dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
[obiektyw] Problemy z Sigmą 17-50 2.8 (ostrzenie) Cytuj
Witajcie

Ponad rok temu zakupiłem w RTV EURO AGD ww. Sigmę, licząc na to, że za słuszną kasę otrzymam być może najlepszy obiektyw w tym zakresie. Sigma miała bardzo duże problemy z ostrzeniem z K20D, który wtedy posiadałem - wysłałem ją na kalibrację, po powrocie ostrzyła nieco lepiej, jednak w miarę celnie ostrzyła tylko w środkowym zakresie ogniskowej, błąd przechodził we FF/BF w zależności od tego, czy ustawiałem ogniskową w pobliżu minimalnej czy maksymalnej. Nie reklamowałem już tej kalibracji, ponieważ aparat wkrótce potem sprzedałem.

Niedawno kupiłem K-3, z którym oczywiście obiektyw miał spory błąd. Po ponownej kalibracji w serwisie (pisemnie poprosiłem o zwrócenie uwagi na ww. błąd tym razem) obiektyw ostrzy względnie dobrze - względnie, bo po pierwsze ostrzy względnie dobrze tylko na środkowym AF (na punktach pobliskich ostrzy nieco przed obiektem), po drugie, choć w o wiele mniejszym stopniu, nadal ma błąd ostrzenia, który zmienia się w zależności od ogniskowej.

Sprawdziłem też jeszcze jedną rzecz - może się mylę, ale w sprawnym obiektywie, jeśli jest ustawiona ostrość, to powinna ona tam być niezależnie od ogniskowej? Jeśli się mylę to mnie poprawcie. W obiektywie, który mam, jeśli np. ustawię ostrość na 50mm, to w miarę zmniejszania ogniskowej ostrość przenosi się przed obiekt.

Nie wiem co dalej robić, trochę mi ręce opadają po dotychczasowej współpracy z serwisem Sigmy, wydałem już kasę na dwie wysyłki kalibracyjne.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
dr_Fell napisał/a:
w sprawnym obiektywie, jeśli jest ustawiona ostrość, to powinna ona tam być niezależnie od ogniskowej

To zależy od konstrukcji obiektywu. Tylko nieliczne tak mają.

dr_Fell napisał/a:
obiektyw ostrzy względnie dobrze - względnie, bo po pierwsze ostrzy względnie dobrze tylko na środkowym AF (na punktach pobliskich ostrzy nieco przed obiektem)

A jak jest z innymi jasnymi zoomami?

Mam wrażenie, że w większości takich przypadków, znaczna część winy jest po stronie źle wyregulowanego aparatu. Osobiście miałem kilka przypadków, że osoby, podobnie opisujące problem, podpinały obiektyw do mojego aparatu i we współpracy z nim żadne problemy nie występowały. Ostatni taki przypadek związany był właśnie z Sigmą 17-50/2.8 kolegi z forum, testowaną przeze mnie na ostatniej Chabówce w ciemnej piwnicy.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
Mam wrażenie, że w większości takich przypadków, znaczna część winy jest po stronie źle wyregulowanego aparatu.

Ale na czym miałoby polegać to złe wyregulowanie aparatu? Na mikroregulacji FF/FB?
Myślę intensywnie o tym szkle i trochę martwią mnie takie posty. Na razie nie miałem tego typu problemów z żadnym szkłem i wolałbym, aby tak zostało :-> Ta Sigma cieszy się dobrymi opiniami, jedynie chyba canonierzy w większej grupie narzekali na celność (nie przypomnę sobie gdzie to czytałem).
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Color napisał/a:
Ale na czym miałoby polegać to złe wyregulowanie aparatu? Na mikroregulacji FF/FB?

To jest podstawa.
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Dzięki plwk.

Więc, wiem że zmiana płaszczyzny ostrości podczas ogniskowania to nic nieprawidłowego - to bardzo ok. Jeśli chodzi o mikroregulację (rozumiem, że osobno każdego punktu AF w menu serwisowym?) to prawdopodobnie będę mógł ją sam wykonać. Nie wiedziałem nawet że to możliwe dla poszczególnych pktów AF a doczytałem, że jest. Nie mam niestety innego jasnego zooma, ale wydaje mi się że na kicie na f4 i max ogniskowej dla tej przesłony chyba trochę już widać gdzie ostrzy więc potestuję z nim.

To wszystko jednak nadal nie wyjaśnia problemu zmiany błędu ostrzenia wraz ze zmianą ogniskowej, dobrze myślę ?
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
dr_Fell napisał/a:
To wszystko jednak nadal nie wyjaśnia problemu zmiany błędu ostrzenia wraz ze zmianą ogniskowej, dobrze myślę ?

Nie ma żadnego problemu, bo taki masz obiektyw. Odpowiedź już padla:
plwk napisał/a:
dr_Fell napisał/a:
w sprawnym obiektywie, jeśli jest ustawiona ostrość, to powinna ona tam być niezależnie od ogniskowej

To zależy od konstrukcji obiektywu. Tylko nieliczne tak mają.
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi... Padła odpowiedź dot. zmiany płaszczyzny ostrości w zależności od zmiany ogniskowej.
Zupełnie inną sprawą jest to, że obiektyw ostrzy poprawnie np mniej więcej w środkowym zakresie ogniskowych a im bardziej zbliża się do zakresów skrajnych tym silniej objawia się BF/FF, błąd AF.
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
To jest dokładnie to, o czym pisał plwk, dlatego Sigma w swoim USB dock umożliwia kalibrację dla poszczególnych ogniskowych.
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Czyli to niekoniecznie wada, tylko prostu nadal Sigma go poprawnie nie skalibrowała? (pomimo mojego pisemnego zwrócenia uwagi na dokładnie ten problem...)
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Obiektyw zachowuje się tak, jak powinien. Ja bym obstawiał złą kalibrację. Pożycz może USB dock od kogoś z forum i zrób to samodzielnie.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
dr_Fell napisał/a:
To wszystko jednak nadal nie wyjaśnia problemu zmiany błędu ostrzenia wraz ze zmianą ogniskowej, dobrze myślę ?


Zmiana ostrości w zależności ogniskowej jest NORMALNA.
Za ustawienie ostrości odpowiada grupa soczewek przemieszczająca się na gwintach a za zmianę ogniskowej całkowicie inna grupa lub grupy przemieszczające się w nawet kilku tubusach, ruch jest sterowany przez wycięte krzywki i ślizgi.

Co do problemów z AF na różnych ogniskowych - to taki już urok prac z obiektywami zmiennoogniskowymi.
W szkłach z AF ostrzy czujnik AF w korpusie to on stwierdza czy jest ostro czy nie. Obiektyw wykonuje WYŁĄCZNIE komendę jaką dał mu czujnik AF i zatrzymuje się tam gdzie mu każe czujka.
O ile w szkłach stało ogniskowych masz tylko jeden ruchomy zespół często całość przemieszczającą się na ściśle spasowanym gwincie i po komendzie "stop" z czujnika mało co może się zmienić to w zoomach masz już kilka wzajemnie ruchomych elementów. Jakikolwiek luz na poszczególnych tubusach (a nawet milimetrowy na jednym łączeniu nie jest rzadkością) zaczyna się sumować lub wzajemnie znosić. Reszta to precyzja czujnika AF, jeśli potencjalne luzy są poniżej czułości czujki AF, to wciąż twierdzi ona, że jest ostro a faktycznie masz błąd. Czasami potrafi być on powtarzalny a czasami i o wiele częściej niestety całkowicie chaotyczny.
Sprawdź najpierw luzy na tubusach, wysuń obiektyw maksymalnie w przód, przytrzymaj palcem pierścień zmiany ogniskowej a drugim popychacz przysłony by nie hałasował i potrząśnij obiektywem, złap też za wysunięty przedni tubus i poruszaj przód tył i zobacz jakie ma luzy. Sumaryczny luz wielkości milimetra to już zły objaw.
Choć nie każda konstrukcja optyczna jest równie wrażliwa na zmiany położenia poszczególnych grup ale milimetr to już taka dobra granica.
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Ok, byłem totalnie zawalony pracą i zmęczony kwestią fotografowania i Sigmy na tyle, że włożyłem aparat do pudła i dopiero niedawno go wyjąłem.

Wydaje mi się że obiektyw nie ma właściwie żadnych luzów, na pewno nie 1mm., raczej bliżej 1/10mm, jeśli są jakiekolwiek
Potestowałem dokładniej i z tych testów wynika, że:

- obiektyw ostrzy dobrze w środkowym zakresie ogniskowych
- w skrajnych zakresach (17,50) obiektyw ostrzy przed obiektem i robi to bardzo spójnie, niezależnie od tego, czy przed ostrzeniem był wyostrzony na obiekt bliższy czy dalszy od obiektu, na który ostrzy. Więc, jest to raczej problem z (ponownie) źle wykonaną kalibracją niż luzami.

Mówicie, że można to samemu zrobić z dockiem Sigmy... ile to urządzenie kosztuje? Kojarzycie kogoś z okolic Sosnowca / Katowic, kto ma takie urządzenie ?

Będę wdzięczny za pomoc, bo ten problem tak mnie frustruje, że aż odechciewa mi się fotografować. Ta Sigma to moja najdroższa inwestycja w obiektyw i mimo 2 kalibracji nie działa jak powinna.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Jeśli chodzi o Sigmę 17-50 mm f/2.8 EX DC HSM to dock z tego co wiem nie zadziała. Został on wprowadzony wraz z nowymi seriami obiektywów (A, C, S) i dedykowany jest tylko do nich.
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Z internetu wynika, że możesz mieć rację... - to by znaczyło, że muszę pilnie zacząć procedurę reklamacyjną, zamiast szukać kogoś z dockiem....
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
Ja trzy razy wysyłałem tą Sigmę do serwisu i nadal nie jest dobrze skalibrowana. Wygląda na to, że robią to byle jak albo nie potrafią kalibrować. Już sam fakt, że piszą iż kalibrują tylko dla jednej odległości ostrzenia (około 2m) to sygnał, że nie robią tego jak należy bo powinno się kalibrować nie dość, że dla różnych ogniskowych to również dla różnych odległości ostrzenia. U mnie dodatkowo występował problem z innym ostrzeniem dla przysłony mniejszej od F/5.6 a innym dla przysłon większych. Jak skalibrowali, że aparat dobrze ostrzył na F/2.8 to z kolei źle ostrzył na F/5.6 i wyższych. Co dziwne działo się tak tylko na ogniskowych powyżej 35mm a na szerokim kącie wszystko działało dobrze. Po reklamacji usługi kalibracji naprawili to i teraz ostrzy dobrze dla dłuższych ogniskowych a za to problem z różnym ostrzeniem w zależności od przysłony pojawił się na krótkich ogniskowych. Jedno naprawili ale drugie zepsuli. Normalnie ręce opadają...
Kiedyś czekałem na aparat ponad 2 tygodnie a na moje zapytania dla czego to tak długo trwa pani w serwisie twierdziła, że kalibracja to bardzo skomplikowana i czasochłonna procedura bo muszą zrobić ponad 700 zdjęć. Celowo przed wysyłką sprawdziłem licznik zdjęć i po powrocie z serwisu stan licznika zmienił się tylko o 50 zdjęć. Szkoda, że nie można sobie samemu tego skalibrować (USB Dock niestety nie obsługuje tego szkła) bo poświęciłbym na to dzień czy dwa i zrobił starannie a nie na "odwal się kliencie".

Jak najbardziej składaj reklamację do usługi kalibracji. Wtedy przynajmniej nie trzeba wysyłać sprzętu do serwisu na swój koszt.
 
Inżynier  Dołączył: 13.11.2006
Inżynier Cytuj
Tak to jest z Sigmami. Moja z moim K5 też jest do d..y. Z puszką PLWK jest OK.
To trochę loteria z kundlami. Kupiłem przed wyjazdem do Chin i połowę zdjęć musiałem wyrzucić. Wysłałem do kalibacji jest lepiej i zakładam 31 LTD
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Orientujecie się może, jak wygląda kalibracja w serwisie? Robią to softowo czy w inny sposób? Powszechny dostęp do domowej kalibracji tego obiektywu spowodował by większe zadowolenie z posiadanego sprzętu jak i mniej pracy dla serwisantów. :-P
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tu nie ma mechanicznego połączenia napędu obiektywu z body więc programowo.
 

fanmario  Dołączył: 22.10.2007
Cytuj
Ta Sigma pochodzi z czasów zanim producent oddał możliwość kalibracji w ręce użytkownika.
Czyli wyprodukował USB-Dock dzięki czemu oszczędza na serwisie nadal zarabiając na sprzedaży.
Problem nieostrości, wrzucił w kieszeń nabywcy.
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Wysyłał ktoś w ostatnim czasie Sigmę + body do kalibracji?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach