parmezan  Dołączył: 01.08.2016
K-50 pomiar światła Cytuj
Niedawno kupiłem sobie K-50 i dziś zauważyłem dziwną rzecz. Przeczytałem gdzieś o teście białej kartki, gdzie po zrobieniu zdjęcia białej kartki histogram powinien być wąski i po środku wykresu. U mnie jest przesunięty w lewo o jakieś 1EV. Co ciekawe różnica między wizjerem a live view wynosi około 0.7EV. Testowałem w trybie manualnym resetując ekspozycję "zielonym guzikiem" i przełączając między wizjerem a live view. Ekspozycja ustawiam na 0 w wizjerze, przełączam na LV i światłomierz pokazuje niedoświetlenie o 0.7EV, ustawiam na 0 w LV, przełączam na wizjer i światłomierz pokazuje prześwietlenie o 0.7EV.
Czy to normalne?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Cóż, inny element odpowiada za pomiar przez wizjer (element światłoczuły), a inny w trybie LV (matryca). Do tego, jeśli dobrze pamiętam, pomiar w trybie LV jest robiony przy przysłonie roboczej, a przez wizjer – w pełni otwartej. Stąd mogą występować drobne różnice.

Jeśli zaś chodzi o przesunięcie piku w lewo, to jest to zapewne związane ze sposobem kalibracji światłomierzy. Tu http://www.bythom.com/graycards.htm jest parę słów na ten temat. Dodatkowo Pentaksy lubią naświetlać zachowawczo w stosunku do świateł (niedoświetlać), co dodatkowo wpływa na wspomnianie przesunięcie.

A poza białymi kartkami, jak wychodzą normalne zdjęcia? :-) Wyglądają prawidłowo? Jeśli tendencja do niedoświetlania jest stała, ustaw stałą korektę.
 

parmezan  Dołączył: 01.08.2016
Cytuj
LV i tak nie używam, a zdjęcia wychodzą chyba trochę ciemniej niż bym chciał. W większości przypadków musiałem podciągać trochę ekspozycję w darktable. Po prostu zrobię tak jak mówisz, dam +1EV w korekcie ekspozycji i tyle. Dziękuję za odpowiedź.
:-B
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
I bardzo dobrze, że wychodzą ciemniej.
Poczytaj to: http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html
 

parmezan  Dołączył: 01.08.2016
Cytuj
Temat odkopię choć wiem że sprzed prawie roku. Problemem okazał się Tamron 17-50, używka z allegro. Wygląda na to, że coś za mocno przymyka przysłonę powyżej pełnej dziury. Na 2.8 jest ok, wszystko powyżej niedoświetlone o około 1EV. Z innymi obiektywami problem nie występuje, trochę czasu mi zajęło odkrycie tego, bo przeważnie stałek używam, a ten zoom głównie stoi na półce i kurz zbiera. Ktoś się może spotkał wcześniej z takim problemem? Zastanawiam się czy wysłać go do serwisu, czy to w ogóle ma sens, bo poza tym problemem ma jeszcze FF na jednym końcu i BF na drugim. Coś ferelny egzemplarz mi się trafił.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Wartość przysłony to matematyka a nie realna transmisja światła - to pierwszy możliwy błąd,
drug - to fakt, iż przymykanie przysłony nie jest w pełni powtarzalne, zawsze występuje drobna różnica,
no i kolejne co może być - to zwyczajne przesterowanie przysłony które może wynikać ze złego ustawienia, poluzowania mechanizmów, albo wygięcia popychacza.

Gdyby szkło miało pierścień przysłony dałoby się to sprawdzić, a tak możesz to zrobić tylko połowicznie.
Przymknij szkło do F4, ustaw dłuższy czas np 2 sekundy i zrób fotkę patrząc w obiektyw, pole powierzchni otworu przysłony powinno zmniejszyć się dwukrotnie, jak będzie mniej to właśnie przesterowanie. Jak piszesz różnicę masz rzędu 1 EV a to by znaczyło, że na F4 listki nawet nie drgną albo przymkną się tylko nieznacznie.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
A jak się zaprogramuje przycisk RAW/Fx na podgląd głębi ostrości to będzie można w trybie A ustawiać przysłonę i obfocić np telefonem
 

parmezan  Dołączył: 01.08.2016
Cytuj
RPM napisał/a:
A jak się zaprogramuje przycisk RAW/Fx na podgląd głębi ostrości to będzie można w trybie A ustawiać przysłonę i obfocić np telefonem

O na to nie wpadłem, dzięki. Zrobiłem zdjęcia, zmierzyłem, wyszło mi że nie przymyka za mocno.
Będę miał wenę, to wyślę do serwisu, a na razie nauczyłem się żyć z tymi wadami ;-) . Kupiony za pół ceny nowego.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach