slawekc76  Dołączył: 15.11.2013
Cytuj
Od rana próbuje skontaktować się z Foto-Techniką jednak nikt nie odbiera.
Wynika z tego że podczas naprawy FF, BF w serwisie uszkodzili enkoder.
Niezbyt dobrze to o nich świadczy. (Mam zdjęcia zrobione przed wysłaniem obiektywu z body jak i zaraz po odbiorze)
Dam znać jak się to skończy.


Godz. 13.00
Udało się dodzwonić. Obiektyw jedzie do serwisu.
Dziękuję wszystkim za pomoc
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Przynajmniej przy sigmie 8-16 wskazanie w LR obiektywu nawet jesli jest ogniskowa poniżej 10mm bardzo ładnie koryguje zniekształcenia.
 
mikolaj  Dołączył: 26.04.2014
Cytuj
Dostałem wczoraj obiektyw z tego tematu, dziś go założyłem do mojego K5-II i wstępnie się pobawiłem. Wygląda na to, że chyba jest problem z front focusem, sprawdziłem próbując ostrzyć z ręki i patrząc na Live View, więc to nie był dokładny test. Jeśli w dokładnym teście okaże się to prawdą, to zamierzam wysłać zestaw do kalibracji. Druga rzecz, którą zauważyłem to brak możliwości ustawienia korekty obiektywu w menu aparatu (zniekształcenia i aberracje), czy to jest normalne z tym obiektywem?
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
mikolaj napisał/a:
Druga rzecz, którą zauważyłem to brak możliwości ustawienia korekty obiektywu w menu aparatu (zniekształcenia i aberracje), czy to jest normalne z tym obiektywem?

Oczywiście. Ta funkcja jest dostępna tylko dla obiektywów firmy pentaks
 
mikolaj  Dołączył: 26.04.2014
Cytuj
Tylko Pentax? Na pożyczonym Schneider Kreuznach z napisem Samsung ta funkcja jest dostępna.
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
Bo to pentaks :mrgreen:
 
mikolaj  Dołączył: 26.04.2014
Cytuj
No fakt, to w sumie Pentax.
Mam jeszcze pytanie dotyczące wysyłki obiektywu do kalibracji - jak go wysłać? Przypięty do aparatu czy wszystko osobno w oryginalnych opakowaniach? Pytanie w zasadzie powinno brzmieć jak bezpiecznie wysłać aparat z obiektywem (aby nie dopuścić do zniszczenia w wyniku uderzeń, zapylenia czy zawilgocenia czy jeszcze innego uszkodzenia)?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
mikolaj korpus osobno trzeba zapakować, obiektyw osobno. Najlepiej do jakiegoś pudełka, szczelnie owinąć folią bąbelkową, gazetami etc, co by minimalizowała drgania i nacisk na sprzęt.
 
Robson  Dołączył: 21.05.2013
Cytuj
Witam,
zakupiłem ostatnio tamrona 17-50 i w domu przy świetle ze świetlówek energooszczędnych czy żarówki zwykłej wszystko jest ok, af trafia. Dziś w końcu miałem czas wyjść na dwór i niestety na dworze nie trafia nigdy. Mam matówkę z klinem i rastrem, więc diagnoza prosta bez jakiś testów bateryjkowych, jest bf.
Dziś też odebrałem DA 35 i ten zarówno na dworze jak i w domu ma bf. Jak tu teraz w serwisowym menu skorygować to, żeby jeden jak i drugi dobrze działał? Oba obiektywy są po gwarancji więc bezpłatna kalibracja odpada.
Najprościej puszkę zmienić bo już wiekowy k-x ale może tańsze rozwiązanie jest:D

Edit: teoretycznie mogę sobie spisać dla jakiego obiektywu i w jakich warunkach jaka korekcja. Dla DA 35 +120 wydaje się być dobre w porównaniu do wyjściowego ustawienia. Tamron w domu na 0 a na dworze to dopiero jutro przetestuję.
_________________
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Robson napisał/a:
niestety na dworze nie trafia nigdy

Sprawdzałeś przy każdej przysłonie? K-x ma bardzo kapryśny AF i czasami zdarza mu się przestrzelić.
 
Robson  Dołączył: 21.05.2013
Cytuj
Na ogniskowej każdej sprawdzałem natomiast jeśli chodzi o przysłonę to głównie 2.8 i 4. Skoro obiektyw zawsze ostrzy przy otwartej to to ma jakieś znaczenie poza głebią ?
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Mój Tamron "odżył" po podpięciu go do K-5II. Z K-5 oraz K-7 miewał spore kłopoty z utrzymaniem poziomu celności AF w granicach akceptowalnych.
Robson - dlatego też świątecznie życzę Ci ....nowego aparatu ;)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Robson napisał/a:
Skoro obiektyw zawsze ostrzy przy otwartej to to ma jakieś znaczenie poza głebią ?

Z jasnymi obiektywami AF Pentaksa radził sobie gorzej (na kitowym 18-55 miałem, o ile mnie pamięć nie zawodzi, mniej pomyłek). Niestety doświadczenia mam podobne jak Blesso więc również życzę K-5II.
 
Robson  Dołączył: 21.05.2013
Cytuj
Takich odpowiedzi się właśnie obawiałem:D Zaraz wyprowadzę tamrona na dwór i porobimy jakąś mikrokalibracje z serwisowego. W domu idealnie jest za każdym razem, więc liczę że na dworze też się ogarnie;)
 
KaBor  Dołączył: 08.09.2011
Cytuj
Kalibracja może nie pomóc... Jeżeli jesteś przed dylematem, sprzedać szkło, nie rób tego! Zmień korpus. Miałem Tamrona z K5. Byłem zadowolony.
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Robson, miałem k-r (ten sam af co w k-x). Gdy podpinałem da35 to z tym obiektywem trafiał w ok 20% przypadków i to niezależnie od oświetlenia. Żadne kalibracje nie pomagały, bo BF był raz większy a raz mniejszy. Przyszło parcie na zmianę puszki, kupiłem k-30 z t 17-50 i zapmniałem o problemach z af. Zarówno z T jak i z DA ostrość jest trafiona w punkt w 90% przypadków.
 
Robson  Dołączył: 21.05.2013
Cytuj
Pokombinowałem dziś z tą mikrokalibracją i nie ma ma najgorzej. Dla tamka na dworze +40 wydaje się ok i co mnie cieszy niezależnie od ogniskowej. Dla DA dałem +140 (nie wiem czy powyżej pierwszego zakresu +120 dalej ma to wpływ?) no ale nie mam porównania do korpusu, który trafia idealnie od samego początku z tymi szkłami. Fakt, że bawiłem się też w ustawianie ostrości na matówke i niekiedy efekt był ostrzejszy. Szkieł się napewno nie pozbędę, bo już widzę że są zacne jak na moje wymagania.
A korpus no cóż... idealny nie jest ale szkoda mi trochę zmieniać bo żeby ktoś go zechciał to bym za pól darmo musiał oddać:D
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Robson, czy mi się wydaje czy mikrokalibrację przeprowadzasz z poziomu menu serwisowego (brak takowej w fw)? Nie wiem jak w k-x, ale w k-r, gdy się tą wartość zmieniło, to po wyjściu i ponownym wejściu w tryb serwisowy wartość była jako "0" ale faza była przesunięta o zmienioną wcześniej wartość. Dlatego trzeba było pamiętać o ile i w którą stronę się przesunęło, bo można było dość sporo namieszać.
 
Robson  Dołączył: 21.05.2013
Cytuj
Tak z serwisowego. U mnie zapamiętuje i wyświetla mi wartość zmienioną nad "paskiem zmiany" natomiast pod paskiem mam 0 i mogę dokładać kolejne zmiany do poprzedniej.
 
moviemaniac  Dołączył: 22.12.2014
Cytuj
Podłączam się do tematu:

przez pewien okres czasu myślałem, że idealna liczna obiektywów w torbie to około 70, że tylko stałki z wyższej półki (FA 35, DFA 100) itd, ale od czasu, jak fotografuję raczej w niedzielę w górach, to zdecydwanie Tamron 17-50.

Tak, czasem złapie flarę. Tak, płytka głębia ostrości nie jest płytka i nie zachęca do zabawy, ale jest OSTRY, szybki i tani! Chętnie bym go skalibrował, ale nie ma sensu dla tych paru mm, zwłaszcza, że prędzej zdjęcie wyjdzie źle przez trzęsące się ręce, niż BF/FF. Mój egzemplarz ma chyba 6 lat, zrobiłem nim kilkadziesiąt tysięcy zdjęć i dalej jest solidny i sztywny :)

Natomiast do zabawy, to stałki, o tak tak :evilsmile: . Tamron nie ma funu 8-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach