Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
baterie K10D i grip Cytuj
ok. jest mozliwosc wyboru z ktorej baterii najpierw ciagnie.... ALE :
1 - wyswietli ze np. ta z gripa jest juz padnieta ?
2 - w trybie auto ciagnie z obydwu?
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
1 - wyswietli ze np. ta z gripa jest juz padnieta ?
Chodzi o sytuację, gdy masz dwie baterie w sprzęcie ? Szczerze mówiąc nie wiem, używam tylko jednej, w gripie.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
no wlasnie takiej informacji brakuje mi w instrukcji...albo slepy jestem....
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
W auto to nie wiem jak jest. Możliwe, ze robi pomiar i ciągnie z pojemniejszego źródła. Ale pozostałe opcje rozumiem tak:
Body first- ciągnie zasilanie najpierw z body, potem z gripa. Pewnie jak się wejdzie w menu w tą opcje, to pokaże pustą ikonę baterii w body.
Grip first odwrotna sytuacja.
Tylko chyba nie pokazuje, że pierwsza bateria padła, bo tak naprawde nie wiadomo, czy ma się zapas drugiej na wyswietlaczach, czy nie :-/
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
To chyba dosc zludne jest. Bo przynajmniej w DL'u czesto jest przeklamywany zerowy poziom baterii.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
milo, to chyba cecha wszystkich pentaxów... W "paluszkowcach" daje się wytłumaczyć tym, że każdy zestaw baterii ma inną charakrerystykę rozładowania i ciężko zrobić dobry wskaźnik, ale dlaczego w kadyszce też jest niedokładny z dedykoawnym akumulatorem - to już lekka wtopa.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
bEEf napisał/a:
ale dlaczego w kadyszce też jest niedokładny z dedykoawnym akumulatorem - to już lekka wtopa
U mnie jest w miarę dokładny, milo, pisał o DL. No chyba, że ma to z K10D.
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
argawen, hm, wydaje mi się, że ktoś tu pisał o niedokładnościach w kadyszcze. Ale może mi się coś pokiełbasiło :oops:
 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
ja mam 2 batt + Grip
tryb Auto jest, moim zdaniem, do bani, ponieważ pokazuje cały czas full, przez baaardzo długi okres i nagle połowa bateryjki, a następnie całkowicie pada, czyli działa jakby była to jedna większa bateria.
Tryby body/grip first - ciągnie odpowiednio jedną baterię, wskaźnik (podobnie jak w ww trybie) nagle z full skacze do zera, aparat zamiera, trzeba on/off i ciągnie drugą batt.
Oczywiście tu też jest babol, ponieważ jak rozładujesz tak z pół drugiej batt., to nie wiesz o tym, bo na wyśietlaczu cały czas full, przychodzisz do domu, ładujesz tą pustą i gdy ją aplikujesz sprzęcikowi, on pozostawia tą rozładowaną do połowy i zgodnie z trybem (body/grip first) zaczyna ciągnąć tą świeżą. Po kilku takich razach okazuje się, że jak pierwsza pada, to w drugiej już niewiele zostało i pada całkowicie, najlepiej w połowie ciekawej sesji.
Tylko jedna rada na to, za każdym razem gdy naładujemy tą pustą trzeba w menu pamiętać zmienić z grip na body lub odwrotnie aby rozładowywał tą napoczętą, a nie dopiero co naładowaną.
Wskaźnik poziomu naładowania moim zdaniem zwyczajnie nie działa, gdyby go nie było wcale, byłbym dokładnie tak samo poinformowany o stanie zasilania w aparacie jak teraz
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
bEEf, - nic ci sie nie kielbasi :mrgreen: jest niedokladie i juz....
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Dlatego chyba najlepiej miec naladowanego akku w torbie. I korzystac tylko z gripa.
 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
milo, Twój pomysł ma niewątpliwą zaletę - nie trzeba odkręcać gripa aby dostać się do bodybaterii. Z drugiej jednak strony jedna, wypchana kieszeń więcej.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Pentagram napisał/a:
milo, Twój pomysł ma niewątpliwą zaletę - nie trzeba odkręcać gripa aby dostać się do bodybaterii. Z drugiej jednak strony jedna, wypchana kieszeń więcej.


Mozna jeszcze miec akku w body, lecz korzystac tylko z tego w gripie, oraz miec trzecie zapasowe. Akku w gripe sluzylby tylko jako zasilanie awaryjne.
 

emigrant  Dołączył: 20.09.2006
Cytuj
milo napisał/a:
Akku w gripe sluzylby tylko jako zasilanie awaryjne
Chyba masz na myśli to w body.
Tak właśnie wcześniej myślałem. 3 aku. Wszystkie naładowane. Korzystamy z tego w gripie, po wyładowaniu wymieniamy na zapasowy z kieszeni. W razie niemożności wymiany w trakcie sesji, zasilanie przejmuje ten z body. Przy pierwszej nadarzającej się okazji wymieniamy ten z gripa i znów grip przejmuje zasilanie.
Tylko, czy wskaźnik pokaże, kiedy aku z gripa całkiem się rozładuje?

 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
emigrant napisał/a:
Chyba masz na myśli to w body.


Tak, troche dzis nie kontaktuje i to dlatego ;)
 

Pentagram  Dołączył: 21.09.2006
Cytuj
emigrant napisał/a:
Tylko, czy wskaźnik pokaże, kiedy aku z gripa całkiem się rozładuje?

Tak, aparat pokazuje stan zerowy baterii gripa, a następnie pada, nie przełącza się sam na body, trzeba off/on zrobić i już ciągnie z body
 

emigrant  Dołączył: 20.09.2006
Cytuj
Pentagram napisał/a:
nie przełącza się sam na body, trzeba off/on zrobić
To w tym miejscu dali (_,_)
Czy nic nie ma na ten temat w nowym firmware?
 
Szubi
[Usunięty]
Cytuj
a takie małe pytanko.... nie wiem dlaczego ale w mojej k10d pokazuje cały czas stan baterii na FULL.... zrobie te 300 bateria FULL.. nagle pokazuje połowe i od razu pustą i komunikat że bateria rozładowana... możliwe że to wina nowego softu 1,3 ?
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Cytat
nagle pokazuje połowe i od razu pustą i komunikat że bateria rozładowana... możliwe że to wina nowego softu 1,3 ?
Nie. Mam 1.10 i jest to samo.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Szubi, - to jest absolutnie NIEROZWIAZYWALNE zagadnienie dla laboludkow pentaxowych...
Jest teoria ze 2190 roku dojda jak zrobic dobry wskaznik naladowania baterii...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach