sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
  Sa juz instrukcje do K100D i Photo Laboratory 3! Cytuj
Polecam lekturke :-)
http://www.pentaximaging....uals_literature
Zauwazcie, ze w oprogramowaniu jest opcja "save as DNG" co jest mala zapowiedzia tego co nadchodzi ;-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Przy okazji przeleciałem się przez instrukcję K100D. W wizjerze brak wartości ISO. Wrrrr... W specyfikacji nie zauważyłem też szybkości w trybie servo. Chociaż bardziej interesuje mnie szybkość zrzucania z bufora na kartę - mam nadzieję, że wpakowano trochęnowszą elektronikę i odbywa się to szybciej.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Czyżby jesienią niektórym spuchły karty SD? ;-)
Jest jakiś aparat na rynku z natywnym zapisem DNG?
Czy Adobe robi już jakieś aparaty?
 
Kuba Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
No fajnie, ale niech ten k100d w końcu się ukaże, bo jeszcze chwila i kupię olympusa. :)

Nie znalazłem tego w podanej instrukcji, ale czy jest możliwość wyłączenia af assist? Takie przedbłyski z lampy mogą okazać się dość wkurzające...
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
Przy okazji przeleciałem się przez instrukcję K100D. W wizjerze brak wartości ISO. Wrrrr...

No tego nie ma zaden aparat w tej klasie ;-) Ale mozna sobie ustawic, ze po wcisnieciu OK pojawi sie ISO :->

Cytat
W specyfikacji nie zauważyłem też szybkości w trybie servo.

O ile dobrze pamietam ostatnio Pentax chwalil sie tym w SFX :mrgreen:

Cytat
Chociaż bardziej interesuje mnie szybkość zrzucania z bufora na kartę - mam nadzieję, że wpakowano trochęnowszą elektronikę i odbywa się to szybciej.

Nie pamietam :mrgreen:

[ Dodano: 2006-07-21, 14:13 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
Jest jakiś aparat na rynku z natywnym zapisem DNG?

Cyfrowa scianka do Leici R :mrgreen:
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Kurczaki. Brzydale powiększyli literki wyświetlane w wizjerze K100D :-> , a to było między innymi kryterium, że zdecydowałem się na GX-1S i nie czekałem dłużej na K100D, myślałem że będą takie małe jak w DL-u :-o

Na szczęście są jednak mniejsze (poza korektą ekspozycji, która wygląda na większą) niż w DS/DS2/GX-1S : :-D :-P :mrgreen: ;-)

No i zmniejszyła się ilość zdjęć na zestawie akumulatorków/baterii:
CR-V3 730 (DS2 850), AA 430 (DS2 560)
Wygląda na to, że jednak SR trochę energii ciągnie.

Może znajdę jeszcze trochę wad, żeby mi przykro nie było. :-)

 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
gebi napisał/a:
Kurczaki. Brzydale powiększyli literki wyświetlane w wizjerze K100D :-> , a to było między innymi kryterium, że zdecydowałem się na GX-1S i nie czekałem dłużej na K100D, myślałem że będą takie małe jak w DL-u :-o

Na szczęście są jednak mniejsze (poza korektą ekspozycji, która wygląda na większą) niż w DS/DS2/GX-1S : :-D :-P :mrgreen: ;-)

A ja wole mniejsze wskazania - czlowiek ma wowczas wrazenie, ze sam obraz w wizjerze jest wiekszy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Całe szczęście, że nie jeżdżę na nartach, bo K100D ma program "Surf&Snow" do takich zdjęć a DS2 nie ma :mrgreen:

Przy okazji wyjaśniło się czemu K100D szybciej ostrzy, po prostu autofocus przy lichym oświetleniu mu się wyłącza :-P Zakres AF 0EV-19EV (DS2 -1EV-18EV)

K100D ma 18 "Custom functions" (jeszcze nie wiem co to ;-) a DS2 19 ;-)

Dobra starczy tego, wracam do domu, może już kurier pod drzwiami czeka :-)
 
marucha  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Witam

Nnno dobra - ale gdzie jest Photo Laboratory 3? Rozumiem, że na tę chwilę jest dostępna tylko instrukcja PL3.

Pozdrawiam
Marucha
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
gebi napisał/a:
(jeszcze nie wiem co to a DS2 19


To są te ustawienia własne : czy może współpracować szkiełko bez pozycji A, jaki pomiar bieli (punktowy lub cała klatka), rodzaj przestrzeni roboczej(RGB lubsRGB), wielkość korekcji 1/2 lub 1/3 itd.
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
marucha napisał/a:
Witam

Nnno dobra - ale gdzie jest Photo Laboratory 3? Rozumiem, że na tę chwilę jest dostępna tylko instrukcja PL3.

Jest w pudelku, z kazdym K100D :mrgreen: W/g znajomego, ktory testowal wersje beta - daje duzo lepsza jakosc obrazu niz starsze wersje - zapewne dzieki enginowi z Silkypix. Do tego korekcja aberracji chromatycznych i szumow - bardzo milo :-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
A jak z jego szybkością działania?
Z tego, co zauważyłem, to na poprawę ergonimii tego softu to jeszcze nikt w Pentaksie nie wpadł...
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
A jak z jego szybkością działania?

Nie wiem, nie pytalem :-(

Cytat
Z tego, co zauważyłem, to na poprawę ergonimii tego softu to jeszcze nikt w Pentaksie nie wpadł...

To fakt, ale dla chcacego nic trudnego :-P
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Cytat
To fakt, ale dla chcacego nic trudnego

Tsssaaaa....
Dla chcącego - Aperture :-?
 

brizz  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Strona 126 instrukcji do K100D:

"When Confirm Sensitivity is selected, press the OK button to display the currently selected sensitivity in the viewfinder" :mrgreen:

Nareszcie ktos o tym pomyslal :-)
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
brizz napisał/a:
Strona 126 instrukcji do K100D:

"When Confirm Sensitivity is selected, press the OK button to display the currently selected sensitivity in the viewfinder" :mrgreen:

Nareszcie ktos o tym pomyslal :-)

Patrz piaty post od gory :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

brizz  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
sylwiusz napisał/a:

Patrz piaty post od gory :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


OMG :mrgreen: To chyba z radosci przeoczylem ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach