Markus  Dołączył: 21.03.2007
  16,24,32-bitowe DNG z Pentax K-50 alternatywa dla HDR... Cytuj
Jakiś czas temu pojawił się na forum wątek "Czy robić HDR...?"

Zdania są jak zwykle podzielone, a mnie entuzjastę HDR-ów pewnie wielu purystów fotograficznych zjadło by "żywcem" :evilsmile:

Jest jednak rozwiązanie pośrednie z którym nie wiążą się żadne koszty oraz kompromisy jeśli chodzi o estetykę prezentowanych zdjęć. Jest ona możliwie bliska normalnym zdjęciom bez przesadnego eksponowania wszystkich szczegółów i detali obrazu.

Jak pewnie większość osób na forum wie główną zaletą nawet tej samej matrycy ale będącej w modelu linii pro Pentaxa czyli K5II,K-3 itp jest zapis 14-bitowych zdjęć w formacie DNG.
Aparaty z linii entry np. z K-50 mogą zapisywać tylko zdjęcia w formacie 12-bitowym.
Te dwa bity więcej dają nieco większe możliwości edycyjne z których korzystają zaawansowani użytkownicy...

W prosty sposób można jednak uzyskać możliwości zaawansowanych "puszek" mając tylko np. K-50, K-30 itd.

Wystarczy do tego program HDR Merge :

https://github.com/jcelaya/hdrmerge/releases

Żeby zacząć zabawę należy zrobić zdjęcia tak jak do zwykłego HDR.

Czyli 3 fotki DNG z naświetleniem -2EV,0,+2EV (lub +-3EV).

Następnie wczytujemy je do programu HDR Merge i zapisujemy jako jeden DNG z 16,24 lub 32 bitowym kodowaniem.

Tak utworzony DNG można obrobić w RawTherapee (nowa wersja robi to najlepiej).

Możliwości wyciągania detali z cieni i świateł są ogromne i to bez żadnych widocznych strat jakości !!
Przykładowy DNG 32-bit do zabawy...jak ktoś chce na szybko wypróbować opisany tu sposób...

Sample 32-bit DNG :

32bitdng.dng
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Rzeczywiście imponujący zakres dynamiczny.
Markus to Twój plik? Jeżeli tak, to prześlij go Bakulikowi do RC. Ciekaw jestem, jak sobie z nim poradzą użytkownicy lubujący się w majtaniu suwaczkami.
 

Rafi  Dołączył: 25.03.2007
Cytuj
Może kiedyś mi się przypomni, to - w razie potrzeby (ale biorąc pod uwagę, że prawie nie pstrykam, to... nie wiadomo czy w ogóle ;-) ) - użyję tej metody ;-) bo wygląda dość obiecująco...
Ja już się plikiem pobawiłem i chyba tak lepiej, bo HDR mi się niezbyt udawały - znaczy źle obrabiałem :(

Ale dla pełniejszego obrazu przydałyby się też pliki składowe...
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
Mam pytanie czy te DNG można otwierać w lightroomie 5 i czy można ewentualnie zapisać je z tego programu jako riffy 32bit. Lub czy jest jakiś darmowy program di składania 32tiffów / DNG ?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
wariat133 napisał/a:
czy te DNG można otwierać w lightroomie 5

Tak.

wariat133 napisał/a:
czy można ewentualnie zapisać je z tego programu jako riffy 32bit

Tylko jako TIFF 8 lub 16 bitowe.

Michu napisał/a:
prześlij go Bakulikowi do RC

Pozwoliłem sobie samemu pożyczyć. Jeśli autor nie ma nic przeciwko, to kiedyś wrzucę do konkursu.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Oczywiście że nie mam nic przeciwko ;-)
To moje zdjęcie/zdjęcia ? :-)
Obrabiacie sobie je ile chcecie...
Pliki źródłowe też posiadam ale chyba nie mają one wielkiego znaczenia.
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
Ehh jedyne co mi wyskakuje to Error: unable to open file. Wtf? próbowałem z różnymi zdjęciami zapisanymi w DNG i dupa blada :evil: . Btw cs6 ma opcję merge to 32bit tiff
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Wariat133 to nie jest Twoja wina ten soft prawdopodobnie ma jakiś bug.
Możesz spróbować wcześniejszej wersji...
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
wariat133 napisał/a:
Wtf?

Nie wiem. U mnie LR 5.6 otwiera bez problemu.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Z moich obserwacji przyczyną błędu jest próba ładowania i scalania DNG tylko i wyłącznie w pamięci RAM komputera.

Rozwiązania są dwa :

1.Uruchomienie programu na komputerze z min. 4 GB a najlepiej 8 GB RAM tuż po restarcie systemu tak żeby żaden program wcześniej uruchomiony nie zajmował pamięci.

2.Uruchomienie tego softu w systemie Linux. Tam działa on bez żadnych problemów nawet na 2 GB RAM (testowałem na Linux Mint 17 64-bit Mate).

[ Dodano: 2014-10-13, 10:07 ]
Bakulik Wariatowi chodziło chyba o program HDR Merge ;-)
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Markus napisał/a:
Bakulik Wariatowi chodziło chyba o program HDR Merge

A, możliwe, możliwe… Zmyliło m nie, że wcześniej pytał o otwieranie DNG Lightroomem. :-)
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
8GB Ram to ja mam :-D spróbuję zaraz po restarcie. Linuxa lubię jednak nie mogę się rozstać LRem, a natywnie nie działa na GNU/Linuxie.
Szkoda bo ten program HDRMerge to ciekawa alternatywa dla CS czy photomatrixa, a i tak wolę obrabiać w wywoływarce Raw niż PSem czy matrixem. Tam tylko składam i min korekta.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
ps. pod Windows 8.1 64-bit na 2 GB RAM wersje HDR Merge 4.5 i 4.4 pokazują błąd odczytu źródłowych DNG jest to bug tego softu.
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
Cytat
ps. pod Windows 8.1 64-bit na 2 GB RAM wersje HDR Merge 4.5 i 4.4 pokazują błąd odczytu źródłowych DNG jest to bug tego softu.


niestety sprawdzałem z 4 ostatnimi wersjami tego softu i nie gada z moim win 7 64bit.
Jeśli ma ktoś możliwość to niech spr. na swoim sprzęcie, bo być może popełniam błahy błąd, choć ten program jest prosty jak obsługa cepa. Ale tak to już jest z portami z lina na okienka.

Jeśli chodzi o HDRy to imponujące workflow ma Serge Ramelli polecam podpatrzeć na Youtubie. http://youtu.be/tq0H6nQMdNk
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
U mnie HDR Merge 4.4 chyba o ile dobrze pamiętam działał pod Windows XP SP3 PL 32-bit ... ;-)

Musisz zrobić downgrade systemu :-)

W wersji Windows 7 Pro można chyba uruchomić XP na maszynie wirtualnej....
 

izbkp  Dołączył: 15.12.2008
Cytuj
wariat133, Wystaw proszę jakiś plik dng, który nie chce się u Ciebie wczytać.
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
Cytat
wariat133, Wystaw proszę jakiś plik dng, który nie chce się u Ciebie wczytać.

proszę http://1drv.ms/1D6HNDm
Jest to co prawda nieudany kadr bo z tego prawidłowego to zostawiłem tylko hdra. Ale teraz bawiłem się tymi pliczkami udostępnionymi i wyszło mi coś takiego w cs6 z tego kadru:
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Instalacja pod Linux Ubuntu i Mint .

Wpisać w terminalu :

sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway
sudo apt-get update
sudo apt-get install hdrmerge
 

izbkp  Dołączył: 15.12.2008
Cytuj
wariat133, U mnie działa. HDRMerge wersja 045, Win 7 PRO, 64bit. 8gb ram.
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
cóż :-(

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach