskalowaniu". Wystarczy zmienić program skalujący. :-)
 
tomand  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Po przeskalowaniu, ale az sprawdze :). Tyle ze ja to PS zrobilem, czyli musialem cos spartolic.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
tomand, ni dydy nie potrafię wywnioskować o jakie wzory chodzi na podstawie tej fotki, którą wrzuciłeś... Jeśli chodzi o "ząbki" na tych liniach nad szybami, to to są piksele po prostu - tzw aliasing, można to jakoś zamaskować lepszym algorytmem skalującym, ale cudów nie ma - ekran ma skończoną rodziałkę. Na odbitce tego nie będzie.
 
tomand  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Dokladnie chodzi mi o "zabki" na liniach, jesli to tylko problem monitora, nie ma sprawy. To i tak tylko testowe zdjecia, odbitek nie przewiduje :-) . Dzieki za pomoc.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
tomand, no jeśli tak, to nie ma się czym przejmować :-) To akurat ciężki temat do wyświetlenia przy małej rozdzielczości - kontastowe czarno-białe linie pod niewielkim kątem od poziomu/pionu. Przy następnej okazji pobaw się rónymi algorytmami skalującymi - nie wiem, jak tam w PS, ale zazwyczaj jest do wyboru interpolacja liniowa, dwu-sześcienna i takie tam różne. Dla jednego obrazka lepiej sprawdzi się jeden sposób, dla drugiego inny.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Twoja kadyszka jest zdrowa. :-)
Pobaw się ustawieniami przy przeskalowaniu i problem się rozwiąże. ;-)
 

Kilroy  Dołączył: 12.11.2006
Cytuj
Mora powstaje wskutek nałożenia się dwóch regularnych (powtarzalnych) struktur ... i chyba nie ma na to uniwersalnego sposobu.
Takie "struktury" to matryca aparatu, ekran LCD, czy wynik skanowania filmu, plus - oczywiście - to co jest na zdjęciu. Problem nie występuje jedynie w sytuacji całkowicie "analogowej" obróbki zdjęć (film + powiększanie optyczne).
Patrz:
http://pl.wikipedia.org/w...BCki_moir%C3%A9
http://en.wikipedia.org/wiki/Moir%C3%A9_pattern
http://www.oberonplace.com/dtp/moire/index.htm
http://www.cambridgeincol...r-web.htm#moire

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach