Paweł  Dołączył: 30.09.2011
PENTAX-DA 1.4X REAR CONVERTER SDM Cytuj
Witam,

podejrzewam, że temat był już poruszany ale w żaden sposób nie mogłem takich postów znaleźć.

Trafiłem na taką informację:
http://www.pentax.jp/english/news/2008/200820.html

Domyślam się, że ten konwerter DA 1.4X SDM w końcu nie wyszedł zgodnie z zapowiedzią z 2008. Czy koś wie, co z tym projektem się stało? Pojawiały się jakieś informacje o przesunięciu terminu?


Pozdrawiam
Paweł
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Paweł napisał/a:
Domyślam się, że ten konwerter DA 1.4X SDM w końcu nie wyszedł zgodnie z zapowiedzią z 2008. Czy koś wie, co z tym projektem się stało? Pojawiały się jakieś informacje o przesunięciu terminu?

nie, nie wyszedł

kiedyś (za Hoyowych czasów) był jakiś wywiad z kimś z Pentaxa, osoba ta twierdziła że w dobie wysokorozdzielczych aparatów cyfrowych, nie są potrzebne TCki, bo można cropować

z drugiej strony nie wiadomo jak się zmieniła strategia Pentaxa po przejęciu przez Ricoha
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
http://www.optyczne.pl//?news=6601 zaczniemy obstawiać cenę w PL? Jak tak na szybko 2 tyś.....
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
espresso około dwóch tysięcy, raczej ponad tę granicę. Mówi się, że ma kosztować mniej od swojego odpowiednika od Nikona.

Obstawiam 2169, 90 :mrgreen:
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Tylko do czego to podpiąć jak sensownych tele w systemie brak...chyba tylko pod T/S 70-200/2.8.

Ja więcej jak 1,6k zł nie dam. Za 990zł jest Sigma a za 500zł można dostać używanego Tamrona.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
schwefel napisał/a:
Tylko do czego to podpiąć jak sensownych tele w systemie brak
Jak to pod co :shock: 200/2,8 a głównie 300/4
schwefel napisał/a:
Za 990zł jest Sigma
to ja dziękuję nawet do ręki nie biorę
schwefel napisał/a:
za 500zł można dostać używanego Tamrona
spróbuj go podpiąć pod 300/4
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Cytat
Jak to pod co :shock: 200/2,8 a głównie 300/4

Dopóki nie rozwiążą problemu z napędem to dla mnie nie są sensowne, bo szkła kupuje się na lata, szczególnie te drogie.
espresso napisał/a:
to ja dziękuję nawet do ręki nie biorę

Szczerze mówiąc nie widzę różnicy między Sigmą a Tamronem (mam oba). W obu przypadkach AF mocno kuleje a jakość jest tylko akceptowalna.
espresso napisał/a:
spróbuj go podpiąć pod 300/4

A co ma takiego 300/4 żeby Tamron nie dał rady?
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
schwefel napisał/a:
A co ma takiego 300/4 żeby Tamron nie dał rady?
Przynajmniej u mnie nie potrafił złapać ostrości tylko jeździł po zakresie. Łapał tylko ostrość np. z sigmą 85/1,4 HSM
 
Starzec Bogdan  Dołączył: 19.01.2014
Cytuj
A ostrość jest bardzo zdegradowana , że tak się wyrażę, po podpięciu tego conv. Tamrona?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
espresso napisał/a:
Przynajmniej u mnie nie potrafił złapać ostrości tylko jeździł po zakresie. Łapał tylko ostrość np. z sigmą 85/1,4 HSM


Bo to logiczne, działał prawidłowo. To nie wina telekonwertera.
Obiektyw o ogniskowej 300mm i świetle F4 z telekonwerterem x2 ma już 600mm i światło około F8, a to graniczna ilość światła jakiej do dzialania potrzebuje czujka AF i to nawet przy jasnych scenach i dziennym świetle.
Z Sigma 85mm F1,4 miał tylko 170mm i światło około F2,8 czyli znacznie, znacznie, więcej niż wartość graniczna.

Skuteczność czujników AF to około 0EV do -1EV dla obiektywu o jasności F1,0. Canon podaje -0,5, niektóre korpusy mają -1EV, resztę można sobie przeliczyć, biorąc solidną poprawkę na optymizm producenta, który ową skuteczność podaje pewnie dla silnie kontrastowej granicy, czyli czarne/białe. Ponieważ realnie takie granice są rzadkie chyba, że ktoś stoi na śniegu albo ustawiamy ostrośc na obiekt na tle jasnego nieba, to problemy zaczną się już od 3EV.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Dla K-3 Pentax podaje pracę autofokusa od -3EV.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
TC Sigmy (x1,4 oraz x2) chodziło u mnie z Sigmą 100-300/4 nawet za czasów kadyszki.... Telekonwertery firm trzecich (Kenko sprawdzałem) nie ostrzył z 200/2,8 nawet na bardzo kontrastowe sceny.
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
schwefel napisał/a:
Dopóki nie rozwiążą problemu z napędem to dla mnie nie są sensowne, bo szkła kupuje się na lata, szczególnie te drogie.

Z tego co pamiętam, to wszystkie dotychczasowe DA* teleobiektywy miały napęd hybrydowy, a nowy telekonwerter też przenosi napęd przez śrubokręt jeśli wierzyć zdjęciom na pentaxforums.

Co do AF z telekonwerterami, to pamiętam, że K100D potwierdzał ustawienie ostrości w dzień nawet z Tairem 300/4,5 i jakimś bazarowym telekonwerterem x2, więc wynikowa przysłona ponad F8, ale na Canonie 350D z dandelionem już nie.

Podejrzewam, że oprócz jasności bardzo duży wpływ ma wynikowa jakość obrazu, zresztą nawet bez telekonwertera cuda się dzieją jak na pełnej dziurze obiektyw jest słabo skorygowany.
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Tylko, że ten napęd hybrydowy nie polega na tym że jak ci SDM padnie to na wiertarce dalej pohula.

Tak mi się teraz przypomniało, że dotąd żaden konwerter nie przeliczał ogniskowej przez co SR miał błędne informacje i więcej psuł niż poprawiał. Ciekawe czy ten będzie miał w końcu funkcję przelicznika jak to jest w C/N.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Nie wyobrażam sobie aby nie wrzucili do niego jakiegoś "kalkulatorka" który migusiem przeliczy te milimety ogniskowej...
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
schwefel napisał/a:
Tak mi się teraz przypomniało, że dotąd żaden konwerter nie przeliczał ogniskowej przez co SR miał błędne informacje i więcej psuł niż poprawiał.
Gdzieś o tym było już, Pentax AF 1.7x (ten z AF) przelicza i podobno niektóre modele Konko również.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
Skuteczność czujników AF to około 0EV do -1EV dla obiektywu o jasności F1,0. Canon podaje -0,5, niektóre korpusy mają -1EV
SAFOX X i XI, to -3EV mierzone dla szkła f/1.4.
Zresztą to czy szkło jest 1.4, czy 2.8 akurat jest tu mało istotne dla działania AF-a.
schwefel napisał/a:
Tylko, że ten napęd hybrydowy nie polega na tym że jak ci SDM padnie to na wiertarce dalej pohula.
Na tym właśnie może polegać - można przełączyć szkło na śrubokręt jeśli SDM padnie, a zresztą skoro naprawa SDM jest tak prosta, to nie ma się czym przejmować.
 

philip100  Dołączył: 30.10.2010
Cytuj
Makler napisał/a:
schwefel napisał/a:
Tak mi się teraz przypomniało, że dotąd żaden konwerter nie przeliczał ogniskowej przez co SR miał błędne informacje i więcej psuł niż poprawiał.
Gdzieś o tym było już, Pentax AF 1.7x (ten z AF) przelicza i podobno niektóre modele Konko również.

Pentax AF 1.7x nie przelicza. Tzn. nie automatycznie.
Po podpięciu konwertera, na ekranie pojawia się zakres ogniskowych, z których można wybrać tą najbardziej zbliżoną. Podobnie jak w przypadku podpięcia szkła bez styków (przynajmniej jeśli chodzi o K-5 oraz jej nowsze wersje).
 

yazon  Dołączył: 27.02.2013
Cytuj
No i jest: http://www.bhphotovideo.c...x_hd_da_af.html

600 baksów to cena jakiej można było sie spodziewać, nie tak źle.
 
emwi  Dołączył: 02.10.2011
Cytuj
na łąkowo - łachowy sezon jak znalazł :-) oby był tak dobry jakbyśmy chcieli ...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach