cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
weźmy na przykład zdjęcie na tym domku,ewidentnie problem z AF nie ma w tym polu nic bardziej kontrastowego,a mimo to jest nie ostro...

Pytanie czy pomoże wymiana na jakiś inny obiektyw,czy na niewiele się to zda??

irek303  Dołączył: 09 Sty 2011
cinek325:Pytanie czy pomoże wymiana na jakiś inny obiektyw,czy na niewiele się to zda??
Moim zdaniem na niewiele się to zda. Spróbować oczywiście nie zaszkodzi.
PS. Co do BF i FF polecam test bateryjkowy lub planszowy-na forum jest o tym sporo.
O problemach k-x z wyostrzaniem, reprodukcją szczegółów pisano w Fotopolis:http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10319&p=6. Przyznam, że ten test pokrywa się z moimi obserwacjami.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
cinek325, w oparciu o przedstawione foty ciężko wskazać wadę sprzętu.
18-55 na pełnej dziurze z ostrością nie ma nic wspólnego, tym bardziej na szerokim kącie,
dla mnie ten obiektyw był akceptowalny w zakresie 24-55mm i f 6.3-8

Odnośnie wielkości punktu AF - jeśli z odległości kilku metrów będziesz ostrzył "na twarz" to jest szansa, że w polu AF znajdzie się coś jeszcze i puszka wyostrzy na krzaczku za plecami, listkach, drzewie itp..
W takiej sytuacji wygodniej ostrzyć np. na tułów jeśli zajmuje całe pole punktu AF, a twarz zmieścić w GO
Jeżeli nie masz wyczucia warto w domu postawić coś kontrastowego na gładkim tle i "potrenować"..

Ostrość masz ustawioną na -1, jeśli nie poprawiasz tego przy wywoływaniu RAW'a,
to ustaw w puszce od razu na "0" i kółkiem przekręć na "precyzyjna ostrość",
poprawi to wyostrzenie tam gdzie "udało" się trafić ;-)

No i ostatnia sprawa K-x ideałem nie jest - zdarza mu się spudłować, a i poruszyć łatwo :mrgreen:

Na dniach sprawdzę aparat pod kątem FF i BF na tablicy i będzie pewność.
Powiedzcie mi jak się w Kxach koryguje AF? Można to zrobić jakoś systemowo ,ale trzeba wrzucić jakiś plik na kartę SD,ma ktoś może link do takiego pliku lub wie jak w inny sposób dostać się do menu serwisowego ?

EDIT dokopałem się do tego jak samemu stworzyć taki plik.
Przytrzymuje av i włączam aparat,wyświetlacz mignie tzn jego podświetlanie i nic się na nim nie pojawia,choć aparat jest włączony ...

co zrobić w takim wypadku i jak długo trzymać przycisk AV +/- ?

Czy karta musi być całkowicie pusta?
Może coś z moim plikiem jest nie tak,byłbym wdzięczny gdyby ktoś wrzucił działający i sprawdzony plik na jakiś hosting.

cinek325 napisał/a:
Powiedzcie mi jak się w Kxach koryguje AF? Można to zrobić jakoś systemowo ,ale trzeba wrzucić jakiś plik na kartę SD,ma ktoś może link do takiego pliku lub wie jak w inny sposób dostać się do menu serwisowego ?

Proponuję się wstrzymać z grzebaniem przy ff/bf,
bo na 99% jestem pewien, że brak ostrości na zdjęciach, które pokazałeś wynika z Twoich błędów..
Pozwoliłem sobie zrobić przykład z Twojego zdjęcia, nie twierdzę, że tak było,
ale jest to jedna z możliwości, AF nie wyostrzył na twarz bo w jego polu znalazła się pionowa belka (zazn. strzałką)
Naprawdę warto najpierw oswoić się z wielkością punktów AF..

Pyrek dzięki za info na pewno będę miał to na uwadze - faktycznie aparat mam od ok tygodnia wiec i wprawy nie mam.Swoje błędy oczywiście biorę pod uwagę.Choć mimo wszystko wydaje mi się że Af z większej odległości już trochę zawodzi ( o ile jest to możliwe skoro przy fotkach z bliska jest ok ?? ).

Zrobiłem dziś trochę głupi test (ze statywem) w którym wyszło że Af ostrzy idealnie przynajmniej z bardzo bliska, ja nie mogłem wyostrzyć tym kitem manualnie lepiej niż on.Może nie jest to idealny test na BF czy FF ale myślę że już lekkie mydło by powstało,a tak nie było.Jak na razie 1-0 dla Af
Link do testu ;)

http://www.komar.org/faq/camera/auto-focus-test/

Odległość od obiektu 22-22,5 cm i jest ok.

Teraz muszę tylko przeprowadzić test na większą odległość,ale nie mam pomysł jak to zrobić ??
Jak ktoś ma jakiś pomysł proszę pisać chętnie coś pokombinuję bo u mnie pogoda dopisuje.

Aparat masz od tygodnia i już się za testy wziąłeś :shock:

[ Dodano: 2012-08-30, 12:21 ]
cinek325 napisał/a:

Odległość od obiektu 22-22,5 cm i jest ok.

Minimalna odległość ostrzenia dla tego obiektywu to 25cm,
czemu takie "testy" maja służyć :?:

Ten aparat wyjątkowo mnie raził Afem wiec sprawdzam czy to zemną coś nie tak ,czy z nim ;)
Służyć mają temu że chce się dowiedzieć gdzie się podziała ostrość ...

Myślę ze te 2,5 cm w przypadku kiedy AF pokazał wyższość nie robi różnicy :)

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Pyrek napisał/a:
Aparat masz od tygodnia i już się za testy wziąłeś

Pyrek spoko, na innych forach, np takim na N to tylko robią testy i nic poza tym:
Cytat
Nie wiem ile razy będę to jeszcze wspominał, ale miałem w swoich własnych rękach 7 (siedem) sztuk D7000, które miały problemy z AF

Cytat
Zrobiłem już 6,5k zdjęć i większość to testowanie działania w różnych warunkach auto fokusa, taka mania po tym co tu czytam

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
cinek325 napisał/a:
Teraz muszę tylko przeprowadzić test na większą odległość,ale nie mam pomysł jak to zrobić ??

Stawiasz aparat na statyw i robisz 2 zdjęcia obiektu w pewnej odległości, jedno przy użyciu AF fazowego (wizjer), drugie w LV (kontrast) i porównujesz, LV nie ma FF/BF. Oczywiście parametry te same, fotka z LV jako referencyjna

yusuf napisał/a:
cinek325 napisał/a:

Stawiasz aparat na statyw i robisz 2 zdjęcia obiektu w pewnej odległości, jedno przy użyciu AF fazowego (wizjer), drugie w LV (kontrast) i porównujesz, LV nie ma FF/BF. Oczywiście parametry te same, fotka z LV jako referencyjna

Mam rozumieć że na LV BF i FF nie występuje ? Jeśli tak to ,to ułatwi sprawę ?

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
cinek325 napisał/a:
Mam rozumieć że na LV BF i FF nie występuje

nie występuje ze względu na det. kontrastu i brak pracy czujników AF, tutaj ostrość ustawia sama matryca

cinek325 widzę ze na siłę chcesz pogrzebać w puszcze-powodzenia. Pyrek pokazał ci na zdjęciu w jaki sposób "pudłuje" kikx. Niestety tak ma i już. Raz wychodzą żyletki, a czasami bzdura w punkcie AF zbije go z tropu. Należy o tym pamiętać i wypracować sobie metodę myślenia za AF-jedną z nich może być ostrzenie w manualu.
PS. Ale jak już pogrzebiesz w kiksie, to daj znać jak ci się udało wejść do menu servisowego

irek303 napisał/a:
jak już pogrzebiesz w kiksie, to daj znać jak ci się udało wejść do menu servisowego

Jak ktoś bardzo chce to powinno chyba działać, osobiście nie miałem potrzeby korzystać..
LINK

Jak ktoś bardzo chce to powinno chyba działać, osobiście nie miałem potrzeby korzystać..
LINK[/quote]

Dziś z rana próbowałem to zrobić ale mi się nie udało, po włączeniu czarny wyświetlacz,jak wcisnę przycisk af aparat się zwyczajnie uruchamia.
Dziś kilka fotek znowu wyszło nie celnie na małej przesłonie i to z dość bliska do tego na krótkim czasie naświetlania,wiec o poruszeniu niema mowy...

Prawdopodobnie nie mogę się tam dostać przez rozszerzenie które windows dodaje do pliki (TXT), nie wiem jak to ominąć, mam windowsa 7.Macie jakieś pomysły?

cinek325 napisał/a:
rawdopodobnie nie mogę się tam dostać przez rozszerzenie które windows dodaje do pliki (TXT), nie wiem jak to ominąć, mam windowsa 7.Macie jakieś pomysły?

Zmienić typ pliku :roll:
W oknie klikasz -> Organizuj -> Opcje folderów -> Widok -> Odznaczasz "Ukryj oznaczenia znanych typów plików"
i zamieniasz .txt na cokolwiek..
PS - Nadal obstawiam, że szukasz rozwiązania nie tam gdzie leży problem :-P

Dzięki,jeszcze dziś będę coś kombinował jak tylko aku mi się naładują.
Mam nadzieję że uda mi się dostać do tego menu,bo powoli zaczyna mnie to irytować...
Jak mi się to uda,to pewnie już jutro z rana będę starał się to skorygować.A jeszcze dziś postaram się napisać czy udało mi się wejść do tego menu...

Mam rozumieć że nawias kwadratowy w komendzie [OPEN_DEBUG_MENU] ma pozostać?

Pyrek napisał/a:
PS - Nadal obstawiam, że szukasz rozwiązania nie tam gdzie leży problem

Generalnie myślę że Af po prostu jest nie celny,ale z drugiej strony ostrzę czasami z tak bliska, że nie ma opcji nie trafienia ( przynajmniej w innych markach aparatów ),a na kompie niespodzianka ;/
Dziś robiłem fotki na otwartej przestrzeni ,bez elementów w pobliżu obiektu,a problem się powtarzał.Myślę że dzisiaj w wielu przypadkach tłumaczenie błędu szerokim polem AF nie przejdzie,stąd moje rozczarowanie i trochę zwątpienie w ten sprzęt.

Najgorsze jest to że polubiłem ten aparat ,ze względu na menu które mi jakoś od razu podpasowało :shock:

No i udało się :)

Robi się to tak :
Formatujesz kartę pamięci (funkcją format )
Wrzucasz plik który umieszczam na hostingu http://hostuje.net/file.p...e4584019af89dd9

Wkładasz kartę,włączasz aparat trzymając przycisk " AV +/- " i jesteś w menu serwisowym.
Jak chcesz się dostać do AF to postępujesz tak jak to opisano na tym blogu :
http://ricehigh.blogspot....adjustment.html

Rano próbowałem tak zrobić ale mi się nie udało,ze względu na rozszerzenie pliku TXT bo pisałem go w notatniku.Teraz jest już ok dzięki podpowiedzi PYRKA jak się pozbyć tego rozszerzenia.

Jutro planuję wprowadzić korektę i zobaczymy co z tego wyjdzie-zawsze można powrócić do ustawień fabrycznych :)
Przy jakiej przysłonie wykonuje się takie korekty ?
W moim przypadku przy F3,5 jest najmniej celnie,czy na takiej właśnie przesłonie mam wykonywać korekty ?

Bolsze sposiba za pomocną dłoń, serwisowe menu zagadało po wpisie pyrka i twoim cinek 325.
PS. Znamy języki cwaniaczki!? ;-) . A ja nie-no i tu mam problem, o ile obrazki docierają to już literki wcale.

irek303 napisał/a:
Bolsze sposiba za pomocną dłoń, serwisowe menu zagadało po wpisie pyrka i twoim cinek 325.
PS. Znamy języki cwaniaczki!? ;-) . A ja nie-no i tu mam problem, o ile obrazki docierają to już literki wcale.

Coś tam się rozumie w języku zza wielkiej wody ;)

Jak już jesteś w tym menu to zmieniasz jak się nie mylę pierwszy parametr na z DIS na EN czy tam odwrotnie... Po czym wciskasz OK,później klikasz menu i przechodzisz w meny aparatu w str,zakładki C , przed nią powinne ukazać się opcje serwisowe.
Korekty AF dokonuje się przesuwając skalę(nie zmieniając dwuch wcześniejszych parametrów ).
Irek jak chcesz to zrobić to za każdym razem zapisuj na kartce co wprowadzasz ,bo łatwo się zgubić podczas powrotu do ustawienia oryginalnego pola AF!! Jak przesuniesz skalę o np +10 i zatwierdzisz ,po czym wyłączysz menu serwisowe,to po ponownym wejściu skala będzie na 0,gdyż aparat uzna punkt Twojej korekty za punkt 0 (czyli poprawny wg serwisanta) ,wiec będziesz musiał ją ustawić na -10 żeby wrócić do punktu z którego zaczynałeś zabawę.

W moim przypadku korekta +40 była konieczna...
Za zdjęcie i idealną ostrością uznałem fotkę zrobioną na LV,strzeloną w monitor tak jak w teście z tej str : http://www.komar.org/faq/camera/auto-focus-test/
Po korekcie piksele tego "celownika" są bardzo ostre,tak jak i w przypadku LV.
Na fotkach z dużej odległości czyli ok 5-7 M na dużej F,jak już trafię to jest znacznie ostrzej niż poprzednio(tu oczywiście mówię o jakimś człowieku,żeby ktoś nie pomyślał że walę w monitor :roll:
Teraz jestem zadowolony ze sprzętu w 99%,bo chciało by się celniej,no ale...
Celniej będzie jak i wczutka w aparat się pojawi.
Swoją drogą,ciekawe czy jest jakaś opcja co zawęża pole AF i czy w ogóle coś takiego jest fizycznie możliwe ??

Dzięki wielkie za instrukcje i rady. :-B :-B Jak na razie nie zauważyłem problemów z moim kiksem albo się przyzwyczaiłem.
Moje zainteresowanie menu serwisowym jest czystą ciekawością-to ponoć ten pierwszy stopień do piekła (i tak tam wpadnę z hukiem :evilsmile: ). Nie raz AF spudłował, ale naumiałem się jakoś z tym radzić. Najważniejsze, że mogę tam zajrzeć, i obym nigdy nie musiał.
Przekopując forum niejednokrotnie narzekano na serwis, więc postanowiłem, że jeśli będę mógł zrobić coś sam to zrobię- oczywiście w granicach rozsądku.
Jeśli możesz, wrzuć coś dla porównania-przed i po korekcie.
PS.Dużo też dała sugestia Pyrka-dzieki :-B
W oknie klikasz -> Organizuj -> Opcje folderów -> Widok -> Odznaczasz "Ukryj oznaczenia znanych typów plików" i zamieniasz .txt na cokolwiek..

[ Dodano: 2012-09-04, 12:08 ]
Browarki dla Pyrka i Cinka325 :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B .
Nowe, bo tamte z postu się rozlały.

Skocz do: