Somnus  Dołączył: 09 Sty 2012
Pleśń, grzyb, klej czy inne licho?
Witam!
Jakiś czas temu zakupiłem Pentaxową M50/1.7, z której jestem ogromnie zadowolony (goli niesamowicie ;)). Dopatrzyłem się w niej jednak pewnej intrygującej rzeczy. Otóż brzeg jednej z wewnętrznych soczewek ozdobiony jest takim oto bajecznym wzorkiem:

Na pleśń/grzyba mi to nie wygląda (bo tamte to przecież białe i z włoskami), pomyślałem klej i zamknąłem temat, bo wpływu na zdjęcia toto najmniejszego nie ma.
Rzecz jednak nie daje mi spokoju i ciekawość mnie zżera, co to tak naprawdę jest. Bo przecież może to być zaszyfrowana wiadomość od kosmitów ;-) Więc chciałbym wyjaśnić sprawę raz na zawsze i niniejszym zapytuję. Szanowne koleżanki i kolegi, a cóż to takiego mój obiektyw zdobi? :mrgreen:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Wygląda jak rozklejające się soczewki.

Somnus  Dołączył: 09 Sty 2012
Hmm, rzeczywiście, nawet by się zgadzało. Wzorek ciągnie się przez mniej więcej połowę obwodu soczewki i, jak już wspomniałem, wpływu na zdjęcia żadnego nie ma. Istnieje ryzyko, że proces ten będzie (szybko) postępował? Czy może wada da się we znaki dopiero za kilka(-naście/-dziesiąt) lat? To moje ulubione szkiełko (wersja 'A' przy 'M'ce może się schować :-) ).

Skocz do: