ZbyszekO  Dołączył: 20.10.2010
[obiektyw] DA* 50-135/2,8 uszkodzony SDM Cytuj
Witam,
niestety obiektyw jak w temacie uległ poważnej awarii na skutek upadku (razem ze mną). Po naprawie w serwisie u Pana Kadeji na ul. Czapskich w Krakowie okazało się, że optyka jest sprawna ale AF brak - silnik SDM padł. Tylko autoryzowany serwis pozostaje i tu pytanie, czy ktoś się orientuje ile może kosztować naprawa?

Osoby o słabszych nerwach proszone są o odejście od monitorów i nie ogladanie zdjęć!
Dla twardzieli kilka drastycznych obrazków poniżej.







Oczywiście będę dzwonił do Apollo, ale dopiero w poniedziałek.
 

action01  Dołączył: 22.05.2008
Cytuj
Około 500 zł za naprawę SDM
 
ZbyszekO  Dołączył: 20.10.2010
Cytuj
Witam,
Ciąg dalszy nastapił. Obiektyw trafił do serwisu w Krakowie na ul. Czapskich. Udało sie zapocować "dupkę" i obiektyw działał ale tylko manualnie. Podobno uszkodzony SDM. Nie poddałem się i wysłałem do serwisu Apollo. Tu stwierdzono, że obiektyw był naprawiany (bo był) przez jakiegoś amatora (nieprawda) i po ok. miesiącu, po moich licznych telefonach wrócił do mnie bez naprawy. Diagnoza - naprawa nieopłacalna, zmasakrowane prowadnice etc. Bolało jak cholera, w końcu 4K to spory wydatek i po 10 miesiącach od zakupu wyrzucić? Od jakiegoś czasu dojrzewała we mnie myśl "zaglądnij do środka". Dziś zdobyłem się na odwagę i rozkręciłem.
http://www.fotosik.pl/pok...4b67e11882.html

Na kolejnej fotce widok elektroniki
http://www.fotosik.pl/pok...d638cc60a6.html


Widoczny silnik SDM i napęd "śrubokręt". Jak widać oba są zesprzęglone i mogą działać naprzemiennie, zależy do czego podpięto obiektyw.

http://www.fotosik.pl/pok...da4ca5b9e3.html

Po zdjęciu pierścienia AF zobaczyłem "zmasakrowane styki"

http://www.fotosik.pl/pok...32a8698514.html http://www.fotosik.pl/pok...64c54aa68f.html

Cóż było robić - 10 minut z lupą i stosownymi narzędziami i styki w stanie "pierwotnym".
http://www.fotosik.pl/pok...32a8698514.html

Na tym etapie chwilowo się zatrzymałem bo potrzebuję Waszej pomocy. Jak sprawdzić silnik SDM w takim stanie obiektywu?
Jeżeli to niemożliwe, to który z pinów odpowiada za napęd SDM? Pomyślałem, że jeżeli go nie mogę sprawdzić to go poprostu wymontuję i zostanę przy śrubokręcie.
Przed rozmontowaniem SDM nie pracował i robił zawarcie - całkowity przysiad napięcia baterii.

pozdrawiam
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
ZbyszekO napisał/a:
który z pinów odpowiada za napęd SDM?

Te dwa wystające styki.
 
ZbyszekO  Dołączył: 20.10.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
ZbyszekO napisał/a:
który z pinów odpowiada za napęd SDM?

Te dwa wystające styki.


Wyjąć obie kulki czy wystarzy jedną?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Bezpieczniej obie.
 
ZbyszekO  Dołączył: 20.10.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
Bezpieczniej obie.


Dzięki za wsakazówki, idę walczyć dalej. Relację zdam po zakończeniu.

pozdrawiam
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
ZbyszekO napisał/a:
w końcu 4K to spory wydatek
tyle kasy za taki obiektyw :?:
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
espresso napisał/a:
tyle kasy za taki obiektyw :?:


Co dziwnego że 4k? Tyle sobie Pentaks obecnie życzy za swoje szkła.



Swoją drogą współczuję wypadku i rozwalenia obiektywu.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Robiłem kiedyś próby ominięcia SDM po jego padnięciu. Jednak obiektyw nie chciał ruszyć na wiertarce. Prawdopodobnie dostaje takie info z obiektywu. Życzę zatem sukcesu. Mi się nie udało. Zanm przypadek naprawy obiektywu w niemieckim serwisie, po tym jak polski stwierdził podobną sytuację jak u Ciebie.
Ps.
Benek napisał/a:
Co dziwnego że 4k? Tyle sobie Pentaks obecnie życzy za swoje szkła.

Tragiczny stosunek cena/jakość.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
espresso napisał/a:
Tragiczny stosunek cena/jakość.

Nie ciągnijmy tego bolesnego tematu. ;-)
 
ZbyszekO  Dołączył: 20.10.2010
Cytuj
Witam,
Gdybym nie był zadowolony z jakości szkła (optyki) to nie próbowałbym go reanimować.
Cytat
Robiłem kiedyś próby ominięcia SDM po jego padnięciu. Jednak obiektyw nie chciał ruszyć na wiertarce. Prawdopodobnie dostaje takie info z obiektywu. Życzę zatem sukcesu. Mi się nie udało. Zanm przypadek naprawy obiektywu w niemieckim serwisie, po tym jak polski stwierdził podobną sytuację jak u Ciebie.

Wymontowałem silnik SDM, odłączyłem zasilanie do niego tak aby styki SDM nie były czynne i nie wprowadzały body w błąd. Myślę, że teraz wiertarka wystartuje. Jednak wczorajsze próby złożenia obiektywu zakończyły się niepowodzeniem. Na złożenie go w całość poświęciłem ok. 2h próbując zamontować uszczelnienia, to jest wyzwanie! Jak do tej pory bez powodzenia, myślę że to bez specjalnego oprzyrządowania jest prawie niemożliwe.
Popołudniu walczę dalej.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
ZbyszekO napisał/a:
Na złożenie go w całość poświęciłem ok. 2h próbując zamontować uszczelnienia, to jest wyzwanie!

Może dlatego magikom z Apollo nie chce się naprawiać tego sprzętu...
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
ZbyszekO napisał/a:
Gdybym nie był zadowolony z jakości szkła (optyki)
;-) ja też jestem zadowolony, ale głównie z tego powodu że nie ma innej alternatywy, chociaż od czasu pojawienia się 18-135 zakładam go sporadycznie.
Wspomniałem Ci że próbowałem po padnięciu SDMu zmodyfikować go pod wiertarkę. Po mimo usilnych prób z pomocą kilku zaawansowanych w elektronice i informatyce osób nie udało się nam osiągnąć sukcesu. Podstawą tych wysiłków była okoliczność iż ten obiektyw nie był dla mnie wart inwestycji typu wymiana SDM (czym i tak się w rezultacie skończyło z powodu braku możliwości obejścia). Szkoda niestety że Pentax nie umożliwia w menu trybu wyboru napędu).
 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
espresso napisał/a:
ale głównie z tego powodu że nie ma alternatywy
Σ 50-150
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Pentagram napisał/a:
espresso napisał/a:
ale głównie z tego powodu że nie ma alternatywy
Σ 50-150
podaj źródło.
 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
Napisz do Kazuto Yamakiego. Tylko koniecznie zaznacz, że chcesz pierwszą wersję, a nie jakąś wielką, ciężką krowę z OSem.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
Tylko używki z bagnetem K.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Pentagram napisał/a:
ciężką krowę z OSem.
Wersja z OSem nie istnieje pod Pentaxa. :-?
 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
Ale Kazuto Yamaki może o tym nie wiedzieć.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach