cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Język polski: "cena pentaksa" czy 'na Pentaxa'
wybaczcie, że się wtrącam nieco od czapy, ale czy "dobra cena na pentaxa" to jest po polsku? Czy cena jest na coś? Czy jest "kogo/czego" lub za "kogo/co"? Przecież nie powiemy chyba "dobra cena na pilsnera"? Właśnie walnąłem parę (mecz Polska-Francja, rozumiecie ;-) ) i nie jestem pewien na 100 proc. ale coś mi tu zdecydowanie nie pasuje... może jakiś polonista się wyłoni i rozstrzygnie. Tymczasem zmywam się. Zdrówko :-B

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
cypis napisał/a:
czy "dobra cena na pentaxa" to jest po polsku?

Profesor Zorzyk proszony do tablicy ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
No moim zdaniem jest jak najbardziej nieprawidłowo, jeśli o to chodzi. W ogóle przymiek "na" ostatnio w mówionym języku polskim jak chwast się rozpanoszył.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
cypis napisał/a:
Czy cena jest na coś? Czy jest "kogo/czego" lub za "kogo/co"?

Moim zdaniem wszystkie formy są poprawne. Jeśli masz wątpliwości, to przypomnij sobie, czy nie słyszałeś reklam typu "nowe ceny na telewizory" itp. Jedynie płaci się "za pentaxa", ale cena może być użyta w tych 3 wymienionych przez Ciebie formach.

reklamy nie są wzorcem poprawności językowej - raczej przeciwnie, język jest w nich zinstrumentalizowany (liczy się skutek przekazu, a nie jego poprawność) i nie poddany jakimś polonistycznym rygorom, często wręcz specjalnie używa się form nieprawidłowych (np. metoda na głoda)... swoją drogą nie przypominam sobie reklam "nowych cen na...". Nie upieram się przy swoim - w necie np. można spotkać sporo "cen na..." (ale internet to też żaden wzorzec) - ale po prostu gryzie mnie ta forma. Wystarczyłaby chyba "dobra cena pentaxa" lub "dobre ceny pentaxów"... a tak przy okazji: chyba Zorzyk zwracał kiedyś uwagę, że w mianowniku owszem jest "pentax" ale już w dopełniaczu "pentaksa" itd. bez tego "x"... :-/

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
Nie jestem purystą lingwistycznym, ale od samego początku rzuciło mi się w oczy użycie w tytule przyimka "na". Cena odnosi się do do aparatu marki Pentax, nie do ceny położonej/postawionej na tymże aparacie, więc według mnie jedyną poprawną formą byłoby usunięcie "na" z tytułu.

emigrant napisał/a:
Jeśli masz wątpliwości, to przypomnij sobie, czy nie słyszałeś reklam typu "nowe ceny na telewizory" itp.

Niestety nie słyszałem podobnych reklam. Poza tym reklamy nie są dobrym przykładem poprawności języka polskiego. Niekiedy treść w nich wyrażana jest za pomocą gwary regionalnej, czy różnorakiego slangu. Reklama nie ma uczyć języka, a wręcz nierzadko stosuje się właśnie celowe błędy stylistyczne, czy językowe aby produkt był lepiej zapamiętany.
Przykład, który mi pierwszy na myśl przyszedł (reklama PlusGSM - Mumio): "[...] empetruchy, słuchafony jak dzwony [...]".

Oczywiście mogę się mylić. Wyraziłem tylko moje zdanie. ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
To, że reklamy nie są żadnym wzorem odczułem boleśnie ostatnio - reklama "Euro RTV AGD" w radiu zaczyna się tak (głosem ala kloszard): "Szłem sobie normalnie...". Ja wiem, że to w założeniach niby żartobliwe, ale dla mnie - totalne dno i żenada.

Matt2  Dołączył: 05 Cze 2007

Może być cena czegoś, cena na coś, jak i cena za coś. Sprawdziłem w Słowniku Języka Polskiego. Najpopularniejszy zwrot to chyba cena "czegoś" (np. dobra cena Pentaxa), ale tu by nie pasował, bo mógłby zostać mylnie zrozumiany "dobra cena ustalana przez firmę Pentax". Może być tak jak w temacie albo Dobra cena za Pentaxa. Może też być Dobra cena na pentaxa i Dobra cena za pentaxa. Gdyby ktoś się uparł, to może nawet pisać bez x - Dobra cena na pentaksa, ale to by wymagało szerszego wywodu ;-)

Matt

cypis napisał/a:
w dopełniaczu "pentaksa" itd. bez tego "x"...
Tu racja. Takie zasady ustalili specjaliści od polszczyzny.

Matt2 napisał/a:
Sprawdziłem w Słowniku Języka Polskiego.

jak tak, to tak... choć i tak brzmi koślawo :evilsmile:

Matt2  Dołączył: 05 Cze 2007

emigrant napisał/a:
cypis napisał/a:
w dopełniaczu "pentaksa" itd. bez tego "x"...
Tu racja. Takie zasady ustalili specjaliści od polszczyzny.

Tyle, że google "cena na pentaksa" nie znajdzie, jak ktoś wpisze "cena +pentax"...

Matt

Matt2 napisał/a:
google "cena na pentaksa" nie znajdzie
Znalazło 19500 trafień. :-P

[ Dodano: 2007-07-12, 18:44 ]
Ale "cena na pentaxa" 2460000 trafień.

emigrant, ale wpisz w google w cudzysłowiu, bo jak wpisujesz bez, to znajduje strony, które zawierają wyrazy "cena", "na" i "pentaxa", ale nie koniecznie obok siebie. Jak wpiszesz "cena na pentaxa" w cudzysłowiu, jako jedną frazę, wyrzuca tylko link do tego tematu naszego forum :mrgreen:

[ Dodano: 2007-07-12, 18:57 ]
Matt2 napisał/a:
Najpopularniejszy zwrot to chyba cena "czegoś" (np. dobra cena Pentaxa), ale tu by nie pasował, bo mógłby zostać mylnie zrozumiany "dobra cena ustalana przez firmę Pentax". Matt

Nikty by niczego mylnie nie zrozumiał, jeśli by tylko znał ortografię:
Dobra cena Pentaksa = dobra cena ustalana przez firmę
Dobra cena pentaksa = dobra cena aparatu

Crudo  Dołączyła: 08 Kwi 2007
Widziałam dzisiaj w Tesco, "doskonałą" cene na K10+kit, 4199pln :shock:

Nie miałam czasu zapytać,czy to cudo ma jakies platynowe elementy byc może;)

Pozdrawiam
Crudo

fabikpeel  Dołączył: 14 Cze 2007
cypis - nie miałeś się do czego doczepić... Jest to forma potoczna i nie rób z tego jakiegoś wielkiego problemu. Przyczepiłeś się jakby ktoś co najmniej obrabował bank...

White_Horse  Dołączył: 26 Cze 2007
Fabikpeel
spokojnie.
Uraziło Cię to jakoś? Napewno nie.
Poprostu Cypis zaczął rozważać problem polonistyczny (częsta sytuacja tutaj, z tego co wiem) i się wcale nie czepiał.

fabikpeel, moim zdaniem Cypis słusznie zwrócił uwagę.

Matt2 mógłbyś przytoczyć, co podaje Twój słownik, bo mój jakoś nie rozstrząsa tego problemu, podaje tylko definicje różnych cen. A mnie się nie podoba zarówno "cena na coś" jak i "cena za coś" i pozostaje tylko "cena czegoś". "Za coś" może być np. "zapłata". Można też "zapłacić za coś wysoką cenę", ale wtedy "za coś" tyczy się właśnie płacenia a nie ceny. Można też "nałożyć na coś cenę", ale tu znowu "na coś" związane jest z "nałożyć".

[ Dodano: 2007-07-12, 20:11 ]
Crudo napisał/a:
Widziałam dzisiaj w Tesco, "doskonałą" cene na K10+kit, 4199pln :shock:

O żesz!

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
niech ktos przeniesie dyskusje o polszczyznie w jakies inne miejsce..... biech ten watek pozostanie ekhm... wzglednie "czysty"....

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fafniak popieram straszne OT w dość ważnym wątku się zrobił.
?
Przy okazji pytanie kto wie gdzie w Krakowie można kupić Samsunga GX-10 pilnie?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
niech ktos przeniesie dyskusje o polszczyznie w jakies inne miejsce.....
jakiś kolorowy najlepiej... ;-)

Skocz do: