patham  Dołączył: 07 Cze 2012
  [K-5] Szybko rozładowujące się akumulatory
Na samym początku chciałem wszystkich gorąco przywitać. Stałem się posiadaczem mojego wymarzonego k-5 ale oczywiście nie obyło się bez przeszkód. Problemem który mnie martwi to szybko rozładowujący się akumulator w aparacie i eneloopy zamienniku gripa . Aparatem zrobiłem 500 zdjęć w trakcie musiałem ładować akumulator aparatu dwukrotnie i tyle samo eneloopy w gripie. Czy to normalne zapotrzebowanie tego modelu na energie? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Pytanie pierwsze czy akumulator w K5 jest nowy i czy to oryginał, czy używałeś wbudowanej lampy, czy używałeś szkieł z HSM/SDM. A co do eneloop-ów to osobiście nie mam o nich najlepszego zdania, ale mogłem źle trafić i kupiłem buble/podróby.

Akumulator jest nowy aparat ma około tygodnia. Lampe użyłem może z dwa razy aby sprawdzić czy działa. Używałem tylko tamrona 90mm f 2,8 z napędem z aparatu.

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
patham, aku trzeba sformatować, czyli rozładować do końca i naładować. Nie chce mi się teraz zaglądać do instrukcji, ale chyba tam jest także na ten temat wzmianka.
Czy ładowałeś bo pokazało na wyświetlaczu,że trzeba, czy aparat się wyłączył?
Po pierwsze formatowanie baterii (niektórzy twierdzą, że nie trzeba, ale się mylą), po drugie aktualizacja firmware puszki.
Bateria to akurat nie jest słaba strona k-5.

Więc zabieram się za aktualizacje frimware i formatowanie aku. Następnie odepnę gripa i zobaczę czy coś ulegnie zmianie na plus. Pozdrawiam

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
pentajar napisał/a:
niektórzy twierdzą, że nie trzeba, ale się mylą

Oj chyba się nie mylą. ;-)
A że akumulator osiąga maksymalne parametry po kilku - kilkunastu cyklach ładowania i rozładowania, to już inna sprawa...

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
komtur napisał/a:

A że akumulator osiąga maksymalne parametry po kilku - kilkunastu cyklach ładowania i rozładowania, to już inna sprawa...

Czyli jednak się trochę mylą :-P

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
pentajar napisał/a:
Czyli jednak się trochę mylą :-P

No... tak ;-)
Sęk w tym, że akumulatorów tego typu nie da się formować. W ich przypadku to niemożliwe po prostu - wynika to z ich własności elektrochemicznych i ze sposobu ich "obsługi" przez ładowarki. W odróżnieniu od starych akumulatorów, litowe "wolą" być doładowywane. Źle znoszą kompletne rozładowania i ładowania "do oporu". Zresztą przed tym chroni je, jak tylko może, elektronika ładowarek i samych akumulatorów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
patham napisał/a:
Następnie odepnę gripa i zobaczę czy coś ulegnie zmianie na plus.

Czy grip oryginalny? Akumulator w gripie czy w body?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
A zdjęcia robisz patrząc przez wizjer, czy LV?

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
W sumie dziwne zachowanie. Ja na swoim nieoryginalnym aku za 40zl robie sporo więcej zdjęć, nie mówiąc już o oryginale. Tak samo dziwi mnie, że eneloopy też szybko się rozładowały. Mam s9600, któy włączony non stop żre prąd (ze względu na wizjer elektroniczny) i tam spokojnie na komplecie 4 batryjek daje się zrobić ze 400-500 zdjęć.

A tak się zapytam zdjęcia z oryginalnym aku robiłeś z podpiętym gripem czy też bez niego? Stawiam na felerny grip

PS a ja mam jak najlepsze opinie o eneloopach i cały mój sprzęt elektroniczny wymagający zasilania AA/AAA zaopatruję sukcesywnie w eneloopy :-) Do tego bc-700 i wszystko hula.

Posiadam zamiennik gripa i tez obstawiam go jako głównego podejrzanego. Zdjęcia robiłem z orginalnym aku w aparacie i podpiętym gripem z eneloop a także z samym gripem z eneloop bez aku w aparacie - rozładowuje się podobnie szybko.
Jak na razie odpiąłem grip i zobaczę jak aparat będzie się zachowywał.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Grip Alpha czy ten identyczny z oryginalem?

Phottix BP-K7

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Czyli Alpha z innym znaczkiem :-P Bardzo możliwe, że to jego wina bo z moim też miałem problemy z zasilaniem.

Witam,
wymieniono mi grip na nowy lecz z tej samej dostawy bo świeżaki płyną z Chin.
Objawy pozostały te same. I nie wiem czy to wadliwa partia gripów czy cuś z body?

Styki w gripie.

Czy może Pan polecić jakiś zamiennik innego producenta?

Pan może polecić grip oryginalny oraz poczytanie wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28671 (za Pana powinieneś dostać w beret :mrgreen: )

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
plwk,wszystkiemu winien awatar :mrgreen: !

Skocz do: