jaad75  Dołączył: 07.10.2006
[K-r][obiektywy] Różna ekspozycja kolejnych zdjęć. Cytuj
Moi znajomi mają pewien problem ze swoim K-r - następujące po sobie klatki mają różną ekspozycję, mimo identycznych parametrów naświetlania w exif.
Zdjęcia w świetle zastanym, w słoneczny dzień, różnica między klatkami wynosi sekundę i warunki oświetleniowe były niezmienne, mimo to, jedna klatka potrafi być naświetlona w punkt, a ta zrobiona chwilę wcześniej jest ~2.66EV niedoświetlona.
Parametry naświetlania obu klatek, to f/4, 1/2000s, ISO200, obiektyw - w tym przypadku Sigma 17-70, ale podobno dzieje sie to rownież z innymi szkłami, co jakiś czas, głównie w ostrym słońcu. Kadry niemal identyczne, więc wykluczam czynniki zewnętrzne, tudzież błędy operatora.
Skoro dzieje się to z różnymi szkłami, to dedukuję, że winny jest korpus, ale teraz co - sterowanie przysłoną raczej nie, bo mamy tu praktycznie pełną dziurę i niedoświetlenie, a nie prześwietlenie... Wysterowanie migawki przy krótkich czasach? Tak, jakby przywieszała się pierwsza kurtyna? Myślicie, że to dobry trop?
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Można pójść tym tropem i eksperymentować w takich samych warunkach z większą wartością przesłony i dłuższymi czasami, jeśli tam będzie ok, to (chyba) będzie można mieć pewność.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
jaad75, a może mają ustawiony pomiar punktowy i wtedy jest loteria. Zależy gdzie punkt trafia z pomiarem.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
fuen, przy dłuższych czasach się nie zdarza. Tylko krótkie, w pełnym słońcu.
powalos napisał/a:
jaad75, a może mają ustawiony pomiar punktowy i wtedy jest loteria. Zależy gdzie punkt trafia z pomiarem.
Gdy usłyszałem wstępny opis problemu, to to była moja pierwsza myśl, ale nie doczytałeś - klatki mają dokładnie takie same parametry naświetlania wg. exifu. Pomiar był akurat CW, ale w świetle powyższego, to zupełnie nieistotne.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
A jaki przebieg ma migawka? Może to jej początek końca?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Stawiam na migawkę. Mnie w DS-ie padła po niecałych 10 tysiącach i początkowe efekty były identyczne. Czasy rzędu1/125 były czysto losowe, a przy zakresie 1/250-1/1000 migawka w ogóle się nie otwierała.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Michu, poniżej 17K, trochę za wcześnie, ale to właśnie podejrzewam...

[ Dodano: 2013-11-03, 20:24 ]
Dada napisał/a:
Czasy rzędu1/125 były czysto losowe, a przy zakresie 1/250-1/1000 migawka w ogóle się nie otwierała.
No tak, ale tu mamy 1/2000s i jak zrozumiałem krócej... Z tego co się dzisiaj dowiedziałem, to bywa tak, że mają kilka klatek niedoświetlonych, potem prześwietloną, a potem znowu jest wszystko ok.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach