jannad  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Niestety zarówno w proclub i beiks wiszą gołoszenia, ale dzwoniłem tu i tam i są niedostępne.

Ale nie o tym, chiałem się tylko spytać czy jak npisano manufactury warranty w sklepie w UK to dotyczy sie tylko UK, czy na całym świecie.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
jannad, jeśli jest to gwarancja międzynarodowa Pentaxa to Apollo ją respektuje ale tylko na rok. Inna sprawa że Apollo już nie jest dystrybutorem Pentaxa na Polskę a więc pewnie już nie będzie chciał jej respektować. Trzeba by zapytać w Ricoh Polska jak to jest teraz z tymi gwarancjami.
 

jannad  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Dzwoniłem już do Ricoh Polska, przemiła pani potwierdziła że akceptują. W kontakcie telefonicznym żeńskim głos Ricoha brzmi wręcz niebiańsko w porównaniu z Apollo, serdecznie polecam wypróbowanie ;-)
 

romeck  Dołączył: 18.02.2011
Cytuj
jannad napisał/a:
Dzwoniłem już do Ricoh Polska, (...) serdecznie polecam wypróbowanie ;-)

Ja chyba wypróbowałem jako pierwszy... :)
 

Poszukiwacz  Dołączył: 05.02.2014
Cytuj
Witam!

Mój pierwszy post na tym forum, choć zarejestrowałem się już wcześniej jak przymierzałem się do kupna K-5II. Plan który wtedy nie wypalił, teraz udało się zrealizować. Były też myśli o K-3, ale trafiła się okazja i nabyłem K-5II, nowy ze sklepu na alledrogo, w cenie w której nie dostałbym nawet używanej trójki (link dla zainteresowanych: http://allegro.pl/show_item.php?item=5828878083 - przy okazji jeśli mogę spytać, na ile mogę wycenić ten obiektyw z kompletu :?: bo to chyba już starszy model, teraz na stronie Sigmy jest kolejna wersja z dodatkowym oznaczeniem "MACRO"). Chyba jakiś leżak magazynowy, akku ma datę produkcji 2013_11 - przy pierwszym włożeniu do ładowarki kontrolka zaczęła migać sygnalizując błąd, dopiero po ok. 8 minutach zaskoczyło ładowanie. Wskaźnik pokazał full kresek, ale padł dość szybko. Kolejne ładowania OK, powoli reanimuję akku i zaczyna coraz dłużej trzymać. Pierwsze zdjęcie sprawdzone na camerashuttercount.com i pokazuje liczbę 3 - więc chyba wszystko OK, te dwie klatki to nie wiem skąd, może jakiś błąd?

Pochwaliłem się to teraz mogę przejść do pytania zasadniczego... ;-) Na pokładzie mam firmware 1.00, chcę zaktualizować, na polskiej stronie Ricoha jest 1.06, w kraju Kwitnącej Wiśni mają już 1.07 - ale na pentaxforums.com są głosy ze 1.07 jest trochę niestabilne. Czy ktoś może doradzić, lepiej zostać przy 1.06 czy może zaryzykować z nowszym?

Przy okazji, czy firmware może też pomóc coś na FF/BF? Nabyłem używany DA* 16-50 2.8 i mam na nim back-focus, różny w zależności od rodzaju oświetlenia. Swoją drogą obiektyw jest felerny (zacina się przysłona) i poleci na reklamację, ale zastanawiam się czy można temu jakoś zaradzić?

Pozdrawiam,
Poszukiwacz (ale swoje już znalazłem :-P )
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Poszukiwacz napisał/a:
1.07 jest trochę niestabilne

Mam wgrane od kiedy się ukazało i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości.

Poszukiwacz napisał/a:
czy firmware może też pomóc coś na FF/BF?

Nie sądzę, to kwestia współpracy danego aparatu z danym obiektywem.
 

modrzew  Dołączył: 07.12.2008
Cytuj
Zobacz po ile schodziło to szkło na Alledrogo i jest szansa sprzedaży za podobną cenę +/- coś tam zależnie od stanu. Takich rzeczy chyba nie trzeba podpowiadać, przecież nikt Ci nie wywróży ceny.

A propos ceny używanej K-3, to mnie nowa wyszła 2300zł ;-) Ale to oczywiście też w wyniku jednorazowej okazji i odsprzedaży gratów z kompletu.

Korpus raczej nie wychodzi z fabryki z zerem na liczniku, tak jak nowego samochodu nie kupisz inaczej niż z paroma kilometrami przebiegu. Może to nawet tylkoa nie aż 2 klapnięcia, ot samo sprawdzenie czy migawka działa bez jakichś dogłębniejszych testów.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Poszukiwacz - firmware wgrywaj najnowsze i nawet nad tym się nie zastanawiaj.
Problem z "obudzeniem" akumulatora był parokrotnie poruszany na forum i o ile mnie pamięć nie myli wszystko zawsze "formuje" się bardzo dobrze, choć ten proces w sumie nie jest wymagany i nawet zbędny.
Sigma 18-200 II to ...przyzwoite szkło i jeśli nie masz mocnego parcia na zmianę na cokolwiek innego z tego zakresu - odpuść poszukiwania.
Zakupione DA 16-50 szwankuje ? A nie lepsza będzie Sigma 17-50/2.8 ( nawet używana)?
 

modrzew  Dołączył: 07.12.2008
Cytuj
Ta gwiazdka mogła kosztować nawet tyle co nowa Sigma, a jak była tania to już wiadomo dlaczego :-|
 

Poszukiwacz  Dołączył: 05.02.2014
Cytuj
Dzięki za odpowiedzi! Firmware wgram najnowszy.

Tę gwiazdkę kupiłem za trochę ponad 2200, czyli drożej niż nowa Sigma 17-50. Z pełną świadomością "specyficzności" tego obiektywu. System Pentaxa też wybrałem świadomie, choć bardziej odpowiada mi Nikon ze względu na szklarnię, ale nastawiam się na zabawę tanim kosztem manualami - nabyłem już Heliosa 44K-4 i poluję na Soligora 20mm 2.8 (tu tanio pewnie nie będzie) :-) . 16-50 ma być dla mnie szkłem podstawowym, czyli do codziennego użytku, dlatego zależy mi na korekcji zniekształceń w puszce, bo nie zawszę focę w rawach i uszczelnienia też są in plus. Miał być technicznie 100% sprawny, a przycina się przysłona. Mam 6 miesięcy gwarancji, ponadto jeszcze czas na zwrot do 14dni, będę odsyłał, ale ma trafić do serwisu i jak go naprawią to chyba przygarnę z powrotem. Optycznie mistrzostwo świata to nie jest, ale jak dla mnie akceptowalny. I ten obrazek na 50mm f/2.8 też się podoba.

Sigmy się na razie nie będę pozbywał. Mam swoje dwie ulubione ogniskowe: im szerzej tym lepiej - w landszaftach, i okolice 85mm (w ekwiwalencie na pełną klatkę) do wszelkiej maści zdjęć portretopodobnych. Spacerzooma nie brałem pod uwagę, ale tak jakoś wyszło i czasem coś dłuższego też się przyda, póki nie kupię czegoś lepszego. Tym bardziej że ta Sigma zawsze mi trafia w punkt, nie ma problemów z FF/BF.

K-3 za 2300pln? Toż to jeszcze lepszy deal niż ja zrobiłem ;-) Szkoda że jak niedawno szukałem to najtaniej były używki po 3kpln.
 

tomszaf  Dołączył: 02.03.2007
Cytuj
Cytat
Zobacz po ile schodziło to szkło na Alledrogo

modrzew funkcja przeglądania zakończonych aukcji została wyłączona na alledrogo dawno temu, chyba że masz inny sposób na sprawdzenie cen o którym ja nie wiem ...
 

modrzew  Dołączył: 07.12.2008
Cytuj
tomszaf, chyba żartujesz. Ja cały czas mogę wybrać w wyszukiwarce „zakończone” i zawsze z tego korzystam żeby zorientować się w cenach przed sprzedażą. :roll:
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
tomszaf napisał/a:
Cytat
Zobacz po ile schodziło to szkło na Alledrogo

modrzew funkcja przeglądania zakończonych aukcji została wyłączona na alledrogo dawno temu, chyba że masz inny sposób na sprawdzenie cen o którym ja nie wiem ...
ta funkcja jest aktywna, ale tylko na stronie głównej alledrogo
 

Poszukiwacz  Dołączył: 05.02.2014
Cytuj
Bawię się swoją k-piątkąII i nasunęło mi się jeszcze kilka pytań natury techniczno-dociekliwej ;-)

Męczy mnie kwestia parkowania sensora (a raczej jego braku). Sensor wraz z całym mechanizmem stabilizacji lata luźno w korpusie, nic w sumie nadzwyczajnego kiedy stabilizacja nie pracuje. Ale niepokoją mnie dźwięki jakie temu towarzyszą. Miałem kilka kompaktów z optyczną stabilizacją w obiektywie, potrząsając aparatem dało się wyczuć "latanie" grupy soczewek, ale nic nie trzeszczało.
Tutaj dźwięk jaki towarzyszy "lataniu" stabilizacji przypomina trzeszczenie jakby ocierały o siebie dwie porowate metalowe powierzchnie. W trybie LV pracująca stabilizacja też generuje podobne dźwięki dodając do tego jeszcze popiskiwanie. Wiem że korpus cieszy się opinią pancernego, ale trzymając to to w łapach mam mieszane odczucia. Nie wiem czy mam sknocony egzemplarz/jestem nadwrażliwy/albo mi się zwyczajnie nudzi :-P Żeby nie było, nie traktuję aparatu jako grzechotki. Za to mam obawy że częste potrząsanie aparatem, choćby przy transporcie w kufrze motocyklowym, może mieć wpływ na trwałość mechanizmu, ze coś w środku się nadmiernie wytrze - nie powinno być jakiegoś parkowania sensora?
A co kiedy będę chciał wyczyścić matrycę - też mi będzie latać w środku, czy może wtedy się zatrzymuje na sztywno w jednym położeniu?

Jak chodzi o stabilizację w LV - albo działa ona cały czas, albo jest zupełnie wyłączona. Nie znalazłem sposobu żeby stabilizacja działała tylko w momencie wykonywania zdjęcia - jest może taka opcja (notabene nie znalazłem nic w manualu, choć jeszcze nie przebrnąłem przez całość)?
W kompaktach, które z zasady działają w LiveView, jest opcja ustawienia stabilizacji ciągłej lub tylko do zdjęć, przynajmniej wszysktich które mi się przewinęły przez ręce.
 
tomek_j  Dołączył: 04.11.2010
Cytuj
Poszukiwacz napisał/a:
albo mi się zwyczajnie nudzi :-P .


ciepło, ciepło
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
tomek_j napisał/a:
Poszukiwacz napisał/a:
albo mi się zwyczajnie nudzi :-P .


ciepło, ciepło


mam rozwiązanie Twojego problemu: nie wyłączaj aparatu i rób zdjęcia :evilsmile:
w tym stukaniu jest cały urok ;-) Ty wiesz że jest ok ale inni myślą że nie... możesz opowiedzieć historię biednej filipinki i jej paluszka...
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Poszukiwacz napisał/a:
A co kiedy będę chciał wyczyścić matrycę - też mi będzie latać w środku, czy może wtedy się zatrzymuje na sztywno w jednym położeniu?

Zauważ, że przy włączonym aparacie nic nie lata, matryca jest wtedy "łapana" przez elektromagnesy, niezależnie od tego, czy stabilizacja jest włączona, czy nie. Czyszczenie matrycy wykonuje się przy aparacie włączonym, stąd wniosek, że sensor siedzi wtedy nieruchomo. ;-)
 

Poszukiwacz  Dołączył: 05.02.2014
Cytuj
pyciar napisał/a:
tomek_j napisał/a:
Poszukiwacz napisał/a:

albo mi się zwyczajnie nudzi :-P .



ciepło, ciepło



mam rozwiązanie Twojego problemu: nie wyłączaj aparatu i rób zdjęcia :evilsmile:

Tak myślałem ;-)

bakulik napisał/a:
Zauważ, że przy włączonym aparacie nic nie lata

Otóż lata :!: , tak samo jak przy wyłączonym aparacie. Jedynie w momencie robienia zdjęcia z włączoną stabilizacją nie lata (choć w pewnym sensie też, ale w sposób kontrolowany przez elektromagnesy).
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Poszukiwacz napisał/a:
Otóż lata

Ale nie przeszkadza to w czyszczeniu.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Poszukiwacz napisał/a:
pyciar napisał/a:
tomek_j napisał/a:
Poszukiwacz napisał/a:

albo mi się zwyczajnie nudzi :-P .

ciepło, ciepło
mam rozwiązanie Twojego problemu: nie wyłączaj aparatu i rób zdjęcia :evilsmile:

Tak myślałem ;-)

bakulik napisał/a:
Zauważ, że przy włączonym aparacie nic nie lata

Otóż lata :!: , tak samo jak przy wyłączonym aparacie.


Ileż to ciekawych rzeczy mogę się dowiedzieć o moim aparacie, czytając forum, zamiast robić zdjęcia. :evilsmile: ;-)
Poszukiwacz, jeśli aparat robi jakieś zdjęcia, jeśli te zdjęcia spełniają Twe oczekiwania,jeśli ich robienie sprawia Ci radość, to po kiego grzyba tracisz energię na snucie dociekań psujących Ci tę frajdę ?
Mimo dużej wiedzy zbiorowej, to prawdopodobnie na tym forum nie ma osoby, która znałaby wszystkie tajniki współczesnego aparatu cyfrowego. To pewnie może wiedzieć tylko projektant danej konstrukcji.
Jeśli działa zgodnie z przeznaczeniem, to nie ma co analizować każdego szczegółu pracy aparatu.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach