plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Bardziej ostre może mieć spod powiększalnika.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdziłem jeszcze raz ustawienia w sterowniku. Dla wydruków na papierze fotograficznym są opcje jakości (czasy dla 300ppi):
- robocza - około 0:30
- standardowa - około 1:00
- wysoka - około 1:55
- dobra jakość - około 3:50
W kolorystyce nie dostrzegam różnic. Wraz ze spadkiem ustawień jakości spada kontrast i nasycenie, więc zdjęcia drukowane szybciej są trochę jaśniejsze.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Czyli dwukrotnie wolniejsza od 1500. Teraz widzę, że drukujesz w ustawieniach takich jak ja. Standardowa i robocza nie nadają się dla fotografii.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Inna klasa sprzętu, więc nic dziwnego, że wolniejsza.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Robiłem właśnie zadruk 20 a4 brylantowego - jest sztywny i ciężko go drukarka pobiera. Właśnie sobie przypomniałem, że dlatego go nie kupuję. Dużo strat przy wydrukach.
 
czikago  Dołączył: 22.07.2013
Cytuj
szybkie i krótkie pytanie: czy drukarka L310 może wydrukować fotki bez ramek? czy jest to możliwe tylko dla modeli L8xx i wyższych? pytam bo już mi się wiedza kończy. Drukuje w LR5 ale nie daje rady tego ogarnąć. Z góry dzięki za odp.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
czikago napisał/a:
czy drukarka L310 może wydrukować fotki bez ramek?

Nie, jest ramka o szerokości minimum na dwóch bokach 2,8 mm i na dwóch bokach 3,2 mm.
 
czikago  Dołączył: 22.07.2013
Cytuj
Dziękuje bardzo za błyskawiczną odpowiedź. W takim razie "powalczę" o równe ramki.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Ja ustawiam wszystkie na 3,2 mm. Zmierz papier i sprawdź czy dokładnie taki format wprowadzasz, jeśli są różnice wprowadź w sterowniku drukarki własny format.
 
czikago  Dołączył: 22.07.2013
Cytuj
tak patrzę na te moje wydruki i dochodzę do wniosku, że to chyba drukarka wciąga nierówno papier i wszystkie wydruki są trochę przekrzywione mimo, że marginesy równe. Być może to przez to, że drukuję pojedynczo.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Prowadnicę trzeba ustawić dosyć ciasno.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Od rana drukuję zdjęcia z urlopu dla brata. Akurat gdy odszedłem na obiad zapchał się żółty kolor. Wszystko co miałem w kolejce wydruku poszło do kosza. ;-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Jak dobrze wszystko pójdzie, to jutro będę miał canona ipf 670. Nie omieszkam napisać kilka zdań na jego temat.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Całkiem dużą wstęgę można na tym wydrukować.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Jutro jej nie będę miał. Chyba w środę dopiero. Czyli pierwsze wydruki raczej w czwartek. Oglądałem w necie co one wyprawiają. Generalnie drukarka do CAD, ale jakoś przypadkowo inżynierom wyszło drukowanie zdjęć ;)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Drukarka już jest zainstalowana, wszystko przebiegło pomyślnie. Jest bardzo zaawansowana technologicznie. Wykrywa nie tylko szerokość strony, ale też właściwą stronę. Na początku nie mogłem uruchomić wyrównania głowic ponieważ wkładałem papier, który mi dostarczyli z drukarką odwrotnie. Różnica w zabarwieniu była, ale dopiero po kilkukrotnym załadowaniu uświadomiłem sobie co mówi do mnie drukarka w nie bardzo ojczystym języku.
Porównanie r3000(kosztowała 2600) do ipf 670 - to jak zabawka przy produkcie w pełni profesjonalnym. Natomiast 3880(kosztowała 5000) do ipf 670- to tak jakby porównać awionetkę do jumbojeta. Serio. Ten canon to potęga. Biorąc pod uwagę wydaną kasę - niezwykle korzystny zakup. Nie wspomnę o tym, że drukarka ma wymienną głowicę z poziomu użytkownika i ona kosztuje około 1500 zł. Czyli w porównaniu do Epsona tanio - no i bez kosztów serwisanta. Poza tym ma system wykrywania zablokowanych dysz i rekompensaty w wydruku innymi dobrymi dyszami. Po prostu bajka. Drukarka ma gwarancję w miejscu instalacji. Wydruki - na razie nie potrafię wydrukować bez marginesów na formatce. Na pewno można drukować bez marginesów z roli. Ale papier z roli jest droższy. Jeśli zaś chodzi o jakość - szczerze powiem, że jeśli ustępuje epsonowi 1500 to bardzo niewiele. Te 6 kolorowce to chyba chwyt marketingowy. Pewnie jest tam jakaś różnica. Ale jak masz w domu tylko jeden wydruk, którego nie możesz porównać do innego w danej chwili to spełnia się w całej rozciągłości powiedzenie: czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. A jeśli to co masz jest dobre jakościowo, uzyskujesz to tańszym kosztem to zadowolenie jest ogromne!
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
Poza tym ma system wykrywania zablokowanych dysz i rekompensaty w wydruku innymi dobrymi dyszami.

Przy drukowanych formatach to bardzo ważne. Wyobraź sobie przytkanie części dysz jednego z kolorów w połowie maksymalnego formatu.
M.K napisał/a:
Te 6 kolorowce to chyba chwyt marketingowy.

Na jakichś subtelnych przejściach tonalnych zapewne da się dostrzec.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
plwk, ważne jest też z punktu widzenia całej głowicy i reszty sprawnych dysz. W Epsonie jedna zatkana dysza i już widać, że nawala. Tutaj raczej nie będzie to widoczne. Może spadnie nieco prędkość wydruku, ale całościowo wolę to niż zakup nowej głowicy.

[ Dodano: 2017-11-15, 14:09 ]
Nawiasem mówiąc paszcza mi się uśmiecha.
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Nie mam zamiaru Cię dołować, ale o tej drukarce opinie są też, że tak powiem delikatnie, dość różne.
Przeczytałem jedną taką na Ceneo i wygląda na to, że człowiek coś tam na jej temat wie, użytkując ją jakiś czas.
Przytoczę ją (pisownia oryginalna);
jestem posiadaczem tego plotera od roku, i jestem bardzo zawiedziony, odradzam zakup go komukolwiek, niezależnie od tego co i w jakich ilościach chce drukować, jedyne co jest dobre w tym sprzęcie to jakość wydruku - reszta = zero, ploter co chwile się rozłącza i przechodiz w tryb offline, neizależnie od tego czy ejst podłączony na usb czy nie, kosz jest zupełnie nieprzydatny - kazdy rozmiar wydruku, zarówno z roli jak i pojedyncze wydruku wypadaja na podłoge, nierzadko się przez to gną. wybór papieru - jest ok tylko przy papierze "coated paper" - przy papierze 80, 90, 120 gram, niepowlekanym, zawsze tusz się sypie, zostaje na rekach i brudzi inne arkusze. samo załadowanie arkusza do plotera jest wielkim problemem, jeden raz na 10 prób się udaje - bo drukarka ma prowadnice na papier długości 5 cm i zazwyczaj niewiadomo z jakiego powodu nie przyjmuje papieru - wyskakuje błąd żeby włożyć ponownie. Dodatkową sprawą są tusze - wybrałem ten ploter ze względu na korzystniejszą cene tuszu za 1 ml w porównianiu do hp - ale tu jeden cardridż kosztuje 250 zł i nie kupisz tanije albo zmiannika - i co dzisiaj doprowadziło mnie do wsciekłości to fakt że pomimo tego że drukuje w zasadzie tylko granatowym - to w ciągu jednego dnia skonczyły się wszytskie tusze - 1250 zł w plecy, i jak się nie wymieni jednego z dwóch tuszy MBK to drukarka nie będize działała. Podzumowująć, serdecznie odradzam zakup tego urządznia, o ile ktoś nie chce stracić nerwów - bo ja straciłem już nie raz.

Dodam tylko, że poetycko się wyrabiasz, ale z tymi epsonami to odleciałeś!
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Penteusz, czytałem to. Jakbym miał się opierać o opinie ludzi, zwłaszcza takich których nie znam, bo im nie idzie w życiu(zazwyczaj coś spieprzą, a potem psy wieszają na firmę) to chyba żadnej drukarki bym nie mógł kupić, zwłaszcza typu inkjet. O nich są najgorsze opinie. Tylko widzisz ja na Epsonie 1500 robię około 20 tys wydruków fotografii a4. Jeszcze nie pobiłem tego rekordu, ale z roku na rok jest coraz lepiej. Więc wiesz opinia jakiegoś 'usera', który oczekuje, że to powinno zadziałać jak za dotknięciem magicznej różdżki mnie nie bardzo interesuje. Ale...ja zawsze czytam opinie o produkcie, oglądam filmy, sprawdzam ceny tuszu i czy są inne możliwości zasilania drukarki. Na dzień dzisiejszy są już zarówno pojemniki napełnialne jak i zastępcze produkcji szwajcarskiej o bardzo wysokiej jakości za 150 jeden.

A miałeś kiedyś te epsony i ipf obok siebie?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach