vito157  Dołączył: 28.05.2008
Pytanie do użytkowników K-01 Cytuj
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad K-01. W związku z tym mam kilka pytań do tych osób, które już ten aparat mają:
1. Jak wygląda sprawa zasilania zewnętrznego? Czy jedynie przez ten koszmarnie drogi oryginalny zasilacz? Przecież to połowa ceny aparatu!
2. Czy w aparacie jest funkcja timelapse? Jesli tak - to ile zdjęc można wykonać i w jakim interwale czasowym?
3.Czy do korpusu można podłaczyć zewnętrzny interwałometr?
4. I pytanie najtrudniejsze, na które - jak podejrzewam - chyba nikt odpowiedzi nie zna: jaka jest wytrzymałośc migawki?

W czym rzecz: otóż od pewnego czasu zainteresowały mnie timelapsy. Po zrobieniu kilku stwierdziłem, że trochę szkoda lustrzanki Pentaxa na takie zabawy - bo jeszcze kilka timelapsów i będę musiał kupić nowe body. K01 jest o tyle fajny, że podpinam dowolne szkło z mojej szklarni - i heja naprzód.
Zastanawiałem się także nad Q10/Q7; one mają wbudowany interwałometr- ale przerażają mnie obiektywy systemu Q i mikroskopijna matryca. I jak tu fotografować obiektywem, który ma tylko 3 przysłony???

[EDIT]
Już po napisaniu tego tekstu, znalazłem odpowiedzi na niektóre pytania. I tak, wiem już że aparat ma wbudowany interwałometr (wprawdzie do 1000 zdjęć - ale dobre i to), że zasilacz zewętrzny - i owszem, ale drogi jak (nie powiem co) i że zewnętrznego interwałometru sie nie podepnie.
Wciąż gryzie mnie sprawa wytrzymałości migawki... Bo jak po 100 tys. klapnięć ma 'zdechnąć' - to średnio mi się to podoba...

[EDIT]
Coraz bardziej mi sie podoba ten aparat. Znalazłem na YT filmik (PATRZ TUTAJ) zrobiony K01. I porównując to z youtubowym chłamem - trzeba przyznać, że wymiata. Fakt: robił to zawodowiec, ale okazuje się, że aparat ma niesamowity potencjał!
 
tomek_j  Dołączył: 04.11.2010
Re: Pytanie do użytkowników K-01 Cytuj
vito157 napisał/a:
1. Jak wygląda sprawa zasilania zewnętrznego? Czy jedynie przez ten koszmarnie drogi oryginalny zasilacz? Przecież to połowa ceny aparatu!
2. Czy w aparacie jest funkcja timelapse? Jesli tak - to ile zdjęc można wykonać i w jakim interwale czasowym?
3.Czy do korpusu można podłaczyć zewnętrzny interwałometr?
4. I pytanie najtrudniejsze, na które - jak podejrzewam - chyba nikt odpowiedzi nie zna: jaka jest wytrzymałośc migawki?



Ad1 K-01 nie ma gniazda zasilania i trzeba stosować zasilacz z końcówką w kształcie baterii i to jest podstawowy problem.
trochę jest tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=43017.
jeżeli nie masz w pobliżu 230VAC to firmowy zasilacz i tak ci niewiele da.

Ad2 Tak - od 2 do 999 zdjęć z interwałem od 1 sek do 24 godzin ustawianym co 1 sek

Ad3 - z tego co wiem to nie , bo nie ma takiego wejścia

Ad4 - wróżka? Producent podaje 100 000
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
Trochę niedopowiedziałem, że więcej timelapsów robię w domu. A tu mam 220V... Ten problem (z bólem serca) jestem w sumie w stanie ominąć, bo zasilacze widziałem w sieci po 99 USD. Trochę mnie tylko gryzie te 100 tys. klapnięć migawką. Teraz do timelapsoów używam starego olympusa 510 UZ, ale żeby było to rewelacyjne rozwiązanie - to bym nie powiedział.
Pewnie skończy się to tym, że po Nowym Roku kupię K01. W razie czego będzie rezerwowym body...
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Nie widzę potrzeby zewnętrznego zasilania do timelapsów. Ze zużyciem migawki też się nie spotkałem ani w K110D, ani w K-7, ani w K-01, ale tym ostatnim, to jeszcze stosunkowo mało "klapnięć" miałem. Z doświadczenia wiem, że lustrzanka w trybie timelaps to swobodnie ponad 1000zdjęć na jednej baterii zrobi. K-01 powinien poradzić sobie podobnie, jak tylko wyłączysz mu ekranik LCD w trakcie robienia zdjęć(robiłem nim do kilkuset zdjęć w ten sposób na mrozie kilkustopniowym i bateria dawała radę).
Tak trochę przy okazji - przy przesiadce na K-01 moją największą obawą była żywotność baterii. Teraz bardziej się boję o baterię w K-7, bo od dłuższego czasu nie jest ani rozładowywana ani ładowana. :-P
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
Szczerze mówiąc, ani mi się to nie zdarzyło, ani nikomu ze znajomych, by mu padła migawka. Ale pewnie coś w tym jest, skoro producenci mówią o 100 tysiącach...
W sumie to się zdecydowałem na tego K01 i w styczniu, jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, to będę kupował. Wiecie że w firmie B&H przy pentaxach k01 jest adnotacja: sprzęt nie będzie dłużej dostępny?

PS. Pokazywałem mojej nastoletniej córce K01. Stwierdziła:
- Ty masz dziwną tendencję do używania obrzydliwych przedmiotów: najpierw fiat multipla, a teraz TAKI aparat... :mrgreen:
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Bo jest brzydki, ale muszę przyznać, że na żywo prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. No i na ulicy nie wzbudza zainteresowania - taka odpustowa, plastikowa zabawka. :mrgreen:
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Bo jest brzydki, ale muszę przyznać, że na żywo prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. No i na ulicy nie wzbudza zainteresowania - taka odpustowa, plastikowa zabawka. :mrgreen:

Znaczy szpiegowski... Nikt na niego nie będzie uwagi zwracał?... Bo jak wyskoczysz na ulicę z K3 - od razu ludzie sztywnieją na sam widok?...
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Re: Pytanie do użytkowników K-01 Cytuj
vito157 napisał/a:
.. ale przerażają mnie obiektywy systemu Q i mikroskopijna matryca. I jak tu fotografować obiektywem, który ma tylko 3 przysłony???

Sam ostatnio zapaliłem sie do timelapsów i uważam że Q sie nadawa http://youtu.be/NRUPGn3AhWQ :) Choc w trudniejszych warunkach , jeszcze się boję czy z Q wyciągnę tyle co z k-50 czy k-5 , tu by chyba było cięzko http://youtu.be/A-UrUjcuUXg .
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
Prawda jest taka, że w sumie nadaje sie każdy aparat. Problem tkwi w... migawce.
Jak wiadomo, żywotność migawki ocenia się na ok. 100tys. zdjęć. W time-lapse migawka w ciągu każdej sekundy (gotowego filmu) pracuje 30 razy. 10 minut filmu - to 18 tys. 'klapnięć' migawki. Teoretycznie zatem, po godzinie zrealizowanego filmu, migawka może odmówić posłuszeństwa.
Sensownym wyjściem z tej sytuacji jest zastosowanie aparatu, który ma migawkę elektroniczną, czyli aparaty kompaktowe czy hybrydowe. Bo K01 - już wyposażono w migawkę mechaniczną... To, że kompakty czy hybrydy maja mniejszą rozdzielczość matryc, nie ma w sumie żadnego znaczenia. Nawet realizując time-lapse w HD, potrzebujemy zaledwie wycinka obrazu o rozmiarach 1920x1080. Często nawet mniej, 1280x720. Warunki te spełnia matryca 3 Mpix!
Dlatego - choć mam zamiar kupić po Nowym Roku K01 - to i tak do time-lapsów będę raczej używał coś, co kupiłem kilka dni temu, czyli takie 'coś':



Na zdjęciu - aparata stoi na urządzeniu do robienia panoram. Miałem jednak pecha, bo gdy okazywało się, że miałem wszystko - czegoś jednak brakowało. Wprawdzie aparat wyposażony jest w funkcję robienia zdjęć w określonym interwale czasowym, ale minimalny czas wynosił... 1 minutę i był - delikatnie mówiąc - wielce niezadowalający. Poza tym po zrobieniu 99 zdjęć aparat się wyłączał. Musiałem więc dokupić specjalny interwałometr. Później okazywało się, że baterie wystarczają na jakieś 400 zdjęć - a przy 'zielsku'; to trochę mało. Więc zasilacz. Na koniec zabrakło... kabla albo czytnika kart do tego, żeby zrzucić zdjęcia na komputer. Gdy czytnik dotarł- okazał się uszkodzony. Teraz czekam na kolejny (może dziś?)...
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Też mam Olka C-5500 i właśnie ten interwałometr taki kulawy z tym czasem , a dla mnie dodatkowe sprzęty na kablu odpadają . Tu chyba Canony z CHDK daja najwiecej możliwości .
Ja jeszcze spogladam na kamery Panasonika 520 , 550 czy 750 dają wystarczajacy obrazek do timelapsów , tyle że znów ograniczenie w postaci baterii bo chyba niewiele ponad godzinę nakręci .
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
Gezeb,
dlatego kupiłem tego olka. Kosztował mnie... 12 €. Jako ciekawostkę powiem, że paczka fajek kosztuje u nas 9,20 €...
Ma możliwość podłączenia zasilacza (nawet samochodowego!), ma możliwość podłączenia dodatkowego interwałometru. Wadą są karty xD - ale to już taki urok olków.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
vito157 napisał/a:
W time-lapse migawka w ciągu każdej sekundy (gotowego filmu) pracuje 30 razy. 10 minut filmu - to 18 tys. 'klapnięć' migawki.

Trochę nie ma sensu to, co piszesz.
Jeśli robisz time-laps, to robisz 1 zdjęcie np.na minutę. Jeśli używasz jakiegokolwiek aparatu cyfrowego do filmowania(nie time-laps), to migawka mechaniczna jest cały czas otwarta, a nie lata w tę i z powrotem 60/sekundę !!!
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
OK, masz rację: użyłem skrótu myślowego. Każda sekunda filmu (także time-lapse) w HD - to 30 klatek. Czyli aby zrobić sekundę filmu - migawka musi 'klapnąć' 30 razy. Reszta obliczeń - bez zmian.
Żeby znów nie było niedomówień: nie mówimy o filmowaniu - ale o time-lapse!
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Tłumaczyłeś to strasznie pokrętnie.
A swoją drogą - pisałem wcześniej - osobiście mnie to nie dotknęło. Chociaż bawiłem się trochę time-lapsem i w K110D i K-7, choć najwięcej klapnięć miał K110D(padł z zupełnie innych przyczyn). Tak na prawdę ciężko dobić do tej liczby. Przeważnie wcześniej zmienia się aparat na bardziej "na czasie".
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
pawelek-79
Matematyka nie kłamie: 1 sekunda filmu w HD - to 30 'klapnięc'. 1 minuta - to 1800 'klapnięć'. Po 55 minutach filmu - na liczniku masz 100 tysięcy. Przy time-lapsach - bardzo szybko możesz dobić do tej liczby.
Oczywiście migawka może dojechać do pół miliona. Ale równie dobrze może zakończyć swój żywot na 99999...
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
vito157 napisał/a:
Przy time-lapsach - bardzo szybko możesz dobić do tej liczby.


55 minut filmu time-laps? Toć to nudy! Tu robi się paro minutowe etiudy, i nawet to się dłuży - przeważnie kilkanaście sekund. Na to potrzebujesz do 1000 "klapnięć". Poza tym nikt nie daje gwarancji, że nie padnie ci wcześniej(i nie wiem, czy w przypadku aparatów nieprofesjonalnych ktokolwiek daje gwarancję na te 100 000). Wydaje mi się, że na siłę szukasz problemu.
 

vito157  Dołączył: 28.05.2008
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
vito157 napisał/a:
Przy time-lapsach - bardzo szybko możesz dobić do tej liczby.


55 minut filmu time-laps? Toć to nudy! Tu robi się paro minutowe etiudy, i nawet to się dłuży - przeważnie kilkanaście sekund. Na to potrzebujesz do 1000 "klapnięć". Poza tym nikt nie daje gwarancji, że nie padnie ci wcześniej(i nie wiem, czy w przypadku aparatów nieprofesjonalnych ktokolwiek daje gwarancję na te 100 000). Wydaje mi się, że na siłę szukasz problemu.


Odnoszę wrażenie, że to raczej Ty szukasz dziury w całym. Nikt nie mówił o time-lapsie o długości 55 minut. Ale 55 etiud o długości 1 minuty także robi 55 minut.
Poza tym - pozwól że moim sprzętem ja będę dysponował. Jeśli nie mam ochoty robić time-lapsów lustrzanką - to chyba moja sprawa, prawda?
Twoje posty w tym temacie NIC, literalnie NIC nie wniosły do sprawy. Aż tak wielkie masz parcie na szkło, żeby zaistnieć?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wyluzujcie.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Ja jestem wyluzowany. Nie wiem, czemu tak vito157 się spina.
@vito157 - czy ja Ci mówię, co masz robić ze swoim aparatem? Mówię Ci tylko, że ja też bawiłem się w time-laps i jakoś nie spotkałem się z tym problemem, a prędzej aparat zestarzał mi się moralnie niż zepsuł.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Moralnie to K-10 zestarzał się w momencie powierzenia zaprojektowania obudowy panu Markowi Newsonowi.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach