plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zyga napisał/a:
Jaki najlepszy do tych PEF-ow.

Nigdy tak nie pisałem ale powinienem w końcu napisać, że było to wielokrotnie wałkowane.
:evil: :evil: :evil:
Silkypix Free, RawTherapee, Pentax Photo Laboratory (powinienem zacząć od niego) i inne
 

Adam Sławomir  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Zyga napisał/a:
No wlasnie, a co to z tym pkt 6-tym ? he, he ....

Troche zaczynaja niektore pytania irytowac ludzi na forum, wiec dla rozladowania atmosfery powiem, ze piatek jest .. :-) :-B
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Właśnie w wątku z kawałami tref pokazuje fajny film :lol:
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk, - :shock: :mrgreen: :shock: :mrgreen: :shock: :mrgreen: :shock: :mrgreen: :shock: :mrgreen: :shock: :mrgreen: :shock: :mrgreen:
 
Zyga  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Masz racje Adam ! :-B :-) :-B :-) Ale sobota tez :-B :evilsmile:
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
djack napisał/a:
Albo co gorsza drogę krajową nr 8. A tam ponoć najwięcej wypadków się zdarza.

Myslę, że sprawę załatwiłoby postawienie od czasu do czasu przy rzeczonej drodze Pentaksa 645 na statywie :mrgreen:


Na odcinku od Kudowy do Wrocławia (przynajmniej, nie wiem jak dalej) postawili. Nie tyle 645 na statywie, ale radary i tablice ze stosowną informacją. Zrobiło się koszmarnie, bo ludzie normalnie na widok takiego znaku pier.lca dostają! Np. przed Bardem (od strony Kłodzka) - dozwolona prędkość 90, ostro z górki a jakaś nawiedzona baba zamiast silnikiem chować co chwilę depcze po hamulcu coby 40km/h nie przekroczyć :-p
A zresztą - i tak co się sprawną jazdą na trasie nadrobi to się na genialnych światłach w Łagiwenikach straci. Co za kretyn wprowadził tam sygnalizację świetlną???
 
lipalipski  Dołączył: 28.03.2007
Cytuj
matb, pocieszę Cię, że "Ósemka" została wytypowana do "superspecjalnej" i "superhiperextra" ważnej, pilotażowej akcji poprawy bezpieczeństwa.

Bezpieczne "Ósemka" -clik

i fragment:
Cytat
Program na krajowej Ósemce obejmie:
– dobudowę 24 kilometrów nowych dróg,
– ustawienie barierek przy chodnikach uniemożliwiających pieszym wtargniecie na jezdnię,
– wybudowanie 3 kładek dla pieszych,
– doświetlenie przejść dla pieszych w 9 miejscach,
– wybudowanie 15 nowych skrzyżowań,
– wybudowanie 15 nowych sygnalizacji świetlnych,
– w 3 miejscowościach zostanie uspokojony ruch,
– na 8 kilometrach długości drogi, zostaną usunięte przeszkody boczne.


Dodam, że "Ósemka" ma prawie 800 km.
 
kierdel  Dołączył: 20.07.2007
Cytuj
Cytat
Dodam, że "Ósemka" ma prawie 800 km.

Bardzo wazne wiadomosci dla nowych uzytk. korpusow cyfrowych :mrgreen:
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
kierdel, a Tobie się zdaje, że nowi użytkownicy to się tylko aparatami do zdjęć interesują? ;-)
 
grapys  Dołączył: 03.09.2007
Cytuj
Michu napisał/a:
Tylko że szybko zrobi się z tego kilka stron, a przez to nie przebije się średno statystyczny user szukający na szybko odpowiedzi, dlaczego na LCD nie ma podglądu sceny.

No właśnie, jako nowiutki użytkownik KaDyszki, zaintrygowało mnie to. Właściwie, to dlaczego nie ma? W dodatku po przeczytaniu tego postu pogrzebałem w Menu aparatu i nawet znalazłem coś, co teoretycznie pozwala na odpalenie LCD jako podglądu sceny.
Niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego nie można włączyć podglądu na LCD dając, z ciężkim sercem, ukochaną zabawkę w ręce żony, aby zrobiła nam zdjęcie z dzieciakiem na tle fontanny?

Tylko nie wyzywać, ja naprawdę przesiadłem się z XP12 na K10D ( po drodze kompakty).

Pozdro,
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
grapys, bo " po drozde" jest migawka i lustro.....
teoretycznie mozna by wlaczyc matryce na stale po podniesieniu lustra i migawki.....
ale wtedy troche grzac sie bedzie i szumy wieksze.....
wiec po cholere.... nauczyc zone patrzec przez wizjer i ktorym palcem naciskac "spust"

a i przelaczyc na "zielone"
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
grapys napisał/a:
dlaczego nie można włączyć podglądu na LCD

Dlatego, że producent tego nie umożliwił.
 
grapys  Dołączył: 03.09.2007
Cytuj
No i wszystko wiadomo. Pokażę żonie i będzie ... tego nie potrafię przewidzieć.
Dzięki serdeczne w imieniu swoim i innych "zielonych". Zastrzegam sobie prawo do dalszych durnych pytań....wkrótce.
 

max shreck  Dołączył: 23.09.2007
Autofocus w nocy Cytuj
Dobry wieczór,
dziś zabrałem po raz pierwszy mojego K100D na nocną wycieczkę i robiłem zdjęcia fabryk. Po zgraniu zdjęć na komputer okazało się, że zdjęcia w jpegach są w 80 procentach nieostre a w dodatku przy ISO 800 już paskudnie szumią. Wiem, że najlepsze efekty są z ISO 200 i długimi czasami ale to już przerabiałem z Lumixem. Oczywiście używałem statywu. Co więcej, wydaje mi się, że przy manual focusie (dość trudnym do ustawienia po zmroku) zdjęcia wyszły znacznie lepiej. Oczywiście ISO można odszumić ale martwi mnie ten brak ostrości, a przecież aparat sygnalizował potwierdzenie ostrości. Co robię nie tak? Czy RAW będzie o wiele mniej szumił? Nie mogę znaleźć nic w wyszukiwarce o problemach z ISO 800, wszyscy raczej je chwalą. Pozdrawiam. Max Shreck
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Max shreck, dawaj przykłady.
 

max shreck  Dołączył: 23.09.2007
Cytuj
jutro podrzucę dwie fotki na picasaweb bo dziś nie mogę się zalogować. Pozdr.
 
grapys  Dołączył: 03.09.2007
Cytuj
Cześć,
Nie wiem jak jest w K100, ale w mojej K10 czasami mniejsze szumy wychodzą przy ISO1600 niż przy 800 zależnie od ustawionej przysłony i czasu naświetlania. Dziwne, ale prawdziwe. Niestety nie posiadam w tej chwili takich porównań, ale jak tylko coś takiego zobaczę, to podrzucę do przemyśleń.
Pozdrawiam,
 

kruk  Dołączył: 11.08.2007
Cytuj
Witam :)
Jeśli się mylę niech mnie zaraz ktoś poprawi, ale nie jest czasem tak, że przy tak ekstremalnych ISO jak 1600 czy 3200 (kasetka) czułość matrycy jest tak wrażliwa na czas naświetlania, że wydlużenie czasu o połowę np z 1/60 do 1/30 powoduje zauważalny wzrost zaszumienia? To zwiększanie czułości polega na wzroście napięcia na matrycy, i (tu sie mogę mylić) wydaje mi się, że na iso 800 1/10 sec szumy mogą być większe niż na iso 1600 ale z czasem 1/50. Jeśli z rana nabzdurzyłem bijcie oby równo puchło :)
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Szumy szumami, ale:
- widac je na ekranie, na zdjęciach z labu mniej, lub wcale, ale zależy to od wielkości odbitki,
- oko łatwiej akceptuje szum jednorodny (piaseczek), niż szum kolorowy - po odpowiednim zastosowaniu funkcji usuwania szumu kolorowego w programie wywołującym zdęcie robi się co najmniej akceptowalne. Tutaj, jak dla mnie, najlepsze efekty daje Adobe Lightroom / ACR.
 

ultorx  Dołączył: 05.04.2008
Cytuj
Witam

Pozdrawiam wszystkich ,jako dopiero co zarejestrowany forumowicz. Jestem także dopiero co
upieczonym Posiadaczem GX-10. Zanim to cudo nabyłem, przez dwa miesiące udało ni się przeczytać większość wątków tego forum, przejrzeć opinie użytkowników różnych systemów zarówno u nas jak i zagramanicą, oraz dostać bolu głowy od przeglądania testów korpusów, obiektywów itp. :shock: .
Swoje trzy grosze, chcę wtrącić w kwestii szumów w plikach DNG Samsunga. W sobotę przeżyłem załamanie, ku uciesze kumpla serdecznego (posiadacz Nikona). Przeglądając pliki RAW w dołączonym do Apparatusa wspaniałym programie Digimaster Raw ujrzałem całe łany czerwonych kropek, czy krop nawet, a zdjęcia w ISO 400 były ledwie. Kolejny test wykonaliśmy, ja wcześniej mocne krople nasercowe w postaci rozcieńczonej do oprocentowania znośnego przyjąć musiałem. Wynik ten sam. Sciągnęliśmy Picasa 2 -bo to wszysko pono w naturze pokazuje. Dramat-tyle, że na podglądzie aparatu OK, Jpegi OK-czyli cuś nie halo. Dopiero po godzinie walki wyczaiłem, że wspaniały program DIgimaster musi pokazać obraz- czyli jak co niedoświetlone, to nawet o 3EV podbije-dumny,że coś pokazać może, co gorsza nie daje się tej opcji wykasować z autostartu- w załadce pokazuje "as shot"- a naprawdę ekspozycja+ ile mu wyjdzie, i to samo jasność i kontrast w górę do bólu. trzeba przy każdym odpaleniu programu wszystkie auto opcje odhaczać ręcznie.
Picasa2 jak się okazuje także pliki DNG podbija, podobno (to z drugiej ręki)-nie rozumie plików DNG jeśli zdjęcie nie jest w przestrzeni ADOBE.
Po korekcji ustawień Digimastera- zdjęcia były dramatycznie niedoświetlone-a to już moja wina a nie aparatu, natomiast nibyszumy zniknęły jak sen. W trakcie rozpaczliwego szukania rozwiązań trafiłem na wtyczkę do Gimp'a -"UFRAW"-piękna rzecz -działa również zresztą bez GiMP'a-jako osobny program . -nic nie podbija-tylko informuje-podaje wszystkie wartości jako histogram, i w formie cyfrowej, ma niezłe odszumianie i całe mrowie opcji- obsługuje zarówno DNG jak i PEF-więc gorąco polecam- cały program jest darmowy-może porównacie ze znanymi wam programami- z tego co wyczytałem autor naprawdę się starał zrobić coś co dorówna płatnym programom


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach