antkowiakp
[Usunięty]
GX-10 Firmware(Ver 1.30)
Może ktoś by to krótko streścil bo ja tylko rosyjski :oops:

1. Notice

* Precautions for upgrading the firmware

It is possible to upgrade the functions of all the digital cameras manufactured by Samsung through firmware.To upgrade the firmware, download the latest firmware file from the Samsung Camera Website, check how to upgrade the firmware menu,and proceed with the upgrade.

* Before upgrading the firmware

1. Make sure you use fully charged batteries. It is recommended that you use an AC adaptor for cameras that have an AC adaptor.

If fully charged batteries are not used, or the power is cut during a firmware upgrade, the mainboard may be seriously damaged, resulting in camera malfunction. Therefore it is absolutely essential to use fully charged batteries or an AC adaptor. If camera malfunction is caused during a firmware upgrade for the reasons given above, the mainboard may have to be serviced by a Samsung service centre, which may result in major repair charges.

2. Before upgrading the firmware, make sure that you format the memory card on your PC or camera and then download the necessary firmware file. Since the MMC (MultiMediaCard)may not be suitable for firmware upgrade, depending on the model, check before you proceed with upgrading the firmware.

3. Download the firmware file into the root directory of the memory card. Also check that the firmware file downloaded has the correct file name for the camera model.

4. To upgrade firmware there should be sufficient free space on the memory card for the size of he firmware file. If the firmware upgrade is not completed because of insufficient memory space, delete some of the files saved on the memory to secure more free space and then try again.

5. Do not operate the camera, remove the batteries, or cut the power while upgrading firmware. Operate the camera only after the firmware upgrade is complete.

6. Once the firmware is upgraded, it is not possible to restore the earlier version of the firmware. When the firmware is upgraded, all the camera settings are set to their default values. Since all the files stored in the internal memory (image files, MP3 files or PMP files) will be deleted, ensure that files are copied to other storage devices before upgrading firmware.

7. Before downloading firmware, make sure you read the Software Use Terms Conditions. The act of downloading the firmware is taken to mean that you have agreed to the Software Use Terms and Conditions.

※ Should you need further detailed information, or if you experience difficulty in upgrading firmware, do not proceed with the process on your own. Visit a Samsung service centre near you.

2. Added Functions in New Version

Thank you for using the Samsung GX-10 digital camera. Firmware version 1.30 with added functions for the GX-10 has been released.

* Details of added functions

1) A built-in flash function in wireless mode has been added.
2) A function that shifts the AF point from “SELECT” to the centre has been added.
3) A function for changing the ISO setting using the e-dials in Tv/Av modes has been added.
4) A function that can change the ISO sensitivity displayed on the upper LCD panel by using the front e-dial has been added.
5) The green button function available in M mode has been added to Tv/Av modes.
6) A function for switching the Av/Tv settings between the front and rear e-dials has been added.
7) A function that sets the strobe light compensation to its default value, using the green button,
has been added.
8) A function that displays the memory size when a memory card is formatted has been added.
9) An improvement in accuracy of controlling exposure when using an external flash.
10 ) A compatibility with SDM lens(Called Ultrasonic Lens) made in PENTAX has been added.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
antkowiakp napisał/a:
A built-in flash function in wireless mode has been added.
Dodano opcję wireless mode z lampa wbudowaną, czyli sterowanie bezprzewodowe lamp zewnetrznych poprzez lampkę wbudowaną.
antkowiakp napisał/a:
A function that shifts the AF point from “SELECT” to the centre has been added.
Przy opcji wybierania pkt. ostrości dodano opcję szybkiego przejścia do środkowego czujnika AF.
antkowiakp napisał/a:
A function for changing the ISO setting using the e-dials in Tv/Av modes has been added.
Dodano opcję zmiany ISO na kółku przy trybach TV lub AV.
antkowiakp napisał/a:
A function for switching the Av/Tv settings between the front and rear e-dials has been added.
Zdaje się, że mozna sobie ustawić zamiennie TV/AV przy kółkach.
antkowiakp napisał/a:
The green button function available in M mode has been added to Tv/Av modes.
Mozliwość przy trybie M, po wciśnięciu "green button" ustawia TV lub AV w zależności jak ustawisz w menu.
antkowiakp napisał/a:
A function that sets the strobe light compensation to its default value, using the green button,
Resetuje korekcję błysku ustawioną w body, poprzez wciśnięcie "green button".
antkowiakp napisał/a:
An improvement in accuracy of controlling exposure when using an external flash.
Chyba cos poprawili z prawidłową ekspozycją zewnetrznej lampy błyskowej.
antkowiakp napisał/a:
A compatibility with SDM lens(Called Ultrasonic Lens) made in PENTAX has been added.
To chyba wiadomo. Współpraca ze szkłami SDM poprzez silnik w szkle( czyli takie USM).

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Re: GX-10 Firmware(Ver 1.30)
antkowiakp napisał/a:
Może ktoś by to krótko streścil bo ja tylko rosyjski :oops:

Jest to info o tym, czym jest upgrade, jak to zrobić i co otrzymujemy w wersji 1.30. Tłumaczyć całości mi się nie chce, ale streszczę (myślę, że znajdziesz gdzieś w Sieci dokładną procedurę po polsku):

Najpierw piszą, że można zmieniać, uaktualniać i dodawać funkcje aparatów poprzez upgrade oprogramowania firmowego. Trzeba sprawdzić dostępność upgradu na stronie, ściągnąć plik i przeprowadzić procedurę.

Potem idzie zestaw dobrych (naprawdę!) rad:
Przed upgradem upewnij się, że masz w pełni naładowaną baterię w aparacie albo użyj zasilacza. Sformatuj kartę pamięci, "połówkowe" MMC mogą się okazać nieprzydatne. Do głównego katalogu karty wgraj w kompie plik z nowym firmwarem, upewniając się, że masz właściwy plik i do właściwej kamery. Na karcie musi być wystarczająco dużo miejsca na plik (to oczywiste, po to ją formatowałeś...). W czasie upgradu nie rób nic z puszką, nie wyciągaj baterii i takie tam... No i KONIECZNIE musisz przeczytać Terms and Conditions, czyli umowę ;-)

Potem masz listę nowych funkcji, zdaje się, że w większości wprowadzonych już w poprzednim upgradzie (pewny nie jestem). Najważniejsza nowość to obsługa silników Ultra Sonic w nowych obiektywach Pentaxa.

Pozdrawiam

Apas

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Coś jest nie halo z tym upgradem :-|
część tych poprawek była już w wersji 1.20
Próbowałem zrobic upa do wersji 1.30 i nic :-( wciskam "menu" i włączam aparat a tu komunikat że soft 1.20 i tyle :-x

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
awakqwq, a napewno masz firmware wgrany na karte do jej glownego katalogu ?

Fafniak,Fafniak, Fafniak a widzisz :mrgreen: niby już up date robiłem ale jednak skleroza nie boli upa wgrałem do katalogu aparatu a nie do głownego hehehehe. Już się aktualizuje :-B

tylko że poza SDM większość tych rzeczy była już w 1.20 czy w 1.21
argawen napisał/a:
Przy opcji wybierania pkt. ostrości dodano opcję szybkiego przejścia do środkowego czujnika AF.antkowiakp napisał/a:
A function for changing the ISO setting using the e-dials in Tv/Av modes has been added.

Dodano opcję zmiany ISO na kółku przy trybach TV lub AV.antkowiakp napisał/a:
A function for switching the Av/Tv settings between the front and rear e-dials has been added.

Zdaje się, że mozna sobie ustawić zamiennie TV/AV przy kółkach.antkowiakp napisał/a:
The green button function available in M mode has been added to Tv/Av modes.

Mozliwość przy trybie M, po wciśnięciu "green button" ustawia TV lub AV w zależności jak ustawisz w menu.

te opcje na 100% były. Więc poco je podawac jako upgrade 1.3?

chyba że oni każdy up podaja względem wersji startowej 1.10 czy 1.00 :?:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
awakqwq napisał/a:
chyba że oni każdy up podaja względem wersji startowej 1.10 czy 1.00

Na to wyglada...

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
No dokładnie, w porównaniu z wersją którą obecnie mam (1.21) to dodano tylko obsługę silników SDM. A ta lista zmian to jest lista zmian wprowadzonych od wersji 1.00. Trochę bez sensu to Samsung robi, bo mógłby listę zmian podawać przyrostowo od poprzedniej wersji.

Do tych którzy zainstalowali: czy są jakieś zauważalne różnice w pracy aparatu (oczywiście poza obsługą SDM)? Pytam bo z doświadczenia wiem że producenci do nowych wersji wprowadzają często też bugfixy na znalezione w poprzednich wersjach błędy, tylko tym się już tak nie chwalą :) Inna sprawa że też zdarza się że nowa wersja wprowadzi jakiegoś robala...

Rafał

antek  Dołączył: 23 Wrz 2007
Ciekaw jestem kiedy PENTAX i SAMSUNG sie wysilą i wprowadzą menu w jezyku polskim bo CANON się wysilił i 400D dostał

"W połowie lipca Canon zapraszał użytkowników EOS-ów 400D do uaktualnienia oprogramowania sterującego aparatem do wersji 1.1.0. Tymczasem niewiele ponad dwa miesiące później pojawia się kolejny update, oznaczony symbolem 1.1.1. Jest on szczególnie ważny dla polskich fotoamatorów, którzy narzekali na brak polskiej wersji językowej interfejsu. Firma zdecydowała bowiem, że w końcu warto o nich zadbać..."

Chyba oszalałem że coś takiego mi się wymarzyło :-P

rafalf napisał/a:
Trochę bez sensu to Samsung robi, bo mógłby listę zmian podawać przyrostowo od poprzedniej wersji.
nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii. Na stronie jest tylko wersja 1.30 czyli jak kupsz teraz w sklepie gxdyche to masz na starcie wersje 1.00 i wchodząc na strone uzyskujesz info co się zmieni gdy zaktualizujesz soft do nowej wersji 1.30 :-D

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
... zapomniałem dopisać "i umieścić wszystkie wersje na stronie".

Ale rzeczywiście, jeżeli jest tam tylko jedna wersja to jest to OK, tylko mogliby gdzieś napisać że to są zmiany od wersji 1.00 :) :-B dla Ciebie

rafalf napisał/a:
:-B dla Ciebie
zostanie Ci zapamietane ;-) i przypomniane przy najbliższej okazji :mrgreen:

Andrzej75  Dołączył: 19 Wrz 2007
argawen napisał/a:
A built-in flash function in wireless mode has been added.
Dodano opcję wireless mode z lampa wbudowaną, czyli sterowanie bezprzewodowe lamp zewnetrznych poprzez lampkę wbudowaną.
było już w MZ6 ;-)

argawen napisał/a:
A function that shifts the AF point from “SELECT” to the centre has been added.
Przy opcji wybierania pkt. ostrości dodano opcję szybkiego przejścia do środkowego czujnika AF.
bardzo przydatne, juz sobie włączyłem ;-)

argawen napisał/a:
A function that sets the strobe light compensation to its default value, using the green button,
Resetuje korekcję błysku ustawioną w body, poprzez wciśnięcie "green button".

tak, ale trzeba FN, w dół i dopiero GREEN ;-)

Cytat
tak, ale trzeba FN, w dół i dopiero GREEN ;-)
No tak, ale nie trzeba kręcić kółkiem :-P .

;-) powiedzcie mi lepiej jak przy AF.S wyłączyć priorytet AF, tak aby można było zwolnić migawkę pomimo ustawienia ostrości? Na AF.C jakoś to działa...

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Andrzej75 napisał/a:
;-) powiedzcie mi lepiej jak przy AF.S wyłączyć priorytet AF, tak aby można było zwolnić migawkę pomimo ustawienia ostrości? Na AF.C jakoś to działa...

Na mój rozum nie da się! Coś mi się widzi, że blokada migawki jest jedną z istotnych cech AF.S, a AF.C różni się od tej pierwszej przede wszystkim brakiem tej blokady. No może jeszcze dochodzą jakieś algorytmy śledzenia poruszającego się obiektu na wielu punktach ostrości, ale nie miałem jeszcze okazji, żeby sprawdzić, czy to działa w praktyce.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Andrzej75 było o tym. Możesz sobie zdefiniować przycisk Ok. Ja mam pod nim AF, więc po ustawieniu ostrości mogę napier...lać spustem do woli. Jeżeli jednak taka gimnastyka lub przyzwyczajenia są dla Ciebie nieakceptowalne, możesz pod owym Ok zdefiniować sobie wyłączenie AFu. Wówczas, po ustawieniu ostrości, wciskasz Ok i dopóki go trzymasz, masz tryb M.
A! Dopiero teraz doczytałęm, że masz Kadyszkę - to, co pisałem tyczyło DeLowatych i Kasetek. Wobec tego, podejrzewam, masz jeszcze prościej, bowiem musisz jedynie odpowiednio zdefiniować przycisk AF z tyłu korpusu.

Michu napisał/a:

A! Dopiero teraz doczytałęm, że masz Kadyszkę - to, co pisałem tyczyło DeLowatych i Kasetek. Wobec tego, podejrzewam, masz jeszcze prościej, bowiem musisz jedynie odpowiednio zdefiniować przycisk AF z tyłu korpusu.
;-) no tak. doszedłem i do tego. Mam tam ustawianie AF lub przywrócenie punktu pomiaru na środkowy sensor. Prościej będzie przejść na manual. Manual szybciej ustawia ostrość niż AF.C :-D

Andrzej75 napisał/a:
Manual szybciej ustawia ostrość niż AF.C
Zalezy z jakim szkłem.

Skocz do: