Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
jorge.martinez napisał/a:
OK. Rozumiem, że nie zgadzasz się, że średni format cokolwiek zmienia. A ja uważam że jednak zmienia. Narzędzie nie jest przezroczyste.

Nie zgadzam się z tym, że średni format jest narzędziem. To aparat jest narzędziem. Format jest tylko jedną z jego cech, która w porównaniu z innymi formatami może nie zmieniać nic (choć często zmienia), poza wielkością klatki i związanymi z tym konsekwencjami.

Piszesz o konkretnym aparacie i konkretnych zmianach w swoim warsztacie, jakby dotyczyły one wszystkiego i wszystkich.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Stachu napisał/a:
Piszesz o konkretnym aparacie i konkretnych zmianach w swoim warsztacie, jakby dotyczyły one wszystkiego i wszystkich.
Zostałem tedy źle zrozumiany.
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
A to przepraszam. :)
 

me_how  Dołączył: 06.11.2010
Cytuj
Chcę w najbliższej przyszłości zainwestować w średni format Pentaxa, najbardziej zastanawiam się nad 645.

Moje pytanie jest takie, warto dopłacać do 645n? Nie ma pod względem specyfikacji takiego skoku jak pomiędzy 6x7 oraz 67 a 67II, a np. AF szczerze mówiąc byłby w tym wypadku miłym dodatkiem, ale niekoniecznym.

Myślałem też nad 67, ale to dla początkującego w tego typu fotografii chyba za wysokie progi. Korpus chcę nabyć praktycznie wyłącznie do celów szeroko rozumianej fotografii portretowej.

Jeśli chodzi o obiektywy to na początek jeden by wystarczył, jakiś standard w przedziale 75-105.

Na razie nie mam niestety na to finansów, a na naszej giełdzie leży 645, a na polskim serwisie aukcyjnym 645n :evilsmile:
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Roznica w obsludze 645 i 645n jest przepascia na korzysc nowszego korpusu. To moja osobista opinia i nie trzeba sie z nia zgodzic. Sprawa nie dotyczy AF lecz systemu pokretel.

Nie twierdze, ze nie warto miec 645, lecz majac wybor i mozliwosli finansowe ja bym sie nie zastanawial co wybrac.
 

me_how  Dołączył: 06.11.2010
Cytuj
tref napisał/a:
Roznica w obsludze 645 i 645n jest przepascia na korzysc nowszego korpusu. To moja osobista opinia i nie trzeba sie z nia zgodzic. Sprawa nie dotyczy AF lecz systemu pokretel.

Nie twierdze, ze nie warto miec 645, lecz majac wybor i mozliwosli finansowe ja bym sie nie zastanawial co wybrac.


Faktycznie 645 ma mniej pokręteł i większość funkcji ustawia się z poziomu lcd. Dzięki za rozjaśnienie tematu. Pozostaje mi dalej ciułać złotówki a na podjęcie decyzji jest jeszcze czas.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Ciekawym symptomem używania 67 z drewnianym trzonkiem i dodającą charakteru kanciastą osłoną przeciwsłoneczną jest to, że część ludzi jest przekonanych, że to kamera filmowa.

Nie wiem jeszcze jednak, jak to wykorzystać w praktyce.
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Nie wiem, czy to zasługa tych atrybutów. Inne duże aparaty też są mylone z kamerami filmowymi.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
a ja mam inne banalne pytanie początkującego w MF, zaczynają mi się kończyć filmy które dostałem do 645N i muszę myśleć o kupnie nowych. Na sam początek chciałbym Rollei Retro 100, i tu pytanie.
Mój znajomy co wielu lat robi różne aparaty zaczął mi tłumaczyć że mało który film 120 będzie pasował do tego aparatu bo on wymaga filmów z metalową folią na brzegach by zwierać jakieś czujniki położenia filmu. I tu pytanie-czy człowiek ma rację? Ja jestem początkujący ale wydaje mi się to kuriozum bo film 120 spełnia standard ISO i wszystkie powinny być takie same...


P.S Jeśli tak jest jak pisze to o czym poznać jaki film będzie ok a jaki nie?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
bo on wymaga filmów z metalową folią na brzegach
Ponad 40 lat robię zdjęcia na szerokim filmie i jeszcze takiego cuda nie widziałem. :roll: Spytaj się gościa o markę filmu, może Ci podpowie jaki ma być? :evilsmile:
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Moze to ten gosc potrzbuje takiej folii, bo mu styki nie zwieraja :-P
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Właśnie sam wywaliłem oczy w słup. Bo podobno jest tam w aparacie jakiś tranzystor co ma 600Om a jak się wstawi 1400 to będzie pracował nawet na przeterminowany filmach które ten pasek mają wymagnesowany czy coś tam z nimi nie tak? Rozmowa była odnośnie starych slajdów Velvii/Provi...


P.S Faktycznie 645N ma czujnik założenia filmu ale czy aby na pewno on tak działa?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
podobno jest tam w aparacie jakiś tranzystor co ma 600Om a jak się wstawi 1400 to będzie pracował nawet na przeterminowany filmach które ten pasek mają wymagnesowany czy coś tam z nimi nie tak?
Może niech poda adres dilera, bo towar zdaje się ma niezły. 8-)
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
espresso, Ale może namagnesowałeś je jakoś ? W lodówce trzymałeś ? Może masz pole magnetyczne pod zamrażalnikiem ?
 

MacRayers  Dołączył: 07.09.2008
Cytuj
Dada, nie, espresso zajmuje się fotoradarami, więc pewnie namagnesował to na 40-tce lub 70-tce. :mrgreen:
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Trochę nie pisałem, przepraszam, zamknąłem się w piwnicy i pojąłem jakim mały w stosunku do potęgi tego świata. Dopiero co żem śmiał wychylić się na parter do komputera by napisać co czuję. Jeszce nie śmiem wyjść na dwór.*








*FA 64545-85mm przyszła i zmieniła moje życie...
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Jasiek, nie przezywaj tak, tylko idz robic zdjecia ;-)
Ja dorwalem w ubieglym tygodniu u jednego japonczyka oryginalna przejsciowke 67 do 645. Zakupilem do tego Takumara 67 105/2.4 i tez jest git :-) . W planie mam dokupic jeszcze z 2-3 szkla od P67 i pobawic sie nimi na P645. W miedzyczasie bede sie rozgladal (polowal) za jakims okazyjnym P67.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
mam jeszcze jedno-obiecuje już ostatnie dziwne pytanie. Czy tylko mój 645N jeśli się spróbuje zrobić zdjęcia bez kliszy to mimo że nie liczy klatek to po pewnej liczbie klapnięć(zaobserwowałem że najczęsciej po 15 ale czasem zdarza się mu po 6 lub innej liczbie) próbuje zacząc zwijać kliszę której nie ma(tzn.zaczyna i zaraz przestajje pracować zębatkami)? Po założeniu kliszy wszystko jest ok i bez problemów działa :roll:
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Jasiek Matacz, nawet jeśli tak jest, to w czym Ci to przeszkadza ?
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
tak się pytam bo zastanawiam się nad różnicami w egzemplarzach ;-) A jak ktoś nie ma filmutco szkodzi mu sprawdzić? :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach