Litwin  Dołączył: 18 Maj 2011
[obiektyw] K-R i KIT 18-55
Witam

Jestem w górach na wypoczynku i zauważyłem,że mój aparat dziwnie robi zdjęcia tzn, wg, mnie są one strasznie niewyraźne. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki. Poniżej zamieszczam link do wykonanego zdjęcia.

Pozdrawiam

link1

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ja tam się nie znam za bardzo na robieniu zdjęć, ale dlaczego dałeś przysłonę f/3,5?
Wydaje mi się, że taki widoczek powinien być robiony na f/8 - f/11. Bo w tym wypadku nie wiem, czy ostrość gdzieś sobie pojechała ze względu na małą głębię, czy poruszyłeś, czy coś innego.

foto2

Zdjęcie wykonane z murku bez poruszenia a pomimo to wydaje mi się, że do ostrości kita daleko brakuje. JPEG bez poprawek- z puszki tylko pomniejszony na potrzeby fotosik.pl (maks rozmiar 4.7MB).
Czy tak powinno wyglądać zdjęcie z kita czy coś jest nie tak. Powoli tracę wiarę w swój sprzęt... Pomocy

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Litwin napisał/a:
Powoli tracę wiarę w swój sprzęt...
Odłóż sprzęt, chwyć za książkę.
F22, dyfrakcja.

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
Jarek Dabrowski napisał/a:
Litwin napisał/a:
Powoli tracę wiarę w swój sprzęt...
Odłóż sprzęt, chwyć za książkę.

i wyczyść matrycę ;-)

link

inna przesłona a ostrości brak....

No żadnego umiaru. Typowy Polak, tylko skrajności. Jak nie f/3,5, to f/22. ;-)

Przepraszam faktycznie zdjęcie z f3,5 to przesada i f22 tez ale teraz wystawiłem foto z przesłoną f11 a efekt jak widać...

Na ostatnim ostrości trochę brakuje. I powiadasz, że wcześniej wszystko było OK?

Wygląda jakby opcja soft była włączona. Masz jakieś wcześniej zrobione? Czy od początku takie zamglone zdjęcia miałeś?

Korpus kupiłem osobno i kita też. Szczerze to przeważnie używałem korpus z SMC A50mm 2.0 ale teraz, wybrałem się na "wakacje" i używam kita i dostaję białej gorączki. Nie wiem czy ja coś źle robię czy coś ze szkłem jest? czy kit tak powinien robić zdjęcia?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
1. Zdjęcie jest pomniejszone i skompresowane przez fotosik (1,920px × 1,275px, 209.4 KB).
2. Przejrzystość powietrza + odległość od obiektu.
3. Kit, który jest niezły, ale tylko niezły.

Ja tu nic złego nie widzę.

Litwin, może pokaż nam podobne zdjęcie, które wg ciebie jest OK. I nie używaj fotosika do pokazywania zdjęć, bo tracisz swój i nasz czas.

foto
to jest przykład, że coś jest nie tak;

foto1 a to jest w miarę

Litwin napisał/a:
to jest przykład, że coś jest nie tak;
Jak dla mnie tu jest wszystko tak. Nawet palce w obiektywie. :mrgreen: Może jakiś mały FrontFocus. Ale to musiałbyś sprawdzić.

[ Dodano: 2012-09-04, 20:08 ]
DA 18-55 nie jest superostrym obiektywem. Rzadko go używam. Czasem zabieram na wycieczkę, bo mały i nic nie waży.
Zdjęcia w miniaturce i na wydrukach wyglądają przyzwoicie.

Ale jak się powiększy, to już tak słodko nie jest:

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Litwin, pierwsza sprawa - nie masz przypadkiem jakiegoś filtra nakręconego?
Po drugie masz ustawiony wybór punktu AF na Auto,
w zasadzie nie wiemy gdzie ostrzyłeś, a gdzie trafiło..
Trzecia sprawa - robisz na długich czasach, na jednym ze zdjęć nie zdążyła się nawet załączyć stabilizacja
(czekaj jak się zapali "łapka")
No i po czwarte - 18-55 praktycznie na stałe możesz ustawić na f8,
f3.5 czy 22 to abstrakcja..
Aha.. mam jeszcze piąte - ten "fotosik" się kompletnie do pokazywania zdjęć nie nadaje :roll:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Litwin, obok pomniejszonych daj np wycinki 100% (np z tego f/11 na zamek)
jak pisał Jarek Dabrowski, odległość/mgła/para znad jeziora mogła spowodować słabszą przejrzystość powietrza.
używasz filtra na obiektyw? (UV, neutralny, ochronny, jakikowiek) - moze to być jego wina jeśli jest słabej jakości
masz czyste soczewki? czasami chuch+t-shirt to najgorszy pomysł - można sobie bardzo ładnie cienką warstewkę brudu (oraz kurzu i potu z całodziennej wycieczki) rozprowadzić po szkle
przy czasach "bezpiecznych" staraj się wyłączać stabilizację - były głosy w sieci że może być przyczyną rozmazania o kilka pikseli
z którego punktu AF korzystasz? moze ostrość jest na jakimś bliższym planie bo akurat automat aparatu tak sobie wybrał?
obiektywy zoom mogą mieć lepszą lub gorszą rozdzielczość (ale to chyba wiesz)

EDYTA:
słaby mam dziś refleks

co prawda faktura powietrza w dniu wykonywania zdjęcia była kiepska (ogólnie ostatnio kiepsko o dobre niebo w górach), próbowałem podratować sytuację filtrem CPL co prawda firmy Matin ale w testach wypada przyzwoicie wręcz jak Marumi. (chwilowo tylko na taki mogłem sobie pozwolić). co do AF na auto- nie jestem zbyt dobrym filozofem w dziedzinie fotografii, ale gdzie bym nie celował AF to pierścień ostrości i tak zawsze ustawi się na nieskończoność ze względu na odległość do obiektu. Czyż tak nie jest??????????

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ustaw na f8 i hiperfokalną (bez filtra) i zobacz co wyjdzie.

no to teraz prośba o pomoc- wiem, że do ustawienia odległości hiperfokalnej służą programy np. na telefon komórkowy tylko, gdzie znaleźć program który "obsługiwałby" kit 18-55 pentaxa?

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
Litwin napisał/a:
gdzie znaleźć program który "obsługiwałby" kit 18-55 pentaxa?

Tu jest kalkulator - http://www.dofmaster.com/dofjs.html
kilka odległości przy konkretnych ogniskowych możesz zapisać na zwykłej kartce.

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
a może lepiej ustaw centralny punkt AF + zbliżenie czegoś (kwiatka, kamienia...)- mała głębia ostrości pozwoli ocenić czy obiektyw w ogóle może być ostry

[ Dodano: 2012-09-05, 09:36 ]
przyszło mi do głowy - używasz statywu ? Bo jak tak, wyłącz redukcję drgań.

Skocz do: