Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
wariat133 napisał/a:
Dodam że mam jedną z najszybszych kart SD na rynku.
Co nie znaczy, że jest kompatybilna z aparatem. Próbowałeś inną kartę o podobnych parametrach?
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
wariat133 napisał/a:
Wystarczy zrobić kilka zdjęć tego samego ujęcia w krótkim czasie i trzeba czekać ok 10 s . W tym czasie K3 jest zablokowany i nie do użytku.
Może lepiej nie robić zdjęć na wariata a raczej :roll: jedno a dobre? :-P
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Endriu61 Matryca dowolnego typu K5 ma jednak zauważalnie lepszą dynamikę niż K3. Nie wiem co piszą o tym w internetach, ale z własnych obserwacji tak wychodzi. To ważniejsze niż rozdzielczość w tej klasie aparatów.
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
Wg. Optyczne.pl K-3 dynamika dla ISO 100 - 8,9 EV, a K-5II dla ISO 100 - 7,6 EV, więc na papierze e teście znaczna przewaga bo o 1,3 EV.
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Nie robię testów, ale tak ogólnie to nieco więcej wyciągnę z RAWa K5 niż z K3 zwłaszcza w światłach.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wg DXOMark przy ISO 100 dla K-5II 13,6 a dla K-3 13,4.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Czy administracja forum dopisze w końcu do regulaminu punkt o tym, że powoływanie się na Optycznych skutkować będzie przymusowym uczestnictwem w koncercie sióstr Godlewskich?
Dynamika na tym poziomie nie ma aż tak drastycznego znaczenia. Nie toczmy sporów o pół EV. Nie miałem do czynienia z K-3, ale sądzę, że obydwie puszki są na tyle dobre, że posiadając jedną nie ma sensu przesiadać się drugą. Chyba, że ze względu na specyficzne atrybuty (np. astotracer, jeśli ktoś fotografuje dużo nocnego nieba).
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Jednak znaczny postęp z AF ma kluczowe znaczenie. K3 raczej rzadko pudłuje. W K5 tak dobrze już nie jest.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
rysiekll napisał/a:
Słyszałem jednak o problemach i prądożerności KP, stąd pytanie ...

Na PPD używałem KP pożyczonego od Ricoha. Podpiąłem do niego DA 16-85. Aparat dostałem z naładowanym akumulatorem, wykonałem nim 87 zdjęć i nagrałem 3 minuty wideo i miałem już żółty wskaźnik baterii. Przed zwróceniem naładowałem akumulator. Aparat przejął kerad i pamiętam, że też mówił o szybkim zużywaniu zapasu prądu.
bateria musiała być zajechana, pamiętaj, ze to pokazówka była.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Cytat
bateria musiała być zajechana, pamiętaj, ze to pokazówka była

Jest to możliwe, nie wiadomo też, jak długo bateria leżała nieużywana po naładowaniu.
Cytat
K-3 dynamika dla ISO 100 - 8,9 EV, a K-5II dla ISO 100 - 7,6 EV, więc na papierze e teście znaczna przewaga bo o 1,3 EV

Miałem oba i tak jak pisze JacekK, tam, gdzie K-3 łapał już przepalenia, K-5II wciąż pokazywał szczegóły.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
tam, gdzie K-3 łapał już przepalenia, K-5II wciąż pokazywał szczegóły

To nie zależy od dynamiki, tylko charakterystyki przetwornika. W K-3 trzeba naświetlać trochę niżej światła. Może to wynikać pośrednio z wielkości pikseli.
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
Cytat
Co nie znaczy, że jest kompatybilna z aparatem. Próbowałeś inną kartę o podobnych parametrach?

:shock: a jest taka możliwość z SanDisk extreme PRO 32GB ? Rozumiem jakaś noname z chin.
Cytat
Może lepiej nie robić zdjęć na wariata a raczej :roll: jedno a dobre? :-P

Mam tu na myśli konkretne sutacje. Ślub i pocałunek mlodych, taniec itp. lepiej się wstrzelić i mieć pewność jednego dobrego i ostrego zdjęcia (choć nie robię często ślubów) Druga sytuacja to zdjęcia typu HDR. 5 w serii. Przeważnie i tak wybieram najlepiej naświetlone i z niego wyciągam cienie światła bo extremalnych HDR nie lubię. I trzecia zdjęcia nieba złożone z kilkunastu fotek. Czwarta to moje małe czarty biegające i demolujace wszystko na swojej drodze.
Dochodzi do tego beckup w jpg na 2 karcie. Mam tę z wi-fi flu.
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
:-) Czyli nasuwa mi się wniosek... zastaję prze K-5II, a jak nadarzy się okazja to zamienię na K-5IIs... zamiast na K-3 ?

[ Dodano: 2018-07-31, 20:24 ]
...Chyba, że Pentax oprócz K-1 / 1II wypuści coś innego z serii jednocyfrowej...
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Endriu61 napisał/a:
...Chyba, że Pentax oprócz K-1 / 1II wypuści coś innego z serii jednocyfrowej...

No właśnie, ktoś coś słyszał / czytał / plotkował?
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Color napisał/a:
Endriu61 napisał/a:
...Chyba, że Pentax oprócz K-1 / 1II wypuści coś innego z serii jednocyfrowej...

No właśnie, ktoś coś słyszał / czytał / plotkował?
Ricoh wymyślił sobie swego czasu, ze K-P będzie topowym korpusem APS-C. "Gorące" przyjecie tego pomysłu spowodowało, ze K-3II otrzyma jednak następcę... W przyszłym roku.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
cube007 napisał/a:
Ricoh wymyślił sobie swego czasu, ze K-P będzie topowym korpusem APS-C.
Źródło?
Moim zdaniem KP to raczej skok w bok - podobnie jak u Nikona DF.
 

mh2012  Dołączył: 05.09.2012
Cytuj
cube007 napisał/a:
(...) K-3II otrzyma jednak następcę... W przyszłym roku.

Troszkę bardziej mnie zainteresowała ta wiadomość. Chociaż nie czekając na nowe K-3 zdecydowałem się na K-5IIs i odkrywam to cudo od kilkunastu tygodni.

A nawet jak następca katrójki się pokaże to i tak dyskusja zejdzie na znane tory: może to i genialny aparat ale nowych obiektywów nie ma (a jak są to są drogie).
 
tatizek  Dołączył: 09.02.2010
Cytuj
wariat133 napisał/a:
a jest taka możliwość z SanDisk extreme PRO 32GB ?

Raczej nie, ja używam prawie wyłącznie SanDisków i jak do tej pory nie ma z nimi żadnych problemów. Raz spróbowałem chińską podróbkę i nigdy więcej.

wariat133 napisał/a:
Dochodzi do tego beckup w jpg na 2 karcie. Mam tę z wi-fi flu.

No to tu jest przyczyna. Po pierwsze, jeśli to karta Pentaxa Flu to ona jest dość wolna. Poniżej porównanie różnych kart jakie robiłem dla K5iis, K3 i K1. Pokazuje szybkość zapisu dla serii zdjęć, a więc im dłuższy pasek tym lepiej (prędkości podane przy nazwach kart to szybkość odczytu podawana przez producenta).

Jak widać dla K3 z dobrą kartą można wyciągnąć prawie 35MB/sek. a ten Pentax Flu osiąga może połowę z tego.
Po drugie zapis na dwie karty w K3 nie jest robiony jednocześnie ale najpierw na jedną, a później na drugą, więc powolna karta w jednym slocie opóźnia całość. Należy użyć szybkich kart (patrząc na moje porównanie nie ma co przepłacać za karty PRO bo K3 i tak tego nie wykorzysta). A jeśli faktycznie szybkość w serii jest kluczowa to może nie zapisywać jpgów tylko same RAWy?
 

wariat133  Dołączył: 29.03.2012
Cytuj
Cytat
Po drugie zapis na dwie karty w K3 nie jest robiony jednocześnie ale najpierw na jedną, a później na drugą, więc powolna karta w jednym slocie opóźnia całość

No widzisz nie wiedziałem, że zapis jest jeden po drugim. Najbardziej to boli jak robisz zdjęcia komuś za kaskę (trzeba mieć beckup). Ja osobiście jak robię zdjęcia dla siebie to wyłączam zapis na drugiej karcie w jpg i robię tylko DNG.

A wracając do tematu. Jest to problem spory w K3, tak wolny zapis. Najpewniej mniejsza rozdzielczość matrycy z K5II skraca te czasy, mimo jednego slotu i zapisu Raw i jpg. Szkoda że nie ma takiej puchy matryca K5 reszta z K3.
 

Endriu61  Dołączył: 16.03.2014
Cytuj
... A wątek brzmi " Dylemat K-5II czy K-3... :-D

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach