gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Z 67 200/4 i 45/4 bardzo fajnie ale 105/2,4 jakoś mnie nie zachwycił w porównaniu do tego co produkuje na dedykowanym formacie. Myślałem nawet że coś się z Takumarową 105 porobiło ale po powrocie na 67 czar wrócił;)
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Pytanko - czy ktoś już poradził sobie z prążkami z migawki elektronicznej ? Nie widzę by była nowsza wersja Firmware niż 1,40

 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
MAX581, U mnie jest ok.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
irek83, Która wersja programu?
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
MAX581, nie mam przy sobie puszki, ale ostatni soft mam wgrany.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Czyli 1,40 - to ciekawe że przy normalnej migawce prążki nie występują a przy elektronicznej tak. I to tym silniejsze im krótszy czas. Co do żarowego światła - niestety stosowane jest coraz rzadziej i nawet w salach gdzie spodziewał bym się go pojawiają się ładne zamienniki ledowe... A tak liczyłem na migawkę elektroniczną... Swoją drogą liczyłem też że będzie bezgłośna... Niestety nie jest dużo cichsza od normalnej...
:-/
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
MAX581, u mnie pojawiają się z czasami krótszymi niż 1/200 a migawka jest cicha. Z tego co pamiętam to migawka elektroniczna działa w LV z wyłącznym SR do zwiększenia IQ. W jakich sytuacjach chcesz używać elektronicznej migawki ?
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
irek83, Do zwiększenia IQ? ?? Robię zdjęcia na koncertach kameralnych z instrumentami akustycznymi grającymi muzykę klasyczną. Coś wyłączasz? SR? Po co? Faktycznie SR się wyłącza sam.
 

irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
MAX581, ok ja też się teraz trochę pogubiłem, elektroniczna migawka w K-1 działa tylko w LV i do 1/100 a nie jak wcześniej pisałem. Ten w K-1 zaimplementowany do fotografowania raczej ze statywu dla uzyskania lepszej jakości, dzięki elektronicznej migawce zostają zmniejszone wibracje wywoływane przez mechaniczną migawkę. Działa też z dłuższymi czasami, jestem ciekaw czy działa z nią bracketing.
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Mam pytanie czy jest możliwości wyboru na którą kartę maja być zapisywane zdjęcia.? Dla przykładu: miałem wyciągnięte kartę nr 1 i aparat zapisywał zdjęcia na 2. Wkładam 1 i chciałbym zmienić żeby zapisywał na 1 a nie na 2. Oczywiście jeżeli wyciągnę kartę nr 2 aparat zacznie zapisywać na 1.
Chodzi mi o to czy jest taka opcja żeby dokonywać wyboru ma która kartę ma aparat zapisywać. Jeżeli jest to gdzie ja mogę znaleźć?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie, menu nie udostępnia takiego wyboru.
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
plwk dzięki za odpowiedź, chociaż spodziewałem się innej :-/ :-/
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To tylko czytanie instrukcji. Sam też próbowałem czy się nie da jakoś oszukać, ale to jedynie przez wyjęcie jednej z kart i rozpoczęcie robienia zdjęć. Po włożeniu wyjętej karty kontynuuje zapis na tej na której zaczął.
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Ciekawe czy takie ograniczenie to niedopatrzenie czy celowy zabieg. Chociaż nie wiem jaka miałaby być celowość tego.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
olejx napisał/a:
Ciekawe czy takie ograniczenie to niedopatrzenie czy celowy zabieg. Chociaż nie wiem jaka miałaby być celowość tego.


Czytałem gdzieś że to rozwiązanie jest chronione prawem patentowym, ale mogło to być tylko czcze gadanie :roll:
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Ależ to ma sens, gdy jest ustawiony zapis najpierw na jedną kartę, a potem na drugą!

Wystarczy sobie wyobrazić sytuację: robię reportaż, mam wsadzone dwie karty, kończy się pierwsza, rozpoczyna się zapis na drugiej karcie. W wolnej chwili zmieniam pierwszą kartę na pustą. Wygodniej i sensowniej, by aparat kontynuował zapis na drugiej i zmienił na pierwszą, dopiero po zapełnieniu tamtej. Dzięki temu jest porządek, inaczej na drugiej karcie robiłaby się "sieczka".
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Fenol napisał/a:
robię reportaż, mam wsadzone dwie karty, kończy się pierwsza, rozpoczyna się zapis na drugiej karcie
Ale pojechałeś.... Chyba że używasz karty 4 GB.

Wracając jednak do K1, to zastanawiam się czy K1mark II nie będzie miał matrycy takiej jak Sony A9?
 

jedrus68  Dołączył: 03.07.2008
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Pytanko - czy ktoś już poradził sobie z prążkami z migawki elektronicznej ?

Ja je potraktowałem jak morę i włączyłem najniższy stopień symulacji filtra antyaliasingowego - pomogło.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
espresso napisał/a:
Chyba że używasz karty 4 GB.

No niekoniecznie , w K-3ll używałem 32 i 64 GB i zapełniłem obie na jednej imprezie i jeszcze 16-tkę... Łącznie ponad 4000 zdjęć. W K-1 są pliki jeszcze większe więc tym bardziej może się zdarzyć. Poza tym - jczęsto używam obu kart jednocześnie - na wypadek awarii jednej z nich - przy zdjęciach szczególnie unikalnych. Taniej mieć kilka dobrych kart niż płacić za odzysk danych. :-D

[ Dodano: 2017-04-20, 10:39 ]
jedrus68 napisał/a:
traktowałem jak morę

To i ja wypróbuję... :-)
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Łącznie ponad 4000 zdjęć
Szacunek. Masz czas na kadrowanie, pomysł na zdjęcie? Jak i kiedy Ty to przeglądasz? Nawet przeznaczając chociaż 5 sekund na jedno zdjęcie.....to kupa czasu. Chyba że stosujesz zasadę "nawet ślepej kurze ziarnko się trafi jak dużo dziobie....

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach