jak dogadać się z aparatem? kiks i kiciochy!-my first machine of mirror
Pentax K-30 | DA 21/3.2 Ltd. | DA 40/2.8 Ltd. | DA 70/2.4 Ltd. | DA L 55-300 | Metz 50 AF-1
cinek325 napisał/a:Powiedzcie mi jak się w Kxach koryguje AF? Można to zrobić jakoś systemowo ,ale trzeba wrzucić jakiś plik na kartę SD,ma ktoś może link do takiego pliku lub wie jak w inny sposób dostać się do menu serwisowego ?
Pentax K-30 | DA 21/3.2 Ltd. | DA 40/2.8 Ltd. | DA 70/2.4 Ltd. | DA L 55-300 | Metz 50 AF-1
cinek325 napisał/a:
Odległość od obiektu 22-22,5 cm i jest ok.
Pyrek napisał/a:Aparat masz od tygodnia i już się za testy wziąłeś
CytatNie wiem ile razy będę to jeszcze wspominał, ale miałem w swoich własnych rękach 7 (siedem) sztuk D7000, które miały problemy z AF
CytatZrobiłem już 6,5k zdjęć i większość to testowanie działania w różnych warunkach auto fokusa, taka mania po tym co tu czytam
Praktica & Sonnar i takie tam inne
cinek325 napisał/a:Teraz muszę tylko przeprowadzić test na większą odległość,ale nie mam pomysł jak to zrobić ??
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
yusuf napisał/a:cinek325 napisał/a:Teraz muszę tylko przeprowadzić test na większą odległość,ale nie mam pomysł jak to zrobić ??
Stawiasz aparat na statyw i robisz 2 zdjęcia obiektu w pewnej odległości, jedno przy użyciu AF fazowego (wizjer), drugie w LV (kontrast) i porównujesz, LV nie ma FF/BF. Oczywiście parametry te same, fotka z LV jako referencyjna
cinek325 napisał/a:Mam rozumieć że na LV BF i FF nie występuje
Praktica & Sonnar i takie tam inne
irek303 napisał/a:jak już pogrzebiesz w kiksie, to daj znać jak ci się udało wejść do menu servisowego
cinek325 napisał/a:rawdopodobnie nie mogę się tam dostać przez rozszerzenie które windows dodaje do pliki (TXT), nie wiem jak to ominąć, mam windowsa 7.Macie jakieś pomysły?
Pyrek napisał/a:PS - Nadal obstawiam, że szukasz rozwiązania nie tam gdzie leży problem
irek303 napisał/a:cinek325
PS. Ale jak już pogrzebiesz w kiksie, to daj znać jak ci się udało wejść do menu servisowego
irek303 napisał/a:Bolsze sposiba za pomocną dłoń, serwisowe menu zagadało po wpisie pyrka i twoim cinek 325.
PS. Znamy języki cwaniaczki!? . A ja nie-no i tu mam problem, o ile obrazki docierają to już literki wcale.