kristofo  Dołączył: 28.02.2007
to tylko test Cytuj
Jak w temacie. Postanowiłem sprawdzić jak to jest z tymi linkami z picasaWeb.
Wstawiam link do zdjęcia na 3 sposoby i zobaczę, który sie sprawdzi.

Link do fotki wersja full (cały adres do zdjęcia, łącznie z parametrami po rozszerzeniu .jpg


Link do fotki, wersja bez parametrów (tylko do .jpg)


Link z adresem strony (nie powinien zadzialać)


Jak widać zadziałał link w wersji pierwszej (pełnej). Wpadne za kilka dni, żeby sprawdzić, które ze zdjęć jest nadal widoczne ;-)
 

SNECZKU  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dziękuję, b. się przyda.
 

kristofo  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
Dzień pierwszy. Po 12 godzina, nadal tylko pierwsze zdjęcie jest widoczne. Jeżeli ten stan się utrzyma to będzie można przyjąć, że nieprawdziwe są plotki o tym, że linki do zdjęć w PicasaWeb są dynamiczne. Poprostu trzeba je wklejać w całości ;-)

[ Dodano: 2007-09-13, 09:39 ]
P.S. A może by się tak doktoryzować z tego tematu. ;-)
 

Litol  Dołączył: 14.08.2007
Cytuj
W kilku tematach na forum spotkalem takie przypadki, w ktorych z kontekstu postu wynikalo, ze powinny byc w nim jakies foty, ale teraz ich nie ma. Wczesniej musialo byc widoczne, bo inni uzytkownicy sie do tego ustosunkowali. Wyglada to tak jak w Twoim przypadku 2 i 3.
Jak dotychczas 1 widze.
 

kristofo  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
Litol,
Sytuacja, którą opisujesz (tzn. taka, że zdjecie wcześniej było widoczne a później nie) mogła wynikać z faktu, że autor usunął zdjęcie z serwera a link odwołuje się do nieistniejącego pliku.
 

Litol  Dołączył: 14.08.2007
Cytuj
W wiekszosci przypadkow pewnie tak bylo, ale moglo tez wynikac z jakiz waznosci sesji, czy cus (o czym ktos juz pisal). Tak, czy inaczej fajnie, ze wrzuciles ten test. Bedzie sie mozna przekonac jak to wlasciwie jest.
:-B
 

kristofo  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
dzień piąty ;-)

Jak widać widoczne jest zdjęcie numer 1. Może za wcześnie na wnioski ale jak dla mnie oczywiste jest, że:
1.) Linki do zdjęć w PicasaAlbum nie są dynamiczne tylko stałe.
2.) Alby prawidłowo zamieścić zdjęcie z PicasaAlbum należy pomiędzy znaczniki IMG i /IMG wkleić pełny link do fotki łacznie z parametrami po ".jpg"

P.S. test uważam za zakończony. Jeżeli za jakiś czas zdęcie testowe zniknie to będzie to oznaczało, że sam je usunąłem z galerii.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
kristofo, ustaw w pierwszej wiadomości czas wygaśnięcia, to cały wątek wtedy zniknie we wskazany dzień.
 

kristofo  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
Może niech lepiej zostanie. Caly czas pojawiają się pytania o zamieszczanie fotek z Picasy.
 

mumonzan  Dołączył: 23.04.2007
testowanie podłączania zdjęć Cytuj
Ponieważ nie widzę takiego wątku na pierwszej stronie, to zakładam, zgodnie z sugestiami w tym wątku

Wątek ma służyć do testowania załączania linków z innych serwerów.
Co jak wiadomo w przypadku picasaweb nie jest takie proste.
Sprawdzam poprawność procedury podanej w powyższym wątku przez mygosię.



Wygląda, że działa. Jeden drobiazg to to, że w procedurze uwzględniono FireFoxa. IE dla zdjęć z PicasaWeb pod prawym klawiszem nie daje opcji "kopiuj adres obrazka".

Test innej opcji.
Wklejenie całego kodu jaki Picasaweb udostępnia autorowi jako "Kod HTML do umieszczenia w witrynie internetowej"
<a href="http://picasaweb.google.pl/Mumonzan/PulTusk/photo#5113847553501627138"><img src="http://lh5.google.pl/Mumonzan/RvgJQW33AwI/AAAAAAAACv0/OUu5-Ha4ly4/s144/K110_23.09.2007%2014-08-19_0024.JPG" /></a>

To samo, ale adres z <img src= wstawiony do narzędzia Img forum:



No to teraz link jaki Picasaweb daje autorowi jako "Wklej link do e-maila lub komunikatora"



Kicha! I to dziwne, bo ten link działa normalnie wywołany z maila czy wklejony do przeglądarki... To jest to samo co widzimy w adresie gdy przeglądamy zdjęcia na Picasaweb.

To znaczy, że powinno to poprawnie działać wklejone narzędziem URL, sprawdzam:
sprawdzenie

Działa jak przewidziano:)

Reasumując. Wygląda, że procedura podana przez mygosię jest prawidłowa, a być może najlepsza:))
Więc trzeba pamiętać magiczne zaklęcie 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', 's800 przed jpegiem', ..... :lol: :lol:
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
mumonzan napisał/a:
Ponieważ nie widzę takiego wątku na pierwszej stronie, to zakładam, zgodnie z sugestiami w tym wątku
Wątek ma służyć do testowania załączania linków z innych serwerów.
Zorzykowi chyba chodziło o to, żeby każdy, kto nie wie, jak zaprezentować zdjęcie, założył sobie taki wątek ćwiczebny z datą ważności na 1 dzień. Po tym czasie post jest automatycznie kasowany i nie obciąża bazy. W przeciwnym razie zrobi się nam tu galeria próbno-testowa.
 

mumonzan  Dołączył: 23.04.2007
Cytuj
No i fajnie. Uważam, że powinna być taka galeria, jak to nazwałeś 'próbno-testowa'.
Przecież to są linki i nic nam nie zawalają.
A dla co wstydliwszych, to może być pierwsza galeria :mrgreen:
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
mumonzan, mi tam obojetnie, ale ciekawe, co na to powie rada nadzorcza :roll:
 

mumonzan  Dołączył: 23.04.2007
Cytuj
oj, wiadomo. Jak kolorowi będą chcieli, to wywalą to do kosza i nie ma sprawy.
Ale może warto to zostawić, niech se ludziska testują do woli.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
hmmm wedlug mnie taki watek dla debili internetowych ( do ktorych sam sie zaliczam) moze byc pomocny.....
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Niekoniecznie jest to zgodne z założeniami :evil: jak zostanie bedzie kasowane.
 

mumonzan  Dołączył: 23.04.2007
Cytuj
zorzyk, ale co ci szkodzi?
Może tak: jak spadnie z pierwszej strony HidePark, to znaczy że nie jest potrzebne i czas to wywalić. Dobry pomysł?
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
mumonzan napisał/a:
Dobry pomysł?

IMHO: tak.
Tylko przyszpilcie gdzieś ten o tym w jaki sposób dodawać zdjęcia.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jest już taki wątek "O wszystkim..." :-/ ale, jak chcecie trzymać, to.... bez odbioru :evilsmile:

[ Dodano: 2007-09-29, 20:08 ]
mygosia napisał/a:
Tylko przyszpilcie gdzieś ten o tym w jaki sposób dodawać zdjęcia.
Instrukcja jest w FAQu.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
zorzyk, nikt nie czyta FAQ.
Ale skoro potem wolisz podawać niezroientowanym ludziom link do FAQ zamiast do wątku, to Twoja wola.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach