Pandak  Dołączył: 28.12.2015
Pentax MZ-M i obiektywy serii A Cytuj
Szybkie pytanie: Czy po podpięciu obiektywu serii A do MZ-M w celowniku pojawiać się będzie informacja o wartości zadanej przysłony? Używam M-ek no i tej informacji brakuje z powodu braku styków, rzecz jasna, więc muszę pamiętać jaką przyslonę mam ustawiona na pierscieniu. A chciałbym ułatwić sobie życie odrobinkę...
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Pandak napisał/a:
Czy po podpięciu obiektywu serii A do MZ-M w celowniku pojawiać się będzie informacja o wartości zadanej przysłony?
Tak.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Potwierdzam, tak na wszelki wypadek, gdybyś bał się zaufać administratorowi ;-)
 
Pandak  Dołączył: 28.12.2015
Cytuj
Wierzyć wierzę. Tylko żem przeczytał w manualu rzeczonego body, że:

When lenses other than an F or FA series are used, no approximate aperture indication will appear in the viewfinder.

...i pomyślałem sobie, a co jeśli to prawda?
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Widzę, że z Krakowa jesteś - możemy się gdzieś umówić i na wszelki wypadek sprawdzić to organoleptycznie. Przyniosę obiektyw serii A, a Ty swojego MZ-M i wszystko stanie się jasne :-)
 
Pandak  Dołączył: 28.12.2015
Cytuj
Krótkie podsumowanie. Po spotkaniu z Fenolem i komisyjnym sprawdzeniu okazało się, co następuje: MZ-M po podpięciu obiektywu A pokazuje wartość przysłony w trybie automatycznym, ale w trybie preselekcji przysłony oraz w pełnym trybie manualnym już nie.

Fenol, dzięki raz jeszcze za pomoc i udostępnienie szkła. :-)
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Logiczne. Po co ma pokazywać to, co i tak w tych trybach i z takim obiektywem wcześniej ustawiasz pierścieniem przysłony.
 
Pandak  Dołączył: 28.12.2015
Cytuj
Dada napisał/a:
Logiczne. Po co ma pokazywać to, co i tak w tych trybach i z takim obiektywem wcześniej ustawiasz pierścieniem przysłony.


No nie wiem, widziałem raz aparat, którego wizjer pokazywał zadaną przyslonę we wszystkich trybach, więc może jakiś sens w tym jest. :-P
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Pandak, jakby nie było, to nawet miałem ze sobą aparat, który wartość przysłony pokazywał we wszystkich trybach ;-)

[ Dodano: 2016-01-29, 01:11 ]
Pandak napisał/a:
Fenol, dzięki raz jeszcze za pomoc i udostępnienie szkła. :-)


Nie ma za co, polecam się :-)
 
Pandak  Dołączył: 28.12.2015
Cytuj
Fenol napisał/a:
Pandak, jakby nie było, to nawet miałem ze sobą aparat, który wartość przysłony pokazywał we wszystkich trybach ;-)


Właśnie to cudeńko miałem na myśli ;-)
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
Pandak napisał/a:
cudeńko
a co to za cudeńko ?? ;-)
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Contax ST ;-)
 

MixerB  Dołączył: 16.01.2010
Cytuj
Fenol napisał/a:
aparat, który wartość przysłony pokazywał we wszystkich trybach


Coś takiego to ma Pentax MX (z okienkiem pod pryzmatem) ;-)
M.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
No tak - okienko pod pryzmatem było w wielu aparatach. Choćby Ricoh XR-7 ;-) tutaj bardziej chodziło o wyświetlenie wartości na wyświetlaczu w wizjerze ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach