cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Walnięte szkło ?
Panowie i panie odkryłem pewien problem.
Mianowicie,wykonałem korekcję AF w K-x w menu serwisowym na + 40 jednostek,jest idealnie ale...
No właśnie,jest idealnie na każdej ogniskowej ale do pewnej odległości,dziś chciałem wykonać foto pejzażu i mydło (FF).
Za to z odległości do ok 10 jak nie 20 m jest świetnie.Problem pojawia się tylko na dużej odległości...
Wiec powróciłem do ustawień fabrycznych w menu serwisowym i jest ok do pejzaży ,ale np w portretach już lekki BF.

Mowa tu o kicie 18-55.
O co chodzi z tym że to szkło jest tak "rozjechane" ? Szkło do wymiany ?
serwis koryguje same szkła?
Niestety nie znam nikogo z Lublina systemem pentaxa żeby podpiąć inne...

http://hostuje.net/file.p...58ad0af66f587ae

Link do foto poglądowych.Zaznaczam że jak jest w miarę ostro z daleka ,to z bliska lipa i odwrotnie...
Na foto po korekcie (mega ostro z bliska) widać że jest FF.
Z kolei jak korekta jest na 0 (tu gdzie jest ostrzejszy blok),to w portrecie i z bliska lekki BF.

:roll:

Testy na tablicach przy -40 potwierdzają poprawny AF ,ale nie są miarodajne w przypadku mojego egzemplarza ,gdyż problem pojawia się na znacznych odległościach.

slaw35  Dołączył: 25 Lip 2010
Może najpierw zmiana softu w puszce do wersji 1.03? Mam wrażenie, że działanie autofocusa w tej wersji zostało zauważalnie poprawione.

slaw35 napisał/a:
Może najpierw zmiana softu w puszce do wersji 1.03? Mam wrażenie, że działanie autofocusa w tej wersji zostało zauważalnie poprawione.

Zmiana softu ok,ale czy wtedy będę mógł dostać się do menu serwisowego ?
Bo to jednak dość przydatna opcja.Do menu 1.02 jeszcze to działa,później nie wiem.
Z opisu wynika że masz K-Xa,wiesz może czy da się dostać tam przy sofcie 1.03 ?

Ja obstawiam wadę fabryczną obiektywu,a może tu chodzi o sam focus...Nie wiem,dlatego pytam na forum.
Po aktualizacji stracę prawdopodobnie dostęp do możliwości korekty AFu we własnym zakresie i zostanę na lodzie...Wiec wolę się upewnić czy to czasem nie wada optyczna samego szkła.

Do menu serwisowego w sofcie 1.03 można się dostać przez debug mode. Jest jeszcze fajny programik do obsługi puszki: http://www.pktether.com
Nie zdawaj się całkwicie na automatykę aparatu. Do ujęć statycznych pojedynczy punkt autofokusa (może być środkowy) w trybie af-s.

No tu tryb tematyczny został wybrany żeby zrobić tylko te dwie fotki i pokazać różnicę.
Czy również do debug mode dostaje się przez wrzucenie pliku " modset.492 ''na kartę pamięci - tak jak w przypadku starszych softów ?
Próbowałeś tą metodę na swoim K-xsie ?

Pierwsze zdanie w poprzednim poście. U siebie korygowałem, obecnie mam +20.

Slaw35 dzięki za info,w takim razie zrobię aktualizację- ona nie zrywa gwarancji ?

Nadal najważniejsze pytania pozostają bez odpowiedzi.
Szkło do wymiany ?
serwis koryguje same szkła?

M.z. zmiana softu nie powinna powodować utraty gwarancji, firmware i procedura zmiany jest na oficjalnej stronie producenta. Nie wiem, czy puszka z korekcją fokusa może być podstawą do do odmowy naprawy gwarancyjnej.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
cinek325 napisał/a:
Slaw35 dzięki za info,w takim razie zrobię aktualizację- ona nie zrywa gwarancji ?

Poprawne (zgodne z procedurą) wgranie oficjalnego softu ze strony producenta nie tylko nie "zrywa" gwarancji, ale jest wręcz wskazane. Używanie nieautoryzowanych sposobów dostępu do debug mode tudzież softu udostępniającego "ukryte" funkcje oprogramowania może być powodem odmowy wykonania naprawy gwarancyjnej.

Przed ewentualną wysyłką do serwisu powrócił bym do fabrycznych parametrów.
Serwis ma jakieś sposoby aby to sprawdzić?

Skocz do: