jurekr  Dołączył: 23.02.2008
Pentax super A / Pentax-a 50/1.7 Cytuj
Hej, stałem się posiadaczem Pentaxa super a z obiektywem Pentax-a 50/1.7, no i niestety jest też problem i to duży, pomiar ekspozycji jest błędny. Mianowicie, w różnych warunkach pomiar zachowuje się tak samo, ustawiając czas 2000 mam przysłonę 1.7 , zwiekszając czas do 15 aparat wskazuje przysłonę 22, i tak jest bez względu na warunki oświetleniowe, czy to w słońcu czy w ciemnym pokoju. Może coś robię nie tak ?!
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Bardzo możliwe. Co masz ustawione na pierścieniu przysłon i pierścieniu od trybów pracy ?
 
jurekr  Dołączył: 23.02.2008
Cytuj
bez względu na na ustawioną przysłonę ( od 1.7 do 22 ) , tryb M , problem jest ten sam
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Ustaw tryb Auto. W M wybierasz ręcznie czas i przysłonę, a światłomierz pokazuje tylko różnicę do prawidłowego naświetlenia. W Auto będzie dobierał czas do ustawionej przysłony.
 
jurekr  Dołączył: 23.02.2008
Cytuj
Po przestawieniu na auto, ( ustawiona przysłona 1,7 , iso 400 , pokój średnio oświetlony ) pokazuje mi raz czas 125/ f 9-11 a raz 60/f 2.8-3.5
 
kristal  Dołączył: 30.04.2015
Cytuj
Hej! Mam ten sam aparat, radzę abyś porównał sobie swój aparat z jakimś aktualnym aparatem lub światłomierzem. w moim przypadku jest to błąd około +/- 1/4 EV , przynajmniej tak mi się zdaje. Przyczyną może być potencjometr do ustawienia iso filmu, ja rozwiązałem to w ten sposób że:

ustawiłem przysłonę i ogniskową taką samą dla obu aparatów ( ja akurat F8/24mm)
maksymalną wartość iso dla superA czyli 3200, tak samo w aparacie wzorcowym
przyłożyłem białą kartkę do obiektywów i w trybie manualnym ustawiłem kompensację aby była równa 0 (przy ustawieniu mnożnika 1/4x na superA) i wzorcowym 1/3x (to również może prowadzić do błędu pomiarowego)
czasy naświetlania różniły się o jedną działkę czyli 1/4 EV, dla ustawienia iso 400 już jest to znacznie bardziej rozjechane, +/- 1/4 EV za co winię ten potencjometr choć producent również daje taką właśnie dokładność pomiaru...


Jeśli się nie uda zmierzyć to polecam wymienić baterie w aparacie i ponownie sprawdzić, jeśli jednak nadal nie będziesz zadowolony z pomiaru to możesz próbować studiować http://www.pentax-manuals...perprog_man.pdf i próbować coś ustawiać :D (osobiście dla mnie ta instrukcja serwisowa nie przemawia)

pozdrawiam
 
stel  Dołączył: 08.01.2015
Cytuj
właśnie dotarł do mnie Pentax-a 50/1.7. Prawie wszystko udało mi się ogarnąć, jedna rzecz cały czas mnie nurtuje, a mianowicie: jaką opcję muszę ustawić żeby móc zmieniać przysłonę bezpośrednio z body?
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Pierścień przysłony na pozycję A, a na kółku z wyborem trybów M (na górze aparatu, po prawej).
 
Dzidziu  Dołączył: 16.09.2008
Cytuj
Ustaw pozycję A na pierścieniu przesłony. Taki guziczek musi zaskoczyć.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Kytutr napisał/a:
a na kółku z wyborem trybów M

W innych trybach też działa.

 
stel  Dołączył: 08.01.2015
Cytuj
dziękuje bardzo ! :-B dalszych pytań jak na razie brak..
 
krzysiek413  Dołączył: 20.06.2012
Cytuj
Troszkę z innej beczki
Czy taka muszla oczna będzie pasować do Super A?
Czy ktoś mógłby mi podać szerokość tych " szyn" na które nasuwa się muszlę oczną?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
O serii M do dzisiaj rozmiar sanek na muszlę oczną się nie zmienił.
 
krzysiek413  Dołączył: 20.06.2012
Cytuj
Szybkie pytanie:
Czy da się zwiększyć moc podświetlenia okienek z czem i swiatłomierzem w pentax super a?
Jeśli tak to jak to zrobić?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Podświetlenie jest realizowane przez okienko z przodu pryzmatu. Sprawdź czy nie jest zabrudzone.
 
krzysiek413  Dołączył: 20.06.2012
Cytuj
Dzięki! Wszystko jest ok!
 

jacekh  Dołączył: 08.05.2007
Cytuj
Zawsze też można sobie nacisnąć guzuk i żaróweczka rozjasni okienka...
 
andyspring  Dołączył: 21.11.2011
Cytuj
Jeżeli obiektyw ustawiony jest w pozycji A, na pokrętle jest również A, w wyświetlaczu wyświetla się tylko P, to jest ok? Nie ma wartości przysłony i czasu, tylko P.
W ustawieniu na M jest ok-to co ustawię wyświetla się.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
andyspring, tak. Wtedy zdajesz się na automatykę aparatu. Pzdr.
 
andyspring  Dołączył: 21.11.2011
Cytuj
powalos.dzięki

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach