mak400  Dołączył: 23.04.2010
[K-5] K-5II Niemożność wykonania zdjęcia. Cytuj
K-5II Naładowana bateria. Po naciśnięciu spustu cisza, a na ekranie ukazuje się komunikat: "wyczerpana bateria". Po wyłączeniu korpusu i ponownym załączeniu wyświetlacze wskazują pełen stan naładowania baterii. Przy próbie wykonania zdjęcia sytuacja się powtarza. Bateria naładowana - sprawdzałem miernikiem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii lub wskazówki?
Zauważyłem, że w trybie LV nie podnosi lustra. Może w tym tkwi problem?


------------------
Pozdrawiam
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
mak400, próbowałeś na innym akumulatorze?
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
Nie mam takiej możliwości.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Re: K-5II Niemożność wykonania zdjęcia. Cytuj
mak400 napisał/a:
K-5II Naładowana bateria. Po naciśnięciu spustu cisza, a na ekranie ukazuje się komunikat: "wyczerpana bateria". Po wyłączeniu korpusu i ponownym załączeniu wyświetlacze wskazują pełen stan naładowania baterii. Przy próbie wykonania zdjęcia sytuacja się powtarza. Bateria naładowana - sprawdzałem miernikiem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii lub wskazówki?
Zauważyłem, że w trybie LV nie podnosi lustra. Może w tym tkwi problem?

Problem z podnoszeniem lustra to raczej skutek a nie przyczyna: brakuje prądu, więc operacja wymagajaca zasilania (uniesienie lustra) nie jest wykonywana.
Obawiam się, że generalnie rokowania nie są najlepsze, może być padnięta płyta główna. Zanim jednak cokolwiek zadecydujesz - koniecznie sprawdź puszkę z inną baterią, żeby wyeliminować problem z ogniwem, zanim poślesz puszkę do (kosztownej - o ile jest po gwarancji) naprawy.
Na szczęście to samo accu jest w pierwszej piątce, w trójce (obie generacje) i zdaje się także w 645D/Z i K-1, więc prawdopodobieństwo, że w sensownej odległości od siebie znajdziesz kogoś, kto cię poratuje użyczajac własną baterię na test - jest spore.
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
No to zabiłeś mi ćwieka z tą płytą główną.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
mak400 napisał/a:
No to zabiłeś mi ćwieka z tą płytą główną.

Nie wkręcaj się z czarnowidztwem tylko pożycz od kogoś akumulator. Możliwe, że sobie padł po prostu (mimo wskazań miernika).
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
Zanim oddam do serwisu to sprawdzę aku.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mak400 napisał/a:
Zanim oddam do serwisu to sprawdzę aku.

Koniecznie - ja napisałem, że MOŻE padła płyta główna: jeśli ze sprawdzonym, sprawnym accu będzie to samo, to masz problem. Ale może się okazać, że na pożyczonej baterii aparat 'wstanie', więc będziesz musiał jedynie kupić nową i po bólu. Jeśli jednak aparat nie wstanie... No to stawiam na płytę właśnie...
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
Mam nadzieję, że to aku.
 
i444  Dołączył: 05.12.2010
Cytuj
był już podobhy problem tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=50914
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Baterii nie mierzy sie tak po prostu woltomierzem. Taki pomiar moze dac jedynie zgrubne pojecie czy ktoras cela nie jest zwarta, natomiast czy akumulator dziala bez obciazenia stwierdzic nie mozna.

Czyli sprawdz najpierw na jakims pozyczonym akumulatorze, pewnie znajdziesz kogos w okolicy, na kawe mozna pojsc i pogadac przy okazji. Ba! Nawet jakies zdjecie zrobic, choc wiadomo ze Pentaksem to sie nie da ;)

pz
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
i444 napisał/a:
był już podobhy problem tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=50914

Obawiam się, że problem w podanym wątku był jednak inny: tam silnik pracował, lustro się unosiło ale nie chciało opaść, zaś pracujące podzespoły 'wysysały' baterię. Pomimo podanej przez autorkę diagnozy, jaką uzyskała z jakiegoś szemranego serwisu, przyczyn mogło być wiele, wliczając sugerowane uszkodzenie zębatki.
Tutaj w aparacie sie nic nie dzieje, pozostaje martwy raportując jedynie padakę accu, więc wydaje się, że to całkiem inna historia...
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
Jutro wpadnę do serwisu, może mają jakiś aku do sprawdzenia, ale najpewniej zamówić nowy. Dzisiaj sprawdzałem napięcie, wyniosło niecały 1 V. Jeśli dojdzie do zakupu to Hahnel czy Newell ?


-----------------
Pozdrawiam
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mak400 napisał/a:
Jutro wpadnę do serwisu, może mają jakiś aku do sprawdzenia, ale najpewniej zamówić nowy. Dzisiaj sprawdzałem napięcie, wyniosło niecały 1 V. Jeśli dojdzie do zakupu to Hahnel czy Newell ?

-----------------
Pozdrawiam


IMHO bez różnicy - obecnie masz, jak rozumiem, oryginalną baterię Pentax i padła (jeśli się okaże, ze to jest przyczyną, czego w sumie... życzę :-) ), więc jakakolwiek, ale sprawna będzie dobra. Ja używałem zamienników no name made in China i działały...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mak400, to, że bateria ma prawidłowe napięcie nie oznacza, ze potrafi dać odpowiednią ilość prądu. Mogło paść któreś ogniwo wewnątrz akumulatora. Do uruchomienia silnika podnoszącego lustro trzeba trochę prądu. Sprawdź z innym akumulatorem. Pzdr.
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
Jak nie wierzyć w cuda? Dzisiaj rano w serwisie "Fotoserwis Poznań, Galileusza 8" proszę gościa o sprawdzenie aku i aparatu bo nie podnosi lustra i tym samym nie robi zdjęć. Gość umieścił aku w komorze body i włączył go. Pokazuje mi zielony pasek od stanu naładowania i mówi, że elektronika nie kłamie, aku musi być dobry. Na moje molestowanie, że lustro się nie podnosi podniósł aparat do oka i słyszę jak migawka strzela. Pokazuje mi ekran ze zdjęciami dopiero co wykonanymi. Moje zdziwienie nie miało granic co zauważył serwisant i skwitował: "u dentysty też zęby przestają boleć" Uśmiechnął się i przeprosił mnie ponieważ ma pilną pracę.
Ze spokojem trzeba pomyśleć o drugim aku, choć wierzę że ten jeszcze mi posłuży.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w mój problem. Kolega sugerował, że mógł aku zostać przeładowany i zrobił mi psikusa.


--------------------
Pozdrawiam
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
Witam, po długiej przerwie;)

Ja rownież mam ten sam problem z K-5 , czekam na powrót aparatu z serwisu, w którym usterka sie nie pojawiła, testowali go na wszelkie podobno sposoby i nic :) Edek, jak Twoja K-5 sie sprawuje?
 

arQ  Dołączył: 10.03.2011
Cytuj
gwoli ścisłości mak400, naładowana bateria w K-5 (i innych ma ok 8,4V (co nie znaczy że ma pojemność elektryczną) mimo, że niby napisane na opakowaniu 7,4V ;-)
 
arekzg  Dołączył: 30.09.2015
Cytuj
Nie wiem, czy z K-5 nasza poniższa sprawdzarka pokaże napięcia.

BodyBatteryVoltage1 6.23 V
BodyBatteryVoltage2 6.00 V

Bo jeżeli 1 jest napięciem sprzed zdjęcia, 2 po, to czym mniejsza pomiędzy nimi różnica, tym lepsza kondycja baterii.

https://www.pentaxforums....count-exif.html
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
Mój K-5 nadal "pada", ale tylko i wyłącznie z Sigmą 70-200 , jak zakładam Pentaxa 18-135 jest ok, czy to może być problem obiektywu?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach