Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Czyli pewnie nie przewodzi styk (lub kilka) w bagnecie aparatu. Obstawiam ten oznaczony gwiazdką. http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html
 
boro53  Dołączył: 25.07.2011
Cytuj
Dziś przeprowadziłem przeszczep elektromagnesu z MZ-50 do K-30. Wszystko działa jak należy.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
boro53 napisał/a:
Dziś przeprowadziłem przeszczep elektromagnesu z MZ-50 do K-30. Wszystko działa jak należy.

:-B za DIY
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
boro53 napisał/a:
Dziś przeprowadziłem przeszczep elektromagnesu z MZ-50 do K-30. Wszystko działa jak należy.

Mnie to znów czeka. Dziś znów ciemne klatki...
W któryś z zimowych wieczorów się pobawię, ostatni dawca czeka, choć kusi wyprzedaż tego, co mam z mocowaniem PK i zakup czegoś fajnego.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
fuen napisał/a:
Mnie to znów czeka. Dziś znów ciemne klatki...

Znów? Ile zrobiłeś fotek od ostatniego przeszczepu?
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Tym aparatem - pod 4000.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
fuen, kurczę, to słabo... Widzę, że wymiana elektromagnesu daje niewiele.
Mój K-50 ma ok. 25000 klatek przebiegu i (póki co) działa normalnie... Ale jak padnie, to nie wiem czy jest sens go reanimować, chyba, że jakoś po taniości, własnym sumptem...
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
zawsze jest sens reanimować go własnymi siłami
zawsze się czegoś nauczysz
 

ares2k  Dołączył: 19.07.2008
Cytuj
witam tez mialem problem ciemnymi zdjeciami.
Zakupilem taki solenoid https://www.ebay.co.uk/it...bK3U9:rk:1:pf:0
Jest ich teraz duzo na angielskim ebay, koszt - 10 funtow.
Wymienilem tylko ta podkowke, nie chcialo mi sie bawic w lutowanie.
Narazie dziala jak padnie to napisze po jakim przebiegu.
Wymiana nie jest trudna nie ma sie czego bac.
Najtrudniejszy jest moment odkrecania srubki mocujacej solenoid gdyz jest ona bardzo mala i dostep do niej jest utrucniony, pozatym lepiej zeby nie wpadla podczas odkrecania do wnetrza aparatu bo bedzie problem.
Szkoda wydawac 350 zl na naprawe to nie jest tego warte.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
A już już myślałem, że moja K-50 to specjalny model, którego ciemne klatki się nie imają...
Po zmianie Eneloopów na oryginalny aku pierwsze kilka klatek robi ciemne. Najbardziej pomaga krótka seria. Później jest OK. Nazajutrz powtórka z rozrywki.
Przyszła pora na zmianę... Pytanie tylko - elektromagnesu czy całej puszki...
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
...albo systemu ...
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
To na pewno błąd operatora. Tak zawsze piszą w raportach z katastrof. Zwłaszcza rosyjskich.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Color rozkręć puszkę, wyjmij "podkowę" i "draśnij" ją papierem ściernym 1000-1500 (z umiarem). Poskładaj i sprawdź. Ten sposób nic nie kosztuje a działa przynajmniej pół roku, tzn. od pół roku działa i nic nie wskazuje, że miałoby się to zmienić.
 

ares2k  Dołączył: 19.07.2008
Cytuj
witam
mi moja k30 po wymianie podkowki solenoidu na nowa dzialal kikla dni normalnie,
Znowu mam ciemne zdjecia.
Wniosek jest taki ze te solenoidy zlinka to chinskie badziewie albo mi sie bubel trafil.
Teraz mam nowy plan potraktuje orginalna podkowke solenoidu papierem sciernym i zobacze ile to podziala.
Najlepszym rozwiazaniem mi sie wydaje wymiana solenoidu na jakis wygrzebany ze starego pentaxa.
Mysle o zamianie puszki na k3.
Czy ten model jest wolny od tej wady?
czytalem gdzies ze ma on lepsza migawke.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
ares2k napisał/a:
Czy ten model jest wolny od tej wady?

Tak
ares2k napisał/a:
czytalem gdzies ze ma on lepsza migawke

To nie problem migawki.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
@ares2k, Moim skromnym zdaniem, wymiana samej podkówki jest kiepskim pomysłem, bo tak na prawdę nie wiadomo gdzie leży problem.
Szlifowanie... oglądałem podkówkę w powiększeniu i nie za bardzo widzę co tam szlifować?
Nie ma zadziorów, nie ma rozklepań..., problem może tkwić nie w podkówce ale w plastikowej obudowie/prowadnicy. Tam się może dziać całe zło :evilsmile: .
Może plastik pęcznieje? To są oczywiście moje gdybania ale idąc dalej kupowanie tego elektromagnesu, też nie do konca wydaje mi się dobrym pomysłem.
Lepiej kupić jakiegoś MZ albo *ist i pewnie nawet wyjdzie taniej a wydaje mi się pewniejsze. Nie słyszałem by MZ, *ist, k10 miały ten problem a te modele w wersji dead można kupic za grosze.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Mój K-50 pojechał do Tech-Foto. Po jednym dniu dostałem wycenę - "wymiana mechanizmu przysłony" - 350zł, czego się spodziewałem po wcześniejszej rozmowie telefonicznej. Pan serwisant powiedział, że na kilkadziesiąt napraw jakie wykonali, jak na razie żaden aparat nie wrócił powtórnie na tą samą dolegliwość. Ale zakładają elektromagnesy nie pochodzące od Ricoha :-P
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
ktos robił już w tech-foto i miał po kilku m-cach nawrót....ja straciłem zaufanie po tej usterce do k 50 i go sprzedałem w pi....zdu...
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
No cóż, z K-50 byłem bardzo zadowolony. Do mojego pstrykania całkowicie wystarczający. Jednak będzie szukać nowego właściciela. A w plecaku już siedzi K-3 II ;-)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
@Color, Nie wnikam ale w sumie co ma powiedzieć serwisant, że po naprawie sprzet wraca? :-P
Co do elektromagnesów, to nie mogą zakładać elektromagnesów Pentaxa, bo Pentax ich nie produkuje.

Mi chodzi bardziej o to że ta część wyciągnięta ze starych sprawdzonych modeli jest dobrej jakości a nowe? Pewnie też, ale wiem że są produkowane co najmniej dwa rodzaje, jedne na mniej drugie na więcej "klapnięć" tak przynajmniej wynikało z pdf.
Przeciętny Kowalski kupując tę część nową, tak na prawdę nie wie którą kupuje, dziś nawet nie pamiętam jak je odróżnić :mrgreen:
Czytając ten wątek, pamiętam że ktoś wspominał również o tym że te elektromagnesy produkowane są jeszcze na inne napięcia (inna siła naciągu).

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach