czarnoksieznikn  Dołączył: 03 Lut 2012
Tequila,
1 Nie mam zielonego pojęcia, jak jest wśród programistów. Dla mnie jest to najczarniejsza z czarnych magii, więc porównanie jest..hmm..nietrafione.
2 Właśnie. Fotografią amatorską zajmuję się od około 20 lat. Mam lat 29. Czy uważasz, że robię to od tak, bo nie mam nic lepszego do roboty? Myślisz, że robię to tylko dla papierku, bądź wspomnianego wpisu do cv? Myśl sobie dalej.. Nie zamierzam tego zmieniać.
Nie chcę być złośliwy, ale jeśli się coś lubi, to powinno się tę swoją pasję rozwijać. Każdy ma prawo wyboru, w jaki sposób.

nemo, jorge.martinez,
Odnoszę wrażenie, że czepiacie się szczegółów. Dla mnie fotografik = fotograf. Ale jeśli ktoś aż tak bardzo przywiązuje wagę do nazwy...hmm..właściwie kogo lub czego?.. To życzę powodzenia.

Gwoli przypomnienia / podsumowania.
Temat założyłem, aby dowiedzieć się, czy są jeszcze organizowane kursy i/lub egzaminy na wspomniane w temacie stopnie.
Ktoś, kto się czymś pasjonuje, z reguły chce się dowiedzieć jak najwięcej w temacie swojego hobby. W jaki sposób – to zależy tylko i wyłącznie od niego.
Jeśli komuś zależy jedynie na tym, aby wylewać swoje, bądźmy szczerzy żale, to proszę, aby sobie to podarował. A przynajmniej w tym temacie.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rzeczowe – podkreślam słowo „rzeczowe” - propozycje, chętnie ich wysłucham.
W przeciwnym razie proszę adminów o zamknięcie tematu.

Pozdrawiam;
Romek

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
czarnoksieznikn napisał/a:
Fotografią amatorską zajmuję się od około 20 lat
Myślisz, że robię to tylko dla papierku, bądź wspomnianego wpisu do cv? Myśl sobie dalej
powinno się tę swoją pasję rozwijać
Wierz mi, to co piszesz stoi w sprzeczności ze szkoleniem, o które pytasz.

Jeśli faktycznie bawisz się fotografią od 20 lat to potrafisz zapewne więcej, niż Cię jest w stanie nauczyć większość szkółek foto.
Jeśli komuś zależy jedynie na tym, aby wylewać swoje, bądźmy szczerzy żale, to proszę, aby sobie to podarował.

Tobie też to radzę :-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Oj widzę, że traktujemy sprawę bardzo poważnie :lol:

nemo,
Po prostu zadałem pytanie. Oczekiwałem w miarę rzeczowych odpowiedzi, a nie mniej lub bardziej celnych aluzji :-)

jorge.martinez,
Zastanawiam się, czy w ramach określenia "szkółka" zakwalifikujesz również Politechnikę Krakowską ;-)

Temat uważam za zakończony. U
daję się na spoczynek, po wypiciu pewnej ilości złocistego trunku :-x

Romek

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
To nie lepiej i prościej zrobić normalną 2-letnią szkołe z tytulem technika fotografii ?

Oczekiwałem w miarę rzeczowych odpowiedzi, a nie mniej lub bardziej celnych aluzji
Mam dla Ciebie złą wiadomość. Może Ci się nie spodobać to forum. Tu większość ludzi jest bardzo wyluzowana 8-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Tequila napisał/a:
wszyscy dobrzy i porządnie zarabiający mają wyższe wykształcenie w tym kierunku

No raczej tak :-) a przynajmniej zaliczyli wiele ciekawych i wartościowych szkoleń swoim poziomem lekko wykraczających ponad średnią z zajęć na uczelni. Przy okazji - jak ktoś jest dobry i porządnie zarabiający, to wyższe wykształcenie jest formalnością.

[ Dodano: 2012-08-22, 23:04 ]
Politechnikę Krakowską

Od kiedy na uczelniach techniczych wydawane są tytuły z dziedzin sztuki?

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
romeoad napisał/a:
No raczej tak a przynajmniej zaliczyli wiele ciekawych i wartościowych szkoleń
nieprawda ;)
akurat jesli chodzi o tą dziedzinę i takich niewykształconych oficjalnie mam sporo w swoim otoczeniu.

[ Dodano: 2012-08-22, 23:04 ]
Politechnikę Krakowską

Od kiedy na uczelniach techniczych wydawane są tytuły z dziedzin sztuki?[/quote]

Od jakiegoś czasu istnieje coś takiego, jak studia (szkolenia, studium...) łączone. Znaczy to tyle, że jedna uczelnia organizuje jakieś tam szkolenie, a jeśli nie ma na etacie wykładowców z jakiejś dziedziny, to "wypożycza" ich sobie od innej.
Poza tym, aby dobrze uprawiać sztukę zwaną fotografią, wypadałoby wiedzieć cośkolwiek o działaniu / właściwościach aparatu, optyki, etc. ;-) Niektóre rzeczy ciężko jest znaleźć w internecie, a specjalista w jakieś sprawie z pewnością może mieć coś ciekawego do powiedzenia :lol: Niezależnie, czy jest nim naukowiec zajmujący się optyką, elektroniką czy historią sztuki czy hobbysta - fotograf 8-)

Pozdrawiam;
Romek

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
romeoad napisał/a:
Przy okazji - jak ktoś jest dobry i porządnie zarabiający, to wyższe wykształcenie jest formalnością.

Nie do końca jest tak jak piszesz. Często ci dobrze zarabiający nie mają żadnych studiów, szkoda im było czasu na pier.doły, woleli zarabiać pieniądze i uczyć się w pracy :-) Sam znam kilku takich delikwentów, którzy są cholernie dobrzy w tym co robią a papierka w postaci dyplomu wyższej uczelni nie mają i mieć nie zamierzają.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Re: Szkolenia w zakresie fotografii
Gdzie na terenie Polski (najlepiej, ze względu na moje zamieszkanie, w Krakowie) można przejść szkolenie oraz zdawać egzamin na tytuł (patent?) czeladnika i/lub mistrza w zakresie fotografii?
Pomijając zasadność dążenia do uzyskania dyplomów rzemieślniczych w zakresie fotografii, to myślę że sprawa nie jest taka prosta. Nie wystarczy wpłacić pieniądze i przystąpić do egzaminu, wymagane jest wykształcenie w danym zawodzie i kilkuletnia, udokumentowana praktyka. Poczytaj o warunkach dopuszczenia do egzaminów czeladniczych i mistrzowskich:
http://www.izbarzem.nsi.pl/egzaminy.htm
Są to niezmienne od czasów PRL-u warunki, jeśli nadal uważasz że to dobry pomysł, to powodzenia życzę. ;-) Moim zdaniem to jest bez sensu, lepiej zainwestuj w dobre szkolenie, nauczysz się rzeczy przydatnych a nie anachronicznych bzdur i też dostaniesz dyplomik do powieszenia na ścianie.

Edit. W Częstochowie chyba jeszcze egzaminują mistrzów fotografii:
http://www.cirzem.pl/inde...-kwalifikacyjne
choć w najbliższym terminie nie jest taki egzamin zaplanowany.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Tequila napisał/a:
nieprawda

laaval napisał/a:
Nie do końca jest tak jak piszesz

Najwyraźniej mamy inne rozumienie definicji 'dobrze zarabiający' i 'dobry' :-)
Też znam 'kilku' którzy są uznawani za niezłych, zarabiają przyzwoicie i tytułu nie mają, co mojego zdania nie zmienia. Inna sprawa, że posiadanie tytułu niekoniecznie przekłada się na posiadanie umiejętności czy nawet wiedzy. A to niezamierzanie posiadania papierka to zwykłe lenistwo :-P

czarnoksieznikn, studia interdyscyplinarne? Owszem, ale raczej nie jest to łączenie mikro+optoelektroniki z fotografią, już prędzej z biologią albo medycyną. Ciekawe czy jest gdzieś rzeźba+inżynieria lądowa ;-)

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Tequila napisał/a:
romeoad napisał/a:
No raczej tak a przynajmniej zaliczyli wiele ciekawych i wartościowych szkoleń
nieprawda ;)
akurat jesli chodzi o tą dziedzinę i takich niewykształconych oficjalnie mam sporo w swoim otoczeniu.

Kurczę, jestem programistą w dość sporej firmie informatycznej (około 700 pracowników) i nie znam żadnego programisty bez wyższego wykształcenia.
Prawdą jest iż tytuł nie zawsze idzie w parze z wiedzą - przewija się u nas sporo praktykantów, no i niestety bardzo często tylko na papierze są "dobrzy".
Dodatkowyn problemem jest to iż ludzie nie siedzący w temacie, często na wyrost nazywają niektórych programistą - człowiek, ktory potrafii zrobić stronkę www, to jeszcze nie programista. I tu jest analogia do fotografa, nie każdy kto posiada zaawansowany aparat cyfrowy jest fotografem.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Motyl, a zaawansowany sprzęt analogowy ? ;-)

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
wuzet napisał/a:
Motyl, a zaawansowany sprzęt analogowy ? ;-)

HeHe, masz mnie...

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Wie ktoś gdzie są egzaminy na dyplom milionera?

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Kiedyś się było milionerem ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ja to nawet kiedyś 100 tysięcy na ulicy znalazłem :-)
tak sobie leżało
nie do pomyślenia !

wuzet napisał/a:
Kiedyś się było milionerem ;-)
ehh :roll: oj było było :-P

Skocz do: