dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Światłomierz zewnętrzny Sekonic Cytuj
CZY OPŁACA SIĘ KUPIĆ Swiatłomierz zewnetrzny, czy są jakies zalety urzadzenia , głownie robię zdjecia na zewnatrz nie w studiu.
Planuje zakupić Sekonic taki do kwoty 1700
Moze to zbędne , proszę o poradę
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
IMHO tak - jesli tylko uzywasz jakichkolwiek zrodel swiatla, to znaczaco ulatwi Tobie zycie. Przy swietle zastanym tez czasami sie przydaje.
Zwroc uwage na kat pomiaru wizjera punktowego. Im mniejszy tym lepiej. Przy 5 stopniach czasami brakuje dokladnosci (w momencie gdy chcesz zastosowac pomiar strefowy w kadrze o bardzo duzej dynamice)

Pz
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jeżeli masz aparat bez pomiaru światła, to jak najbardziej ma to sens. Jeżeli chcesz stosować z cyfrą, nie ma sensu. Mam Sekonika L-508 i prawie przez cały czas leży nieużywany. Lubię błyskać zarówno w Smallhausen jak i w terenie, ale znam już na tyle moc swoich lamp, że nie odczuwam potrzeby stosowania pomiaru mocy błysku.

 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Czyli w plenerze z k3II ,za duzo nie pomoze
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
Czyli w plenerze z k3II ,za duzo nie pomoze

Pomoże i nie pomoże :)
Ten w korpusie masz ustawiony na ową magiczną średnią szarość a to nie zawsze jest idealne.
W dobrym, profesjonalnym światłomierzu ten próg możesz sam ustawić jak chcesz.
W krajobrazie, używam starego Gossena Profisix. Wprawdzie za dnia praktycznie nigdy go nie zabieram, ale rankiem czy o zachodzie albo jak jest jeszcze ciemniej i czasy są już długie to zawsze, bo cholernie się przydaje.
Przydatny jest też w przyrodniczych, Profisix ma też nakładki tele, a nie zawsze masz możliwość strzelenia klatki próbnej by nie płoszyć zwierzyny na jaką czatujesz od kilku godzin.
W terenie, cyfrowe światłomierze mi jakoś nie leżały co innego w studio, ale tu jak Michu prawi, szybko poznajesz swoje lampy i po jakimś czasie staje się zbędny, no chyba, że tych lamp miałbym kilkanaście i kilka razy więcej różnych modyfikatorów to pewnie bym używał.
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Jeżeli korpus pozwala to ustawia się live view z podglądem histogramu na żywo i wszystkie problemy z pomiarem światła są rozwiązane. Jeżeli korpus nie pozwala to robimy zdjęcie i oglądamy je z włączonym histogramem. Warto wspomnieć, że ISO100 w światłomierzu i ISO100 w aparacie to nie musi być to samo i światłomierz wbudowany w aparat będzie zestrojony z aparatem. Przy zewnętrznym może się okazać, że należy wnieść poprawkę.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach