vivooo  Dołączył: 23.03.2007
  k10D i synchronizacja na drugą lamelkę Cytuj
Mam pytanie(a), bo nie rozumię już instrukcji po polsku...:/


-przerobiona stara analogowa lampa będzie działać na drugą lamelkę z k10D czy też zawsze na pierwszą(?), jak na razie to jak bym nie ustawił to wali mi na pierwszą.... :/

- czy wbudowana lampa działa na drugą bo też mi nie chce strzelać na drugą tylko wali na pierwsza.. ;/

- czym się różnią Trailing curtain sync od wireles mode... ?? ;/ Tylko proszę się nie śmiać bo siedzę z polską instr do tego body i krew mnie zalewa, im więcej czytam tym mniej rozumiem, zwłaszcza że nie znalazłem ani słowa o wireles mode..... :/

Jak to ustawić.. :/

Z tego co czytałem tu na forum to lepiej używać synchro na drugą lamelkę z przerabianymi lampami..... no chyba że znów coś pomieszałem bo ostatnio mało sypiam.... :evil:


Przyznam się iż dla mnie sprawa bardzo pilna....

Pozdrawiam

Niech się ktoś zlituje bo siedziałem wczoraj do drugiej w nocy i nic...:( W różnych postach znalazłem że synchro powinno działać w kadyszcze niezależnie od lampy, a u mnie qpa...:(

ustawiałem nawet na manualu na sekundy i zawsze lampa mi błyska zaraz po podniesieniu lustra, a powinna przecież przed opuszczeniem lustra.. :/

Normalnie swojego czasu obskoczyłem ze swoim wysłużonym zenicie pięć wesel znajomych i w zeszły roku chrzciny z olkiem c-5000zoom + zewn lampa i nie miałem takich problemów jak tu, w umie instrukcji nie maiłem do nich... ;)) a tu mam i chce się więcej i więcej i więcej... :))
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
z olkiem c-5000zoom + zewn lampa

i jak miales synchronizacje: na pierwsza czy na druga?
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
no, w olku działało na drugą... tak mi się wydaje bo to nie lustrzanka więc tak na czuja sprawdziłem, ale zamrażało smugi na końcu ruchu więc cheba na druga.... :)
zresztą w tym olku była opcja slow i dopiero w niej się wybierało czy na 1 czy 2 kurtynę i o dziwo mi działało... :)


A tu w k10D nie chce mi na drugą tylko zaraz po podniesieniu lustra, dlatego pytam czy faktycznie to zadziała z analogową lampą bo czytałem że niby tak, ale nie znalazłem jak to odpalić bo przełączenie w menu na slow czy wireles nic nie pomaga.. :/ Dlatego też proszę aby ktoś potwierdził mozliwość takiego manewru bądź zdementował ewentualnie podpowiedział co źle mogę robić...

Odpowiedź bardzo mi potrzebna do jutra.....

Help mi.....plose.....

Acha w zenicie nie maiłem synchro na drugą... :)) tak żeby nie czepił się ktoś tego... chodziło mi o to że nie miałem problemów z obsługą była bardzo "intuicyjna"... :))
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Zainstaluj sobie firmware 1.11:
http://www.digital.pentax.../20070123e.html
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
Sylwiusz, no właśnie myślałem że się obejdzie bez tej aktualizacji..... :evil:

No ale cóż, potrzebna mi ta syncho więc będę musiał zrobić update softu... :-/


Dzięki za sprostowanie....
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
No ale cóż, potrzebna mi ta syncho więc będę musiał zrobić update softu...


tylko najpierw zrob test dla wszystkich szkiel i ewentualna kalibracje :-P
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
kalibracje..... myślałem nad tym ale mam tylko 18-55 DA kita więc raczej nic nie zobaczę, a reszta manuale M42 których uwielbiam używać... :) No chyba że się da zrobić kalibrację na manualach??
A przyznam że czasem mam wrażenie że zdjęcia zrobione kitem są nie ostre albo ostrzejsze na zewnątrz choć fokus ostrzy w centrum... :/


A tak jeszcze spytam w wątku o kalibracji padło stwierdzenie żeby przed zaglądaniem do serwisowego zmienić datę tylko na jaką i czy faktycznie gdzieś to się zapisuje....??? W TV wiem że się zapisuje o ile godzina i data w TV jest dostępna z TXT...
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
A tak jeszcze spytam w wątku o kalibracji padło stwierdzenie żeby przed zaglądaniem do serwisowego zmienić datę tylko na jaką i czy faktycznie gdzieś to się zapisuje....??? W TV wiem że się zapisuje o ile godzina i data w TV jest dostępna z TXT...


nie pamietam co pisano o tym w poprzednich watkach,ale logicznym mi sie wydaje, ze na date sprzed kupna korpusu. Bo a nuz trzeba bedzie oddac do serwisu, i wtedy masz podkladke, ze nie ty grzebales w ustawieniach.
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
Tak myślałem ale wolałem mieć pewność.

A te testy tym kitem będą wiarygodne tzn jest szansa coś zobaczyć, czy lepiej to zostawić tak jak jest....???
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
A te testy tym kitem będą wiarygodne tzn jest szansa coś zobaczyć, czy lepiej to zostawić tak jak jest....???


z kitem watpie. Musialbys miec totalnie rozregulowany AF zeby cos zobaczyc. Potrzebujesz czegos jasniejszego.
Zeby u nas byl normalny kraj, tobys poszedl do sklepu, wzial 50/1,4 i potestowal. A tak to tylko ktos znajomy zostaje.
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
no cóż zostaje mi update 1.11 i schować do sejfu wersję 1.10mod i oryginał na lepsze czasy.... :)


Ale w sumie to się tak zastanawiam, skoro AF potwierdza na manualu ostrość w centrum to można jechać od jednej strony do potwierdzenia, potem od drugiego końca do potwierdzenia i tez wyjdzie jaka jest rozbieżność a raczej tolerancja/ czułość AF... :)

mam manuala M42 58/2 od zenita chyba sobie spróbuję z ciekawości co wyjdzie.. :)


A tak jeszcze z innej beczki bo nie chcę śmiecić na forum, czy te przejściówki z K na M42 da się jakoś.... no żeby się nie odkręcał tak ławo od korpusu bo kupiłem sobie bez tej blaszki i teraz żałuję, a z drugiej strony ludzie piszą że ja i tak wywalają... Chyba mam jakiś model źle spasowany za duże luzy... :/
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
A tak jeszcze z innej beczki bo nie chcę śmiecić na forum, czy te przejściówki z K na M42 da się jakoś.... no żeby się nie odkręcał tak ławo od korpusu bo kupiłem sobie bez tej blaszki i teraz żałuję, a z drugiej strony ludzie piszą że ja i tak wywalają... Chyba mam jakiś model źle spasowany za duże luzy... :/


chyba z m42 na K.

Kup do kazdego obiektywu po jednym pierscieniu i zamocuj na stale

[ Dodano: 2007-04-20, 13:17 ]
vivooo napisał/a:
Ale w sumie to się tak zastanawiam, skoro AF potwierdza na manualu ostrość w centrum to można jechać od jednej strony do potwierdzenia, potem od drugiego końca do potwierdzenia i tez wyjdzie jaka jest rozbieżność a raczej tolerancja/ czułość AF... :)


bezwladnosc jest, to fakt. Sprawdzalem to kiedys. Podpialem szkielko, wyostrzylem na punkt jakis, przesunalem aparat o 10 centow do tylu i jeszcze raz nacisnalem spust. Aparat nie wyostrzyl drugi raz, choc powinien, bo oddalilem sie od przedmiotu.
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
Ależ Ty szybki jesteś... :-B

asklop napisał/a:
chyba z m42 na K.

Kup do kazdego obiektywu po jednym pierscieniu i zamocuj na stale


Ale mi się odkręca pierścień od body nie od obiektywu... :(

Jak chcę szybciej zmienić ostrość z jednego końca na drugi to się odkręca od korpusu, na gwincie jest ok.... :)

Uwali elektronikę jak obiektyw zewrze styki, bo mój M42 58/2 jak go założe to dolega do korpusu i styków i boję się żeby czegoś nie jarnąć... :/
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
Ale mi się odkręca pierścień od body nie od obiektywu... :(


zamocuj na stale :-P :-P :-P

[ Dodano: 2007-04-20, 13:36 ]
vivooo napisał/a:
Uwali elektronikę jak obiektyw zewrze styki, bo mój M42 58/2 jak go założe to dolega do korpusu i styków i boję się żeby czegoś nie jarnąć... :/


bzdura. Sam przeciez podpinalem bezstykowce i zadnego zwarcia nie robily. Poza tym jak masz manuala, to przelaczasz na manualne otrzenie.
Gdyby cos moglo sie stac z elektronika, toby w instrukcji napisali, zeby nie uzywac. Tak, czy nie.
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
Wiesz, myślałem przybić gwoździem i podeprzeć patykiem... :lol:


No cóż czas wziąć sprawy w swoje ręce w końcu nie na darmo jestem operator obrabiarek skrawających ze stażem :mrgreen: Szybko się uczę, szybko zapominam... :-P

Jak by nie patrzeć nic na siłę, tylko młotkiem. O efektach zamelduję... :evilsmile:

Pozdro
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
vivooo napisał/a:
myślałem przybić gwoździem

a probowales "Osmiorniczka"
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
no co ty jeszcze mi się supły porobią na mackach i już w ogóle kobieta mnie przeklnie że nie widzę świata poza kadyszką.... :lol: :-P
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
vivooo napisał/a:
kobieta mnie przeklnie że nie widzę świata poza kadyszką

To wytlumacz jej, ze to wszystko dla niej, przeciez sobie zdjec nie robisz tak czesto jak jej
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
w ogóle kobieta mnie przeklnie że nie widzę świata poza kadyszką....
_________________


masz ta sama chorobe co i ja :-P
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
U mnie się dopiero rozwija, alibo to inne stadium bo jeszcze nie żonaty jestem... :mrgreen:

cholera co za kraj nie zapiszę spadku mojej kadyszce, dzieci nie adoptuje.... co za kraj....

W sumie Kdyszka ma jedną przewagę, patrz podpis pod kreską.. :)
Ciekawe kiedy to się zmieni..?? :mrgreen: :lol:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach