DeTe  Dołączył: 14.05.2008
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Współczuję Wam bo to w sumie trochę smutne jest... :-/

Akurat u mnie to się odbywa bardzo radośnie - ja nie zauważam nowych torebek żony, ona nie zauważa moich nowych obiektywów i aparatów ;-)
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
BTW: a te dwa sloty kart SD to są TYLKO do zapisu JPG i RAWów na osobnych kartach, czy można ustawiać, że po zapełnieniu jednej karty same RAWy idą automatycznie na drugą? Wie ktoś?
Dual SD slot: Sequential Use, Save to Both, Separate RAW/JPG, Image copy between slots possible
Czyli: najpierw zapis na jedna a pozniej druga; równoczesny zapis na dwie; RAW na jedna JPG na druga; kopiowanie miedzy kartami.

Synchro 1/180s wygląda biednie, dla mnie punkty AF mogłyby pokrywać większy obszar kadru. Nie zmienia to faktu, że jest moc w K-3 :-)

 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
BTW: a te dwa sloty kart SD to są TYLKO do zapisu JPG i RAWów na osobnych kartach, czy można ustawiać, że po zapełnieniu jednej karty same RAWy idą automatycznie na drugą? Wie ktoś?
Może być osobno RAW, osobno JPG, backup, overflow, albo jedna karta na zdjęcia, jedna na filmy, pewnie przy karcie WiFi będą ograniczenia możliwości ustawień.
 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
Trzeba będzie znowu kart dokupić :-P
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Sample producenta wyglądają fatalnie:
http://www.ricoh-imaging....x-k-3.html#leaf
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Jak widać na załączonych obrazkach matryca 24Mpix świetnie się nadaje do robienia miniaturek 720px na dłuższym boku :-)

Ps. Głupi żart wyszedł, nie zauważyłem, że na dole jest odnośnik do pełnowymiarowego zdjęcia :-?

 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
DeTe napisał/a:
Hihi, w ten sposób zamieniłem K-7 na K-5
Może jeszcze raz się uda

zlaskovik napisał/a:
Dobrze że obudowa podobna do K-5, może żona nie zauważy.

Współczuję Wam bo to w sumie trochę smutne jest... :-/

Ja nie miałem takich problemów ze swoją żoną. Powiedziałem, że chcę wymienić K20D na K-5 i poparła mnie w tym. Powiedziała: skoro lepszy to go kup. :-) Potem jednak przeżyłem chwile grozy, gdy wzięła w ręce oba aparaty i stwierdziła, że nie dostrzega różnicy. Ale uspokoiłem się po chwili gdy rzekła: ten nowy jakby solidniejszy. :-)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
cube007 napisał/a:
dla mnie punkty AF mogłyby pokrywać większy obszar kadru. Nie zmienia to faktu, że jest moc w K-3 :-)
Zgadza się, co z takiej dużej ilości punktów jak są skupione w centrum kadru. Dalej trzeba będzie przekadrowywać w niektórych sytuacjach.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
DeTe napisał/a:
Akurat u mnie to się odbywa bardzo radośnie - ja nie zauważam nowych torebek żony, ona nie zauważa moich nowych obiektywów i aparatów
Moja mi wszystkie torebki pokazuje i każe podziwiać. A czasami również prosi o pomoc w wyborze.
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Sample producenta wyglądają fatalnie:
http://www.ricoh-imaging....x-k-3.html#leaf
Processing software: K-3 Ver.1.00(in-body RAW data development) :mrgreen:
Nie chcieli się pochwalić efektami z dołączanego Digital Camera Utility 5 (SILKYPIX)?
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
cube007 napisał/a:
Processing software: K-3 Ver.1.00(in-body RAW data development) :mrgreen:
To już tradycja. W każdym razie wygląda to źle.

BTW, ja tam w exifie widzę CS6...
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Najważniejsza i tak jest matryca- reszta to "dodatki".
Trochę obawiam się tych 24Mpix. W porównaniu z 16Mpix osiągi nowszych detektorów nie powalają na kolana.
Nie doczytałem nic o focus peaking- a ten dodatek ucieszyłby niejednego.
Nowy procek- a info o działającym AF podczas filmowania brak. To oznacza, że low-endowe puszki "powinny"(?) mieć inny procesor - by nadążyć za rozwijającą się pod tym względem konkurencją.
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Z tym małym pokryciem przez punkty AF to bym nie przesadzał... Konkurencja ma podobnie:

5Dmk3:


D800:
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Blesso napisał/a:
Nie doczytałem nic o focus peaking
Jest.
Blesso napisał/a:
Nowy procek- a info o działającym AF podczas filmowania brak.
Też jest.
:roll:
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Powiem tak - cholera, teraz żałuję, że kupiłem k-50 miesiąc temu. Nowy gadżet kusi ;-)
 
maarten  Dołączył: 06.01.2010
Cytuj
Fakt, słabo wyglądają te fotki przykładowe. Tylko ja mam takie wrażenie, czy tropikalne niebo rzeczywiście napaćkane jest kolorowym szumem?
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
maarten napisał/a:
tropikalne niebo rzeczywiście napaćkane jest kolorowym szumem

I widać to po miniaturkach 720 pix z matrycy 24 MPix? No chyba nie bardzo. Te fotki NIC nie pokazują.
 

bigjack  Dołączył: 22.10.2010
Cytuj
Czy mi się tylko wydaje czy może K-3 ma podwójne blokowanie pokrętła trybu?
 
maarten  Dołączył: 06.01.2010
Cytuj
bEEf, a to? http://www.ricoh-imaging....ff/_IMG0118.jpg

Jest takie coś jak "Datei öffnen" pod każdym zdjęciem. Polecam kliknąć.
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
darkduch napisał/a:
nie wbudowali GPS-a (który jest w smartfonach, kompaktach, itd.)

Niestety GPS nie jest obojętny dla baterii. Zewnętrzny logger jest też dość wygodnym rozwiązaniem.
Brak WiFi trochę smuci, koszt takiego modułu to mniej niż 5 dolarów.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach